napinkaa katapulta tk

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Gdyby autorzy RB napisali "cannot shoot in this phase", pewnie by się znalazła banda ruleslawyerów twierdzących, że mogą strzelać w fazie CC.
Generalnie maszyny mogą strzelać raz na turę. Dlatego misfire opisany w RB mówi o niemożności strzału w tej turze. Ale przecież wiadomo, że chodzi o niemożność strzału w fazie strzelania.
Wyjątkiem jest klopa TK, która może w wyniku czasu strzelić w magic phase. I wyraźnie jest to w opisie czaru podane, że taki strzał liczy się jako autonomiczna shooting phase.

Naprawdę, bardzo proszę kogoś z LS o wiążącą interpretację, obowiązującą na polskich turniejach i zamknięcie tematu.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Tomash pisze:Ale przecież wiadomo, że chodzi o niemożność strzału w fazie strzelania.
To jest nadinterpretacja. Cytat. Dowód. Cokolwiek. A nie "...bo przecież wiadomo". Tak naprawdę, to właśnie nie wiadomo. Bo jest napisane, że w całym Turnie. Co więcej, na 10 stronie masz wyraźnie napisane, co to jest Turn i jak się dzieli.
Tomash pisze:Wyjątkiem jest klopa TK, która może w wyniku czasu strzelić w magic phase. I wyraźnie jest to w opisie czaru podane, że taki strzał liczy się jako autonomiczna shooting phase.
Kiedy Ty zrozumiesz, że mnie to nie interesuje, co to za faza strzelania?
Może być napisane, że masz 3 niezależne, autonomiczne, bezdyskusyjne, międzyfazowe, darmowe, i bóg jeszcze jakie shooting phase. Ale nie możesz w nich strzelać, bo masz całą Turę zawaloną przez MISFIRE!

Tomash pisze:Naprawdę, bardzo proszę kogoś z LS o wiążącą interpretację, obowiązującą na polskich turniejach i zamknięcie tematu.
Ja też, ale zanim niezniżającasiędointelektualnegodna LS coś zinterpretuje, to ja proszę o podstawy w zasadach. A nie "tak się zawsze grało" lub "nie komplikujmy".

[/quote]

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Wiec jezeli chcecie uscilac zasady na podstawie "bo im chodzilo o", to ja bym byl za tym aby herdy bestii dostawialy sie do 5 w szeregu bo przeciez chlopakom z GW chodzilo o to zeby zawsze mieli bonusy za ranki, przeciez to teraz jest tak niepsrawiedliwe ze nie maja :( :( :(

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Paraszczak pisze:...
caly problem lezy w tym, ze piszesz Turn, a powinienes byl pisac:

TURN

:)

Twoja interpretacja jest sluszna.

Tomashu - to, ze sie tak zawsze gralo - to nie jest argument ;-)

pozdrawaim
Furion

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Furion...do nich to nie dociera...za silne Lobby...

Stary Paraszczak, Jankiel, JJ, Tomasz...przecież tylu znakomitych graczy i szanowanych forumowiczów nie może mylić się na raz. A nawet jeśli, to potrzeba sporo odwagi, żeby się do błędu przyznać.

pzdr: JP

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Robak pisze:Czyli jak widac chlopaki z GW widza roznice miedzy next turn a next shooting phase.
Do Ciebie oraz do Furiona i Paraszczaka: a naprawdę nie widzicie analogii oraz wskazówki "o co chłopakom z GW chodziło" we fragmencie o "zużyciu" misfire (2-3) za pomocą inkantacji?
Furion...do nich to nie dociera...za silne Lobby...
Układ, panie! Potężny front, rozciągający się od Faktów i Mitów z mordercą ks. Popiełuszki na czele, aż po JJa, Jankiela i Tomasha przekonujących że misfire dotyczy faz strzelania.

EDIT: Na potwierdzenie słów o układzie i froncie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=142251#142251
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

WSI za tym stoi ;P

Awatar użytkownika
Terael
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Terael »

Tomaszu, nie jest powiedziane gdzie jest błąd. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że takowy istnieje.
Jest błąd albo w opisie inkantacji i słowo "misfire" nie powinno się tam pojawić, albo jest błąd w misfire chart i zamiast słowa "turn" powinno się tam pojawiać słowo "phase".
Czy wybierzemy jedno, czy drugie problem ulega rozwiązaniu. Teraz problem w tym co powinno zostać wybrane. Właśnie kombinuję czy coś się znajdzie co mogło by pomóc w tej decyzji. Oczywiście może się okazać, że istnieje jakieś inne rozwiązanie nie wymagające stwierdzenia, że jest błąd (czy tu czy tu)... ale czy takie rozwiązanie istnieje, tego nie wiem. Jak ktoś coś wymyślił to mógłby się podzielić. Narazie wiem, że błąd istnieje i myślę, że temu akurat nie zaprzeczycie. No i oczywiście może ktoś znajdzie jakieś argumenty, które pomogą w ocenieniu, który opis ma błąd.

Edit:
Poczytałem, trochę i nic nie znalazłem. Wygląda na to, że pozostaje kierować się logiką i ew. klimatem. Niestety panowie z GW zrobili błąd i jakoś to trzeba teraz rozwiązać. Można się tylko domyślać o co im chodziło (strasznie to głupie, że niczym nie można tego poprzeć). Osobiście nie mogę się oprzeć wrażeniu, że w opisie czaru chodziło im faktycznie o to "zużycie" misfire'a na 2-3. Z resztą chyba, żadna inna sytuacja niż ten misfire nie może zablokować strzału na dwie "tury" (fazy) [no oprócz walki oczywiście]. Jeżeli faktycznie nie ma takiej sytuacji, to myślę, że to już jest jakiś argument - albo kolejna wtopa panów z GW (co już by było mało prawdopodobne). Ja nie wiem czy coś takiego istnieje więc piszcie.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Od teraz tylko priv. Chłopcy zaczynają się denerwować i dyskusja zmienia się w pyskówkę. Ciągnięcie tego tutaj może iść tylko w stronę pogorszenia.

Z mojej strony można zamknąć.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Nie idzie w stronę nerwówki czy pyskówki, tylko idzie w stronę po raz 20 powtórzenia tego samego argumentu, który kilka osób odrzuca zasłaniając się tylko słowem turn z podręcznika. Tak jakby podręcznik AB nie istniał.

PS. Shit a obiecałem sobie, że do tego tematu nawet zaglądać nie będę.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Zbyszek mistrz =D>

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Zbyszku! przez ciebie kolejny szt odpadl z uzytku!
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Paraszczak pisze:Od teraz tylko priv. Chłopcy zaczynają się denerwować i dyskusja zmienia się w pyskówkę.
Wręcz przeciwnie - jest lepiej - chciałeś argumentów merytorycznych - to zaczynają sie pojawiać. Z kolei Ty uciekasz w "chłopców" co jest zabawne. :D

Ponadto - nie takie boje toczyłem z Jankielem czy Barbem na forach internetowych - w piciu czy graniu wcale to nie przeszkadza.
A to najważniejsze. :!:
Nie będzie jakaś obsrana katapulta psuła nam zgrupowania. :twisted:
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Barbarossa pisze: A jeśli chodzi o instynktowną znajomość tego, co autor miał na myśli - mam kuźwa taki zapis:

As this counts as an additional shooting phase, an incantation of righteous smiting successfully cast on a unit that could not shoot in its next shooting phase, due to a misfire or spell for example, may count this as the next shooting phase.
czyli co, chcesz rzucac inkantacje na klope 2x na ture? :wink:

inkantacja nr 1. wyszla, strzelamy - misfire. katapulta zablokowana, drugiej inkantacji zeby ja odblokowac rzucic nie mozna, bo katapulta juz w tej turze(fazie?) byla pod dzialaniem inkantacji!
Ostatnio zmieniony 6 gru 2007, o 17:59 przez Gobos, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Nie dam Ci tej satysfakcji JJ i nie będę tutaj więcej dyskusji prowadził.
Dyskutuję sobie z Barbem na priv i (o dziwo!) nikt nikomu wojen nie wypowiada, żadnego flejmu i pyskówek.
A wiesz czemu?
Nie wiesz?
To trudno...

pzrd: JP

p.s. Widzę, ża spuściłeś z tonu Tomaszu. Dużo milej czyta się posty: "Zbyszek mistrz" niż "Paraszczak debil". Dziękuję.

p.s. Ty też Jacku obiecałeś mi małą lekcję zasad na priv odnośnie katapult...no cały czas czekam.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Paraszczak pisze:
p.s. Ty też Jacku obiecałeś mi małą lekcję zasad na priv odnośnie katapult...no cały czas czekam.
Daj spokój.
Real Life jest takie, że kwestie Rules Lawyeringu zostawię z przyjemnością w rękach Barba.
Chrzanić Katapulty.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Jedy Knight pisze:
Chrzanić Katapulty.
Taaa...najlepiej z Bolców. EOT

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Gdzie napisałem "Paraszczak debil"? Coś nie mogę znaleźć :-k

Zastanawiające, jak łatwo odstąpiłeś od publicznej dyskusji po pojawieniu się argumentów Barba. Czyżby powiedzenie "sorry, nie miałem racji" było zbyt trudne?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ciezko tu mowic kto ma racje - zapis jest dosc dwuznaczny - LS ucina dyskusje bo jej glos jest decydujacy - nie da sie polemizowac z "Bo Tak".
takie prawa i obowiazki LS :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Tomash pisze:Gdzie napisałem "Paraszczak debil"? Coś nie mogę znaleźć :-k
Nie szukaj, nie napisałeś. To ja zapomniałem napisać "np." przed tym.
Napisałeś inne rzeczy.
Tomash pisze:Zastanawiające, jak łatwo odstąpiłeś od publicznej dyskusji po pojawieniu się argumentów Barba. Czyżby powiedzenie "sorry, nie miałem racji" było zbyt trudne?
Dyskusja wciąż trwa i od niej nie odstąpiłem. A to że zostałeś pominięty, to zawdzięczasz tylko sobie.

pzdr: JP

ODPOWIEDZ