stand&shoot a widzenie

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Spirit
Powergamer Rozpiskowy

stand&shoot a widzenie

Post autor: Spirit »

deklaruje szarże yetisami z lasu na dwarfickich handgunnerów(od frontu, są poza lasem), deklarują stand&shoot(szarżuje z wystarczająco daleka), oddział yetich widzi tylko 3 dwarfów z 10,czy będą strzelac wszyscy czy tylko tych 3?

Awatar użytkownika
Shax
Wałkarz

Post autor: Shax »

Wszystkie.Bo tak samo jak szarzujesz na cos co ma mniejszy zasieg broni Stand and shoot robi sie wtedy dopiero gdy przeciwnik wejdzie w pole widzenia. Tak mi sie zdaje 8)

Awatar użytkownika
Spirit
Powergamer Rozpiskowy

właśnie tego w rulebooku nie pisze, jest tylko to że strzelają przed ruchem szarżujących, więc wychodzi na to że 3, jest tylko dodane że jak brakuje zasięgu to czekają aż wejdzie w niego.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Strzelaja w "pierwszym mozliwym momencie" więc imo strzelaja wszyscy

(przynajmniej w 6 edycji tak bylo)

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

każdy strzela niejako "oddzilnie", w momencie gdy widzi wroga. Tak było w 6 edycji ;)

czy sie teraz zmieniło - nie mam ppojęcia :)

Awatar użytkownika
Spirit
Powergamer Rozpiskowy

po dokładnym przestudiowaniu podręcznika wychodzi mi że jednak tylko trzech...jest napisane że strzelają przed ruchem szarżującego przeciwnika, według zasad normalnego strzelania(oczywiście z -1), czyli kto widzi strzela, jedynym wyjątkiem jest brak zasiegu broni(co nieco zmienia moment oddania strzału), ale to ich nie dotyczy w tej kwestii.

teraz oddział niejako strzela razem mając wszelkie ujemne modyfikatory wynikające także z ustawienia przeciwnika np. w lesie i dalekiego zasięgu.
tłumaczyli to gdzieś jako to że modele oddają strzał a potem szybko wyciągają broń do hth aby przyjąć szarżę.

obstawiam że jednak tylko tych trzech...i trzymam kciuki aby przeszło :wink:

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Wg mnie tylko trzech. W rulebooku jest napisane ze oddaja strzal przed poruszeniem szarzujacych, chyba ze nie maja zasiegu, wtedy czekaja az wejda w maksymalny zasieg broni. W takim wypadku strzeli tylko trzech.

Awatar użytkownika
khain
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: khain »

a beda mieli -1 za las?? :U
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

khain pisze:a beda mieli -1 za las?? :U
jesli ponad polowa oddzialu jest w lesie to tak :) - tak jak przy normalnym strzelaniu
Obrazek

Awatar użytkownika
Spirit
Powergamer Rozpiskowy

po takich odpowiedziach co raz bardziej lubie 7 ed
a co do khaina i -1 z zasięg też :lol:

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Asassello pisze:
khain pisze:a beda mieli -1 za las?? :U
jesli ponad polowa oddzialu jest w lesie to tak :) - tak jak przy normalnym strzelaniu
mialem co innego napisane ale przejrzalem inny temat zalozony przez blessa i... musialem zmienic... tak sobie teraz mysle ze moje GG dostaja kolejny bonus... najpierw ta sprawa na nowej gildi z zasiegami i widzeniem teraz to... po prostu piknie :wink:
Ostatnio zmieniony 3 sty 2007, o 22:08 przez bigpasiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Post autor: Mućka »

A nie jest teraz tak że jak jeden chłopek z oddziału widzi, to cały oddział widzi?

Cytacik z Forum nowej gildi ( tekst został napisany w innym temacie, ja tylko przytaczam).

Polski RB, strona 8:
Najczęściej (z pewnymi wyjątkami w fazie strzelania), jesli jeden z modeli w jednostce widzi przynajmniej jeden model z wrogiej jednostki, to uważa się, ze cała jednostka widzi wroga.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

owszem,ale to na potrzeby szarzowania
strzelec musi widziec cel

ODPOWIEDZ