Ebay

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Piotr3K
Kretozord

Ebay

Post autor: Piotr3K »

Potrzebuje kupić coś szybko przez ebay.com i mam w związku z tym kilka pytań:
-ile około może kosztować przesyłka z USA?
-czy można zarejestrować się i odrazu coś kupić, czy trzeba tak jak na allegro, czekać na jakiś kod aktywujący?

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Rejestracja nie trwa zbyt długo. Wszystkie formalności załatwisz w zasadzie w 1 dzień. Wszystko mailem - nic pocztą.
Problem możesz mieć jedynie z weryfikacją karty kredytowej. Trwa to chwilkę i czasem może się to przeciągnąć.
Karta kredytowa jest konieczna do rejestracji.

Potem musisz otworzyć konto na PayPal-u. To serwis do płacenia kartami kredytowymi drogą elektroniczną. Też kilka chwil. Wskazówki znajdziesz na E-Bayu

Przesyłka ze Stanów to między 4USD (pojedynczy model w kopercie bąbelkowej) a 12USD (poważna paczka). Jeśli bardzo zależy Ci na jakimś modelu, możesz przesyłkę dodatkowo ubezpieczyć. W granicach 10USD ubezpieczenie na 130USD. Wiąże się to często także z opłaceniem cła w Polsce. Skandal, ale ja zapłaciłem dodatkowe 50PLN na poczcie przy odbiorze.

Zobacz, czy sprzedający wyśle paczkę do Polski. Często aukcje z USA dotyczą tylko USA/Kanady.

Poszukaj także interesującego Cię modelu na eBay.co.uk
Przesyłki ze Stanów giną zadziwiająco często, w porównaniu z przesyłkami z UK. A wybór i ceny podobne.

No i przygotuj się, że poczekasz grubo ponad miesiąc na nią. Zwłaszcza teraz, gdy nasza kochana PP jest zawalona spamem świątecznym.

pzdr: JP

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Generalnie najdłużej poczekasz na paypala.. ja tak miałem.
Na PP czekasz na - weryfikację mieszkania (adresu zamieszkania) - weryfikację konta, do tego na twoje konto w przeciągu 2-3 dni dostaniesz z PP dwie małe kwoty, które musisz podać na stronie gdzie się rejestrowałeś... później rejestracja karty, ściągają Tobie jakąś małą kwotę - na to też czekać możesz 2-3 dni robocze.
Jak już się zarejestrujesz to pierwsza zapłata przez PP idzie E-czekiem - czyli możesz poczekać z dobry tydzień aż sprzedający dostanie kasę. Bynajmniej ja tak miałem - później już jest OK kupujesz i z miejsca ściąga Tobie kasę z konta...
Obrazek

Piotr3K
Kretozord

Znalazłem wszystko co mnie interesuje na ebay.co.uk, tylko tutaj ceny tych modeli są troche większe (ale itak taniej niż to bywa na allegro). Przesyłka 6Ł będzie, więc nie tak źle.
A ile się czeka na paczke z UK? Też koło miesiąca? :(
I na tym ebaju uk, też trzeba mieć karte kredytową i te rzeczy zakładać jak Paypal?

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Generalnie z UK paczka idzie - do 5 dni roboczych. Zależy jak zostanie wysłana. Ja wysyłając w poniedzialek z UK praktycznie w następny poniedzialek wiedziałem, że już rodzinka odebrała paczkę.
Co do płatności - nie jest nigdzie powiedziane, że musisz mieć kartę kredytową. Jeżeli posiadasz kartę, która pozwala Tobie na płatności przez internet to możesz tak zapłacić. Jednak wcześniej radzę porozmawiać ze sprzedającym. Przykład netkarta z Multibanku.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Z UK czekasz kilka dni (jeśli chłop wyśle od razu) i jest dużo bezpieczniej.

Tak, musisz mieć Kartę Kredytową.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Aro pisze:Co do płatności - nie jest nigdzie powiedziane, że musisz mieć kartę kredytową. Jeżeli posiadasz kartę, która pozwala Tobie na płatności przez internet to możesz tak zapłacić. Jednak wcześniej radzę porozmawiać ze sprzedającym. Przykład netkarta z Multibanku.
Kartę mieć musisz, bez tego się po prostu nie zarejestrujesz. Płacić można na wiele sposobów (przelewy, jakieś czeki i inne sranie-w-banie), ale kartę mieć musisz.

P.S. netKarta z Multibanku i odpowiednik z mBanku to karty kredytowe tylko do płatności w internecie. Takie jakby wirtualne. Ale to cały czas karty kredytowe.

Piotr3K
Kretozord

Czyli trzeba mieć tylko kartę kredytową (z PLN, czy USD?), zarejestrować się, założyć PayPal'a i już można kupować bez obaw z UK?

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Paraszczak pisze: Kartę mieć musisz, bez tego się po prostu nie zarejestrujesz. Płacić można na wiele sposobów (przelewy, jakieś czeki i inne sranie-w-banie), ale kartę mieć musisz.

P.S. netKarta z Multibanku i odpowiednik z mBanku to karty kredytowe tylko do płatności w internecie. Takie jakby wirtualne. Ale to cały czas karty kredytowe.

Jednak jest różnica między zwykła kredytówka a tymi które podałeś... bo żeby dostać zwykłą kredytówkę musisz u nas w PL spełniać kilka warunków...itd natomiast netkartę możesz bez problemu sobie zamówić i masz jak to określiłeś wirtualną kartę kredytową :)
Zresztą nie pamiętam jak jest u nas w PL bo dawno nie płaciłem ale przykładowo w Barclaysie kartą mogę normalnie płacić za zakupy w necie i to wcale nie jest Kredytówka.

Piotr3k pogadaj ze sprzedającym może sprzeda Tobie (z opcją płatności inną niż paypal)
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

W zasadzie tak. Co do waluty, to chyba obojętne. Ja mam w PLN i cokolwiek bym nie płacił,czy to USD czy GBP czy EURO, to PayPal i tak sobie sam przewalutuje nie kradnąc przy tym straszliwie.

Jak wszystko porejestrujesz, to kupno wraz z zapłaceniem i wysłaniem danych adresowych trwa około 20 sekund, w zależności od połączenia z internetem. Wszystko intuicyjne, pod jednym przyciskiem.

Jak chcesz, to spróbuj na eBay.pl...

P.S. Konto założone na którymkolwiek portalu działa na innych, więc no worries. Ja czasem "obserwuję" aukcje w 4 różnych walutach :)

Piotr3K
Kretozord

Ok, jak karta kredytowa może być polska to ok.
Czyli mam zrobić tak:
1.Zarejestrować się na ebay.co.uk
2.Założyć PayPal
3.Mogę już kupować, co chce, tak? :wink:

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Tak, właśnie tak! To jest po prostu większe Allegro!

Na ten przykład, ja właśnie wygrałem model "on foot" za prawie 500 dolców...chyba oszalałem :/ Looool...pfff

pozdro i zycze równie udanych tranzakcji...

JP

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Paraszczak pisze:Tak, właśnie tak! To jest po prostu większe Allegro!

Na ten przykład, ja właśnie wygrałem model "on foot" za prawie 500 dolców...chyba oszalałem :/ Looool...pfff

pozdro i zycze równie udanych tranzakcji...

JP
Dobra ale pokazałbyś co wygrałeś :D a nie chwalisz się... a My się domyślać mamy co to za cudo...
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

jedyne na co musisz uwazac to ;
1 jekie platnosci akceptuje sprzedawca
2 zawsze na wszelki wypadek przed koncem aukcji zapytaj o koszty wysylki jak i koszty w przypadku kupna kilku przedmiotow u jednego sprzedawcy (zdaza ze w aukcji jest inna cena a inna dostaniesz w kosztach calkowitych wyslanych przez sprzedawce)
3 czy sprzedawca wysyla przedmoity do kraju w ktorym mieszkasz

nie raz wtopilem nie upewniajac sie co do tych trzech przypadkow .. pozniej trzeba wszystko wyjasniac mailami co czasem jest poprostu irytujace

co do paypala trzeba uwazac bo jesli sprzedawca nie akceptuje tej formy platnosci (np. wiekszosc sprzedawcow z Niemiec nie ma paypala) to mimo to paypal chetnie zrealizuje taka platnosc .. a na zwrot kasy mozna czekac nawet do 3 miesiecy

Paraszczak - gdzie pracujesz lub kim sa twoi rodzice bo nie uwierze ze tyle zapalciles (ok 1200 zl) ... zdarzalo mi sie kupowac plyty winylowe za 400 zl ale takiej ceny nigdy bym nie zaplacil za figurke
Ostatnio zmieniony 20 mar 2008, o 21:55 przez Treevill, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotr3K
Kretozord

Heh, fajna, ale droga strasznie :P
Dzięki za instrukcje, postaram się dzisiaj zacząć zakładać tego ebaja i jakby mi się coś nie udawało/bym czegoś nie wiedział to tu jeszcze napisze. Lub też jak mi się już wszystko uda :wink:

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

acha jeszcze jedno ... ebay bardziej uzaleznia niz allegro ... bo wiecej jest fajnych rzeczy do kupienia ... kilka razy tak bylo ze cos kupilem a pozniej trzeba bylo splacac spory debet na karcie kredytowej :P

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Treevill pisze: Paraszczak - gdzie pracujesz lub kim sa twoi rodzice bo nie uwierze ze tyle zapalciles (ok 1200 zl) ... zdarzalo mi sie kupowac plyty winylowe za 400 zl ale takiej ceny nigdy bym nie zaplacil za figurke
Na moje szczęście nie zależy mi za bardzo czy wierzysz, czy nie.
Dla kolekcjonera to są rzeczy bezcenne.

Piotr3K
Kretozord

Udało mi się :wink: założyłem konto, działa i wszystko jest ok. Już napisałem do tego sprzedawcy, czy akceptuje przelew na konto.
A ten PayPal na czym polega? -daje mu dostęp do karty i jak wygram aukcję to kasa się automatycznie przelewa do sprzedającego i sama się przewalutowuje z pln na gbp? I za to się coś płaci? Można z tego zrezygnować, jak już nie będzie potrzebne?

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

jako kupujacy nie ponosisz zadnych posztow na Paypalu ... a sprzedawca nie ma dostepu do twoich danych co do karty wiec test to bezpieczna forma platnosci ... poprostu paypal ciagnie kase z Twojej karty a jednoszesnie sam wplaca kase na konto odbiorcy ... co do waluty to tez nie ma to znaczenia ... patpal przeliczy ci to automatycznie

Paraszczak - nie musisz sie unosic ... pytalem z ciekawosci ... sam kolekcjonuje rozne rzeczy ale 1/3 wyplaty nie przeznaczyl bym na kupno jednej figsy ... nawet jesli jest ona mega rzadka do kupienia ...

gratuluje wygrania tej figurki ... pewnie jestes jedynym wlasnicielem takiej fiugurki wsrod Polskich graczy

ODPOWIEDZ