Pojemniki na farbki

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Pojemniki na farbki

Post autor: Rasti »

Ostatnio rozglądam się za jakimiś pojemnikami na farbki, którymi maluję. Maluję cytadelkami, a ich pojemniczki są beznadziejne. Te stare psują się i sporo farby w nich zasycha/marnuje się. Te nowe, w które aktualnie przepakowane są wszystkie już kolory są dla mnie już kompletną porażką. Wiecie może, gdzie można kupić jakieś dobre pojemniczki ~15ml?
Farbki Humbrol'a kiedyś były w takich metalowych puszeczkach. Wiecie może, gdzie można coś takiego znaleźć?

Awatar użytkownika
Rejmol
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Rejmol »

W niektórych sklepach dla plastyków są małe, szczelne pojemniczki albo może coś tego typ:
http://allegro.pl/dekorynka-sloiczki-na ... 58449.html
Ja używam takich do mieszania kolorów które potrzebne są mi na dłuższą metę.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Zgodze sie , ze te nowe pojemniki sa padaka, stare juz byly lepsze. Najfajniejsze sa z P3 imho.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Jakieś pomysły gdzie mogę nabyć jakieś dobre pojemniczki?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Co jest nie tak z tymi nowymi poza tym, że są nowe i mniejsze? Jak dla mnie są w porządku.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Ja też uważam że są lepsze niż poprzednie, choć nie są pozbawione wad; dość łatwo się przewracają przez to że mają zaokrąglone krawędzie i nie mają blokady wieczka jaką mają pojemniczki od washy ( nie da się malować z otwartym słoiczkiem). Mam też wrażenie że pomimo iż mają taką samą pojemność co poprzednie GW leje w nie mniej farby :-k
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

Ja wolałem starsze pojemniczki, można było pobierać farbę z nakrętki, teraz ona opada jak jest otwarta:/ fundacje i washe mają bdb pojemniczki mimo że farba rzeczywiście się wylewa czasami;]
ale najlepszym wyjściem... jest przejście na valejki co od zakupu pierwszych nowych pojemniczków gw jest dla mnie koniecznością - wygoda pracy przede wszystkim;] valejki (game colour) mają praktycznie identyczną paletę barw, większą pojemność, nie zasychają a cena ta sama/ciut niższa bywa. tylko trzeba do środka wrzucić szklaną kulkę albo kawałek whitemetalu dla polepszenia mieszania i jest ok.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Ale ja pytałem się o pojemniczki :(

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

a dostałeś wędkę :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

No tak to wygląda :^o
Nikt nie spotkał się z takimi pojemniczkami?

Kahen
Pseudoklimaciarz

Post autor: Kahen »

Rasti nie wiem czy czasami w sklepie Polami Model oraz Harcerz oba na Placu Wolności w Kielcach mają farbki firmy Humbrol.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

A jesteś w stanie powiedzieć mi, jak się sprawują te farbki? Są akrylowe? No i cenowo? Może bym kupił z myślą wykorzystania ich i zrecyklingowania pojemniczków.

AUGUST222
Warzywo

Post autor: AUGUST222 »

Możesz kupić w pierszej z brzegu aptece malutkie słoiczki/buteleczki ... szklana zakręcane, ja robię tak od lat i świetnie się sprawdzają, jedyny minus to to że są robione z ciemnego nieprzezroczystego szkła i niewidać kolory farbki ale można maznąć na zakrętce plamkę w kolorze ferbki z wnętra i wiemy co trzymamy w srodku :D .
Jakoś mi lepiej się maluje z nowych pojemniczków na farby GW.. w zamierzchłej przeszłości GW nalewała farbki w podobnie zamykane pojemniki... ale miały one przekrój sześciokąta i były bardzo stabilne, czego nie można powiedzieć o obecnych :?

Kahen
Pseudoklimaciarz

Post autor: Kahen »

Jedyne jaką farbkę jaką kupiłem była z pactry czarną na podkład aerografem i parę innym miejsc jak dół tuniki itp.. 4.90 za 12 ml. Akryl w słoiczku. Według instrukcji powinno się nakładać dwie warstwy. Jednak jedna dobrze położona wystarczy. Co do innych tam sprzedawanych nie wiem.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

AUGUST222 pisze:ale miały one przekrój sześciokąta i były bardzo stabilne, czego nie można powiedzieć o obecnych :?
Co więcej były tańsze i miały pojemność 17,5ml a nie 12ml 8) .
A jako ciekawostkę dodam że miały odrobinę inne odcienie niż te aktualne (nie wiem czy wszystkie ale spora część na pewno)
Ahh, stare dobre czasy...
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Post autor: Wiewior-lbn »

ORGANIZUJEMY SPOTKANIA MALARZY FIGUREK W LUBLINIE , A W DZIALE SPRZEDAM SPRZEDAJE FIGURKI;)

ODPOWIEDZ