Jak już zauważyliście forum zyskało nową oprawę graficzną, w tym także nowe logo. Ostatnia aktualizacja silnika forum phpBB wymogła sporo zmian, przez co poprzedni skin przestał być używalny, ponieważ całkowicie zmieniła się jego konstrukcja w nowej generacji. Dlatego tymczasowo używaliśmy domyślnego, niebieskiego stylu. Niestety, jak to bywa zwykle z rozwiązaniami "tymczasowymi" - zostają one na dużo dłużej niż początkowo się zakłada.
A ponieważ osobiście ten niebieski layout mnie strasznie odstraszał od forum, wyszedłem z propozycją przygotowania liftingu. Nie udałoby się to bez nieocenionej pomocy Hrabiego, naszego głównego opiekuna technicznego forum - chapeau bas!
Nowy layout zdecydowaliśmy się oprzeć o sprawdzony, komercyjny skin. Wersje darmowe które przeglądaliśmy są wyjątkowo słabe, a komercyjnych znowu nie ma tak wiele. Niemniej, nowy styl ma pełne wsparcie dla urządzeń mobile, co też nie jest bez znaczenia w dzisiejszych czasach.
Co do kolorystyki i logo - jest to "tymczasowa"

Kolory pożółkłego pergaminu to taki standard w fantasy, a jego uzupełnieniem jest ciemno-szaro-niebieski, który pozwoliłem sobie zaczerpnąć z jednego z artworków z 9th Age. Razem ma to nawiązywać do starego wolumenu, podobnie jak to zrobiono na głównej stronie 9tki.
W nagłówku użyłem pieczęci 9tki, jako chyba jednego z najbardziej rozpoznawalnych znaków systemu. Na tą chwilę trochę waham się, czy jest sens bardzo rozbudowywać logotyp BP o jakiś dodatkowy sygnet. Ale to temat otwarty. Obecny sposób wprowadzenia grafiki w nagłówku jest też podyktowany pewnymi ograniczeniami samego skina i wspomnianych urządzeniach mobile nie układa się idealnie, ale może uda nam się to poprawić.
W samym forum użyliśmy też standardowych ikon do oznaczeń forów armijnych, co jest dość oczywistym akcentem. Z czasem postaramy się dodać inne ozdobniki, jak ikony czy bannery do wybranych forów.
W planach mamy z Hrabią jeszcze wiele innych udogodnień i rozwinięć dla forum, jak bannery dla masterów, stronę z logotypem BP, emotikony stylizowane na 9th Age i wiele innych. Ale ponieważ to dalej nasza fanowska działalność i pochłania sporo czasu, to wiele też zależy od Waszego przyjęcia tych zmian i aktywności na samym forum - chcemy po prostu czuć sens całej tej pracy

Tymczasem - zapraszam do komentowania i miłego korzystania z forum!
Szary