Pomysł: silnik forum na miarę naszych czasów
Pomysł: silnik forum na miarę naszych czasów
Howgh.
Zacznijmy od dysklejmera. To jest swobodna dyskusja na temat silników forumowych (konkretnie jednego). Border Princes (póki co) pozostaje napędzane przez phpBB3 z aktualną strukturą i logiką.
Do rzeczy. Niedawno w świecie open-source pojawiły się fajny, ciekawy i technologicznie bliski mojemu sercu* silnik forumowy: Discourse.
Podoba mi się, bo łączy prostotę interfejsu z całkiem fajnymi ficzerami (odznaczanie gdzie się skończyło czytać wątek itd.). Jest lekki, a jednocześnie nie prymitywny. Do tego powinien bardzo niedługo dostać layout dla smartfonów.
Jest mi technologicznie bliski, bo oparty o technologie które lubię i z którymi pracuję od lat, oraz z większością logiki po stronie klienta (javascript, konkretnie ember.js).
Nie nadaje się do Border Princes, bo nie wspiera podfor, już nie mówiąc o ograniczaniu do nich dostępu.
Niemniej podoba mi się jego flow. Poklikajcie sami w demonstracyjnym forum.
Nie ukrywam że gdyby wspierał ficzery na których BP jest mocno osadzone (podfora i grupy), to już bym planował migrację
Zacznijmy od dysklejmera. To jest swobodna dyskusja na temat silników forumowych (konkretnie jednego). Border Princes (póki co) pozostaje napędzane przez phpBB3 z aktualną strukturą i logiką.
Do rzeczy. Niedawno w świecie open-source pojawiły się fajny, ciekawy i technologicznie bliski mojemu sercu* silnik forumowy: Discourse.
Podoba mi się, bo łączy prostotę interfejsu z całkiem fajnymi ficzerami (odznaczanie gdzie się skończyło czytać wątek itd.). Jest lekki, a jednocześnie nie prymitywny. Do tego powinien bardzo niedługo dostać layout dla smartfonów.
Jest mi technologicznie bliski, bo oparty o technologie które lubię i z którymi pracuję od lat, oraz z większością logiki po stronie klienta (javascript, konkretnie ember.js).
Nie nadaje się do Border Princes, bo nie wspiera podfor, już nie mówiąc o ograniczaniu do nich dostępu.
Niemniej podoba mi się jego flow. Poklikajcie sami w demonstracyjnym forum.
Nie ukrywam że gdyby wspierał ficzery na których BP jest mocno osadzone (podfora i grupy), to już bym planował migrację
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Ano, fajny, tylko szkoda, że taka kupa wychodzi w przeglądaniu tematów. Jakby miał strukturę przypominającą normalne forum to byłoby fajnie. Zresztą jakakolwiek modernizacja tego forum coś nie wychodzi, miał być layout nowy, gdzie on jest?
\Neithan pisze:Może jakby nad nim przysiąść to dałoby się doimplementować podfora
Dyskusja właśnie trwa: http://meta.discourse.org/t/how-should- ... ecurity/32
Bez przesady. PhpBB3 ma całkiem rozsądną strukturę, tak samo Discourse. Jasne że będzie trochę pracy z przeniesieniem wszystkiego, ale to co najważniejsze (posty, tematy, ew. grupy) są do ogarnięcia dość łatwo.Neithan pisze:Podejrzewam, że większy problem może być z migracją bazy...
I jak Wam się podoba?
Beznadzieja. W czym przeszkadza obecne phpBB że jest chęć zmiany?
Pamiętajmy że lepsze jest wrogiem dobrego.
Pamiętajmy że lepsze jest wrogiem dobrego.
Wisła Kraków.
Ja tam się pośmiałem, nie powiem. Niektórzy to mieli wesoło
Biedny Rasti się ucieszy, bo PM-ka wisi od 23:00 i czeka na Niego, jeszcze ode mnie nie wyszła.
Sam widok przypomina mi nieco komiksy i wypowiedzi w chmurkach. Jakoś to takie "nieforumowe" (raczej komentarze do zdjęć na FB przypomina) albo się człowiek za mocno przywiązał do standardowego widoku różnych forów. Buttony typu "like" to mi od razu FB zalatywały (ale nie widziałem +1 do Google+ i nie widziałem też "tłitnięcia"), sam zebrałem 12 lajków za posty
Nie lubię za bardzo "kolorowego portalizowania" tematycznych stron, kojarzy mi się to z komerchą i "wszystkolubieniem naokoło", ach i och, pokaż mamie, pokaż babci Tyle odnośnie dodatków, ja lubię minimalizm i funkcjonalność. Do wyglądu można się przyzwyczaić.
Biedny Rasti się ucieszy, bo PM-ka wisi od 23:00 i czeka na Niego, jeszcze ode mnie nie wyszła.
Sam widok przypomina mi nieco komiksy i wypowiedzi w chmurkach. Jakoś to takie "nieforumowe" (raczej komentarze do zdjęć na FB przypomina) albo się człowiek za mocno przywiązał do standardowego widoku różnych forów. Buttony typu "like" to mi od razu FB zalatywały (ale nie widziałem +1 do Google+ i nie widziałem też "tłitnięcia"), sam zebrałem 12 lajków za posty
Nie lubię za bardzo "kolorowego portalizowania" tematycznych stron, kojarzy mi się to z komerchą i "wszystkolubieniem naokoło", ach i och, pokaż mamie, pokaż babci Tyle odnośnie dodatków, ja lubię minimalizm i funkcjonalność. Do wyglądu można się przyzwyczaić.
to było trochę śmieszne, trochę przerażające, a z pewnością była to bardzo dobre lekcja od Tomasha
muszę zastanowić się nad formą jakiegoś bloga/strony i każdorazowym backupem kontaktów dotyczących transakcji - to bardzo dobre rady, a cały precedens dał wiele do myślenia
tak jak mówił tomash - było trochę śmichu czytając niektóre posty - mój kumpel nawet walizki na figsy zaczął sprzedawać na nowym forum (może tam będzie miał więcej klientów
ale ciary po plecach przeszły
muszę zastanowić się nad formą jakiegoś bloga/strony i każdorazowym backupem kontaktów dotyczących transakcji - to bardzo dobre rady, a cały precedens dał wiele do myślenia
tak jak mówił tomash - było trochę śmichu czytając niektóre posty - mój kumpel nawet walizki na figsy zaczął sprzedawać na nowym forum (może tam będzie miał więcej klientów
ale ciary po plecach przeszły
Traye MAGNETYCZNE + magnesy neodymowe http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
Znaczy się, ja jestem zakręcony na punkcie backupowania i zachowywania danych, oraz póki żyję* to BP raczej nie zostanie zdjęte (bez bardzo długiego uprzedzenia). Więc jeśli o to chodzi, to raczej spoko.el Victor pisze:ale ciary po plecach przeszły
Ale między innymi dlatego wszystkie ważne dane -- w tym korespondencję mailową -- trzymam w co najmniej dwóch miejscach. A już na pewno nie używam darmowego serwisu jako single point of failure.
* -- od zeszłego roku jestem motocyklistą, więc wicie-rozumicie
Mega slabe
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Ogółem nie takie złe to nowe forum. Tylko brak podkategorii go deklasuje. No i troszkę nie pasuje mi to, że nie ma stron w temacie a taki jeden długi wężyk. Jakbym chciał coś znaleźć to w takim wężyku bym się prędzej zakręcił
No i też jestem przyzwyczajony do tego "standardu" ale to wiadomo, po czasie bym i do nowego się przyzwyczaił
No i też jestem przyzwyczajony do tego "standardu" ale to wiadomo, po czasie bym i do nowego się przyzwyczaił
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
Warto było zrobić taki żart choćby dla topicu Pasiaka na nowym forum.
Lest we forget:
Oby zdechł ten nowy engine, na moim Firefoksie w ogóle nie działało. Adblock wyłączony, cookies są, nie wiem o co mu chodziło. Przez to zupełnie nie odebrałem żartu i nowy adres forum bardzo mi pasuje
A topic przedni, wiemy już że próba ucięcia dramatów przez kasację forum nie przejdzie
A topic przedni, wiemy już że próba ucięcia dramatów przez kasację forum nie przejdzie
A jaką masz wersję FF? 3.0? Bo w tych nowoczesnych działa jak marzenie.
Api, mobilny layout, łatwość (trudność) rozszerzania, technologia.Vallarr pisze:Czego konkretnie brakuje phpBB 3, ze przestaje nagle sie nadawac?