Wpadnięcie z Pościgu w nowy cel

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Wpadnięcie z Pościgu w nowy cel

Post autor: Shakin' Dudi »

pościg klocka Rat Slavów za Wild Riderami (były w Close Combat) i w efekcie wpadnięcie szczurów w bok bretońskiej kawalerii:
obie strony wiedziały, że szczury w tą kawalerię wpadną - kwestią była tylko strefa (front czy flanka). Z punktu startu szczury były we frontowej strefie kawalerii, ale w wyniku ruchu za złamanym wrogiem (przypomnę - ruchu po prostej) wpadły w bok tejże kawalerii.

a) ruch pościgowy jest przede wszystkim ruchem pościgowym, a jeśli jednostka w jego wyniku wpada we wroga to jest traktowana jako szarżująca dopiero w momencie wpadnięcia w przeciwnika.
Jednostka ściga, a nie deklaruje ewentualne szarże, bo nie wie jak daleko pobiegnie, stąd nie może być traktowana jako szarżująca z punktu startu.

b) po zmierzeniu zasięgu i określeniu czy oddział ten wpada w nowy cel, musi dokonac zwrotu aby znalesc sie w przedniej sferze, gdyż ruch tego typu liczy się jako szarża
c)cos innego?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

JJ pisze:
Ququlcan pisze: Co do problemu drugiego - czyli pościgu klocka Rat Slavów za Wild Riderami i w efekcie wpadnięcie szczurów w bok bretońskiej kawalerii:
obie strony wiedziały, że szczury w tą kawalerię wpadną - kwestią była tylko strefa (front czy flanka). Z punktu startu szczury były we frontowej strefie kawalerii, ale w wyniku ruchu za złamanym wrogiem (przypomnę - ruchu po prostej) wpadły w bok tejże kawalerii.
Dla mnie ruch pościgowy jest przede wszystkim ruchem pościgowym, a jeśli jednostka w jego wyniku wpada we wroga to jest traktowana jako szarżująca dopiero w momencie wpadnięcia w przeciwnika.
Jednostka ściga, a nie deklaruje ewentualne szarże, bo nie wie jak daleko pobiegnie, stąd nie może być traktowana jako szarżująca z punktu startu.
Najgorsze, że spór rozpętał się już po przemieszczeniu jednostki, bo jej wyjściowe ustawienie (które mogło być naprawdę decydujące) zostało utracone.

Jako sędzia, musiałem podjąć decyzję w tej kontrowersyjnej sytuacji i tak zrobiłem. Niestety, ostatnio mało gram i wyleciały mi z głowy wszelkie niuanse, uściślenia i erraty do tej wspaniałej gry... Stan faktyczny podałem powyżej (jeśli jest niepełny to niech ktoś z zainteresowanych uzupełni), a jako człowiek szukający prawdy chętnie usłyszę prawidłowe rozwiązanie tej kwestii.
Ewentualną krytykę przyjmę z godnością :roll:
Krytyki ni ch... nie budiet.

Obowiązujące w Posce prawo stanowi, w paragrafie b) punktu 5 co następuje;

b) Aby ustalić, w której strefie oddziału znajduje się przeciwnik wykonujący overrun, przesuwamy oddział idealnie po prostej - strefę szarŜy wyznacza punkt, w którym zetknie się z oddziałem przeciwnika.

Więc niech się żołądkują na zewnątrz, ewentualnie na Euro.
Polecana kolejność - najpierw czytać, potem pytać. :wink:
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

ODPOWIEDZ