Początkujący generał
Moderator: Hoax
Re: Początkujący generał
ja bym ja postawil na czterech piechociarskich, co by odzwierciedlalo szczury ktore ja niosa
TRUE LEGION KRAKÓWGeneral Baga pisze:oftoooooooooooooooooooooopppppppppppppppppppppppp (wybaczcie ale obiecałem chłopakom)
-
- "Nie jestem powergamerem"
Z serii szybkie pytanie, szybka odpowiedź:
Slavy ze slingami tak/nie , dlaczego ?
Katapulta tak / nie , dlaczego ?
DF tak / nie , dlaczego ?
Plague Censer Bearers tak/nie , dlaczego ?
Slave nie służą do strzelania, mają ginąć za słuszną sprawę powstrzymując przeciwnika jak najdłużej albo wybuchając na końcu walki Nieraz jest tak, że więcej krzywdy zrobią umierając niż walcząc.Bandzierochlast pisze:Z serii szybkie pytanie, szybka odpowiedź:
Katapulta - zazwyczaj nie, bo w najlepszym przypadku rani na "5", więc dużo nie zdejmie. Natomiast może się przydać do panikowania oddziałów z niską liderką - wystarczy jedna rana. Turniejowo się nie spłaca.
DF - nie, chyba że jako odginaczka. To się nie bije w ogóle i ginie szybko
PCB - tutaj szkoły są różne, ale raczej rzadko się je widuje. Natomiast potrafią narobić szkody Osobiście nie widzę szans, żeby się spłacili, raczej polegną w każdym cięższym combacie.
-
Jeżeli chodzi o slaveów to też imho oni tylko są do bycia blokerem ew. przepchną CRem jakieś śmieci, ale:
-Slingi na papierze bardzo fajnie wyglądają, można ustawić ich w chordzie i zrobić miliony strzałów, a potem przed kombatem zreformować się.
-Umierają ze slingami dokładnie tak samo jak bez.
-Pasują mi do mojego partyzanckiego pomysłu na armię.
-Pytanie czy podrożenie slavów jest w ogóle zaliczone do kategorii "możliwe do rozważenia"
Katapa:
Z jednej strony są Match upy na które wydaje się być syta: mirror, OnG na goblinach, Elfy (T3), chyba bretonia ( w końcu NO ARMOUR SAVE)
Z drugiej strony są armie na które jest słaba ogry,wszystkie ITP,
I do tego są armie na które jest bardzo łatwymi punktami, cyrk bretoński, masa kowbojów na pegazach, chameleony + terki , itd.
DF:
Wydaje mi się że mamy tańsze odginaczki więc w tej roli jakiś super nie jest, myślałem bardziej o jego walorach bojowych, wiadomo nie jest to rzeźnik, nie pomoże w przypadku klepania elity do walki (której praktycznie poza 13stką i abomą, nie mamy jak ugryźć). Ale do przepychania jakiś dużych oddziałów o podobnych wartościach bojowych co klanraty może być fajny.
Chodzi głownie o to że dzięki niemu oddział clanratów nie ugrzęźnie w równie dużym oddziale Night Goblinów itp.
Suabo że ma tylko 1W, chociaż imho jest fajny.
PCB:
16pkt , bez armor save, z 3 inicjatywy, 1 wound. Rzeczywiście trochę lipa.
I dołączam pytanie 2x5/6 posioned wind golbadiers tak/nie dlaczego ?
Tutaj moje przemyślenia nie poparte playtestem: fajna odginaczka, która w 8" na 4+ wounduje bez save i ma 5+ as. Fajna sprawa vs. kowboje / kawaleria.
-Slingi na papierze bardzo fajnie wyglądają, można ustawić ich w chordzie i zrobić miliony strzałów, a potem przed kombatem zreformować się.
-Umierają ze slingami dokładnie tak samo jak bez.
-Pasują mi do mojego partyzanckiego pomysłu na armię.
-Pytanie czy podrożenie slavów jest w ogóle zaliczone do kategorii "możliwe do rozważenia"
Katapa:
Z jednej strony są Match upy na które wydaje się być syta: mirror, OnG na goblinach, Elfy (T3), chyba bretonia ( w końcu NO ARMOUR SAVE)
I do tego są armie na które jest bardzo łatwymi punktami, cyrk bretoński, masa kowbojów na pegazach, chameleony + terki , itd.
DF:
Wydaje mi się że mamy tańsze odginaczki więc w tej roli jakiś super nie jest, myślałem bardziej o jego walorach bojowych, wiadomo nie jest to rzeźnik, nie pomoże w przypadku klepania elity do walki (której praktycznie poza 13stką i abomą, nie mamy jak ugryźć). Ale do przepychania jakiś dużych oddziałów o podobnych wartościach bojowych co klanraty może być fajny.
Chodzi głownie o to że dzięki niemu oddział clanratów nie ugrzęźnie w równie dużym oddziale Night Goblinów itp.
Suabo że ma tylko 1W, chociaż imho jest fajny.
PCB:
16pkt , bez armor save, z 3 inicjatywy, 1 wound. Rzeczywiście trochę lipa.
I dołączam pytanie 2x5/6 posioned wind golbadiers tak/nie dlaczego ?
Tutaj moje przemyślenia nie poparte playtestem: fajna odginaczka, która w 8" na 4+ wounduje bez save i ma 5+ as. Fajna sprawa vs. kowboje / kawaleria.
Przy 18 Calach zasięgu? Oddasz jedną serię będąc w hordzie a w kolejnej turze musisz już się zbić w klocek, żeby coś przetrzymać. Nie przesadzałbym też z tymi "milionami strzał" przy 2 BS'a. Na dalekim to trafianie na 6, podwójnie na 7. Nie mówiąc o ewentualnych coverach, czy sztormówie.Bandzierochlast pisze:-Slingi na papierze bardzo fajnie wyglądają, można ustawić ich w chordzie i zrobić miliony strzałów, a potem przed kombatem zreformować się.
zapomniałeś o jednej kwestii. bardzo niekorzystna tabelka misfire'a. 50% szans że cały misterny plan skiepszczony, bo nasz kluczowy klocek slavów dostał zniesioną chmurką.Bandzierochlast pisze:
Katapa:
.
A to już jest bardzo skaveńskieBombaj pisze:zapomniałeś o jednej kwestii. bardzo niekorzystna tabelka misfire'a. 50% szans że cały misterny plan skiepszczony, bo nasz kluczowy klocek slavów dostał zniesioną chmurką.Bandzierochlast pisze:
Katapa:
.
Też się raczej zgadzam: nie, nie, nie i nie, za drogo. Ewentualnie katapa może być zabawna, jeżeli wiesz, ze walczysz z elfami albo Bretonią: jeden celny strzał może naprawdę narobić szkód, ale z drugiej strony to ciągle katapa, więc licz na to, że Rogaty Szczur spojrzy na Ciebie łaskawym okiem : )
- Infernal Puppet
- Masakrator
Bo nie ma dobrych oddziałów do obsadzania domku jak się można łatwo domyślić ? Chłopi/łucznicy/pielgrzymi to jedyne oddziały jakie mogą wejść do domku, a czempionami sprawności bojowej to to oni nie są. No i breta ma wielki problem z zdobyciem domku. Szarża kawalerii jest możliwa, ale traci 3/4 swojej skuteczności ( mniejszy pancerz, mniej ataków, nie ma bonusy z lanc ) i domku nie zajmie.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
-
Znamy nowe ograniczenia dla skavów na euro (99%).
I tu moje pytanie co będzie lepsze:
2x Seer,
Dzwon
Czy seer z power scrollem i kowboj/wiecej pkt na herosów lub oddziały.
Wydaje mi się że power scroll jest mocny, ale w sumie nie występował we wszystkich rozpiskach, a dzwon praktycznie w każdej. Co o tym sądzicie ?
I tu moje pytanie co będzie lepsze:
2x Seer,
Dzwon
Czy seer z power scrollem i kowboj/wiecej pkt na herosów lub oddziały.
Wydaje mi się że power scroll jest mocny, ale w sumie nie występował we wszystkich rozpiskach, a dzwon praktycznie w każdej. Co o tym sądzicie ?
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
a grałeś kiedyś bez niego?