VC - 2250 pts

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Borysss
Chuck Norris

VC - 2250 pts

Post autor: Borysss »

Blood Dragon Vampire Count @ 321 Pts
* General; Magic Level 1; Full Plate Armour; Shield; Heart Piercing; Sword of Battle; Red Fury; Strength of Steel; Nightmare; Barding

Wraith @ 148 Pts
* Great Weapon; Cursed Book; Nightmare

Necromancer @ 150 Pts
* Magic Level 2; Dispel Scroll; Book of Arkhan

Necromancer @ 162 Pts
* Magic Level 2; Dispel Scroll x2; Nightmare; Barding

18 Skeleton Warriors @ 205 Pts
* Light Armour; Shield; FCG

7 Ghouls @ 56 Pts
7 Ghouls @ 56 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Fell Bats @ 100 Pts

10 Black Knights @ 335 Pts
* Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; FCG; Banner of the Barrows

10 Black Knights @ 315 Pts
* Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; FCG; War Banner

Black Coach @ 200 Pts

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 5
Models in Army: 82
Total Army Cost: 2248

Z armią związany jest pewien pomysł. Chodzi o jak by to powiedzieć .. zamiatanie przeciwnika od flanki od flanki ;) Ustawiając się armią w mniej więcej taki sposób:

Kod: Zaznacz cały

/  *   ->
                    /  *  ->  moje jednostki
                  /  *  ->
----------------------------polowa stołu 
               /  
             /  *
Czyli takie fajne schodki (można sobie gdzieś o tym poczytać w necie).
Najbardziej wysuniętymi oddziałami będą BK, zamykać moją linię będzie (z racji małego Mv i w miarę dobrej "pancernośći") Karetka.
Wilki głownie mają za zadanie osłaniać drogich BK, a jak uda im się wejść na flankę to wonderfull ;) Ghule opiekują się szkieletami.
Generalnie to jestem najbardziej zadowolony z wampira :))

Serwus.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Czemu Ja takiej kombinacji na Vampirze nie zrobiłem jeszcze, toż to przegięcie!! :lol: Jak to powiedział mój kumpel: "Krasnoludzki wojownik na koniu"
Co by tu na bruździć... jest karoca czyli jest klimat, jest wypakowany wampir, są porządne kloce bk, jest dobra magia... Zapożyczam pomysł :wink:

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

HellCat pisze:Blood Dragon Vampire Count @ 321 Pts
* General; Magic Level 1; Full Plate Armour; Shield; Heart Piercing; Sword of Battle; Red Fury; Strength of Steel; Nightmare; Barding

Wraith @ 148 Pts
* Great Weapon; Cursed Book; Nightmare

Necromancer @ 150 Pts
* Magic Level 2; Dispel Scroll; Book of Arkhan

Necromancer @ 162 Pts
* Magic Level 2; Dispel Scroll x2; Nightmare; Barding

18 Skeleton Warriors @ 205 Pts
* Light Armour; Shield; FCG

7 Ghouls @ 56 Pts
7 Ghouls @ 56 Pts

5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts
5 Dire Wolves @ 50 Pts

5 Fell Bats @ 100 Pts

10 Black Knights @ 335 Pts
* Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; FCG; Banner of the Barrows

10 Black Knights @ 315 Pts
* Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; FCG; War Banner

Black Coach @ 200 Pts

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 5
Models in Army: 82
Total Army Cost: 2248
Ale ostatnio obrodzilo rozpiskami VC :lol:

Taktyka zbliżona do taktyki tebejczyka Epamonidasa w bitwie pod Leukotrami, chociaż on dowodził falangą a nie trupkami ;)

Co do samej rozpiski.
Count poprawny. Wraith moze byc, chociaz lepszy bylby BSB + SoK + GoB - w 7ed BSB to dla mnie podstawa kazdej armi Wampow. Magia w porzadku. Klocki BK i reszta tez. Karetka slaba w tej edycji, ale do tej rozpiski jak najbardziej pasuje. Generalnie armia mi sie podoba, grywalna i szybka. Po namysle sadze ze zamiast karetki jeden oddzial batow moznaby rozwazyc wcisniecie w niewykorzystany slot special i za reszte punktow dokupic BK.

Borysss
Chuck Norris

Post autor: Borysss »

Eldritch pisze:
Ale ostatnio obrodzilo rozpiskami VC :lol:
True ;)
Eldritch pisze: Taktyka zbliżona do taktyki tebejczyka Epamonidasa w bitwie pod Leukotrami, chociaż on dowodził falangą a nie trupkami ;)
Tak :)
Eldritch pisze: Wraith moze byc, chociaz lepszy bylby BSB + SoK + GoB - w 7ed BSB to dla mnie podstawa kazdej armi Wampow.
To jest do przemyślenia ! Tzn, zagram z tym Wraithem i z BsB na Wight Lordzie i wybiorę tego pana, który lepiej daje radę.
//edit: braknie jednego pts, żeby dało się bezbolesności zamienić Wraitha na Wighta BsB :?

Co do karetki .. hm ja po prostu ją lubię :) A do tego (przynajmniej w zamyśle) podejrzewam, że sprawdzi się w takiej armii do tego, to czego ją przewidziałem. Karetka ma bardziej być takim "bezpiecznikiem" na tyłach, niż jakiś wunderwaffe.

Heh, co do samego wampira to jestem z niego zadowolony ;)

(Taka mała dygresja ... )
Już nigdy nie będę robił rozpisek w AB ! Siadłem sobie dzisiaj, z kubeczkiem kawusi, podręcznikiem i kartką papieru. Rozrysowałem plan i zacząłem pisać rozpiskę pod niego .. i jakoś więcej pomysłów do głowy mi wpadło pod czas takiej jednej "sesji" niż wszystkich "twórczych procesów" w AB.

Serwus.

ODPOWIEDZ