Galeria Marynarza - elfy i inne 07.09
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
Re: Moje Figurki.
Z czego szlam ?
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.
- Marynarz Storczyk
- "Nie jestem powergamerem"
Co do gluta to jest to najpierw wikol wymieszany z farbą chyba scorpion green, a na to jak wyschnie dałem tą zieloną farbkę do robienia takich niby witraży na szybę. Tak po za tym to fiolet i żółty wyglądają jak dla mnie dobrze, jedyne co jeszcze zrobię z tym figsem to chyba zwashuję tą skórę.
El dinero no es nada, pero mucho dinero, eso ya es otra cosa.
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Żeby figs wyglądał dobrze, to zrobiłeś dopiero połowę roboty. Zwashuj teraz - jak ci wszyscy radzą - figsa, a następnie wyciągaj poszczególne kolory. To następne etapy robót. Nie ma tak lekko, że po nałożeniu podstawowych kolorów już jest koniec
- Marynarz Storczyk
Ależ ja zwashowałem wszystko i po zwashowaniu wyciągałem kolory, tylko nie za bardzo to widać na tych zdjęciach Muszę się wreszcie ogarnąć i nauczyć robić dobre zdjęcia.
Nie dokoca tak, sie to robi ze nakladasz po washu znowu ten sam kolor tylko ze w dziurkach ciemniej :
http://www.cytadela.pl/modules.php?name ... le&sid=948 tu masz poradnik jak malowac ubarnia itp. Na 5 zobaczi le jest warstw
http://www.cytadela.pl/modules.php?name ... le&sid=948 tu masz poradnik jak malowac ubarnia itp. Na 5 zobaczi le jest warstw
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy
- Marynarz Storczyk
W wolnym czasie (którego niestety dużo nie miałem) postanowiłem pomalować sobię elfa. Oczywiście foty słabe bo ostrość łapie się nie kolorów ale kształtów.. Najbardziej niezadowolony jestem z kołczanu i twarzy która jest jakoś fabrycznie końska i pobrużdżona. Namalowanie na niej choćby oczu było masakrą.. Liczę na jakąś konstruktywną krytykę tylko nie taką w stylu ,, nie używaj tylko washa, rozjaśniaj jeszcze'' nie wiedzieć czemu ale te rozjaśnienie u mnie na fotkach zawsze słabo widać
Plaszcz coraz lepiej - brak jeden warstwy ale pomiedzy ale itak nie jest zle:]
Kolczan - Ja bym zaczol tardycyjnie odd brozowego
Wlosy i skora takie jakies plaska ale jest coraz lepiej :]
EDIT: Mi sie moze tak wydac mimo ze tak nie jest..:]
Kolczan - Ja bym zaczol tardycyjnie odd brozowego
Wlosy i skora takie jakies plaska ale jest coraz lepiej :]
EDIT: Mi sie moze tak wydac mimo ze tak nie jest..:]
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Tu już kompletnie nie ma co rozjaśniać. A to dlatego, że najzwyczajniej w świecie - jeśli można cokolwiek wnosić z tak niewyraźnych fotek - zaczynasz malowanie od zbyt jasnych kolorów. Przykład: jeśli chcesz, żeby coś było janobłękitne, to zaczynasz od ciemnego niebieskiego, a nawet granatu. Potem po kolei nakładasz CIENKIE( !!!) warstwy coraz jaśniejszych kolorów, a jasnobłękitne to tylko robisz najbardziej wystające elementy. Tak samo skóra - zaczynasz od ciemnego brązu a nie od elf flesha po całości...
Z tego, co widzę, dwie rzeczy warto by było zmienić:
1. Kolory, jak opisałem wyżej.
2. Bardziej rozwadniać farby, aby warstwa była cienka. Lepiej nałożyć 2-3 cienkie, niż nawalić 1 grubą. Wtedy twarz będzie bardziej szczegółowa.
Jeśli taka twarz nie wynika z nałożonej grubej w-wy farby, to powodem może być tylko zbyt grubo nałożony podkład. Może już podczas podkładowania zawaliłeś figsa tak, że twarz straciła rysy...
To, co widać na fotkach nie wygląda dobrze...
Z tego, co widzę, dwie rzeczy warto by było zmienić:
1. Kolory, jak opisałem wyżej.
2. Bardziej rozwadniać farby, aby warstwa była cienka. Lepiej nałożyć 2-3 cienkie, niż nawalić 1 grubą. Wtedy twarz będzie bardziej szczegółowa.
Jeśli taka twarz nie wynika z nałożonej grubej w-wy farby, to powodem może być tylko zbyt grubo nałożony podkład. Może już podczas podkładowania zawaliłeś figsa tak, że twarz straciła rysy...
To, co widać na fotkach nie wygląda dobrze...
- Marynarz Storczyk
W większości zaczynałem od ciemnych kolorów tylko przesadziłem z tą ostatnią najjaśniejszą warstwą
Ja tam na płaszczu widzę ze 4 kolory, w tym 3 tylko w samym zagłębieniu Słuchaj rad smiejagrega daleko zajedziesz.
Z mojej strony proponuję kilka rozwodnionych washów (sepia, brąz). Jak przyciemnisz cały płaszcz powinno wyglądać lepiej. Jeżeli efek będzie niezadowalający zawsze można kombinować dalej
Z mojej strony proponuję kilka rozwodnionych washów (sepia, brąz). Jak przyciemnisz cały płaszcz powinno wyglądać lepiej. Jeżeli efek będzie niezadowalający zawsze można kombinować dalej
- Marynarz Storczyk
Z góry życzę wszystkim wesołych świąt i jak zwykle liczę na konstruktywną krytykę.
- Marynarz Storczyk
Po dłuższym czasie bez żadnych zdjęć, dodaję 1 z 24 elfów które mam zamiar pomalować.
Następne zdjęcia będę z figurkami po 5 elfów (oczywiście po tym jak je pomaluje).
Następne zdjęcia będę z figurkami po 5 elfów (oczywiście po tym jak je pomaluje).
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Przez cały czas mam wrażenie, że nakładasz zbyt grubą warstwę farby. Figsy wyglądają jakby oblepione nią. Spróbuj, malując, bardziej rozwadniać farbę, nawet kosztem położenia kilku jej warstw - różnica powinna być spora...
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Hej, mi się podobają Twoje prace, zielony wyszedł Ci bardzo ładnie. Twarzy elfa co prawda brakuje nieco "ostrości", ale myślę, że to wyrobisz sobie. W każdym razie nadal jest progres.
- Marynarz Storczyk
Nareszcie skończyłem Festusa i jestem zadowolony z efektu choć zdjęcia do końca nie oddają tego jak on wygląda na żywo.
zdjęcie 1 czyli to od przodu wystawiam na konkurs
tutaj zrobiłem zdjęcie flaków bo wyszły dość ładnie
zdjęcie 1 czyli to od przodu wystawiam na konkurs
tutaj zrobiłem zdjęcie flaków bo wyszły dość ładnie
Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą. Jednak nie podobają mi się trzy rzeczy:
- oczy Festusa
- podstawka
- czaszka tego pana na tyłach jest za jasna - może jakiś wash?
- oczy Festusa
- podstawka
- czaszka tego pana na tyłach jest za jasna - może jakiś wash?
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Sporo można by jeszcze poprawić, ale czas chyba goni, bo PMotM ...