8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Azurix »

Maszyny Krasnoludzie są teraz takie jak w Rule Booku i nie mają bazowej siły 4(8) ale 3(9) i jak dasz 2 runy penetracji będą mieć 5(10). Sygnaturka z Lore of Beast zwiększa Statystyki jednostki ale nie wpływa na siłę strzałów.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Czary podnoszą parametry jednostki ujęte w jej profilu. Zatem +1 do siły z czaru nie ma wpływu na siłę pocisków.
Z runami do krasnoludzkich maszyn sprawa ma się inaczej, gdyż zgodnie z zapisem w armybooku, działają one właśnie na same machiny, a nie załogantów.
Jako że parametry katapulty zmieniły się w erracie, bazowa siła to teraz 3(9). Rune of Penetrating podnosi siłę strzału, więc katapulta z dwiema runami ma wtedy 5(10). Jeśli chodzi o giganta potraktowanego czarem - nie mam dostępu do booka więc nie wiem jak dokładnie działają jego ataki, ale jeśli napisane, że używają konkretnej siły (np. rzuca modelem z siłą 4) to czar nie ma to wpływu. Jeśli zapis mówi, że atak wykonywany jest z siłą giganta, to wtedy bonus jak najbardziej się liczy.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

O dziwo zgodzę z przedmówcą. Gigant jak i abominacja atakują w sposób specjalny zgodnie z losowym efektem, z których cześć ma w opisie jakąś siłę. Jednak zmiana siły (z czaru) wpływa na ewentualne impacty i stompy.

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Bohater wyszarżowuje z oddziału posiadającego sztandar szybkości (+1 do M) .
Czy bohater ma +1 do M?

Jak dział trzeci czar z Heavena (przerzut 6) na odział z przerzutami nieudanych hitów (np. z nienawiść)?
Czy taki oddział ma przerzut hitów?
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Kamil.Sz pisze:Bohater wyszarżowuje z oddziału posiadającego sztandar szybkości (+1 do M) .
Czy bohater ma +1 do M?
Tak
Kamil.Sz pisze:Jak dział trzeci czar z Heavena (przerzut 6) na odział z przerzutami nieudanych hitów (np. z nienawiść)?
Czy taki oddział ma przerzut hitów?
Tak

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Czyli na odział z przerzutami hitów, ten czar w zakresie hitów nie działa?
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Kamil.Sz pisze:Czyli na odział z przerzutami hitów, ten czar w zakresie hitów nie działa?
Nie, działa.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Czy kombo Greedy Fist + Lore of Death ciągle zabiera poziomy Magom? Jest zmiana zapisu przedmiotu na ataki w Close Combacie, ale był wcześniej jeszcze jakiś zapis o tym, że Ranged też obejmuje, jednak już go nie mogę znaleźć, więc może to już przeszłość?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

ciagle zabiera.
faq do ogrow sie nie zmienil od grudnia zeszlego roku.
a odpowiedz na twoje pytanie nie jest w erracie do tekstu tylko w Q&A
Q: If a Wizard is hit by a ranged attack from the bearer of the
Greedy Fist, does it lose a Wizard Level? (p62)
A: Yes.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Mam trochę dziwne pytanie. Ile (modeli) handlers zdejmują ataki z multiple wounds. Zawsze jeden z jednego hita czy dx, np d3 czy d6?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Thain pisze:Mam trochę dziwne pytanie. Ile (modeli) handlers zdejmują ataki z multiple wounds. Zawsze jeden z jednego hita czy dx, np d3 czy d6?
Ściągają do jednego (co prawda nie wymyślili jeszcze handlersów z kilkoma W, ale nigdy nie wiadomo ;) ).

Awatar użytkownika
Lenar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lenar »

Kartuję sobie BRB i naszła mnie następująca wątpliwość: Czy jeśli magic item zastępuje mundane item na poziomie tworzenia rozpiski, to liczymy punkty za oba, czy tylko za magiczny? Przykład: Daję Doombull'owi Charmed Shield. Zwykła tarcza dla Doombull'a kosztuje 6 pkt.; Charmed shield kosztuje 5 pkt. - liczę 11 pkt. (6+5) czy tylko 5 pkt.?

I cytat: "A model can only have one suit of armour and one shield, so if you give a model a magical suit of armour or a magical shield it replaces any mundane equivalent already worn by the model."

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Zastępuje, czyli płacisz 5 pkt

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

A ja mam takie pytanko gdzieś słyszałem, ze jak warbeasty lub kawaleria straci choć jeden model od liczników z bieg to musi testować panikę - prawda to? @muthare czasem jak czytam twoje posty to mam wrażenie ze ktoś se że mnie jaja robi

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Oczko, flaming attacks wywołują w nich panikę.
A w walce wręcz muszą zdawać strach.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

maly off-top
panterq pisze:Oczko, flaming attacks wywołują w nich panikę.
ok panterq, musze zadac to pytanie - gdzie oczko pyta o flamingi? :D
pytam bo oglnie nie zrozumialem jego wypowiedzi.
oczko pisze:A ja mam takie pytanko gdzieś słyszałem, ze jak warbeasty lub kawaleria straci choć jeden model od liczników z bieg to musi testować panikę - prawda to?
jak wiekszosc jest dla mnie zrozumiala to stwierdzenie 'od licznikow z bieg' juz nie bardzo.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

zapewne chodzi o reakcje stand and shot.
lepiej jest czytac zasady niz ze slyszenia je poznawac... jesli ten 1 to 25% to tak beda mialy panike
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

panterq pisze:Oczko, flaming attacks wywołują w nich panikę.
A co jeżeli war best/kawaleria budzi strah, czy atakując w cc oddział z famingiem, musza zdawac strach?

Poprawiłem, chodziło mi czy war best musi zdawac, mimo, że budzi strach?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, o 17:43 przez Dydu, łącznie zmieniany 2 razy.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

kawaleria czy warbeasty nie wywołują strachu w ogniu :) to w tę stronę chyba nie działa
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

omg... oddzial ktory ma flejmingi budzi strach w kawaleri, warbeastach, monsterach i rydwanach, wiec jesli maja one rozwniez strach to sie znosi...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Zablokowany