Broń i akcesoria treningowe.

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Broń i akcesoria treningowe.

Post autor: Warlock »

Witajcie!

Myślimy z kolegą (spoza forum) o rozpoczęciu treningu bronią białą. Póki co między sobą, kiedyś może jakieś bractwo albo klub takiej walki. Troszkę poczytałem, pooglądałem filmików z innych treningów. Wygląda na to, że najlepszą (bezpieczną) bronią do treningów jest broń piankowa. Do osób które uprawiali\ją taki sport, czy jest to prawda? Czy może lepsza drewniana? I czy coś stąd nadaje się do takiego treningu? A może polecacie coś innego?

Druga sprawa to ochraniacze. Takie to już kompletnie nie mam pojęcia, gdzie poszukać.

Trzecia, to czy są jakieś książki, mogące ułatwić nam trening.

Gorąco dziękuję za wszystkie opinie i wskazówki :wink:

Pozdrawiam, Warlock.
"Spam jest sztuką, której nikt nie potrafi zrozumieć" - Anyix

"Pan Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein

"Bo gra w Warhammera!" - Sa!nt

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

To zależy w jakim kierunku chcesz pójść. Jeśli bardziej LARPowo to broń piankowa (tzw. "bezpieczniaki") w zupełności wystarczy. Jeśli chcesz bawić się potem w odtwórstwo historyczne, to lepiej zacząć od razu od drewna i metalu, bo w innym przypadku wyrobisz sobie złe odruchy spowodowane znacznie mniejszym ciężarem broni piankowej.
Jeśli chciałbyś robić to na poważnie lub w ewentualnym bractwie rycerskim, to w wielu dużych miastach działają Fechtschule i inne szkoły walki bronią białą. Nie jest to tanie, ale godne uwagi. Poza tym wszelkiego rodzaju bractwa LARPowe i rycerskie to dobry pomysł. Starsi i bardziej doświadczeni ludzie pokażą wam jak bezpiecznie trenować.

Awatar użytkownika
xaurus
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: xaurus »

Już blisko 10 lat się tym zajmuje w drużynie wczesnośredniowiecznej więc pewne pojęcie mam. Każde z rozwiązań ma swoje plusy i minusy.
Pianka jest bezpieczna owszem ale jest dużo lżejsza od miecza, inaczej się rozkłada ciężar i może być Ci ciężej się przestawić na metal. Drewno - tu na początek wystarczy odpowiednio obrobiony trzonek od kilofa z jelcem. Wagowo już lepiej ale na pewno trochę bardziej bolesne będą treningi :p
Pianka można się fajnie po naparzać ale z treningowo moim zdaniem kiepsko wypada. U nas jak się szkoli nowych to dostają drewno i idą obijać drzewko przez parę pierwszych treningów. A potem jak już maja jakaś podstawowa kontrole nad bronią zaczynają trenować z kim doświadczonym.

Co do ochraniaczy, to zależy w co chcesz się bawić. Jeśli chcesz odtwarzać średniowiecze to mogę podać parę linków z wyrobami rzemieślników. Jeśli tylko powalczyć to na allegro można znaleźć rożne ochraniacze rowerowe itp. Przy piance raczej nic nie trzeba, ewentualnie coś do ochrony twarzy. Przy drewnie konieczna jest ochrona dłoni i głowy, przydatne są osłony na kolana i przedramiona z łokciami i coś do wytłumienia ciosów na korpusie. Tu wszystko zależy od tego jak bardzo siłowo będziecie walczyć :>

I tak jak napisał Nawiedzony najlepiej jak znajdziecie kogoś kto już bawi się w coś takiego i będzie mógł szkolić.
Co do książek to są traktaty średniowieczne o walce ale szybciej nauczysz się walki na treningach z kimś doświadczonym.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Nowy Sącz to niestety nie jest większe miasto :( I nie orientuję się o takich szkołach, ani nawet kursach.

Co do bractwa, to może za parę lat. Póki co nie mam paru tysięcy na zbroję.

A bronie z polipropylenu? Podobne we władaniu do stalowych? Zarzuciłem piankę bo szkoda w naszym wieku zostać kaleką przez złe użytkowanie. Na polipropylen wystarczą zwykłe ochraniacze?

Awatar użytkownika
xaurus

Post autor: xaurus »

Zbroja wcale nie musi być droga. Owszem pełna płyta tania nie jest ale na początku wystarczy Ci hełm (+-250zł), przyszywka (250zl) rękawice( 100+) i broń (od 300 w górę za miecze) - chyba ze będziesz używać drewniaka. Możesz zrobić sobie kolczugę, trzeba mieć trochę samozaparcia, kombinerki, drut i sporo wolnego czasu :D

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Xaurus dobrze pisze. Ja nie jestem ekspertem od broni stalowej, więc w tym kontekście słuchaj jego rad. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej o LARPowym stylu to uderzaj do mnie. Nowy Sącz aż taki zły nie jest. Mój dziadek mieszka blisko i bywam tam raz do roku na około miesiąc na wakacjach. Nie wiem, czy macie jakieś bractwa w pobliżu, musiałbyś poszukać.

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

ARMA jest (chyba) w Krakowie. O bractwo popytam. :wink:

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Najlepsze miejsce żeby zadawać takie pytania to: http://www.freha.pl

Sam odbyłem kilkanaście treningów z pałkami ratanowymi o wadze porządnego miecza jednoręcznego, miałem na wyposażeniu maskę szermierczą i rękawice od hokeja.
Dało radę jak dla początkującego, sprzętu nie zniszczysz krzywdy raczej też sobie nie zrobisz. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

xaurus pisze:Zbroja wcale nie musi być droga. Owszem pełna płyta tania nie jest ale na początku wystarczy Ci hełm (+-250zł), przyszywka (250zl) rękawice( 100+) i broń (od 300 w górę za miecze) - chyba ze będziesz używać drewniaka. Możesz zrobić sobie kolczugę, trzeba mieć trochę samozaparcia, kombinerki, drut i sporo wolnego czasu :D
zbroja faktycznie nie musi byc droga, ale wypadaloby, zeby byla bezpieczna i - jesli interesuje Cie rekonstrukcja - w miare wierna historycznie.
porzadny helm trzeba liczyc ok. 400 zl, przeszywka podobnie. rekawice to wydatek minimum 500 zl. chyba, ze bedziesz kupowal na allegro sprzet uzywany - ale tam 95% to szajs.

przede wszystkim sam sobie musisz odpowiedziec na pytanie, co Cie kreci - czy zabawa w rekonstruowanie historii czy po prostu chec wyzycia sie w walce w miare bezpieczna bronia. jesli chcesz potrenowac sama walke, to tez musisz sie zastanowic, co Cie kreci - czy profesjonalna szkola szermierki, czy pseudohistoryczne walki rycerskie, czy LARPowe obtlukiwanie, czy jeszcze cos innego.
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Post autor: Gangrel »

przede wszystkim sam sobie musisz odpowiedziec na pytanie, co Cie kreci
Jesli cos w tym klimacie: http://www.youtube.com/watch?v=ft_tYKGXCSM to chyba nawet nie potrzebujesz zbyt dlugiego treningu... :lol2:
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Ktoś mógłby mi wytłumaczyć skrót LARP? Dzięki.

Co mnie kręci... Bractwo kręci. Bardzo. Ale to jeszcze nie ten wiek (niecałe 17). Także rekonstrukcje jak najbardziej. Ale za parę lat.

Póki co z paroma kumplami chceliśmy sobie poćwiczyć walkę od taką. Nie potrzebujemy hełmów, ani przyszywek epokowych (przyszywka to ta kolczuga przy hełmie, tak? ). Coraz częściej myślimy o broni z tworzywa (polipropylenu) np. takiej. Są w niedrogie i z tego co jest napisane w miarę wytrzymałe oraz wagowo odpowiednie. Może za rok kupilibyśmy stalowe. Byłbym jednak wdzięczny za opinię na temat tworzywa od ludzi obeznanych. Chętnie pogadałbym też z kimś z doświadczeniem (gg: 5361456).

Dzięki. Warlock.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

LARP - Live Action Role Play - takie RPG, tylko w terenie i ze strojami i całą resztą inwentarza.

http://www.youtube.com/watch?v=sopUvmkX ... re=related <== LARP w realiach polskich. Niestety... U nas wygląda to niestety trochę biednie, bo też i nie jesteśmy zamożnym krajem, a ludzie nie mają tu takiej kasy jak np. w Niemczech, by wydawać ją bez opamiętania na hobby.

http://www.youtube.com/watch?v=SSSlw6ii ... re=related <== jak to wygląda za zachodnią granicą...

Fajna sprawa dla klimaciarzy.

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Kiedyś spróbuję na pewno.

http://allegro.pl/kolczuga-najlepsze-ko ... 76474.html

Nadadzą się na kolczugę? Homemade :wink:

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Nadadzą się. Ale przeszywanica (czyli przeszywka) to nie kolczuga przy hełmie, tylko taki gruby kaftan, kóy zakładasz pod kolczugę, żeby tłumił ciosy. Bo wiesz... jak dostaniesz młotem albo toporem, albo nawet ciężkim mieczem to Ci kolczuga nie pomoże. ;)

Awatar użytkownika
Malkolm

Post autor: Malkolm »

Kiedyś spróbuję na pewno.

http://allegro.pl/kolczuga-najlepsze-ko ... 76474.html

Nadadzą się na kolczugę? Homemade :wink:

Wiesz na co sie porywasz? :)

Nie lepiej poszukać z drugiej ręki? Kupiłem kiedyś cud-kolczugę, 17 kg, za niecałe 3 setki. Była niezniszczalna, po chyba 5 latach używania odsprzedałem o połowę drożej, ani jednej naprawy nie było trzeba przez ten czas. Była jednak ocynkowana, więc ludzie w gaciach z ręcznie tkanej wełny za 180zł/m2 wytykali by cie palcami :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

jesli chcesz sie bawic w rekonstrukcje - chocby i za jakis czas - zacznij od przeczytania paru ksiazek. rekostrukcja jest to odtwarzanie historii wiec bez tej wiedzy bedzie ciezko. na chwile obecna terminologia mocno Ci kuleje.
bractwo? a na co Ci bractwo? nie trzeba byc w zadnym bractwie zeby sie bawic w rekonstrukcje.
wiek tez nie ma znaczenia - w zeszlym roku na naszej projektowej imprezie bylo dwoch 16stolatkow i choc nie dopuscilismy ich do walki to i tak bawili sie swietnie.
zaleta rekonstrukcji jest to, ze choc to duza kasa, nie wydajesz na raz - troche jak z figurkami. nie musisz byc od razu rycerzem - sam zaczynalem jako lekkozbrojny. z reszta mnostwo osob rezygnuje z bycia rycerzem gdy zorientuja sie, jakie to sa koszty - bo zbroja to tak na prawde pikus, schody zaczynaja sie przy cenach garderoby cywilnej czy naczyn z gornej polki.

musisz tez wziac pod uawge, ze rekonstrukcja to odtwarzanie kultury materialnej, z czego aspekt militarny zajmuje tylko pewna czesc. jesli chcesz po prostu pobic sie z kolegami czyms na ksztalt miecza to rzucanie sie w wir rekonstrukcji moze nie byc tym, czego tak na prawde oczekujesz.

a tzw. bohurty odradzam - to najlepsza droga, zeby skonczyc jako kaleka.

na koniec dla zainteresowanych galeria z Honor Vincit Omnia z lipca zeszlego roku:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 965&type=3

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Szaman, mógłbym dostać Twoje gg albo inny kontakt?

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Warlock pisze:Szaman, mógłbym dostać Twoje gg albo inny kontakt?
nie uzywam GG. napisz na szaman_events@vp.pl albo scigaj mnie przez FB

Awatar użytkownika
Warlock
Chuck Norris

Jakieś dane? :wink:

ODPOWIEDZ