Płyta piankowa??
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
Płyta piankowa??
Witam,z góry przepraszam za tworzenie tak bez sensownego temat ale nie mogę znaleźć nigdzie tego. Mam pytaniem gdzie można kupić płytę piankową??? chodzi mi o stronę gdzie można to zakupić.
Ponieważ tylko z tego co wiem to jest zrobiona z dwóch kawałków kartonu oddzielonych warstwą polistyrenu. Jest lekki,gruby i łatwy do cięcia. Oraz to że jest wykorzystywany przez architektów i modelarzy.
Oraz jaka jest róznica między płytą Pilśniową a piankową??
Będę wdzięczny za pomoc...
Ponieważ tylko z tego co wiem to jest zrobiona z dwóch kawałków kartonu oddzielonych warstwą polistyrenu. Jest lekki,gruby i łatwy do cięcia. Oraz to że jest wykorzystywany przez architektów i modelarzy.
- Tiger Brown
- Kradziej
Spytaj w sklepie z zaopatrzeniem artystów plastyków, lub w sklepie zorientowanym na architektów.
Nie wierzę, że w 3mieście takiego nie ma. Płyta pilśniowa to drewno, na optykę - zmielone i sprasowane.
Guglaczek Twoim przyjacielem:
http://www.google.com/search?hl=pl&q=%2 ... owa%22&lr=
Nie wierzę, że w 3mieście takiego nie ma. Płyta pilśniowa to drewno, na optykę - zmielone i sprasowane.
Guglaczek Twoim przyjacielem:
http://www.google.com/search?hl=pl&q=%2 ... owa%22&lr=
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
1. Kupić - w sklepie dla plastyków. W Warszawie wiem gdzie, u Ciebie niestety nie wiem.Artek'sWorkshop pisze:Witam,z góry przepraszam za tworzenie tak bez sensownego temat ale nie mogę znaleźć nigdzie tego. Mam pytaniem gdzie można kupić płytę piankową??? chodzi mi o stronę gdzie można to zakupić.
2. Pilśniowa jest z drewna... piankowa z pianki. Dwie zupełnie różne rzeczy

- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
Obawiam się ze jak pojadę do np. Castorama , Praktiker to nie otrzymam płyty piankowej. no... ale jutro pojadę i zobaczę może będzie. Ale chodziłem w trójmieście po sklepach dla artystów to nie mają takiego czegoś ;/ jedyne rzeczy modelarskie to mają , balse, plastic card 
Szukałem w goglach, ale nie mogę znaleźć sklepu gdzie sprzedają 5mm płytę piankową ;(
A jak myślicie ze w chemicznych można to dostać???

Szukałem w goglach, ale nie mogę znaleźć sklepu gdzie sprzedają 5mm płytę piankową ;(
A jak myślicie ze w chemicznych można to dostać???
- Tiger Brown
- Kradziej
Królu cygański! pierwsza pozycja w zlinkowanej w moim poście stronie Guglaczka ma płyty 5 mm.Artek'sWorkshop pisze:Szukałem w goglach, ale nie mogę znaleźć sklepu gdzie sprzedają 5mm płytę piankową ;(

- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
Dobra nie skumałem sie
, a jest jeszcze podobny/lepszy materiał od płyty piankowej do robienia np. domów??

- Tiger Brown
- Kradziej
Podobny? Cienki styrodur, zwany depronem, używany przez fruwaczy, bywa gładki lub w falki z jednej strony (odpowiednio przycięty może imitować pokrycie dachu).
Spienione PVC - cienkie płyty, łatwo ciąć nożem modelarskim/do tapet. Z 6 mm zrobiłem pokrywę do akwa z oświetleniem, łatwe w obróbce i montażu (wymaga specjalnego kleju); pokrywa całkiem nieźle się spisuje w ciepło-wilgotnym środowsku.
Czy lepsze ? Kwestia gustu.
Spienione PVC - cienkie płyty, łatwo ciąć nożem modelarskim/do tapet. Z 6 mm zrobiłem pokrywę do akwa z oświetleniem, łatwe w obróbce i montażu (wymaga specjalnego kleju); pokrywa całkiem nieźle się spisuje w ciepło-wilgotnym środowsku.
Czy lepsze ? Kwestia gustu.
Tiger Brown pisze:Cienki styrodur, zwany depronem, używany przez fruwaczy[...]
Jasiuuu???
- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
Skoro w castoramie jest styrodur to myślisz ze niedostane płyty piankowej ;( ? nie wiem sam, pojadę to zobaczę, problem w tym, ze w trójmieście jak jest większy plastyczny, to sprzedają z rzeczy modelarskich tylko takie jak ; balsa, plastic card
W sklepie Chemia w Gdańsku Oliwie powinien być styrodur i pcv. Może ta płyta piankowa też się tam znajdzie 

- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
Dobra kupiłem w Chemii w Gdańsku i zapłaciłem 30zł za 14płyt 1,5m na 1,8m
i jest tego dosyć sporo 
Jeszcze raz dzięki Piotr3k
....

Jeszcze raz dzięki Piotr3k

- Tiger Brown
- Kradziej
To za płytę piankową ? Jaka grubość ? Bo relacja cena/ilość wydaje się rewelacyjna.Artek'sWorkshop pisze:Dobra kupiłem w Chemii w Gdańsku i zapłaciłem 30zł za 14płyt 1,5m na 1,8mi jest tego dosyć sporo
![]()
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Czy na pewno wszyscy piszemy o tej samej "płycie piankowej"Artek'sWorkshop pisze:Dobra kupiłem w Chemii w Gdańsku i zapłaciłem 30zł za 14płyt 1,5m na 1,8mi jest tego dosyć sporo
Jeszcze raz dzięki Piotr3k....

Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!

2zł za jedną plyte piankowa...... mow gdzie a zakupie 100 sztuk... chyba ze polkneles jedna 0... 300zl???
Nie pamitam za ile widzialem plyte piankowa w sklepie z artykulami plastycznymi.. alw cena za jedna odstraszyla mnie...
Nie pamitam za ile widzialem plyte piankowa w sklepie z artykulami plastycznymi.. alw cena za jedna odstraszyla mnie...
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
- Tiger Brown
- Kradziej
Mam wrażenie, że rozmawiamy o dwóch różnych materiałach. Czy tę Twoją "płytę piankową" można zwinąć, zrolować itp. a potem rozprostować bez uszkodzenia powierzchni ?? Czy jest z obu stron pokryta gładkim papierem ??Artek'sWorkshop pisze:heh powiem wam jedno, pojechałem do chemii w gdańsku, i tu was zdziwi
bo ta cała płyta piankowa, to ta sama do nakładania pod panele (drewniane itp)
czyli do wygłuszania
.
Bo na razie to mi wygląda na to, że nabyłeś matę z pianki polietylenowej (spienionego PE).
- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
Dobra ludziska już wam wszystko mówię. Na początku byłem w plastycznym w gdańsku i koleśiówka miała płytę piankową za 30zł jeden arkusz o wymiarach 1/5 x 1/5 , wiec ja wkurzony pojechałem do chemi (hurtownia) w Gdańsku i spytałem sie kolesia " czy ma pan płytę piankową" a on na to
co????? jest takie coś??? a ja no to takie dwa kawałki kartonu połączone polisterynem a on aaa, chodzi ci o ten modelarski ???? no to ja mówi tak
. Kolo powiedział że ten modelarski to to samo co ten który się daję pod panele drewniene i jego zadaniem jest wygłuszanie, porównałem ten niby modelarski i ten do wygłuszania i sa praktycznie takie same, tylko że mój nie jest biały tylko zielonkawy (ale to chyba wam by nie przeszkadzało
)
łącznie zapłaciłem 28zł za samą płytę, a w sumię wymiary tych płyt to
po batlowsku 80''(cali)na 50''(cali
) i tych płacht jest 14 
jak chcecie zobaczyć dokładnie, to mogę wstawić foto
.
aha a grubość tego to oczywiście 5mm
Pozdrawiam, i mam nadzieję ze trochę pomogłem

łącznie zapłaciłem 28zł za samą płytę, a w sumię wymiary tych płyt to
po batlowsku 80''(cali)na 50''(cali

jak chcecie zobaczyć dokładnie, to mogę wstawić foto

aha a grubość tego to oczywiście 5mm

Pozdrawiam, i mam nadzieję ze trochę pomogłem

- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
jest dosyć sztywna, i nie da sie jej wygiąć bo wtedy może peknąc, próbowałem ją wygiąc ale zeby pękła musiałem się nieźle namęczyc.
jest bardzo wytrzymała, i łatwo się kleji i tnie.
jest bardzo wytrzymała, i łatwo się kleji i tnie.
- Tiger Brown
- Kradziej
Dawaj fotkę. Ze zbliżeniem.