Medieval 2 Total War
Moderator: Zaklinacz Kostek
Medieval 2 Total War
No co panowie i panie ? Mam rozumieć że nikt nie gra juz/jescze w M2TW ? Jakim cudem ?
Ja se kupiłem, se gram i se odblokowałem Polskę. Musze przyznać że warunek przejścia kampanii jedną z podstawowych nacji by zagrać którąś z "nieodblokowanych" frakcji na początku gry jest troszkę dla mnie niezrozumiały...Ale to nie o tym.
Co Wam sie podoba/ jakie macie przyzwyczajenia wyniesione z pierwszej części ? Specjalnie nie pytam o rzymską wersję bo jakoś do mnie nie przemówiła.
Osobiście to bitwa chyba jest tym najwarzniejszym czynnikiem podczas gry. Ostatnio się przyłapałem że zamiast kontrolować zagrywki przeciwnika to przyglądałem się z sadystycznym grymasem na twarzy jak moi rycerze zarzynają chłopstwo
ps. Jestem tu pierwszy i to ja tu jestem samcem alfa, obsikałem pierwsze drzewo
Ja se kupiłem, se gram i se odblokowałem Polskę. Musze przyznać że warunek przejścia kampanii jedną z podstawowych nacji by zagrać którąś z "nieodblokowanych" frakcji na początku gry jest troszkę dla mnie niezrozumiały...Ale to nie o tym.
Co Wam sie podoba/ jakie macie przyzwyczajenia wyniesione z pierwszej części ? Specjalnie nie pytam o rzymską wersję bo jakoś do mnie nie przemówiła.
Osobiście to bitwa chyba jest tym najwarzniejszym czynnikiem podczas gry. Ostatnio się przyłapałem że zamiast kontrolować zagrywki przeciwnika to przyglądałem się z sadystycznym grymasem na twarzy jak moi rycerze zarzynają chłopstwo
ps. Jestem tu pierwszy i to ja tu jestem samcem alfa, obsikałem pierwsze drzewo
- Czcigodny z Gisoreux
- "Nie jestem powergamerem"
Ja muszę się przyznać, że seria Total War jest fajna, jednakże największą miłością pałam (oprócz mojej Pani) do Shoguna. Tam jest niepowtarzalny klimat i..."to coś". Kolejne części już "tego" nie mają, choć oczywiście również są bardzo dobre.
- Waldek-Mat
- Pseudoklimaciarz
Grałem w każdą z części serii Total War. Shogun był świetny choć nie przemawiał do mnie aż tak bardzo. Może to kwestia orientalnej egzotyki.
Medieval był rewelacyjny a stał się jeszcze lepszy wraz z dodatkiem Viking Invasion. Grało się rewelacyjnie i nieraz kończyłem tę grę różnymi frakcjami
Rome był przełomem swego rodzaju, nowa mapa, świetna grafika. Na dodatek uwielbiam starożytność i wiele godzin spędziłem prowadząc Rzymian do boju. Czysty Rome jest słaby ale wzbogacony modami a przede wszystkim świetnym Rome Total Realism jest zabójczy.
Natomiast Medievala II mam już od tygodnia, pograłem trochę ale nie ciągnie mnie jakoś do niego. Wszystkie frakcje mają właściwie to samo, komputer jest wyjątkowo głupi nawet jak na całą serię i jakoś czegoś brakuje. Ogólnie miałby hicior a wyszło coś średniego, jestem lekko zawiedziony.
Medieval był rewelacyjny a stał się jeszcze lepszy wraz z dodatkiem Viking Invasion. Grało się rewelacyjnie i nieraz kończyłem tę grę różnymi frakcjami
Rome był przełomem swego rodzaju, nowa mapa, świetna grafika. Na dodatek uwielbiam starożytność i wiele godzin spędziłem prowadząc Rzymian do boju. Czysty Rome jest słaby ale wzbogacony modami a przede wszystkim świetnym Rome Total Realism jest zabójczy.
Natomiast Medievala II mam już od tygodnia, pograłem trochę ale nie ciągnie mnie jakoś do niego. Wszystkie frakcje mają właściwie to samo, komputer jest wyjątkowo głupi nawet jak na całą serię i jakoś czegoś brakuje. Ogólnie miałby hicior a wyszło coś średniego, jestem lekko zawiedziony.
- Waldek-Mat
- Pseudoklimaciarz
W Rome wojsko szybciej się poruszało po tej mapie niż Medievalu II. A ogólnie nowy typ mapy bardziej mi się podoba, można pokombinować z miejscem bitwy.
Ja w jedynkę się zagrywałem swego czasu trochę, niedawno chciałem znowu pograc, wkladam plyte do napedu, instaluje... i lipa - podczas wchodzenia do gry wywala mnie z niej po minucie. Na usprawiedliwienie dodam, ze jest to pirat (tzn. ściągana z netu i nagrywana wersja), ale już wcześniej działał. Smutne. Spróbuję dzisiaj jeszcze raz .
oi!
oi!
IMO to już jest przegięcie w tak bezczelny sposób mówic o piractwie. Ale to tylko IMO.
Oblegam właśnie Konstantynopol. Szturmem ni **** nie da rady, a ciągle chcą przerywac oblężenie. Kończą się siły krucjaty.
Oblegam właśnie Konstantynopol. Szturmem ni **** nie da rady, a ciągle chcą przerywac oblężenie. Kończą się siły krucjaty.
Działam w imieniu Zakonu Rycerskiego Świętego Jana Chrzciciela Szpitala Jerozolimskiego. Nie polecam wchodzić mi w drogę
mi się podoba
Polską wybrałem się na krucjate zajołen Annor (chyba jakoś tak ) i potem łupiłem po kolei miasta arabów wyciągając z bliskiego wschodu ok 60 000 jedną armią, a mój generał tnie arabów o 3 krotnej przewadze automatyczną bitwą :]
ale nie poradziłem sobie z Papieskim chamstwem, resztkami węgrów i niemców, duńczykami z północy i najazdem mongolskim ze wschodu i nie chcemi się tym narazie grać
Polską wybrałem się na krucjate zajołen Annor (chyba jakoś tak ) i potem łupiłem po kolei miasta arabów wyciągając z bliskiego wschodu ok 60 000 jedną armią, a mój generał tnie arabów o 3 krotnej przewadze automatyczną bitwą :]
ale nie poradziłem sobie z Papieskim chamstwem, resztkami węgrów i niemców, duńczykami z północy i najazdem mongolskim ze wschodu i nie chcemi się tym narazie grać
Niestety ten patch nie działa na wersję polską którą niopatrznie zainstalowałem...
Chyba już najwyższy czas powrzucać co fajniejsze screeny. Ostatnio męczę Wenecję, rozprawiłem się z Bizancjum, Mediolanem (gram dalej) teraz walczę z Węgrami. Tutaj scenka rodzajowa mojej ciężkiej piechoty na tle węgierskich gór:
Oryginał dostępny:
http://www.fotothing.com/photos/2ec/2ec ... 13_edd.jpg
Chyba już najwyższy czas powrzucać co fajniejsze screeny. Ostatnio męczę Wenecję, rozprawiłem się z Bizancjum, Mediolanem (gram dalej) teraz walczę z Węgrami. Tutaj scenka rodzajowa mojej ciężkiej piechoty na tle węgierskich gór:
Oryginał dostępny:
http://www.fotothing.com/photos/2ec/2ec ... 13_edd.jpg
Chłopi-przy-broni. A Bronia bez kiecki.
Cholera, to takie dobre jest? Aż trzeba będzie spróbować
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Irytuje głupota komputera w czasie bitew... można wystrzelać do nogi trzykrotnie większą armię komputera, bo ten nie ma zamiaru się do nas ruszyć. Albo kawaleria szarżująca na oddział pikinierów ustawionych za umocnieniami z zaostrzonych palików.
no i jeszcze problem z poruszaniem oddziałów wewnątrz zamków jeśli gramy jednostkami 'large' lub 'huge'.
no i jeszcze problem z poruszaniem oddziałów wewnątrz zamków jeśli gramy jednostkami 'large' lub 'huge'.
Probowalem uruchomic u siebie Meda 2 ale byl taki slideshow, ze sobie darowalem. Pocinam wiec dalej w jedynke Gra jest genialna, rzadko ktora potrafi tak wciagnac. Najwiekszym jej mankamentem jest glupota komputera (zwlaszcza jak podczas bitwy schowam oddzialy w lesie, wtedy to komp juz w ogole glupieje), a z tego co czytam w dwojce chyba sie to za bardzo nie zmienilo. Jak kiedys zmienie sprzet to bede musial znow sprobowac zagrac w dwojke.
Niedawno zaopatrzyłem sie w te gierke, i musze stwierdzic ze całkiem calkiem. Jedyne co mnie wkurza to papiez, no i oczywiscie mapka. W porownaniu to RTR to nic na niej nie ma. Wsumie to gdyby mapke zrobili porownywalna z RTR to bym z Rome'a całkowice zrezygnował, a tak będę się go trzymał dopóki nie wyjdzie fajny mod do MTW2
E tam, wysyłasz 5-10 księzy i nie dosć że po kilku turach masz kardynałów to innowiercy są potulni jak baranki Co mnie teraz drażni to zupełne olanie dyplomacji. Zawierasz sojusz, żenisz córkę bierzesz ICH córkę a tu DUP ! nóz w plecu i jakaś z dupy bezmyslna "inwazja" kilku biednych oddziałów. Ściągam moda do dyplomacji bo tak grać się nie da
Chłopi-przy-broni. A Bronia bez kiecki.