9th Age WE
9th Age WE
Po całkiem sporej ilości rozegranych bitew na zasadach dziewiątej edycji , powoli zaczynam tworzyć schemat rozpiski który będzie mi odpowiadał. Tyle słów wstępu.
Unnamed2400 Pts - Sylvan Elves Army
Lord : High Druid @ 225 pts
General , Path of Wildreness
Dispel Scroll [35pts]
Hero : Chieftan @ 193 pts
Wild Hunters kindred , BSB
Ancient Brooch [35pts] , Hardened Shield [5pts]
Elveen Steed ( natural armour ) , LA , lance , shield , innate defense
Hero : Chieftan @ 173 pts
Wild Hunters kindred
Dragonscale Helm , Talisman of Greater Shielding
Dryad Matriarch @ 80 pts
Core :
15 Sylvan Archers @ 190
Black Arrows , musician
29 Dryiads @ 319 pts
10 Heath Raiders @ 190
Mount protection , shields , standard
Special :
3x5 Blade Dancers @ 75 pts
6 Thicket Beasts @ 270 pts
Great Eagle @ 50 pts
Great Eagle @ pts
5 Wild Huntmens @ 150 pts
Rare :
2x10 Pathfinders @ 400 pts
Może kogoś zdziwić brak większej ilości zwykłych łuczników , ale w liczbie większej niż 15 po prostu przeszkadzali mi w grze. Musiałem ich cały czas pilnować a tak naprawdę zadawali straty fastom i lekkiej piechocie. Dlatego też wystawiłem większą ilość pathfinders-ów. Klocek Dryiad i Thicket Beasty będzie centrum formacji , a piątki tancerzy nie tylko potrafią coś ubić i też mogą służyć jako odgniaczka i mogą na jedną turę zablokować samotnego bohatera ( ward 3+). Dwa orły , standardowo Oraz wildzi , kowboje i duży fast z niezłym savem w ambuszu służący do flankowania i ogólnie wspierania ataku. Jakieś sugestie bardziej doświadczonych graczy ?
Unnamed2400 Pts - Sylvan Elves Army
General , Path of Wildreness
Dispel Scroll [35pts]
Hero : Chieftan @ 193 pts
Ancient Brooch [35pts] , Hardened Shield [5pts]
Wild Hunters kindred
Dryad Matriarch @ 80 pts
Core :
15 Sylvan Archers @ 190
Black Arrows , musician
29 Dryiads @ 319 pts
10 Heath Raiders @ 190
Special :
3x5 Blade Dancers @ 75 pts
6 Thicket Beasts @ 270 pts
Great Eagle @ 50 pts
Great Eagle @ pts
5 Wild Huntmens @ 150 pts
Rare :
Może kogoś zdziwić brak większej ilości zwykłych łuczników , ale w liczbie większej niż 15 po prostu przeszkadzali mi w grze. Musiałem ich cały czas pilnować a tak naprawdę zadawali straty fastom i lekkiej piechocie. Dlatego też wystawiłem większą ilość pathfinders-ów. Klocek Dryiad i Thicket Beasty będzie centrum formacji , a piątki tancerzy nie tylko potrafią coś ubić i też mogą służyć jako odgniaczka i mogą na jedną turę zablokować samotnego bohatera ( ward 3+). Dwa orły , standardowo Oraz wildzi , kowboje i duży fast z niezłym savem w ambuszu służący do flankowania i ogólnie wspierania ataku. Jakieś sugestie bardziej doświadczonych graczy ?
Parę uwag ode mnie -
- tancerze lepsi w większych oddziałach po 8-9 wtedy nie spadną od byle czego i lepiej się ich boostuje
- treeekiny ja bym brał tylko w opcji fcg z bsb, biciem z 3 szeregów i siła 5 (z ap i beastem z tyłu ten oddział rządzi ☺)
- kowboje to fajna opcja - jednego bym złożył as 1+ re roll I np war banner
- glade ridersi usunalbym im casta - będą wtedy mogli zajmować objectivy (i tak są dobrym miejscem do trzymania kowboi a wtedy nie mogą korzystać z free reformow
- tancerze lepsi w większych oddziałach po 8-9 wtedy nie spadną od byle czego i lepiej się ich boostuje
- treeekiny ja bym brał tylko w opcji fcg z bsb, biciem z 3 szeregów i siła 5 (z ap i beastem z tyłu ten oddział rządzi ☺)
- kowboje to fajna opcja - jednego bym złożył as 1+ re roll I np war banner
- glade ridersi usunalbym im casta - będą wtedy mogli zajmować objectivy (i tak są dobrym miejscem do trzymania kowboi a wtedy nie mogą korzystać z free reformow
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
MI się wydaje, że treekiny to całkiem niezła opcja. Ja osobiście gram na dużej ilości łuków. W centrum stoi lasem z 3 treekinami. Ich zadaniem jest cos wyłapać i stać jak najdlużej na stubbornie. Maja niezły T. Potrafią coś zabić i to za niewielką cenę. W mojej opinii jako oddział do "blokowania" sprawdza się bardzo dobrze. Poza tym jaka jest alternatywa??
Bez zastanowienia biorę Avatara.
Świetny bloker, spoko strzelanie, można wykupić treesinging dzięki czemu poczaruje i się podleczy.
W CC zrobi więcej niż treekiny.
Co do dryad to polecam zainwestować w S5 na nich. Kosztują więcej ale przeciwnik będzie się zastanawiać czy chce w to wejść
Świetny bloker, spoko strzelanie, można wykupić treesinging dzięki czemu poczaruje i się podleczy.
W CC zrobi więcej niż treekiny.
Co do dryad to polecam zainwestować w S5 na nich. Kosztują więcej ale przeciwnik będzie się zastanawiać czy chce w to wejść
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Nie zauważyłem że ktoś to skomentował
@Laik Tancerze mają działać razem , i nie ginąć od jednej salwy. Co do sztandaru na Tree Kin-ach to może znajdę niego punkty , najpóźniej jutro wrzucę zmodyfikowaną wersję rozpiski. Do Avatara nie jestem przekonany ponieważ kosztuje naprawdę sporo punktów a nie jest jakimś terminatorem. Macie racje , biję się całkiem nieźle ale chyba wolę za te punkty mieć np. kowboja i czarodzieja 3lv. A ogólnie co sądzicie o pomyśle na armie ?
@Laik Tancerze mają działać razem , i nie ginąć od jednej salwy. Co do sztandaru na Tree Kin-ach to może znajdę niego punkty , najpóźniej jutro wrzucę zmodyfikowaną wersję rozpiski. Do Avatara nie jestem przekonany ponieważ kosztuje naprawdę sporo punktów a nie jest jakimś terminatorem. Macie racje , biję się całkiem nieźle ale chyba wolę za te punkty mieć np. kowboja i czarodzieja 3lv. A ogólnie co sądzicie o pomyśle na armie ?
Wprowadziłem trochę zmian , głównie przy przedmiotach dla bohaterów i zmieniłem odrobine specjal-e . Zapraszam do ewentualnej dyskusji.
Unnamed 2500 pts Sylvan Elves army
Path of Wildreness , 3lv
Dispel Scroll [35pts]
Hero : Chieftan @ 193 pts pts
Ancient Brooch [35pts] , Warbanner [15pts]
Wild Hunters kindred
Dryad Matriarch @ 80 pts
General , Oaken Crown (25pts)
Core :
15 Sylvan Archers @ 190
Black Arrows , musician
29 Dryiads @ 319 pts
10 Heath Raiders @ 190
Special :
8 Blade Dancers @ 130 pts standard
7 Blade Dancers 115 pts standard
6 Thicket Beasts @ 290 pts
standard , musician
Great Eagle @ 50 pts
Great Eagle @ pts
6 Wild Huntmens @ 190 pts
natural armour
Rare :
Unnamed 2500 pts Sylvan Elves army
Path of Wildreness , 3lv
Dispel Scroll [35pts]
Hero : Chieftan @ 193 pts pts
Ancient Brooch [35pts] , Warbanner [15pts]
Wild Hunters kindred
Dryad Matriarch @ 80 pts
General , Oaken Crown (25pts)
Core :
15 Sylvan Archers @ 190
Black Arrows , musician
29 Dryiads @ 319 pts
10 Heath Raiders @ 190
Special :
8 Blade Dancers @ 130 pts standard
7 Blade Dancers 115 pts standard
6 Thicket Beasts @ 290 pts
standard , musician
Great Eagle @ 50 pts
Great Eagle @ pts
6 Wild Huntmens @ 190 pts
natural armour
Rare :
Ostatnio zmieniony 20 sty 2016, o 18:09 przez Dziad, łącznie zmieniany 3 razy.