Obsługa machin
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Obsługa machin
Czy jak obsługa jakiejś machiny (konkretnie bolca HE) w jakis sposób odejdzie od machiny czy potem może do niej powrócić? Oczywiście przyjmuje że macjina nie została zniszczona.
I jeżeli powróce to czy liczą się punkty za taka machine?
I jeżeli powróce to czy liczą się punkty za taka machine?
-
- "Nie jestem powergamerem"
Możesz wrócic i przeciwnik nie dostaje pkt. Co więcej, możesz przejąć innego bolca (swojego), od którego odeszła obsługa.
- GreatTaurus
- Chuck Norris
- Kontakt:
kontynuując temat - czy taka odłączona obsługa może dołączyć do innej maszyny, gdzie obsługa jest kompletna?
- GreatTaurus
- Chuck Norris
- Kontakt:
a co w wypadku, gdy np. bazowo przy machinie jest 3gości, zginie dwóch, a inna obsługa z jakiegoś tam powodu odłączyła się od innej machiny - mogą dołączyć do tego jednego pana, żeby była możliwość strzelania co turę?
generalnie chodzi mi o to - czy obsługanci dwóch różnych maszyn mogą łączyć się w jedną ekipę?
generalnie chodzi mi o to - czy obsługanci dwóch różnych maszyn mogą łączyć się w jedną ekipę?
nie.
to tak jakbym mial 2 oddzialy po 20 boyzow, a potem chcial z nich zrobic jeden uber oddzial (jak np obydwa zostana wystrzelane w ponad 50%)
to tak jakbym mial 2 oddzialy po 20 boyzow, a potem chcial z nich zrobic jeden uber oddzial (jak np obydwa zostana wystrzelane w ponad 50%)
Ale 2 oddzialy boyzow moga sie polaczyc w jeden wielki... o co chodzi?( w 40 bo 40 ale moga ;] )TruePunk pisze:nie.
Shino pisze:Ale 2 oddzialy boyzow moga sie polaczyc w jeden wielki... o co chodzi?( w 40 bo 40 ale moga ;] )TruePunk pisze:nie.
Tak samo jak 2 obsługanyów ze zniszczonej maszyny nie może dołączyć się do maszyny z 1 obsługantem tak aby było ich 3
Mam inny fajniejszy hit.
Szarża driad na RBT. Strach oblany. Problem:
- jeśli przeciwnik nie wystawi obsługi przed machinę to palę szarżę, bo brak milimetrów
- jeśli wystawia załogę przed machinę to na luzaku dochodzę
Pytania:
- czy najpierw jest wystawienie załogi (jeśli reakcja jest hold), potem mierzenie zasięgu i na końcu jak jest to strach ??
- bo jeśli załoga zda strach to wszystko ok, jak nie zda i jest mnie więcej to zaczyna się kłopot, bo do samego bolca zasięgu nie ma i robi się błędne koło (strach rzuca się jak jest zasięg szarży, ale jak załoga go nie zda i ucieka to znów nie ma zasięgu do samej machiny)
Wydaje mi się, że reakcja HOLD i wystawienie załogi przed maszynę jest przed testem na strach, więc jak przeciwnik obleje, a mnie jest więcej, to wieje z pozycji w której się wystawił.
Szarża driad na RBT. Strach oblany. Problem:
- jeśli przeciwnik nie wystawi obsługi przed machinę to palę szarżę, bo brak milimetrów
- jeśli wystawia załogę przed machinę to na luzaku dochodzę
Pytania:
- czy najpierw jest wystawienie załogi (jeśli reakcja jest hold), potem mierzenie zasięgu i na końcu jak jest to strach ??
- bo jeśli załoga zda strach to wszystko ok, jak nie zda i jest mnie więcej to zaczyna się kłopot, bo do samego bolca zasięgu nie ma i robi się błędne koło (strach rzuca się jak jest zasięg szarży, ale jak załoga go nie zda i ucieka to znów nie ma zasięgu do samej machiny)
Wydaje mi się, że reakcja HOLD i wystawienie załogi przed maszynę jest przed testem na strach, więc jak przeciwnik obleje, a mnie jest więcej, to wieje z pozycji w której się wystawił.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Żeby zdawać strach musisz zmierzyć czy jest zasięg.
Żeby zmierzyć zasięg musisz wystawić załogę.
Zasięg mierzy się do już wystawionej załogi a nie do machiny. (były jakieś śmieszne myki chociażby z wyciągnięciem załogi z lasu przy szarzy na maszynę)
Zasięg mierzy się do już wystawionej załogi a nie do machiny. (były jakieś śmieszne myki chociażby z wyciągnięciem załogi z lasu przy szarzy na maszynę)
mysle dokladnie tak samo i z tego co sie orientuje tak jest.. mialem niezle jazdy dokladnie o ta sprawe w bitwie z MariosemChristos pisze:Żeby zdawać strach musisz zmierzyć czy jest zasięg.
No ja z jednymi HE. Ale olałem to i w shootingu zastrzeliłem z 10 łuków.thurion pisze:mysle dokladnie tak samo i z tego co sie orientuje tak jest.. mialem niezle jazdy dokladnie o ta sprawe w bitwie z MariosemChristos pisze:Żeby zdawać strach musisz zmierzyć czy jest zasięg.
Draconis - FOR EVER !!!
Skąd pochodzi taka interpretacja? Przeglądałem podręcznik i z niego nie wynika coś takiego, albo nie mogę znaleźć. Mi się wydaje, że mierzy się do maszyny. W powyższej sytuacji szarżujący praktycznie dostaje prawie cal do zasięgu swojej szarży. Mierzenie do maszyny rozwiązałoby też problem Scimitara.Christos pisze:Zasięg mierzy się do już wystawionej załogi a nie do machiny.
Załoga jest wystawiana i wtedy mierzysz zasięg. Jedynie w wypadku lataczy musisz pokazać, że dojdziesz normalnie do maszyny (jak np. w lesie stoi, to część musi wystawać) - nie ma wyciągania załogi z lasu, aby zaszarżować lataczem.Hrabia pisze:Skąd pochodzi taka interpretacja? Przeglądałem podręcznik i z niego nie wynika coś takiego, albo nie mogę znaleźć. Mi się wydaje, że mierzy się do maszyny. W powyższej sytuacji szarżujący praktycznie dostaje prawie cal do zasięgu swojej szarży. Mierzenie do maszyny rozwiązałoby też problem Scimitara.Christos pisze:Zasięg mierzy się do już wystawionej załogi a nie do machiny.
Draconis - FOR EVER !!!
To stwierdził źle. Wbrew RB i wbrew stanowisku LS.badyl pisze:na DMP sedzia (nie wiem kto) stwierdzil ze zasieg szarzy musi byc do maszyny (ewentualnie zalogi jesli ta jest blizej), zaloge sie wystawia dopiero po sprawdzeniu takowego zasiegu, tak kazano nam grac
Draconis - FOR EVER !!!
-
- Powergamer Rozpiskowy
Załoga jest wystawiana w ramach reakcji Hold na szarżę. Po reakcji dopiero mierzy się zasięgi. Niestety
Naprawdę dziwi mnie, że LS zmienia zasady wg których gra się od dobrych 7 lat... w RB do 6ed. zapis dotyczący reakcji jest niemal identyczny do tego z 7ed...Scimitar pisze:To stwierdził źle. Wbrew RB i wbrew stanowisku LS.badyl pisze:na DMP sedzia (nie wiem kto) stwierdzil ze zasieg szarzy musi byc do maszyny (ewentualnie zalogi jesli ta jest blizej), zaloge sie wystawia dopiero po sprawdzeniu takowego zasiegu, tak kazano nam grac
w 6ed nie było najmniejszego problemu z szarżami na maszynki... a teraz w 7ed ktoś 'mondry' wymyślił że ma być inaczej (choć nijak wynika to z zasad) i pojawia się pełno problemów, wyjątków i innych uściśleń... tylko po to by przepchnąć na siłę jakąś debilną zasadę...
gratulacje