Płyta piankowa??

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Płyta piankowa??

Post autor: Artek'sWorkshop »

Witam,z góry przepraszam za tworzenie tak bez sensownego temat ale nie mogę znaleźć nigdzie tego. Mam pytaniem gdzie można kupić płytę piankową??? chodzi mi o stronę gdzie można to zakupić.

Ponieważ tylko z tego co wiem to jest zrobiona z dwóch kawałków kartonu oddzielonych warstwą polistyrenu. Jest lekki,gruby i łatwy do cięcia. Oraz to że jest wykorzystywany przez architektów i modelarzy.
Oraz jaka jest róznica między płytą Pilśniową a piankową??
Będę wdzięczny za pomoc...

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Spytaj w sklepie z zaopatrzeniem artystów plastyków, lub w sklepie zorientowanym na architektów.
Nie wierzę, że w 3mieście takiego nie ma. Płyta pilśniowa to drewno, na optykę - zmielone i sprasowane.
Guglaczek Twoim przyjacielem:
http://www.google.com/search?hl=pl&q=%2 ... owa%22&lr=
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Artek'sWorkshop pisze:Witam,z góry przepraszam za tworzenie tak bez sensownego temat ale nie mogę znaleźć nigdzie tego. Mam pytaniem gdzie można kupić płytę piankową??? chodzi mi o stronę gdzie można to zakupić.

Ponieważ tylko z tego co wiem to jest zrobiona z dwóch kawałków kartonu oddzielonych warstwą polistyrenu. Jest lekki,gruby i łatwy do cięcia. Oraz to że jest wykorzystywany przez architektów i modelarzy.
Oraz jaka jest róznica między płytą Pilśniową a piankową??
Będę wdzięczny za pomoc...
1. Kupić - w sklepie dla plastyków. W Warszawie wiem gdzie, u Ciebie niestety nie wiem.
2. Pilśniowa jest z drewna... piankowa z pianki. Dwie zupełnie różne rzeczy :)

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Obawiam się ze jak pojadę do np. Castorama , Praktiker to nie otrzymam płyty piankowej. no... ale jutro pojadę i zobaczę może będzie. Ale chodziłem w trójmieście po sklepach dla artystów to nie mają takiego czegoś ;/ jedyne rzeczy modelarskie to mają , balse, plastic card :(
Szukałem w goglach, ale nie mogę znaleźć sklepu gdzie sprzedają 5mm płytę piankową ;(
A jak myślicie ze w chemicznych można to dostać???

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Artek'sWorkshop pisze:Szukałem w goglach, ale nie mogę znaleźć sklepu gdzie sprzedają 5mm płytę piankową ;(
Królu cygański! pierwsza pozycja w zlinkowanej w moim poście stronie Guglaczka ma płyty 5 mm. :roll:

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Dobra nie skumałem sie :P , a jest jeszcze podobny/lepszy materiał od płyty piankowej do robienia np. domów??

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Podobny? Cienki styrodur, zwany depronem, używany przez fruwaczy, bywa gładki lub w falki z jednej strony (odpowiednio przycięty może imitować pokrycie dachu).
Spienione PVC - cienkie płyty, łatwo ciąć nożem modelarskim/do tapet. Z 6 mm zrobiłem pokrywę do akwa z oświetleniem, łatwe w obróbce i montażu (wymaga specjalnego kleju); pokrywa całkiem nieźle się spisuje w ciepło-wilgotnym środowsku.

Czy lepsze ? Kwestia gustu.

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Post autor: Motyl »

Tiger Brown pisze:Cienki styrodur, zwany depronem, używany przez fruwaczy[...]

Jasiuuu???
Serwis społeczności Mordheim
www.najmita.net

check it out!

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Post autor: Stachu »

jasiuuu jest na poziomie master, próbuje bez... :wink:

A wracając do tej pianki, to w castoramach raczej tego nie znajdziesz... polecam sklepy plastyczne, chociaż może być to drogie przedsięwzięcie. :?

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Skoro w castoramie jest styrodur to myślisz ze niedostane płyty piankowej ;( ? nie wiem sam, pojadę to zobaczę, problem w tym, ze w trójmieście jak jest większy plastyczny, to sprzedają z rzeczy modelarskich tylko takie jak ; balsa, plastic card

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

W sklepie Chemia w Gdańsku Oliwie powinien być styrodur i pcv. Może ta płyta piankowa też się tam znajdzie ;)

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Dobra kupiłem w Chemii w Gdańsku i zapłaciłem 30zł za 14płyt 1,5m na 1,8m :P i jest tego dosyć sporo :)
Jeszcze raz dzięki Piotr3k :)....

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Artek'sWorkshop pisze:Dobra kupiłem w Chemii w Gdańsku i zapłaciłem 30zł za 14płyt 1,5m na 1,8m :P i jest tego dosyć sporo :)
To za płytę piankową ? Jaka grubość ? Bo relacja cena/ilość wydaje się rewelacyjna.

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Post autor: Kapitan Hak »

Artek'sWorkshop pisze:Dobra kupiłem w Chemii w Gdańsku i zapłaciłem 30zł za 14płyt 1,5m na 1,8m :P i jest tego dosyć sporo :)
Jeszcze raz dzięki Piotr3k :)....
Czy na pewno wszyscy piszemy o tej samej "płycie piankowej" :)? Jeżeli tak, w co szczerze powiedziawszy wątpię, to prawdziwe Eldorado znalazłeś; na ten przykład płyta piankowa u plastyków na Mazowieckiej duuuużo więcej kosztuje.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

2zł za jedną plyte piankowa...... mow gdzie a zakupie 100 sztuk... chyba ze polkneles jedna 0... 300zl???

Nie pamitam za ile widzialem plyte piankowa w sklepie z artykulami plastycznymi.. alw cena za jedna odstraszyla mnie...
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

300 to i tak byłoby mało, Hak kupował 1 arkusz za 40 chyba :shock:

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Artek'sWorkshop pisze::D heh powiem wam jedno, pojechałem do chemii w gdańsku, i tu was zdziwi :P bo ta cała płyta piankowa, to ta sama do nakładania pod panele (drewniane itp) :P czyli do wygłuszania :) .
Mam wrażenie, że rozmawiamy o dwóch różnych materiałach. Czy tę Twoją "płytę piankową" można zwinąć, zrolować itp. a potem rozprostować bez uszkodzenia powierzchni ?? Czy jest z obu stron pokryta gładkim papierem ??

Bo na razie to mi wygląda na to, że nabyłeś matę z pianki polietylenowej (spienionego PE).

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Dobra ludziska już wam wszystko mówię. Na początku byłem w plastycznym w gdańsku i koleśiówka miała płytę piankową za 30zł jeden arkusz o wymiarach 1/5 x 1/5 , wiec ja wkurzony pojechałem do chemi (hurtownia) w Gdańsku i spytałem sie kolesia " czy ma pan płytę piankową" a on na to :shock: co????? jest takie coś??? a ja no to takie dwa kawałki kartonu połączone polisterynem a on aaa, chodzi ci o ten modelarski ???? no to ja mówi tak :P . Kolo powiedział że ten modelarski to to samo co ten który się daję pod panele drewniene i jego zadaniem jest wygłuszanie, porównałem ten niby modelarski i ten do wygłuszania i sa praktycznie takie same, tylko że mój nie jest biały tylko zielonkawy (ale to chyba wam by nie przeszkadzało :) )
łącznie zapłaciłem 28zł za samą płytę, a w sumię wymiary tych płyt to
po batlowsku 80''(cali)na 50''(cali :) ) i tych płacht jest 14 :)
jak chcecie zobaczyć dokładnie, to mogę wstawić foto :) .
aha a grubość tego to oczywiście 5mm :)
Pozdrawiam, i mam nadzieję ze trochę pomogłem :)

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

jest dosyć sztywna, i nie da sie jej wygiąć bo wtedy może peknąc, próbowałem ją wygiąc ale zeby pękła musiałem się nieźle namęczyc.
jest bardzo wytrzymała, i łatwo się kleji i tnie.

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Dawaj fotkę. Ze zbliżeniem.

ODPOWIEDZ