Powrót do gry
Powrót do gry
Kiedyś w zamierzchłych czasach grałem(w sumie za dużo powiedziane, kilka gier koniec końców stoczyłem) Bretonią na 2k w WFB. Koniec końców wrzuciłem do szafy i tak teraz mi się przypomniało, bo troche znajomych w to gra i postanowiłem wyciągnąć z szafy. Część niestety sprzedałem i zostało mi teraz :
37 łuczników
lord na hipogryfie
damulka na koniu
11 man at arms
I teraz się zastanawiam czy próbować tym grać i podokupywać czy sprzedać(raczej za dużo na tym nie zarobię) i kupić nową armię. Jeśli to drugie to co poleciacie do gry, co spełnia takie warunki:
jest w miarę tanie
jest w miarę silne(nie musi być to fotm, tylko, żeby nie było to najsłabsze w grze)
nie wymaga konwersji(robótki ręczne to nie moja pasja)
Widzę, że jest sporo zamiennych firm teraz i w sumie mógłbym jakby co kupować z innych i pytanie jaki jest stosunek do zamienników na lokalnych turniejach - głównie bym grał ze znajomymi i ewentualnie bym chciał pospilać jakby w pobliżu był mniejszy turniej, nie mam na myśli mastera
37 łuczników
lord na hipogryfie
damulka na koniu
11 man at arms
I teraz się zastanawiam czy próbować tym grać i podokupywać czy sprzedać(raczej za dużo na tym nie zarobię) i kupić nową armię. Jeśli to drugie to co poleciacie do gry, co spełnia takie warunki:
jest w miarę tanie
jest w miarę silne(nie musi być to fotm, tylko, żeby nie było to najsłabsze w grze)
nie wymaga konwersji(robótki ręczne to nie moja pasja)
Widzę, że jest sporo zamiennych firm teraz i w sumie mógłbym jakby co kupować z innych i pytanie jaki jest stosunek do zamienników na lokalnych turniejach - głównie bym grał ze znajomymi i ewentualnie bym chciał pospilać jakby w pobliżu był mniejszy turniej, nie mam na myśli mastera
Myślę, że w miarę tanio można kupić Ogry lub Emp kawaleryjskie na najpopularniejszy format, czyli 2400
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
dokup 30 rycerzy Bretońskich, 10 pegazów( przerabiasz na lorda na pegazie, wystarczy jak dasz mu główkę z koroną i inaczej go pomalujesz), BSB, 2 treby, 2 czarodziejki i możesz spokojnie grać na 3k pkt
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
32 rycerzy: 4 x 83,60zł = 334,40 zł
10 chłystków na pegazach: 10 x 53,90zł = 539,00 zł
BSB: 61,66 zł
2 trebuszety: 2 x 226,90 zł = 453,80 zł
czarodziejki: 101,00 zł
1489,86 zł
Ładne "uzupełnienie".
Tak, wiem Allegro, zamienniki itp. pierdoły, ale to już stało się chore
10 chłystków na pegazach: 10 x 53,90zł = 539,00 zł
BSB: 61,66 zł
2 trebuszety: 2 x 226,90 zł = 453,80 zł
czarodziejki: 101,00 zł
1489,86 zł
Ładne "uzupełnienie".
Tak, wiem Allegro, zamienniki itp. pierdoły, ale to już stało się chore
Jeśli w grę wchodzą zamienniki to Imperium można złożyć całkiem niedużym kosztem, wykorzystując np. świetne figurki od Perrych. Poza tym z drugiej ręki, z forum czy allegro, można kupić sporo figurek do niego, w całkiem przyzwoitej cenie.
ja wiem że każdy chce tanio i dobrze, ale jednak podejście "chce armię szybką, łatwą, tanią" to tak trochę nie teges
wiem pomarudzę i potrolluję, zaraz oberwę że cham, prosta, desperat i co jeszcze...ale naprawdę czytając tematy typu "armia za 500PLN" czy "chce mieć tanią i dobrą armię" robi mi się smutno...tak sam przy swoich VC mam zamienniki mantica jako zombi. Ale kierowanie się ceną nie jest dobrym pomysłem przy tym hobby...hobby to chyba właśnie polega często na tym że coś sprawia nam przyjemność mimo że na tym się nie zarabia, a dokłada.
a gdzie drogi Rapparze coś o wyglądzie/klimacie/wizji armii? tylko siła i taniość? z allegro śmietnik pościągasz tanio do każdej armii a mając pomysł można zrobić sporą armię małym kosztem(wiem bo dostaje od ludzi zadanie ograniania śmietnika i nadaniu mu podstawowych kolorów)
wiem pomarudzę i potrolluję, zaraz oberwę że cham, prosta, desperat i co jeszcze...ale naprawdę czytając tematy typu "armia za 500PLN" czy "chce mieć tanią i dobrą armię" robi mi się smutno...tak sam przy swoich VC mam zamienniki mantica jako zombi. Ale kierowanie się ceną nie jest dobrym pomysłem przy tym hobby...hobby to chyba właśnie polega często na tym że coś sprawia nam przyjemność mimo że na tym się nie zarabia, a dokłada.
a gdzie drogi Rapparze coś o wyglądzie/klimacie/wizji armii? tylko siła i taniość? z allegro śmietnik pościągasz tanio do każdej armii a mając pomysł można zrobić sporą armię małym kosztem(wiem bo dostaje od ludzi zadanie ograniania śmietnika i nadaniu mu podstawowych kolorów)
Siła drugorzędna opcja, po prostu jakoś mam takiego pecha, że zwyklego jak coś wybieram na czuja bo mi się podoba, to trafiam na najsłabszą opcję w stawce. Nie chce fotm, tylko byleby było to grywalne - należę do ludzi, którzy nie znajdują przyjemności w ciągłym przegrywanie.
Ja wiem, że hobby kosztuje, ale to, że ktoś interesuje się motoryzacją nei znaczy, że musi kupić ferrari za mln $. Wolałbym jak najtaniej, bo WFB chce raczej potraktować jako grę do zagrania raz na czas ze znajomymi, jeszcze nie zarabiam samodzielnie, więc wydatek 2 tysięcy na drugorzędne hobby jest raczej bolesny.
Ja wiem, że hobby kosztuje, ale to, że ktoś interesuje się motoryzacją nei znaczy, że musi kupić ferrari za mln $. Wolałbym jak najtaniej, bo WFB chce raczej potraktować jako grę do zagrania raz na czas ze znajomymi, jeszcze nie zarabiam samodzielnie, więc wydatek 2 tysięcy na drugorzędne hobby jest raczej bolesny.
no to coś co ma mało modeli
Breta ma mało modeli, teraz nawet jest sporo aukcji kawalerii
Imperium na kawie tez ma mało
WoCh ogólnie ma mało figurek
VC o ile mają zamienniki w postaci np Mantic Games to armia hordowa, dużo malowania i wiaderko figurek
raczej na jakie ptk sie nastawiasz grać z czasem da się skompletować sympatyczną armię z 2 ręki
inna sprawa jakie granie cię kręci, czy turlanie magią, a z nią bywa różnie czasami czy silna piącha do zwarcia
Breta ma mało modeli, teraz nawet jest sporo aukcji kawalerii
Imperium na kawie tez ma mało
WoCh ogólnie ma mało figurek
VC o ile mają zamienniki w postaci np Mantic Games to armia hordowa, dużo malowania i wiaderko figurek
raczej na jakie ptk sie nastawiasz grać z czasem da się skompletować sympatyczną armię z 2 ręki
inna sprawa jakie granie cię kręci, czy turlanie magią, a z nią bywa różnie czasami czy silna piącha do zwarcia
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
WFB jest grą wybitnie niesprzyjającą grze w małych gronach znajomych. Po dwóch grach każdy z was będzie wiedział o pozostałych wszystko. Upoluj coś nie na euro i jego 2400p tylko na 1200-1500p. Też gra się ciekawie i turniejów na takie punkty też jest trochę. Zmniejszasz koszt o 50%, nie stawiasz lipy na stole, bawisz się w większym gronie i rozbudowujesz w czasie jeśli wogóle będziesz chciał kupować armię na większe punkty.
Najpierw chciałem kupić armię od ręki. Wydałem sporo kasy i przeklinałem moją decyzję bo przez 2 miesiące sklejałem a 10 miesięcy malowałem pomimo, że punktowo i tak średnio to wyglądało. Lepiej nie zakładaj 1000 zł czy 1500 zł a kup jakiś batalion, dokup jakiegoś generała / maga cokolwiek takiego. Kup jakiegoś asiora danej armii typu terrorgheist u wampirów czy ze 2 boxy mournów u ogrów i sklej / pomaluj a potem dokupuj. Wróciłem 2 lata temu a przez pierwszy rok kleiłem i malowałem to co kupiłem - u mnie to był brak czasu. Teraz raz na miesiąc dokupię jakiś box bo zakup przykładowo 1 pudła zombie do moich ssaczy jest tańszy niż wyjście na wieczór ze znajomymi. Zakładaj, że hobby się rozbuduje a nie, że kupisz od razu i nara.
i tak i nie. Niektórzy bardo chcą zagrać i wolą skleić dużo w tydzień i grać i malować na bieżąco. Minusem tego jest fakt że łatwiej malować coś co się kupi co jakiś czas niż 150 modeli na raz.Kap pisze:Najpierw chciałem kupić armię od ręki. Wydałem sporo kasy i przeklinałem moją decyzję bo przez 2 miesiące sklejałem a 10 miesięcy malowałem pomimo, że punktowo i tak średnio to wyglądało. Lepiej nie zakładaj 1000 zł czy 1500 zł a kup jakiś batalion, dokup jakiegoś generała / maga cokolwiek takiego. Kup jakiegoś asiora danej armii typu terrorgheist u wampirów czy ze 2 boxy mournów u ogrów i sklej / pomaluj a potem dokupuj. Wróciłem 2 lata temu a przez pierwszy rok kleiłem i malowałem to co kupiłem - u mnie to był brak czasu. Teraz raz na miesiąc dokupię jakiś box bo zakup przykładowo 1 pudła zombie do moich ssaczy jest tańszy niż wyjście na wieczór ze znajomymi. Zakładaj, że hobby się rozbuduje a nie, że kupisz od razu i nara.
Wiem ze lepiej kupowac powoli, ale od czegos trzeba zaczac. A mimo ze spedzilem juz troche czasu przegladajac to forum dalej nie wiem co kupic. Zalozmy armie na 1200 pkt patrzac pod mozliwosc kupna zamiennikow to co skladac z podanych armi:
Orki
Imperium
Bretonia
Delfy
Orki
Imperium
Bretonia
Delfy
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Imperium: Czołg, Postacie, 1-2 oddziały Demigryfów i oddział Piechoty albo Kawalerii. Tutaj wiele nie wymyślisz, bo ciężko o tanie zamienniki.rappar pisze:Wiem ze lepiej kupowac powoli, ale od czegos trzeba zaczac. A mimo ze spedzilem juz troche czasu przegladajac to forum dalej nie wiem co kupic. Zalozmy armie na 1200 pkt patrzac pod mozliwosc kupna zamiennikow to co skladac z podanych armi:
Orki
Imperium
Bretonia
Delfy
Bretonnia: 2 Trebuszety, Postacie, Pegazy i ze 2 Lance. Tutaj masz tą opcję, że zamiast kupować za chore pieniądze Trebuszety możesz je wykonać samemu z balsy itp.
Mroczniaki: Hydra, Czrodziejka, Pegazista lub dwóch, Kusze i Fasty czy Harpie, a do tego coś ze Specjali. Tutaj raczej tak jak z Imperium, niewiele można wyjść poza GW.
Orki: Pająk/Doom Divery + Klopy, Savage, Postacie, jakieś Rydwany i Black Orki może. Tutaj może wyjść tanio, bo Rydwany i Maszyny można zrobić samemu, a Orków można tanio na Allegro dorwać
rappar pisze:Wiem ze lepiej kupowac powoli, ale od czegos trzeba zaczac. A mimo ze spedzilem juz troche czasu przegladajac to forum dalej nie wiem co kupic. Zalozmy armie na 1200 pkt patrzac pod mozliwosc kupna zamiennikow to co skladac z podanych armi:
Orki
Imperium
Bretonia
Delfy
Możliwe że zaraz polecą gromy na mnie ale osobiście odradzam zakup niektórych "zamienników" (np. peery czy mantic). Moim zdaniem lepiej dłużej pozbierać na produkty GW albo AoW.
Chyba koniec końców zacznę kupować po boxie albo Delfy albo Imperium.
Obie silne, sporo plastików i sporo modeli, więc mało zależne od konwersji.
Jeszcze z rozpisek mi trudno pojąc ich charakter na stole - Naggaroth głównie stoi i strzela z kusz, a Imperium stoi i strzela z dział czy jednak któryś są bardziej ofensywnie nastawieni?
Kupowanie zacząc od warriors regiment/state troops lub najtów?
Obie silne, sporo plastików i sporo modeli, więc mało zależne od konwersji.
Jeszcze z rozpisek mi trudno pojąc ich charakter na stole - Naggaroth głównie stoi i strzela z kusz, a Imperium stoi i strzela z dział czy jednak któryś są bardziej ofensywnie nastawieni?
Kupowanie zacząc od warriors regiment/state troops lub najtów?
Imperium to może być praktycznie sama kawaleria + ciut strzelania. Wtedy lecisz totalnie do ataku i lootujesz zwłoki. Dark elfami raczej widywałem dużo strzelania i osłanianie hydr. Kilka gier na cold one'ach, raz czy dwa smok ale turniejowo to raczej w strzelanie.