O upadku Masterów

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: O upadku Masterów

Post autor: Jankiel »

bądźmy powaznie - bo z tematu który miał rozwiązywac problemy robi się bagno:/
Imo te "problemy" są z dupy wzięte, a proponowane rozwiązania przyniosą więcej szkody, niż pożytku.
Dopiszecie coś do regulaminu, słowo stanie się ciałem, a liga się odbuduje i znowu co rok liczba osób w rankingu będzie się zwiększała. To tak nie działa. Trzeba zwyczajnie wziąć się do roboty - grywać w sklepach lokalnych, umawiać się na bitwy z dzieciakami, robić pokazy w szkołach, wrócić na konwenty fantasy. A nie kisić się we własnym sosie i zmniejszać liczbę masterów, żeby utrzymać ich elitarność.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Jankiel pisze:wrócić na konwenty fantasy.
+1

mądrze mówisz. konwenty maja swoje wady, ale i niezaprzeczalna zalete: ktos inny zalatwia i odpowiada za miejscowke.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

i więcej osób ma szansę poznać hobby. Wroclaw w tym roku robi dużego lokala - Drużynowe Mistrzostwa Dolnego Śląska - będziemy współpracować z innymi grupami. Może znów coś odpalimy na Dni Fantastyki - trzeba zacząć tę sama pracę, jaką wykonywało się lata temu. Ktoś mi przypomni czemu się od tego odeszło?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

IMO decydujace byly chec oddzielenia sie od przypadkowych ludzi i bardzo duza frekwencja na masterach jeszcze kilka lat temu, z tendencja rosnaca. Niestety po wejsciu 8 edycji widzimy spadek zainteresowania gra wsrod wyjadaczy, bez wiekszego doplywu swiezej krwi.

mysle ze pozytywistyczna praca u podstaw da efekty.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, o 23:41 przez CzarnY, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Wasze gdybanie doprowadza do mdłości.

Jakie zwiększenie LS - total bez sensu.
Problemy były kiedy było ich 5, przez co czesto ich głosowania trwały dłużej.
A jak są z jednego klubu??
Może to i lepiej, bo łatwiejszy kontakt mają ze sobą i może łatwiej przez to się porozumiewają 8)

A tak na serio - ja bym na dobrą sprawę wywalił wymóg jednego sędziego z poza środowiska, bo to naprawde jest do d...

Skoro sami wywołujecie tą wojnę, to po co nam wogóle opłacać sędziego który i tak nie chcę sędziować Masterów, bo woli grać.

Albo wywalamy tewn zapisek albo dodajemy nowy:
Osoba ubiegając się o miejsce na LS musi sedziować min. 3 Mastery w sezonie.

W ten sposób będziemy mieć w LS sedziów którzy naprawde tego chcą, a nie takich którzy nie wiem sam jak to określić.

A co do ilości Masterów:

Zostawiłbym jak jest.
jeżeli w tym sezonie nie będzie tego czego byśmy chcieli to w sezonie 2014 odejmiemy jeden Master i będziemy mieć 8 + DMP.

PS.
A tak wogóle o czym wy tu pierdzielicie.
Jaka Liga 2013.
Za 4 dni koniec świata jest :twisted: :twisted: :twisted:

Lenart
Falubaz

Post autor: Lenart »

Co do frekwencji i nowych graczy, to teraz w Wawie mamy mega wzrost liczby graczy, najlepiej pokazuje to frekwencja ostatnich lokali i nie chodzi o poruszenie wśród starych graczy tylko o to że idziesz na lokala i spotykasz 10 zupełnie obcych twarzy. mega dużą robotę robią Cytadela i ich polityka skierowana do młodych i nowych graczy ale także, sklep GW. Uważam że jak najwięcej takich miejsc i będziemy mieli zagwarantowaną frekwencje na masterach na kolejne 10 lat.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Co do wielkości LS. Powiązanie między LS a sędziowaniem nie jest konieczne. Osoby bardzo dobrze działające na LS wcale nie muszą być dobrymi sędziami masterowymi czego najlepszym dowodem był gość o ksywie Mac (tak się to pisało?). Do bycia efektywnym sędzią trzeba niestety skumulować kilka cech i takich gości niestety nie tworzy się z dnia na dzień w wyniku przeczytania rulebooka.

Co do 3 osób z jednego środowiska, to owszem 3 osoby reprezentują jeden klub, ale polecam spojrzeć na głosowania LS żeby sprawdzić czy ustalamy wcześniej ze sobą głosowania. Gdyby spędzić na tym kilka minut można łatwo zauważyć spore różnice między mną a lidderem czy Furionem. Abstrahując od tego, że to "jedno środowisko" to nie dojedzie do siebie w 3h pociągiem. Zresztą nie kumam w jaki sposób posiadanie nawet decydującej większości w LS ma w czymś pomóc. Balancing Patch nie jest wydawany, GW naprawdę solidnie wydaje FAQ (gram w tą grę kilkanaście lat i z tego co pamiętam nie było nigdy tak dobrze jak w 8 edycji), więc naprawdę nie wiem co mamy zrobić podnieść krasnalom move do 4, HE T do 4 a flamerom pozwolić robić flee?

Ta dyskusja miała jakiś sens kilka stron temu, teraz płyniemy coraz dalej zgłaszając pomysły, które są delikatnie mówiąc oderwane od rzeczywistości, bo we wszystkich głosowaniach i tak najpopularniejsza odpowiedź to nie zmieniajcie nic bo na bank coś knujecie, a jedyny efekt tych całych zadym to znalezienie szerokiego wachlarza sędziów na ostatnią drużynówkę/parówkę w sezonie bo ładnym kilku osobom nic ona nie da.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Osoba ubiegając się o miejsce na LS musi sedziować min. 3 Mastery w sezonie. W ten sposób będziemy mieć w LS sedziów którzy naprawde tego chcą, a nie takich którzy nie wiem sam jak to określić.
Śmiechu, to już najbardziej absurdalny pomysł. Nie dość, że brakuje sędziów na mastery, to jeszcze LS chcesz zarżnąć?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Lenart
Falubaz

Kudłaty pisałem ze 2 razy o co dokladnie chodzilo, tu nie chodzi o stronniczos czy dawanie T4 elfom. Dobra, już pokazaliśmy jakim jestem żałosnym członkiem LL i dajmy juz temu spokoj, moze faktycznie trochę polecialem z doborem słów. Jak chcesz dalej o tym dyskuyowac to na pm zeby nie zasmiecac tego tematu.

Pozdro! ;-)

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Dymitr pisze:Może znów coś odpalimy na Dni Fantastyki - trzeba zacząć tę sama pracę, jaką wykonywało się lata temu. Ktoś mi przypomni czemu się od tego odeszło?
Patrząc się na środowisko wfb to mogło być problemem:
http://konwenty.polter.pl/O-akcji-100-b ... holu-c2830

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Lenart pisze:Kudłaty pisałem ze 2 razy o co dokladnie chodzilo, tu nie chodzi o stronniczos czy dawanie T4 elfom. Dobra, już pokazaliśmy jakim jestem żałosnym członkiem LL i dajmy juz temu spokoj, moze faktycznie trochę polecialem z doborem słów. Jak chcesz dalej o tym dyskuyowac to na pm zeby nie zasmiecac tego tematu.

Pozdro! ;-)
Tak jest - ten temat już zakończmy, bo nie ma sensu szukać drugiego dna w Lenartowych wypowiedziach.

Śmiechu mądrą rzecz powiedział - też bym czekał do zmniejszenia ilości masterów dopiero po pełnym sezonie, a nie jakimś krótkim.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

kudłaty pisze:(...) GW naprawdę solidnie wydaje FAQ (gram w tą grę kilkanaście lat i z tego co pamiętam nie było nigdy tak dobrze jak w 8 edycji)(...)
Skoro jest tak dobrze to dlaczego dopuściliście armię z FW, która juz nie jest tak dobrze opsiana :D

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

c4h10 pisze:
kudłaty pisze:(...) GW naprawdę solidnie wydaje FAQ (gram w tą grę kilkanaście lat i z tego co pamiętam nie było nigdy tak dobrze jak w 8 edycji)(...)
Skoro jest tak dobrze to dlaczego dopuściliście armię z FW, która juz nie jest tak dobrze opsiana :D
ETC dopuściło, LS poszła w ślad.

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Post autor: Piotr »

Największe wypaczenie i niedopatrzenie w historii obu organizacji...

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Pójdźmy dalej, niech cała LL tworzy LS... więcej spojrzeń na jedną sprawę - polecam! :D

Ogólnie znane są machlojki, że LS ustawia zasady pod swój klub, rozumiem więc Twoje obawy ;) Wciąż jednak nie wiem co ma LS do ilości i jakości sędziów na turniejach? LS tworzą głównie gracze, którzy ogarniają tę grę.

Spoiler alert: Dokument o wytycznych sędziowskich (dla organizatorów i sędziów) jest na ukończeniu, czekam na część Furiona dotyczącą etyki gracza. Dostaniecie to przed okresem świątecznym. Będziecie mile zaskoczeni! :)

Lenart
Falubaz

Lidder pisze: Wciąż jednak nie wiem co ma LS do ilości i jakości sędziów na turniejach? LS tworzą głównie gracze, którzy ogarniają tę grę.

Spoiler alert: Dokument o wytycznych sędziowskich (dla organizatorów i sędziów) jest na ukończeniu, czekam na część Furiona dotyczącą etyki gracza. Dostaniecie to przed okresem świątecznym. Będziecie mile zaskoczeni! :)
Co do 1) tez tego nie rozumiem jezeli chodzi o ilosc.", a jakosc to tak jak juz pisalem powstal jakis stereotyp ze jak sedzia nie jest z LS to zly sedzia.

Co do 2) bardzo jestem ciekawy tego dolumentu, wyczekuje z niecierpliwością.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

CHD to bubel, ale wszyscy to wiemy, problem polega na tym, że na turniejach ETC powinna być legalna bo na samym evencie jest, na innych niekoniecznie.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Furion pisze o etyce gracza? HUGELOL.
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Butthurt detected.

Czas iść naprzód, Marcin. Życie przecieka Ci między palcami jak rozpamiętujesz stare dzieje.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Widzę, że cie to dotknęło, a ja się tylko śmieję. :)
Obrazek

ODPOWIEDZ