Tworzenie Makiety góry

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drovilus
Wałkarz

Tworzenie Makiety góry

Post autor: Drovilus »

Zamysłem tego wszystkiego było było stworzenie makiety góry dla moich kraśków. W środku i na zewnątrz miała być ich twierdza. Wieże, szańce, działa i te sprawy...

Czym prędzej więc zabrałem się do roboty.

Zaczynamy od wybory podstawy pod makietę. Myślałem nad płytą pcv lecz nie miałem jej pod ręką i mój budżet też nie był ogromy więc zszedłem do piwnicy i tam znalazłem płytę kartonowo gipsową jeszcze z czasów remontu mieszkania. Lepszy rydz niż nic:P
Obrazek
Tutaj dodatkowo okleiłem ją po bokach by nie brudziła mi dywanu :)
Po tym przeciąłem ją wzdłuż.
Obrazek
Obrazek
Po oklejeniu rogów i boków wziąłem się za oklejanie tej strony płyty kartonowo gipsowej która brudzi na biało. Oklejanie było czysto estetyczne.
Obrazek
Obrazek
Po tym odwróciłem płytę na drugą stronę i pogiętymi kartkami wyznaczyłem linię mojej góry.
Obrazek
Następnie zwykłą foliówkę zacząłem upychać pogniecione kawałki gazet i tym podobnych by nadać wszystkiemu taki górzysty krztałt.
Obrazek
Zrobiłem to samo z kolejnymi dwiema foliówkami po czym wbiłem w nie kijki do szaszłyków by umocować na nich kolejne fioliówki.
Obrazek
A tak to wyglądało z kolejnymi 3 siatkami.
Obrazek
Po tym wszystkim zacząłem maczać całe strony gazet w wodzie po czym nakładać je na owe foliówki. Tak zrobiłem pierwszą warstwę na swojej górze.
Następnie urobiłem kolejny klej jakim była mieszanka wody z mąką w proporcjach 1:2
Obrazek
Zacząłem smarować mokre kartki leżące jużna górze owym mazidłem i przyklejałem do niego kolejne. W ten sposób powstała kolejna warstwa z papieru.
Obrazek
Po zakończeniu wyglądało to tak.
Obrazek
Następnie pozostawiłem to sobie na przeschnięcie na dwa dni.

Ciąg dalszy nastąpi wtedy kiedy uda mi się shostować kolejne zdjęcia. Na razie Imageshack nie chce ze mną współpracować:P

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

najlepiej wygląda bez papieru, na ostatnim jakoś nie bardzo. Ale, zobaczymy co dalej, bo na razie zbyt równa ta góra

Awatar użytkownika
Drovilus
Wałkarz

Post autor: Drovilus »

Ciąg dalszy nastąpił xD

Po 2 dniach zacząłem obklejać moją strukturkę kolejną warstwą papiery z tym, że za łącznik użyłem kleju, a dokładniej to Wikolu.

Najlepszą metodą naklejania na tym etapie to ułożenie na czymś co można pokleić kawałka papieru. Wyciśnięcia na niego paska kleju i rozprowadzeniu go równomiernie po całym pasku. Najlepiej przylega i się trzyma.
Obrazek
Obrazek
Po tym ładnie przyklejamy papier do reszty i dociskamy go. Nie zapomnijmy rozprowadzić kleju gumową szpachelką. Też czasami się przydaje.
Efekt:
Obrazek

Efekt końcowy całego obklejenia:
Obrazek

Zaczyna to przypominać górę.
Teraz tylko zagipsowanie. Oderwanie foliówek od góry i podtrzymanie jakoś tego w pionie...

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

bardziej domnie styropian przemawia ;p

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Strasznie to wysokie, ale na makietę (chodzi coś w rodzaju takiego display base'a dla armii?) się nadaje :). Fajnie wygląda na ostatnim zdjęciu

Bully
Pseudoklimaciarz

Post autor: Bully »

Coraz lepiej to wygląda, trzymam kciuki za dalszą pracę ;)

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

nie gipsuj, bo jak zaczniesz szarpać się z folią, to gips może popękać.
Albo gips z wikolem, to daje jakąś szansę. Albo wyciągnij folię, i dopiero potem gipsuj, choć i tak najlepiej gips+wikol

aha, i zacznij po ludziach zbierać ten płotek krasnalski z Blackpass'a, nikomu nie jest potrzebny, a tu się nadadzą jak znalazł

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Proponuje silikon albo cus podobnego co jest sprzedawane w tubkach, ktore w takim specjalnym pistolecie sie umieszcza. Pokrywasz tym gorke i wycinasz ksztalty, albo po prostu pokrywasz tym gorke i masz jakas tam zawsze fakturke itp itd. W ktoryms WD pokazywali jak taka metode robili spora makiete Morii, czyli hale krasnali umieszczone wewnatrz gory.

Awatar użytkownika
Bonczek
Chuck Norris

Post autor: Bonczek »

Hmm zapewne chodzi Ci o piankę montażową, a nie silikon ;) Jej nie trzeba co prawda w żadnym pistolecie umieszczać ale fakturkę ma fajną po przycięciu.

Lord Andre
Chuck Norris

Post autor: Lord Andre »

Ave

No calkiem fajnie to wyglada ... Też nie wiem czy gipsowanie to dobrz pomysl...

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

pianka i owszem, ale to dziwny materiał, jeśli się zdecydujesz, to najpierw mała próba.

Awatar użytkownika
SebekFF
Wałkarz

Post autor: SebekFF »

Bardzo ciekawy efekt jak dotad... :)
Pianka.... takze moze cos ciekawego wyjsc... i chyba niebedzie taka trudna w obróbce... ?

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

Post autor: max »

ta 2ga gorka lepsza
ale i tak tradycyjny sposob z papierem sciernym iu styrodurem jest najlepszy no ewentualnie z naklejonym pomarszczonym papierem ale cienka warstwa
Malowanie, konwertowanie, rzeźbienie od zera ... ceny do uzgodnienia
https://www.facebook.com/angerfish.studio
Prosił bym o kontakt na fanpage, ponieważ na forum wchodzę sporadycznie.

Awatar użytkownika
Durg
Wałkarz

Post autor: Durg »

Nie gipsuj tego bo to bedzie za cierznkie, lepiej pianke. Pozatym bardzo dobry pomysł

Drachenfein
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Drachenfein »

Coś mi się zdaje, że pomysł a raczej tutorial zdechł :P
Podnosząc topór, przeklął przeciwnika i ruszył do ataku .....
Jeden cel .......
Może być ostatni ......
Pomścić Krzywdę Klanu z Karak Vlag .....
KU CHWALE KRASNOLUDZKIEJ POTĘDZE .......

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

nie dość, że zdechł to było to tak dawno, że nawet już nie śmierdzi ...
sama ŚMIERĆ pewnie już dawno o nim zapomniała. Możliwe wręcz że zdechł nawet tam gdzie dostał sie po śmierci ten tutorial.
(ja również bardzo żałuję, że zdechł bo to wspaniały projekt sie zapowiadał)

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

No jak się zapowiada ;/ pustka ;/ Lepszym pomysłem do tego etapu byłby styropian, no ale cóż ;/

GreatJester
Chuck Norris

Post autor: GreatJester »

Styropian (przepraszam za wulgaryzm) gówno! Jak już to syrodur( w agencjach reklamowych dadzą Ci za darmo)

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Styropian+ wikol z papierkiem z kibelka ;)

ODPOWIEDZ