Alternatywne podkłady

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Alternatywne podkłady

Post autor: smiejagreg »

Z uwagi na kryzys i konieczność szukania oszczędności, mając też na uwadze posty paru forumowiczów, postanowiłem potestować jakiś zastępczy środek zamiast dosyć drogiego podkładu GW. Wybór padł na lakier akrylowy samochodowy firmy Den Braven (14 zł). Czarny mat, spray o poj. 500 ml. Wnioski - do METALOWYCH figsów imho nadaje się znakomicie jako podkład. Warstwa nie jest grubsza, niż podkładu z GW, bez żadnych grudek, maluje się na nim znakomicie. Jako że jestem zwolennikiem metalowych figsów, zastąpi on u mnie raczej drogi podkład GW.
Uwaga: NIE NADAJE SIĘ DO FIGSÓW PLASTIKOWYCH - zżera warstwę zewnętrzną, robi się ona chropowata :!: :!: :!: Na failcaście i innych żywicach nie testowałem, bo nie mam figsów z tych materiałów...

Bardzo proszę szanownych forumowiczów o wrzucanie w tym temacie własnych przemyśleń i doświadczeń zwiazanych z poszukiwaniami tanich i dobrych środków stosowanych jako podkład do figsów...
Ostatnio zmieniony 16 paź 2013, o 20:16 przez smiejagreg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Za radą Skavena wypróbowałem na swoich metalowych figurkach podkład Deco Color (uniwersalny - czarny). Efekt - znakomity, dobrze kryje, żadnych grudek itp, no i cena - 12zł. Polecam do metali, na plastikach nie próbowałem, ale PODOBNO do nich też się nadaje.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
ainuin
Chuck Norris

Post autor: ainuin »

Mr Surfacer na każdą żywicę

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Przydałoby się coś pewnego na plastik...

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

Ktoś wcześniej w innym temacie pryskał Deco Color czarny mat na plastiki i nic im nie robiło ale sam nie sprawdzałem jeszcze (same metale w malowaniu).
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Śnieżka biała, nadaje się całkiem konkretnie do malowania, plastiku z tego co pamiętam nie wyżera i cena też przystępna za 400ml, bo coś w granicach 16-18zł.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Post autor: Stachu »

Ja używałem akrylowych spray'ów "idea spray".
Dobrze kryły i tworzyły jednolitą warstwę podkładu.

Aha. Nie topi plastiku bo to akryl :)

Awatar użytkownika
Sarmor
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Sarmor »

Idea Spray mają ponoć wielką zaletę - nie topią nawet styropianu, choć sam jeszcze tego nie testowałem.
Za to niestety są w mniejszych puszkach, więc mimo niższej ceny nie są aż tak korzystne.
smiejagreg pisze:Przydałoby się coś pewnego na plastik...
Duplicolor Color Spray, stosowałem na plastikowe modele Zvezdy i nic im się nie stało. Na plastiku GW jeszcze nie testowałem.
Obrazek

Awatar użytkownika
MadMax
Wodzirej

Post autor: MadMax »

smiejagreg pisze:Przydałoby się coś pewnego na plastik...
Do plastiku polecam Deco Color z serii primmer. Jedynym minusem jest to że nie ma czarnego koloru (jest szary, biały i bordowy). Ten podkład jest idealny do plastikowych figurek.
"War. War never changes".

TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!

Ekspresowa Realizacja !!!

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Szary powinien pasować, choć trzeba będzie chyba później trochę przyciemnić figsy...

Awatar użytkownika
MadMax
Wodzirej

Post autor: MadMax »

Używam właśnie szarego. Bardzo dobrze się na nim maluję. Jest bardzo tani (ok 9-10zł) i wydajny. Spodkładowałem ok 140 clanratów i mam jeszcze ok połowy puszki.
"War. War never changes".

TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!

Ekspresowa Realizacja !!!

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Siland - Czarny konnica w liczbie 20 sztuk. 0 Ubytków 14 zł pucha. (podkład nakładam w domu przy wiatraczku skierowanym w okno żeby pozbyć się zapachu.) Gdy miałem podkład z GW w zachowywał się różnie w zależności od temperatury w jakiej sprejowałem teraz tylko w domu przy wentylacji w stałej temp.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

Czy ktoś już zmywał może figsy, na których był deco color?
Poza tym czy ktoś wie co bardziej się opłaca: kupić podkład vallejo do aero (duży pojemnik 200ml -45zł) czy kupić spray np właśnie deco color? Pytam bo nie wiem jaka jest wydajność podkładowania aero - niby mniej farby uchodzi na boki.

Awatar użytkownika
Misiek_LF

Post autor: Misiek_LF »

Sprawdziłem dzisiaj czarny mat (akryl) firmy Champion Color:
-jest jakby "oleisty", więc pokrywa tylko tę stronę modelu, na którą go skierujemy (nie jak spray GW, który jest bardziej "mglisty" i wpada również w zakamarki)
-kryje nienajlepiej, a mimo tego jakimś cudem zalewa detale
-na plastiku natychmiast pojawiają się "zmarszczki"

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Misiek_LF pisze:Sprawdziłem dzisiaj czarny mat (akryl) firmy Champion Color:
-jest jakby "oleisty", więc pokrywa tylko tę stronę modelu, na którą go skierujemy (nie jak spray GW, który jest bardziej "mglisty" i wpada również w zakamarki)
Oleistośc może wynikać z nienajlepszego wymieszania przed psikaniem. Też tak miałem, jak sieknąłem bez mieszania. Po dobrym wymieszaniu nie było już tego...

Awatar użytkownika
Misiek_LF

Chyba z 10 minut machałem tą puszką. Może poczekam aż osiągnie temperaturę pokojową? Tak czy tak te zmarszczki to chyba rozpuszczony plastik, więc dla mnie odpada.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Widać faktycznie jakiś nienadający ci się trafił. ja swoim psikam w piwnicy, w której jest teraz tylko kilka stopni ciepła i dobrze kryje, nie zalewając detali. A do plastików na pewno sie nie nadaje - mój też nie, zresztą pisałem o tym w pierwszym poście...

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

Post autor: Kuros »

Lechu pisze:Czy ktoś już zmywał może figsy, na których był deco color?
Poza tym czy ktoś wie co bardziej się opłaca: kupić podkład vallejo do aero (duży pojemnik 200ml -45zł) czy kupić spray np właśnie deco color? Pytam bo nie wiem jaka jest wydajność podkładowania aero - niby mniej farby uchodzi na boki.
ja używam deco color ,kosztuje to 10zł i starczyło mi na ok +-500figurek

Awatar użytkownika
Misiek_LF

smiejagreg pisze:Widać faktycznie jakiś nienadający ci się trafił. ja swoim psikam w piwnicy, w której jest teraz tylko kilka stopni ciepła i dobrze kryje, nie zalewając detali. A do plastików na pewno sie nie nadaje - mój też nie, zresztą pisałem o tym w pierwszym poście...
No właśnie się nie nadaje, a niby akryl. Deco Color mi kilka osób polecało jako bezpieczny do plastiku, ale nie mogłem go znaleźć, i dlatego na próbę wziąłem tego Championa.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Misiek_LF pisze:Sprawdziłem dzisiaj czarny mat (akryl) firmy Champion Color:
Od lat maluje Championem i w życiu nie stało się coś takiego co opisałeś. Działa tak samo jak deco color wiec w zależności od tego gdzie jestem to kupuję je naprzemiennie. Jeżeli pojawiają się "zmarszczki" to oznacza że powierzchnia na którą został nałożony jest czymś zabrudzona ( zwykle tłusta). Kwestia jeszcze zbyt niskiej temperatury w jakiej był przechowywany spray ( bo to też ważne). Nie mniej jednak nie miałem nigdy wymienionych wyżej problemów z tym podkładem a wypsikałem sporo puszek.

ODPOWIEDZ