Zastanawiam się nad zmianą grejta na guo, ale facet zupełnie mi nie pasuje do wizji mojej armii (chcę mieć armię monotonną kolorystycznie, a czerwono-czarny demon nurgla mi nie leży). Nie wiem za bardzo gdzie uciąć te osiem punktów, żeby dać grejta na pełnym wypasie, ale ten chyba powinien dawać radę (od pestkowania raczej nie spadnie, od magicznych pocisków też, a jest mobilny i pierdolnięcie ma więc będzie dobrym wsparciem). Nie wiem jak sobie poradzi rozpiska bez furii, ale wydaje mi się, że oddział wsparcia w walce wręcz jest istotniejszy. Generalnie proszę o konstruktywną krytykę.L&H:
Bloodthrister of Khorne @ 540 Pts
Firestorm Blade; Immortal Fury
Axe of Khorne; Armour of Khorne
Herald of Khorne @ 250 Pts
BSB; Standard of Chaos Glory
Herald of Tzeentch @ 165 Pts
Level 2 Wizard; Lore of Shadow
Master of Sorcery; Spell Breaker
Herald of Slaanesh @ 115 Pts
Siren Song
Core:
28 Bloodletters of Khorne @ 391 Pts
Full Command; Icon of Endless War
28 Daemonettes of Slaanesh @ 391 Pts
Full Command; Siren Standard
10 Pink Horrors of Tzeentch @ 126 Pts
Musician
Special:
6 Flesh Hounds of Khorne @ 210 Pts
Rare:
6 Flamers of Tzeentch @ 210 Pts
Toatal army cost: 2398
Total models in army: 82
DoCh na 2400 (z euro)
DoCh na 2400 (z euro)
Nie jest to nic odkrywczego, ale potrzebuję trochę rad więc wrzucam:
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiem, że to mniej więcej standard, ale po prostu uważam, że armia zbudowana dookoła bloodletterów i demonetek jest najlepsza taktycznie.
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Thirster nie powinien mieć płonących ataków. Spotkasz kozaka z wardem 2+ to będziesz go musiał stompami deptać
Uznałem, że guo sprawdzi się jednak lepiej (olać, że nie lubię nurgla, skoro i tak na mono Slaaneshu turniejowo nie zagram to, niech chodziaż będzie skutecznie) oraz, że herald tzeentcha łażąc samopas, ale trzymając się blisko oddziałów nie powinien zginąć od katapek, czy armat, a dzięki zdolności lotu (winged horror) powinienem być w stanie ochronić go przed walką wręcz i jednocześnie nie pozostawać widocznym. Furie po prostu wydały mi się jednak ważniejsze od nieruchawego oddziału ciot, który służy tylko do dawania look otua. Jakoś będę też musiał sobie sobie poradzić bez spellbreakera, ponieważ nie było go już gdzie wcisnąć.
L&H:
Great Unclan One @ 550 Pts
General; Level 1 Wizard
Pestilent Mucus; Balesword
Herald of Tzeentch @ 160 Pts
Level 2 Wizard; Lore of Shadow
Master of Sorcery; Winged Horror
Herald of Slaanesh @ 115 Pts
Siren Song
Core:
28 Daemonettes of Slaanesh @ 391 Pts
Full Command; Siren Standard
2x5 Chaos Furies @ 2x60 Pts
Special:
Rare:
Toatal army cost: 2397
Total models in army: 82
Druga rozpa znacznie lepsza. Ale -co ciekawe- jak przeglądałem demony z tegorocznego ETC to właśnie bloodek a nie Guo królował. Ja GUO nie lubię i kropka . Masz syrenkę która jest świetną bronią ale demonetki świetną bronią nie są. Rozumiem ,że po to bierzesz Shadowa ,żeby w decydującym momencie zamknąć oczy ,pomodlić się do wybranego wcześniej boga i cisnąć 6 kośćmi licząc na IFkę. Wiesz jaka na to jest szansa? Nie lepiej poczciwe plagusy wystawić które jak nic innego w tej grze trzymają punkt a Herald Nurgla to całkiem spoko może poziać jak smoczysko! Plagusy tylko słoneczka z detha leczy ale na szczęście mało kto używa więc są naprawdę twarde.
Jeśli już koniecznie chcesz syrenkę to wystaw heralda slanesha luzem - będzie miał duże pole manewru i łatwo będzie mógł coś wyciągnąć do przodu . Na razie masz rozpę jak 99% ludzi na tym forum co nie znaczy ,że jest dobra. Zachęcam do większego kombinowania.....
Jeśli już koniecznie chcesz syrenkę to wystaw heralda slanesha luzem - będzie miał duże pole manewru i łatwo będzie mógł coś wyciągnąć do przodu . Na razie masz rozpę jak 99% ludzi na tym forum co nie znaczy ,że jest dobra. Zachęcam do większego kombinowania.....
Wybrałem demonetki dlatego, że są szybkie. Grając armią z plagusami przy pełnym ofensie jestem w walce turę później. Demonetki rzadko wymagają aż brzytwy (właściwie to jest ona potrzebna tylko na puszki), zwykle wystarczy obniżanie T, a czasami i tego nie potrzeba, bo demonetki pięknie koszą duże hordy słabiaków bez żadnych bustów. Doceniam siłę plaguebearerów, zwłaszcza, że nie są tak uzależnieni od magii i zastanawiam się nad tym rozwiązaniem. Niestety na moim stole nie byłoby już siren songa, ale to nie jest aż tak wielka tragedia. Oto druga opcja udoskonalonej rozpiski na stubbornie.
L&H:
General; Level 1 Wizard
Level 2 Wizard; Lore of Light
Herald of Nurgle @ 140 Pts
Stream of Bile
Core:
26 Plaguebearers of Nurgle @ 367 Pts
Full Command; Icon of Eternal Virulence
Special:
Rare:
Toatal army cost: 2398
Total models in army: 80
Sztandar dla plagusów zdecydowanie seeping decay.
Ten z CR za poisony działa fajnie, ale w tylu przypadkach, ze brać go to naprawdę klimat.
Przeczytaj dokładnie opis ikony z przerzutem zranień. Nie ma słowa, ze działa tylko w CC, więc przerzuty dostajesz też np. na zionięcie. Albo na magię (funowy myk ze staff of Nurgle).
Dla ciekawostki moja funowa (i lekko zwałowana, jak się dowiedziałem 2 te same ikony... ) rozpiska. Funowa, ale zdarzyło mi się nią zagrać na turnieju. Ma własnie te ikony i dlatego przeszły wszechstronne testy.
Uncle An (Great Unclean One) @ 635.0 Pts
General; Magic Level 3; Lore of Nurgle; Flail; Noxious Vapours, Pestilent Mucus, Soul Hunger, Stream of Bile
Grippus Maxinus (Herald of Nurgle) @ 315.0 Pts
Magic Level 1; Battle Standard Great Icon of Despair, Pestilent Mucus, Noxious Vapours
Vomitus Scrofus (Herald of Nurgle) @ 165.0 Pts
Stream of Bile, Pestilent Mucus
Hutk-Nke Plague Priest (Herald of Nurgle) @ 165.0 Pts
Staff of Nurgle
27 Plaguebearers of Nurgle @ 379.0 Pts FCG Standard of Seeping Decay
27 Plaguebearers of Nurgle @ 379.0 Pts FCG Icon of Eternal Virulence
12 Plaguebearers of Nurgle @ 187.0 Pts Standard; Musician Standard of Seeping Decay
3 Nurglings @ 105.0 Pts
1 Beasts of Nurgle @ 100.0 Pts
2 x 7 Chaos Furies @ 84.0 Pts
Models in Army: 88
Ten z CR za poisony działa fajnie, ale w tylu przypadkach, ze brać go to naprawdę klimat.
Przeczytaj dokładnie opis ikony z przerzutem zranień. Nie ma słowa, ze działa tylko w CC, więc przerzuty dostajesz też np. na zionięcie. Albo na magię (funowy myk ze staff of Nurgle).
Dla ciekawostki moja funowa (i lekko zwałowana, jak się dowiedziałem 2 te same ikony... ) rozpiska. Funowa, ale zdarzyło mi się nią zagrać na turnieju. Ma własnie te ikony i dlatego przeszły wszechstronne testy.
Uncle An (Great Unclean One) @ 635.0 Pts
General; Magic Level 3; Lore of Nurgle; Flail; Noxious Vapours, Pestilent Mucus, Soul Hunger, Stream of Bile
Grippus Maxinus (Herald of Nurgle) @ 315.0 Pts
Magic Level 1; Battle Standard Great Icon of Despair, Pestilent Mucus, Noxious Vapours
Vomitus Scrofus (Herald of Nurgle) @ 165.0 Pts
Stream of Bile, Pestilent Mucus
Hutk-Nke Plague Priest (Herald of Nurgle) @ 165.0 Pts
Staff of Nurgle
27 Plaguebearers of Nurgle @ 379.0 Pts FCG Standard of Seeping Decay
27 Plaguebearers of Nurgle @ 379.0 Pts FCG Icon of Eternal Virulence
12 Plaguebearers of Nurgle @ 187.0 Pts Standard; Musician Standard of Seeping Decay
3 Nurglings @ 105.0 Pts
1 Beasts of Nurgle @ 100.0 Pts
2 x 7 Chaos Furies @ 84.0 Pts
Models in Army: 88
Rzeczywiście pomyliłem sztandary (wcale nie chciałem tych punktów do CR, bo i tak mam stubborna). Stream of bile i tak nie będzie, bo zapomniałem przenieść sztandar armijny na plagusa.
Wersja poprawiona rozpiski na plagusach:
Wersja poprawiona rozpiski na plagusach:
L&H:
General; Level 1 Wizard
Herald of Nurgle @ 265 Pts
Level 2 Wizard; Lore of Light
Herald of Khorne @ 140 Pts
Firestorm Blade; Armour of Khorne
Core:
28 Plaguebearers of Nurgle @ 391 Pts
Full Command; Standard of Seeping Decay
Rare:
3 Fiends of Slaanesh @ 165 Pts
Toatal army cost: 2392
Total models in army: 79
Ja tam wierzę w furie. Cuda można z nimi robić. Dla odmiany nie wierzę w samotne fiendy. Nie wiem też, co zmienia czampion na flamerach. Widzę tego sens tylko jeśli chciałbym tam wpakować herlaka (z flames of tzeentch), ale wtedy miałbym oddział o zbyt dużym znaczeniu i wszyscy by mi na to polowali. Na razie jestem w tej kwestii mocno sceptyczny.
Edit:
Dla odmiany teraz brakuje mi bata na puszki. Trafię na bretonnię i czym ja to miałbym niby zabijać?
Edit:
Dla odmiany teraz brakuje mi bata na puszki. Trafię na bretonnię i czym ja to miałbym niby zabijać?
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
nie chodziło mi o 2x 1 fiend bo masz już 3x fiend chodziło byś miał 2x fiend & 3x fiend
flamer chempion na flamerach zmienia tyle że jak GUO szarżuje w coś to dostaje chelng, a tak możesz zawsze skombić szarże flamerów i GOU, ale jak kto tam woli, mi częściej nie starcza pkt. na niego
co go bretki to BL i plagusy spisują się wyśmienicie, szczególnie BL ( KB ), a fiendy do pomogą, 4S i AP to to co bretka nie znosi
flamer chempion na flamerach zmienia tyle że jak GUO szarżuje w coś to dostaje chelng, a tak możesz zawsze skombić szarże flamerów i GOU, ale jak kto tam woli, mi częściej nie starcza pkt. na niego
co go bretki to BL i plagusy spisują się wyśmienicie, szczególnie BL ( KB ), a fiendy do pomogą, 4S i AP to to co bretka nie znosi
Zastanawiam się nad zmianą loru na inny. Wydaje mi się, że równie dobre co light do tej rozpiski byłyby death i heaven. Generalnie chodzi mi o magię, o niskich castingach, w której można sobie raczej spokojnie odpuścić duże wersje, bo przy małym magu rzadko kiedy przepchnę dużą wersję zaklęcia, które jest naprawdę istotne. A przy małych wersjach light trochę kuleje. Potrzebuję jakiegoś uzasadnienia, co wybrać, bo ja niespecjalnie mogę się zdecydować.
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Np. brzytwę?Shadar pisze: przy małym magu rzadko kiedy przepchnę dużą wersję zaklęcia, które jest naprawdę istotne.
Przepchniesz.
Light wcale nie ma wysokich castingów.
Masz na 5+ pocisk i banishment na 10+ 13+ duży zasięg.
Z boostujących masz -1 to hit bodajże na 6+? i WS i I 10 na 8+, a sama birona wchodzi na 12+....
Duża birona na 24+ to faktycznie jest problem i ryzyko, ale rzucić w jednej turze małą i ws10... hmmm da radę, jedno wejdzie
W haevenie też masz 3 czary boostujące o w miare niskich castingach, ale mniej karcące.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Nie będzie plagusów . Nie mam ich gdzie kupić, bo nigdzie tylu nie mają . Zastanawiam się nad konwertowaniem ich z bludków, ale raczej dam sobie z tym spokój (nie jestem zbyt utalentowany w kwestii rzeźbienia). Chyba będę się musiał zdecydować na rozpiskę na demonetach, ale bludki bez briony nie będą już takie super . Wochem na pewno nie będę turniejowo grał, bo jest za słabo kontrolowywalny (frenzy na kluczowych oddziałach i niskie LD), a w dodatku jest turę później w cc. Zastanawiam się nad porzuceniem chaosu, ale aż mi się niedobrze robi, jak widzę "dumnych i prawych wojowników".
A to ja korzystajac z tego iz dyskusja sie nieco rozwinela, a i w rozpisce pojawia sie oddzial plagusow, chcialbym spytac jak Wam sie sprawdzaja? Nie obawiacie sie shadowa i pitki przejezdzajacej po oddziale? Ja raz na 8ed ich uzylem przeciwko HE, u ktorych byl shadow i niestety 3/4 oddzialu nim doszlo do walki zniknelo..
BLOOD FOR THE BLOOD GOD! SKULLS FOR THE SKULL THRONE!