Skaven 1200 - parówka

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Gibon

Skaven 1200 - parówka

Post autor: Gibon »

Zbliża się turniej parowy także muszę coś wyrysować i wymyśliłem coś takiego:
(gram z OK)
Proszę o opinię i ew pomysły co zmienić.

Unnamed1200 Pts - Skaven Army

1 Plague Priest @ 125.0 Pts
General; Magic level 1; Frenzy
Dispel Scroll [25.0]

1 Warlock Engineer @ 100.0 Pts
Magic Level 2

1 Chieftain @ 70.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard

22 Clanrats @ 111.0 Pts
Light Armour; Shields; Standard; Musician

31 Skavenslaves @ 64.0 Pts
Slave Musician

31 Skavenslaves @ 64.0 Pts
Slave Musician

33 Stormvermin @ 246.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician

5 Gutter Runners @ 90.0 Pts
2ndWeapon; Poisoned Attacks; Sling; Throwing Stars

1 Doomwheel @ 150.0 Pts

1 Crew @ [0.0] Pts

1 Warp-lightning Cannon @ 90.0 Pts

3 Warp Crew @ [0.0] Pts

Models in Army: 128

Total Army Cost: 1200.0

Problem jest taki, że próbuję wcześniej na 2 elektrykach jednak lidera 5 to trochę mało i próbuję na priescie. Nie przekonuje mnie za bardzo taki drogi generał, ale cóż. Magia zarazy prócz 13 jest do bani chyba, żę się dobrze wyrzuci na czary.

Dałbym mu jeszcze opal, ale przekracza 25 w hero także stoi goły. Nie wiem czy jest to dobry pomysł. Będzie co prawda stał z tyłu i dawał liderę, ale różnie się dzieje.

-Kolejny problem to czy zamiast kółka i latarki wystawić abomkę. Gram z ogrami także ironblaster będzie siekł mam nadzieję, ale co dwa działa to nie jedno.

-Kolejna sprawa to 2x po 5 gutersów. Myślę, że się sprawdzą bo jedna piątka to za mało.

Trochę boli mnie jeszcze brak condensera i rakiety, ale cóż na to pkt już nie znajdę :roll:
Ostatnio zmieniony 2 cze 2013, o 22:09 przez Gibon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Raqq
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Raqq »

13 nie należy do magii plagi, to czar tylko dla wybrańców Rogatego Szczura (czytaj Grey Seer). A sama plaga jest dobra na armie o małym T i dużym ASv np Bretka. Rzucasz 6 i pół klocka rycerzy czy innych puszek (a przy szczęściu to nawet kilka klocków) wyparowuje :wink: Z czarów realnych do wycastowania dla 1lvl priesta są 2 i 3 czyli poisony oraz IMO najlepszy czar tej domeny czyli -1 T, na stałe i kumulatywne i nawet głupi klanraci zaczynają robić sieczkę.

Jeśli chodzi o moje propozycje to do wywalenia lecą stormy i dopakowujemy do 2 dużych klocków clanratów. Dużo siły zostaw Irongutom. Abomki bym nie stawiał, co dwa działa to nie jedno

Gibon

Wiem, że 13 nie jest plagi. Tak po prostu z rozpędu napisałęm bo pamięć mam wzrokową, a 13 jest na tej samej stronie co plagi :D
Sztormy są do pomocy mournom w walce, czyli do ściągania regeny p.ex

Długo już gram SK, ale parówa będzie moja pierwsza, jeśli chodzi o turniej. Jaki jest sens wystawiania 2 kloców clanratów? Niewolnicy powinni wystarczyć do trzymania i strzelania. Zastanawiałem się nad wrzuceniem gratów do odginania przynajmniej jednej 5.
Często też widzę jak w rozpach lądują właśnie takie 2-3 kloce na większe pkt, ale solo. Klan ani to silne, a kanapka raczej ze słaboli nic nie da. Na samej magii polegać nie można przecież. Monki są dla mnie za miękkie, nawet z furą. Sztormy natomiast wydają mi się najlepszym wyborem, bo WS i S = 4. Do tego płonące i można grać. Wystawiając w hordzie mam 22 ataki z FCG.

Opłaca się 2 lvl na Priescie?

Awatar użytkownika
Raqq
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Raqq »

Parówki na szczurach jeszcze nie grałem, piszę raczej właśnie pod kątem tego co sam wystawiam na 1200. 22 clany nie zrobią nic, mogą co najwyżej elegancko zginąć budząc panikę w połowie armii. Ewentualnie jako bunkier dla magów, ale dostaną salwę i uciekną razem z magami.

Płonących na stormach w rozpie nie uwzględniłeś (albo jestem ślepy co jest o tej porze możliwe), jak tak to spoko. Horda? To może więcej ich? Przepraszam ale jak gram armią typu masówka to klocki po 40 to absolutnie minimum. Trzeba liczyć się z tym że 5-10 zginie na podejściu, a skoro nie masz Seera/Warlorda to LD musisz brać z szeregów.

5 ratów super pomysł jak starczy punktów, 2 lvl na prieście niekoniecznie. Zależy czy Twój kolega ogr będzie miał maga. Bo kostek wam może zwyczajnie zabraknąć.

Gibon

Faktycznie! Płonące zjadłem - mój błąd :)
Co do sztormów to mówiłem raczej ogólnie, a nie na tę konkretną parówkę. Chodzi mi tu o euro.

Chyba, że zamiast priesta wystawić jako generała Chieftaina?
W każdym razie muszę nad tym trochę pomyśleć i popróbować :wink: Domena zniszczenia jest tutaj must have. Błyskawica gniecie jaja jak się dobrze rzuci. Gejzer i zakaz lotu lub Crack's call też nieźle. Tylko ta lidera o jeden większa trochę za droga, jeśli chodzi o koszt Priesta IMO #-o

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Hmm, ja na te punkty zwykle gram bez magii, za to z 2 chieftainami i warlockiem z rakietą, do tego kółko i armatka :P reszta jak chcesz, choć duże klocki 35+ mile widziane :twisted:
Let the River of Blood flow...

Gibon

Po dłuższym zastanowieniu się złożyłem coś takiego. Przy okazji zmienił mi się chyba "partner", ale cóż :D

Unnamed1200 Pts - Skaven Army

1 Warlock Engineer @ 130.0 Pts
Magic Level 2
Doom Rocket [30.0]

1 Chieftain @ 62.0 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Opal Amulet [15.0]

1 Chieftain @ 72.0 Pts
Halberd; Heavy Armour; Battle Standard

32 Clanrats @ 156.0 Pts

40 Clanrats @ 192.0 Pts

39 Skavenslaves @ 80.0 Pts
Slave Musician

38 Skavenslaves @ 78.0 Pts
Slave Musician

1 Hellpit Abomination @ 250.0 Pts
Warpstone Spikes

Models in Army: 160

Total Army Cost: 1200.0

Co sądzicie?

Inżynier bierze błyskawicę i daj Bóg coś co się przyda i czary mary. Później odpala rakietę.
Chieftain jako BSB i drugi jako Generał do klocka z 32 braćmi. Trzymają się i dają liderę.
Slavy to co zwykle - blokowanie, wbijanie w bok do pomocy by zwiększyć CR.
40 braci do bicia. Chciałem dać za nich Sztormy, ale mniej by wyszło. Myślę, że coś ugrają. Na sztormów mógłbym dać te więcej pkt i ew eternal flame, ale czy oni biją mocniej od braci? Długo na nich grałem i pewnie jeszcze troche pogram, ale często szału nie było :roll: Nie wiem czy nawet na EURO, a później na pks ich wystawiać. Jedyny plus do płonące, które mogą nieść. O monkach to już nie wspomnę :wink:
Gutersi do maszyn, flankowania.
Na koniec Aboma do bicia i co najważniejsze rycia psychy. I tutaj największy dylemat mam otóż:
rare na gracza przypada 0-1. Także złożyłem z Abomką, ale zastanawiam się czy nie jest to zbyt łatwy cel do strzelania? Latarka 90 pkt ew kółko za 150, a resztę bym dał braci ew jakiś mortar. Co sądzicie?

Awatar użytkownika
Bombaj
Chuck Norris

Post autor: Bombaj »

grałem kilka razy skavenami paróweczki i kilkoma przemyśleniami mogę się podzielić.

1. Nie gram więcej skavenami parówek, jeżeli zostają podręcznikowe zasady sojuszy. Zazwyczaj w drugiej turze sojusz się psuje i cóż, przegrywamy. To, że dzielisz kości na powera, to pół biedy. I tak tych czarów nie rzucisz nie wiadomo ile. Ale dzielisz też kości na dispel i przy statystycznym rzucie na magię ogarnięty przeciwnik ładuje wszystkim po jednej stronie sojuszu i nie da się powstrzymać magii.

2. Na tak małe punkty aboma to gamebreaker na całkiem sporą ilość paringów. Nie powinna być w ogóle dopuszczona, ale, jeżeli organizator nie ma nic przeciwko ;)

3. Sztormówa jest absolutnym must havem. Wszystkie parówki na jakich byłem wygrały sojusze liz+dw jedna z tych połówek plus coś z mocną magią i strzelaniem. Przy takim paringu abomka gryzie ziemię najpóźniej w drugiej turze, a Wy nie macie już za bardzo czym i jak dojść. Można pomyśleć nad 10 sztormów / 10 monków ze sztormówą schowanych w krzakach/za wzgórzem etc.

4. Gutterzy na małe punkty to kolejny game-breaker. Jeżeli starczy punktów to nawet 2x9. Jest mało magicznych pocisków i są łatwe do rozproszenia (dopóki trwa sojusz przynajmniej :) ), BSowe strzelanie przy sztormówie niewiele im robi, a sami zaginają system.

5. Doomrocket jest wporzo, brass orb też. Elektryk jako generał daje radę jeżeli ma na podorędziu BSBka. I tak jeżeli cokolwiek wejdzie w combat z klockiem generalsko/bsbkowym to skaveńska część sojuszu wyparowuje. Pierwszy poziom na dwóch elektrykach wystarczy imo, od maksymalnie 3 kolejki dzielicie kości powera, więc więcej niż dwa pioruny i tak nie ciepniesz.

Tyle moich dumań. Powodzenia :)

Gibon

Też mi się tak wydawało, że elektryk daje radę jako Gienek, ale jak kółko oblało podwójnie to trochę mnie to zniechęciło :D. Zwolennikiem Priesta nie jestem z powodu kosztu i jego super magii także myślę, że elektryk ew Chieftain starczy.

No tak racja z tą sztormówą. Abomce trzeba pomóc :twisted:. Myślę, że i ona i guttersi zostają.
Natomiast 10 sztormów masz na myśli łapanie śmiecia? OD tego będą przecież bracia - 40 i ew slavy. Bo zwykle śmieć pada z CR :wink:

Myślałem, żęby zostawić tego 2lvl, ponieważ błyskawica i ew zakaz lotu. Domena zniszczenia daje radę :wink: Chociaż 2 błyskawice i jeszcze jakby condenser się zmieścił to już by było słodko :D

P.S jeszcze jak tu rozmawiamy to zapytam o sztormówę. Na jej działanie rzucam tylko w swojej turze czy w przeciwnika też? Bo ostatnio słyszałem różne wersje i inaczej widziałem jak grali. Trochę jak dla mnie absurdalne jeśli rzucam w każdej i w przeciwnika. Odpalę w mojej i zadziała, a w przeciwnika już przestanie - szaleństwo :D

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

rzucasz w każdej
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Post autor: lajkonik »

Ale odpalić możesz w turze przeciwnika. Niekoniecznie w pierwszej przeciwnika turze - nie zawsze się to opłaca.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Bombaj
Chuck Norris

Post autor: Bombaj »

jak wyżej,

a dziesiątka sztormów albo dziesiątka monków tylko do trzymania i odpalenia sztormówy. upchnąć ich gdzieś w rogu, żeby nie dostali zabłąkanego pocisku i dopieszczenie ich bez strat do 6 tury :) Do tego celu lepiej nadają się co prawda lepiej monki, bo mają frenzy i nie spanikują, a jeśli będą konsekwentnie patrzyli w krawędź stołu, to nie wyskoczą na jakąś bezsensowną wymuszoną szarżę.

a kółko ma 7 swojej liderki, więc 5 elektryka, czy 6 od chieftaina różnicy nie robi żadnej.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

10 monkow bo sa ITP
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

ODPOWIEDZ