Nowy sposob rozgrywania turniejow, zwlaszcza duzych.

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Nowy sposob rozgrywania turniejow, zwlaszcza duzych.

Post autor: Gajowy »

tak sobie analizowalem przebiegi turniejow w wfb, porownalem je z organizowanymi spotkaniami w WM&H i doszedlem do wniosku ze sa rzczy ktore mozemy zaczderpnac w sprawie organizacji turnijow z tego raczkujacego w polsce systemu.

po pierwsze powinno zostac wprowadzone rozgrywanie finalow. sprawa jest taka ze po 4 bitwach tabela robi stop dla pierwszych 4 osob i pierwsza 2 gra o 1 miejsce a 2 para o 3. w pierwszej 4ce nie ma znaczenia ocena malowania armii ani wynik testu wiedzy, ten kto wygra finalowa bitwe jest zwyciesca tunieju, przegrany ma 2 miejsce, wygrany na 2 stole 3 miejsce a przegrany 4 miejsce. po 4 bitwie nie ma mozliwosc zajecia wyzszego niz 5 miejsce dla osob ktore nie graly w finalach, dla tych osob dolicza sie ocene malowania test itp. oprocz tego jest wylaniana osoba z najwyzsza ocena hobbystyczna i najwieksza suma pkt we wszystkich katgoriach (dzisiaj to zwyciesca turnieju).

system taki pozwala wylonic najlepszego gracza, denerwujace jest ze osoby grajace po 4 bitwach na 1 stole czesto nie maja szans wygrac turnieju jesli nie zaloza maski przeciwnikowi (albo duzego wyniku)a w 5 bitwie na 1 stole raczej o to ciezko, odnotowujemy cos w graniczach remisu i pierwsza para turnieju zajmuje odpowiednio 5 i 9 miejsce, moim zdaniem glupie troche.

co o tym myslicie??

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Post autor: HarryAxe »

popieram!!! warte sprawdzenia na jakimś sporym turnieju!

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Samo coś takiego jak steamroller w WM&H jest genialne. Czas na turę też można by wprowadzić i jakąś listę scenariuszy. ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

moim zdaniem jest dobrze tak jak jest, jak ktos dobrze umie grac to wygrywa wszystko jak leci

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

a wg mnie nie jest dobrze tak jak jest, w kazdym sporcie od pewnego momentu obowiazuje system pucharowy, ktory wylania najlepszego i nie liczy sie ilu przeciwnikow po drodze pokonalo sie. Co innego tabela ligowa, ale tam jest mecz kazdy z kazdym, my mamy tez tabele ligi i tam niech sie zbiera punkty, a w turniejach powinny byc bitwy finalowe.

swoja droga ograniczenie dlugosci tury byloby dobrym pomyslem.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Hohonus pisze:popieram!!! warte sprawdzenia na jakimś sporym turnieju!
Na GP Cytadeli (50+ graczy), rok temu bodajże, zrobiłem 5 rund (mały format) i finał = pojedynek graczy zajmujących dwa pierwsze miejsca.
Duke (Bretka) ograł Pasiaka (WE of course).

Nie wiedziałem, że tak się grywa w innych systemach.
Opinie o systemie - pozytywne.

(Nie dawałem ani testu, ani oceny malowania.)
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Szczerze mowiac, podoba mi sie.
Sprzyja robieniu show na turnieju - a to dosc mocno lubie i popieram (;

twardochleb
Chuck Norris

Post autor: twardochleb »

podoba mi sie

Awatar użytkownika
Kotlet
Wodzirej

Post autor: Kotlet »

No co wy mowicie...?Grajac takim systemem jest mozliwosc,zeby zagrac 4 bitwy z plewami(wiem,ze ciezkie do zrealizowania,ale mozliwe i zdarzalo sie tak napewno)i w piatej trafic w koncu na kogos dobrego.W tym momencie nawet jak sie dostanie maske zajmuje sie 2 miejsce.A na 2,3,4 stole moga grac ludzie,ktorzy caly czas mierzyli sie z jakimis cfaniakami.Wygralby taki na 2 stole z innym dobrym graczem i normalnie by podskoczyl np. na pierwsze.Wedlug proponowanego systemu zostalby na 3 i tak.

Jak dla mnie slaby pomysl.A na waszych turniejach sie sprawdza? :P

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Obecny system jest dobry, niestety jedyna i niestety powazna wada jest to ze nie mozna w weekend zmiescic 7 bitew itp a jak jest 5 bitew to imho wynik nie do konca jest adekwatny.

Ten zaproponowany system nie jest dobry bo nie wazne czy dostaniesz w piatej bitwie maske i tak jestes drugi, a to nie dobrze, bo wczesniej moglo sie trafiac na korzystne armie (np. we vs eteryczne vampiry) i dopiero pozniej na dobrego przeciwnika bez handikapu

pzdro

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Jak zaczynałem życie turniejowe w 98 na wybrzeżu tury wyglądały tak:sobota: 3 rundy szwajcarem, niedziela: pierwsze 8 osób gra systemem pucharowym ćwierćwinał, potem półfinał, i w 3 rundzie finał i mecz o 3 miejsce

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Crusader pisze:Obecny system jest dobry, niestety jedyna i niestety powazna wada jest to ze nie mozna w weekend zmiescic 7 bitew itp a jak jest 5 bitew to imho wynik nie do konca jest adekwatny.

Ten zaproponowany system nie jest dobry bo nie wazne czy dostaniesz w piatej bitwie maske i tak jestes drugi, a to nie dobrze, bo wczesniej moglo sie trafiac na korzystne armie (np. we vs eteryczne vampiry) i dopiero pozniej na dobrego przeciwnika bez handikapu

pzdro
nie mam nic do dodania

pzodrawaim
Furion

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

Kotlet pisze:
Jak dla mnie slaby pomysl.
Mnie też sie nie podoba :lol2:

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Standardowy szwajcar jest dobry.
Ktoś musi mieć pecha jak trafi na masakratora w pierwszej bitwie ale za to w kolejnej rundzie może się odbić.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Reyki pisze:Standardowy szwajcar jest dobry.
Ktoś musi mieć pecha jak trafi na masakratora w pierwszej bitwie ale za to w kolejnej rundzie może się odbić.
A standardowe "odbijanie się" z 10tego stołu i wskakiwanie na podium? Szwajcar jest dobry ale przy 0-1, a nie 0-20.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

pingus pisze:
Reyki pisze:Standardowy szwajcar jest dobry.
A standardowe "odbijanie się" z 10tego stołu i wskakiwanie na podium? Szwajcar jest dobry ale przy 0-1, a nie 0-20.
i wlasnie o wyeleminowanie takiego przypadku chodzi, zwlaszcza ze wg mojego pomyslu na pierwsze 4 pozycje nie ma wplywu ocena hobbystyczna.

denerwuje mnie granie wielkeiego finalu i zajecie 7 miejsca mino ze wygrywa sie bitwe (nawet tylko 12:8 to jednak wygrana ostatniej bitwy)

nie mowiac ze spada sie z podium bo mialem nie co gorzej pomalowana armie.......

ocena hobbystyczna tak, ale w osobnej kategorii lub nie majaca wplywu na pierwsze pozycje.

twardochleb
Chuck Norris

Post autor: twardochleb »

Obawiam sie ze lobby hobbystow nie pozwoli na taka rewolucje. :wink:

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Gajowy a co powiesz na dodanie kolekcjonerskiej oceny po 3 bitwach?
4 i 5 to było by czyste granie.Wszyscy wiedzieli by na czym stoją.

A co do lobby hobbystów to: moga ssać...
Niech sobie hobbyści organizują zawody w malowaniu i zachwycają się swoimi armiami.

Ja osobiście wolę grać niż malować.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

lobbe hobbystyczne jak na razie ie nie wypowiada w tym temacie jak zauwazylem.

swoja droga mowie nie tylko o turniejach 5 bitwowych, a takze 1 dniowych w ktorych grane sa 3 lub 4 bitwy (zwlaszcza 4)

co do oceny malowania

kilku znajomych moich kupilo sobie malowanie i denerwuje mnie jak przez to sa wyzje ode mnie, nie mam im tego za zle ze zaplacili za wyglad swojej armii ale nie moze to wplynac na wyniki turnieju. ja maluje sam i prawie wszystkie moje figsy sa moim dzielem, dlatego wygladaja tak a nie lepiej a jak mialem pomalowana dobrze armie (pozyczona) i zajmowalem wyzsze pozycje przez to, to nie czulem sie z tym dobrze.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Furion pisze:
Crusader pisze:Obecny system jest dobry, niestety jedyna i niestety powazna wada jest to ze nie mozna w weekend zmiescic 7 bitew itp a jak jest 5 bitew to imho wynik nie do konca jest adekwatny.

pzdro
nie mam nic do dodania

pzodrawaim
Furion
Dokladnie mam takie samo zdanie , nie wiem jak na lokalach to zrobic , 2 osoby mialyby grac do 22 same ( bo nikomu oprocz organizatow nie bedzie sie chcialo siedziec). Gajowy roznica jest jedna , ale za to spora - w maszynce w Steamrollerze masz godzine na bitwe , wiec dlatego mozesz zmiescic final... Sprobuje w godzine zagrac w wfb :lol2: :lol2: :lol2:

ODPOWIEDZ