Kosowo

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Kosowo

Post autor: thurion »

az dziwi mnie ze jeszcze nikt tego tematu tutaj nie zalozyl... wchodze wlasnie na WP i widze taki oto sondaz... http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 973321.635

i powiem szczerze ze nieco mnie zdziwil jego wynik... a Wy popieracie uznanie niepodleglosci Kosowa?

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Blagam, nie tutaj. Na NG masz dużą dyskusję. Tutaj nie ma warunków.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

na NG nie wchodze wogle od kiedy przeniesli LL :) wiec naturalnym dla mnie bylo zalozenie tematu tutaj, jak sie nie podoba mozna zamknac :) no problemo

Awatar użytkownika
Taraś
Chuck Norris

Post autor: Taraś »

Dobry temat :)

Nie popieram i dla mnie to jest czysty idiotyzm.,,Nic o nas bez nas'' a jednak w tych czasach jest to możliwe.Szkoda mi Serbów i to że zabrali im Kosovo której jest dla nich niczym Wielkopolska dla nas ,a Prisztina niczym Gniezno.

Kosovo je Sbrija!!! i 100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Fanatyk pisze:Blagam, nie tutaj. Na NG masz dużą dyskusję. Tutaj nie ma warunków.
To samo chciałem napisać. Może bez tego błagam i że tutaj ni ma warunków.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Taraś
Chuck Norris

Jakich warunków ci potrzeba?Ja jestem ciekaw co inni ludzie ze środowiska mają do powiedzenia na ten temat :wink: Warunki?Jeśli naprawdę ich nie ma to usuwajcie. :lol2:

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

<moderator płacze>
Znów mi każecie się flejmem zajmować. Ja już czuję swąd palonego mięsa! ;)

Co do mnie, jestem przeciw. A co do większości głosów "za", to mam niestety wyrobione zdanie, z powodu dzisiejszych zajęć. Babka zapytała grupę, czy jest za niepodległością Kosowa. Pyta jedną dziewczynę: Za? Za. A czemu?

"A... no w sumie to nie znam się na historii Kosowa... ale mówią że to dobrze, to chyba powinniśmy uznać".

Większość odpowiedzi była podobna. "Jesteśmy za, bo wszyscy są za, chociaż my nie wiemy, czemu". Ale moja grupa to temat na oddzielną dyskusję :)

Nie mówię, że wszyscy "za" są tacy, ale niestety - jak widać zdarzają się.

Sądzę jednak, że Polska niestety uzna Kosowo. Szkoda.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Taraś pisze:Jakich warunków ci potrzeba?Ja jestem ciekaw co inni ludzie ze środowiska mają do powiedzenia na ten temat :wink: Warunki?Jeśli naprawdę ich nie ma to usuwajcie. :lol2:
Fanatyk pisze, że niema warunków, ja mówiłem, że są.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

A mi to zwisa ;)
Nie mój problem, nie interesuję się tym, nie mam prawa sie wypowiadać :D

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Taraś pisze:Jakich warunków ci potrzeba?Ja jestem ciekaw co inni ludzie ze środowiska mają do powiedzenia na ten temat :wink: Warunki?Jeśli naprawdę ich nie ma to usuwajcie. :lol2:
Na tym forum dyskusje polityczne nie działają. Po prostu. Na NG jest inaczej. Ale gadajcie.

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Uzna, i bardzo dobrze!

Krótka lekcja n.t. demografii Kosowa:
Albańczycy = 92%
Serbowie = 5,3%

Nie widzę powodu, dla którego 5-procentowa mniejszość ma dyktować prawa 92 procentom pozostałej ludności Kosowa.

Serbia rości sobie prawa do tych ziem z powodów historycznych - faktem jest że tereny te przez kilkaset lat w średniowieczu należały do Serbii.

Tylko, że w takim razie wszyscy, którzy przytaczają ten argument powinni tym samym opowiedzieć się za oddaniem Niemcom województwa warmińsko-mazurskiego (Prusy).
Z żyjącej tam ludności 1,4% to mniejszość niemiecka. Zatem niech te 1,4% rządzi resztą, przecież tak było przez setki lat w średniowieczu. ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Taraś pisze:Kosovo je Sbrija!!! i 100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!
Rosjan mordujących Czeczenów na setki też popierasz jako "naszych Słowiańskich braci" (ort. oryg.)?

Niepodległość dla Kosova - tak, może kiedyś, stopniowo przez coraz większą autonomię. Nigdy w sposób, w jaki zostało to wykonane - za pomocą bezczelnej proklamacji bez żadnego uzgodnienia z krajem "nadrzędnym". To tak jakby Niemcy nagle przyjechali do Gdańska w ilości tysiąca osób, rozłożyli śpiwory na rynku i proklamowali niepodległość Niemieckiej Republiki Danziga.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Taraś
Chuck Norris

Hmmm to zalewajmy dalej Irlandię imigrantami byśmy byli większością i włączymy ją do Polski :D świetne masz rozumowanie...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

O, też świetny pomysł. I spróbowałbyś nie poprzeć Wyspiarskiej Rzeczpospolitej Polskiej...
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Taraś
Chuck Norris

Tomash pisze:
Taraś pisze:Kosovo je Sbrija!!! i 100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!
Rosjan mordujących Czeczenów na setki też popierasz jako "naszych Słowiańskich braci" (ort. oryg.)?
Mówimy chyba o Serbach którym bezprawnie zabrano rodowite tereny ich ojczyzny.A nie o Rosjanach tępiących Czeczenów nie?Słowianie zawsze będą braćmi :) co nie oznacza że popieram ich działania.Rosjan akurat nie lubię :wink:

Awatar użytkownika
Taraś
Chuck Norris

Tomash pisze:O, też świetny pomysł. I spróbowałbyś nie poprzeć Wyspiarskiej Rzeczpospolitej Polskiej...
Nie poparł bym :wink: Czekam aż Donald nam zrobi tutaj Irlandię :P i nie będziemy musieli ich anektować :D Bardzo bym chciał by wszyscy jak najszybciej wrócili do ojczyzny :)

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Taraś pisze:Hmmm to zalewajmy dalej Irlandię imigrantami byśmy byli większością i włączymy ją do Polski :D świetne masz rozumowanie...
Nie chciał bym tutaj analizować twojego rozumowania, zatem tylko poproszę o podanie faktów tego rzekomego, nagłego "zalania" Kosowa przez Albańczyków. Bo z twojej wypowiedzi wynika, ze Serbowie byli tam pierwsi, czyli ze jesteś lepiej poinformowany od najwybitniejszych historyków, którzy dotąd sie spierają o to, który lud pierwszy zasiedlił Kosowo. :roll:

Co do Irlandii (północnej) to nikt nie musi tam jechać, już mi jej szkoda, tak jak Szkocji, kanadyjskiego Quebec i paru innych małych państw podbitych i od setek lat okupowanych przez Anglie.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Rosjanie to dla nas bardziej bracia Słowianie niż Serbowie.
Poczytaj sobie o zbrodniarzach wojennych z czasów wojen po rozpadzie Jugosławii - może zastanowisz się dwa razy zanim znowu wyskoczysz z argumentem "braterskości".

@Esco: no bez jaj z tymi historykami, podawanie w wątpliwość tego, że Kosovo zostało najpierw przez Serbów zasiedlone to chyba domena zaplecza intelektualnego kosowskich nacjonalistów i nikogo więcej.
Jasne, że kosowarzy stanowią ponad 90% ludności tamtych terenów. Jasne, że powinni cieszyć się autonomią, być może nawet powoli napierać ku niepodległości - zwłaszcza że rozwój Unii Europejskiej i tak będzie zacierał granice, a kraje będą się różniły po prostu mieszkającą tam nacją, językiem i kulturą.
Ale, kurna, nie tak. Są po prostu niepoważni :roll:

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Tomash, a jaki kraj uzyskał niepodległość "stopniowo"? :D Nie ma i nie było nigdy czegos takiego, odkąd ludzkość sięga pamięcią :D Bo to jest niemożliwe. Oczywiscie mozna by zrobić publiczne referendum w Kosowie - ale 92% by powiedziało na "TAK" i wyszło by na to samo :D

EDIT: Nie no ok, czasami Anglia dawała niepodległość jakiemuś państwu kolonialnemu. Ale nie mówimy o Karaibach, Afryce ani Oceanii tylko o Europie :P

Awatar użytkownika
Wojtku
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wojtku »

Esco pisze:Co do Irlandii (północnej) to nikt nie musi tam jechać, już mi jej szkoda, tak jak Szkocji, kanadyjskiego Quebec i paru innych małych państw podbitych i od setek lat okupowanych przez Anglie.
oddajcie Ameryke Indianom :!:
Obrazek

ODPOWIEDZ