Wood Elves - 2400pkt

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Wood Elves - 2400pkt

Post autor: Czopek »

Witam
Powracając do leśnych kombinuję nad rozpiską.
Wydaj mi się że ta armia ma nadal całkiem duży potencjał wbrew pozorom...

Do rzeczy:

2400pts

* Alter Highborn @ 292.0 Pts
Alter; 2ndWeapon; Longbow; Light Armour; Shield
-Dragonhelm -wsv2+ od flejmów
-Stone of the Crystal Mere - wsv3+ do pierwszej rany
-Arcane Bodkins - no asv arrows
-Bow of Loren - ilość strzał=ilość ataków

Alter Noble @ 143.0 Pts
-Amaranthine Brooch - wsv 3+ na niemagiczne
Alter Noble @ 158.0 Pts
-Stone of Rebirth - wsv2+ na ostatniej ranie
-Potion of Strength - +3 to Strenght

Spellweaver @ 280.0 Pts
General; Lore of Beasts; Magic Level 4; Longbow
-Dispel Scroll
-Ironcurse Icon

Noble @ 137.0 Pts
Light Armour; Battle Standard
-Asyendi's Bane
- Hail of Doom Arrow - 3D6 strzał S4
- Dragonbane Gem - wsv 2+ na flejmy

10 Glade Guard @ 148.0 Pts
Standard; Musician
- Banner of Eternal Flame
10 Glade Guard @ 126.0 Pts
Musician
Musician
Musician
Musician
10 Glade Guard @ 120.0 Pts

3 Warhawk Riders @ 120.0 Pts
Spear; Longbow

6 Wardancers @ 108.0 Pts

Great Eagle @ 50.0 Pts
Great Eagle @ 50.0 Pts

Treeman @ 285.0 Pts

Models in Army: 69

Total Army Cost: 2395.0

Czekam na konstruktywne komentarze. ;)

Pozdrawiam
http://czopekblog.blogspot.com/
Kordelas pisze: Fluff nie wybacza.

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Co to będzie jak trafisz na bretę, czy nawet lustrzankę na spamie driad i 3 treemanach? Rozpiska jest for fun, ma fajny klimat.
W domu można sobie zagrać z kolegą, który grał 2-3 razy w życiu.
Tak półżartem oczywiście.:wink:
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

nie wiem ja nie popieram w WE oparcia rozpy na herosach, bo w sumie to oni nic nie potrafią... A są miętcy, że aż strach.
Dalej, największym minusem rozpy jest brak driad. Co jak co, ale zamiast 1 oddziału łuków i wardancerów można by 2 oddziały wpakować. Może coś pociąć i weszły by 3, a to już spora zmiana. Jak napisał Jacek, for fun spoko, turniejowo imho nie jest to mocne, nawet jak na standardy WE.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Driady są niezbędne, co najmniej 2 oddziały
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

W sumie tego się spodziewałem - wrzucić driad do porzygu i będzie dobrze :|

Driad nie będzie, natomiast pewnie jeden alter wyleci, za te pkty wejdzie oddział tancerzy, albo jeden duży albo dwa średnie. :D

Na pewno mogę się bać wood elfów na 3 treemanach i morzu driad, natomiast breta jest do załatwienia jak najbardzej :wink:

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

No jasne, zwróć jedynie uwagę, że obie te armie są niszowe. Bez driad nie poradzisz sobie z większością armii. Nawet głupi screen i proximity na alterach gdyby poszło coś nie tak, jest potrzeby. Druga sprawą są bohaterowie, i choć darze alter kindred wręcz uwielbieniem to 3 na te warunki (8ed), zdecydowanie za dużo ( testowane) - 1 highborn ok, właściwie wystawiłbym go w podobnej do Ciebie konfiguracja z ta różnicą że nie miał by dragonhelma, który to byłby na kowboju na orle. El`Masakratorze oddziałów łuczników z flejmingami, i maszyn ( to taki obecny alter na te czasy). Brak BsB to poważny błąd, gdyż mimo wszytsko warto mieć przerzuty na wszystko co związane z psychologia Twych oddzialów, w wersji standardowej - HoDA + AB, bądź innej fikuśnej ( co osobiście sam preferuje). Co do wardancerów to jak najbardziej tak, w sumei musisz miec na co rzucać 0 z beasta, skoro driad nie ma. Imo brakuje wildów, ale to może jest i moje zboczenie, bo zawsze ich biorę ; )

Pozdrawiam
xYz

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

@Gremlin – BSB jest w rozpie

3 oddziały pegazów przejadą po tej armii – a jak się na nich skupisz to przejadą 3 lance – za mało kontry.
Jeżeli driad nie ma w rozpie z powodów ideowych/braku modeli to spoko, jeżeli natomiast nisko cenisz ich skuteczność to imo nie masz racji.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Marian
Chuck Norris

Post autor: Marian »

ten lore to pomyłka przy tej rozpisce, life duzo lepiej by z nią grał.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Lore akurat jest dobry – przy bohaterach +3/+3 jest sycące, są też 2 czary damagowe i curse of anhair :)

dorzucić jeszcze te driady to i sygnaturka byłaby mocna.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Marian
Chuck Norris

Post autor: Marian »

jak nie chce driadek to ten beast dla samego wzmocnienia biegaczy to troche mało a dwellersy które pakuje co ture z tym strzelaniem zrobią wiecej niż liczenie na to, że w decydującej turze wejdzie mu bonus do siły i ataków na herosów :)

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Bonus +3/+3 na biegaczy to nie wszystko i nie dlatego brałem beasta. (Oprócz wspomagania herosów w cc daje 8 strzał no asv Lordowi - moim zdaniem zajebiście - kasuje kowboji albo sprawia że są skitrani )
Do tego transformacja. Reszta czarów poza +3 do Tafa jest naprawdę spoko, a 0 konieczny dla wardancerów których wrzucę 2 paczki.

Czy life dużo lepszy? Moim zdaniem nie b praktycznie ogranicza się do dwelersów i leczenia ( nie mam 3 treemanów tylko 1, dla 1 imo nie warto brać )

Driad nie będzie, nie mam modeli, nie lubię :wink:

Za to Gremlin przypomniał mi że istnieje taki ktoś jak kolo na orle i faktycznie patrząc na slot hero będzie to lepszy wybór niż alter.

pozdr

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Transformacja jest ripem, więc jest taka sobie
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

poza tym mam 8 driad na sprzedarz jak bys chciał ; )
xYz

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

@
Gremlin - na sprzedaż :wink:

@Czopek

Bow of Loren bierze ilość ataków z profilu, nie jestem pewien jak to wygląda z czarami ale raczej nie modyfikują one profilu.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, o 15:41 przez Laik, łącznie zmieniany 1 raz.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

<shame> mój mózg, chyba już dzisiaj nie pracuje

Dodam że driady, tylko sklejone ( nie malowane, co mogę uczynić na życzenie).
xYz

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Ja bym pomyślał o zwiększeniu odziały GG do 14 a najlepiej 20, czasem statystyka może być straszną suką, a jak masz ok 20 strzał jest mniejsze prawdopodobieństwo że nie wbijesz W.

i może zastanów czy aż tylu bohaterów potrzebujesz, jeśli nie dodaj kolejne 10tki GG (ostatnio próbuje strzelające DE, trochę inne uwarunkowania, ale podobna strategia)

jeszcze pomyśl o zamianie np. tancerzy na way'ów, sama ich obecność na stole zmienia grę przeciwnika.

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Nie dalej jak 3 miesiące temu sprzedałem ponad 30 driad.. :wink:

Właśnie ciekawa sprawa z bow of loren, w polskim ab pisze/jest napisane: "pozwala wystrzelić tyle razy, ile wynosi wartość współczynnika ataki"
Czy w momencie gdy czar jest na ziomku to jego wartość współczynnika A nie wynosi 8?
Kanadian pisze:Ja bym pomyślał o zwiększeniu odziały GG do 14 a najlepiej 20, czasem statystyka może być straszną suką, a jak masz ok 20 strzał jest mniejsze prawdopodobieństwo że nie wbijesz W.
Rozumiem że chodzi o tych z flamingami? Wole mieć więcej mniejszych oddziałów, na glade guardach dużo pkt w jednym miejscu to często łakomy punkt dla przeciwnika.
Kanadian pisze: jeszcze pomyśl o zamianie np. tancerzy na way'ów, sama ich obecność na stole zmienia grę przeciwnika.
Wtedy już totalnie nie miałbym kontry. Waye są bardzo fajni ale nie za te punkty.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Czopek pisze:Kanadian napisał(a):
Ja bym pomyślał o zwiększeniu odziały GG do 14 a najlepiej 20, czasem statystyka może być straszną suką, a jak masz ok 20 strzał jest mniejsze prawdopodobieństwo że nie wbijesz W.

Rozumiem że chodzi o tych z flamingami? Wole mieć więcej mniejszych oddziałów, na glade guardach dużo pkt w jednym miejscu to często łakomy punkt dla przeciwnika.
Głównie chodzi o wbicie 1w na abomce czy hydrze, i aby wystrzelać z reszty. 10 może często okazać się o kilka strzał za mało, z drugiej strony jak do unitu wpakujesz kilku bohaterów to szanse poprawiasz. Jeśli w praktyce 10 wystarczy to spoko.
Dlaczego temat ciągnę, ja właśnie mam 3-4x10 kuszników i jedną 20'tkę, w niektórych bitwach dobrze wpakować się tym w flankę. Mi się coś takiego przydało w kilku grach. Pozwoliło mi przytrzymać odział na tyle by dać armii czas na zorganizowanie kontry, zazwyczaj wystrzelanie reszty armii, a jak kusznicy z 20 się skończą lub złamią, wystrzelanie oddziału który ich męczył :wink:.

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Twoi kusznicy mają armora całkiem niezłego, cośtam wytrzymają w combacie, w glade guardów raczej nie wierzę w większych ilościach.
Małe oddziały pozatym są bardziej poręczne, dadzą chętnie flee, i mogę rozdysponować strzelanie na wiele celów ( nie marnuje się 20 strzelców żeby ubić np. manglera )
No ale wiadomo - jak nie wbiją rany na abomce to różnie bywa :wink:

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

choć ja w Lublinie zabiłem abomkę w 1 turze, i to bez flamingów, choć miałem wither :roll:.

a co do flee, to przeciwnik robi re direct i tak 20 ucieka :wink:.
po za tym 10 są fajniejsze, zdecydowanie.

grałeś już tym z kimś?

ODPOWIEDZ