Formaty masterów 2013

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Formaty masterów 2013

Post autor: JaceK »

Zrobiłem im małe podsumowanie i kuźwa my faktycznie będziemy cisnąć to Euro do usranej śmierci

Luty (February 09-10) - Bazyliszek Warsaw 2400 ETC
Marzec (March) - Poznań NEW ETC
Kwiecień (April 20-21 or 27-28) - Białystok NEW ETC
Maj (May 25-26) - Szczyrk (Silesia) NEW ETC
Czerwiec (June) - Kraków or Warsaw Single ETC or Team 3x ETC
Lipiec (July) - Gdańsk NEW ETC
Sierpień (August 24-25) - DMP Polish Team Championships, Team 5x ETC
Wrzesień (September) - Silesian (Silesia) 2800 unlimited
Podsumowanie Kalafiora.
Niestety, najprawdopodobniej wniosek bardzo prawdziwy.
Wygląda na to, że gros masterów będzie na format Euro.
Czyli cały czas gramy to samo.
Łódź w tym wszystkim (jedyny format mniejszy niż 2400) wygląda jak kwiatek do kożucha, który ma usprawiedliwić cały rok formatu euro.

Czegoś tu nie rozumiem.
Od ponad miesiąca, w różnych tematach, jest wielka dyskusja o słabnącym środowisku, mniejszej ilości graczy itd.
Jasne, że czynników tego spadku jest wiele, ale na pewno jednym z elementów wspólnych, jest ujednolicenie się formatów na rzecz dużego i kosztowo wymagającego 2400. Nowy gracz po prostu nie ma szans.
Takie formaty masterów = identyczne lokale. I znów nowy gracz nie ma jak zagrać.

Kto śledził te dyskusje, widział pewnie głos młodego warszawskiego gracza - Malfoja, który potwierdził tezę, że nowi nie mają jak wejść w światek turniejów, bo nie mają tak dużych armii. A, jak rozumiem, często do czasu ich zebrania, mogą się zniechęcić.

Jednocześnie całe to ujednolicenie jest motywowane powodzeniem reprezentacji. Super, ale dlaczego 800 graczy gra to samo, żeby 8 mogło poćwiczyć? Dla mnie to trochę zbyt wiele. Jakkolwiek gratuluję reprezentacji sukcesów, chciałbym jakiegoś zbalansowania. Trochę Euro (żeby jednak dać możliwość wyłonienia reprezentacji), trochę innych i pewnie mniejszych formatów.
Po trzecie, większość masterów (ze względu na kalendarz) odbywa się przed Euro, więc znów mamy to samo tłumaczenie - "trzeba ćwiczyć".

Uważam, że środowisko w ten sposób strzela sobie w stopę.
I zanudza turnieje do bólu.
Trochę zróżnicowania naprawdę nie boli - ta gra to nie szachy z 2 kolorami i gotowymi zagrywkami.
Przyciągnęła nas do niej różnorodność i wyjątkowość, a potem sami upraszczamy i ograniczamy ją do znudzenia.

Warto? Moim zdaniem nie.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Kudlaty tez lubi robic mniejsze formaty, Silesian jest w innym formacie, moze wiekszym ale na pewno innym.
7 masterow na euro to na pewno za duzo ale ostatnie zmiany w regulaminie de facto zabily druzynowki/parowki a malo kto zaproponowal jakis ciekawy format (z drugiej strony wszystkie nie Euro kandydatury singlowe weszly...)

@Kalafior - warto Rosjanom dac znac ze Orle Gniazdo bedzie w hotelu - oni lubia dobry standard
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Jeżeli Kraków wypadnie z czerwca to będzie inny format niż euro.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

Chyba sobie żartujecie :D że zmienicie format po głosowaniu :p
Nie głosowałem na 800 pkt ;]

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Post autor: Hoops »

Dla mnie jest to kolejny temat opisujacy ten sam problem/watek. Z tym że teraz może nie zginie on w czelusciach forum.
Dla mnie powinno się ustalić jasno że format euro przysługuje max dla trzech masterow. I niech się biją kluby który chce, a który nie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

JaceK pisze:(...)
Jednocześnie całe to ujednolicenie jest motywowane powodzeniem reprezentacji. Super, ale dlaczego 800 graczy gra to samo, żeby 8 mogło poćwiczyć? Dla mnie to trochę zbyt wiele. Jakkolwiek gratuluję reprezentacji sukcesów, chciałbym jakiegoś zbalansowania. Trochę Euro (żeby jednak dać możliwość wyłonienia reprezentacji), trochę innych i pewnie mniejszych formatów.
Po trzecie, większość masterów (ze względu na kalendarz) odbywa się przed Euro, więc znów mamy to samo tłumaczenie - "trzeba ćwiczyć".

Uważam, że środowisko w ten sposób strzela sobie w stopę.
I zanudza turnieje do bólu.
Trochę zróżnicowania naprawdę nie boli - ta gra to nie szachy z 2 kolorami i gotowymi zagrywkami.
Przyciągnęła nas do niej różnorodność i wyjątkowość, a potem sami upraszczamy i ograniczamy ją do znudzenia.

Warto? Moim zdaniem nie.
Ja się nie zgadzam. Wolę zagrać na sprawdzony i zbalansowany rulespack niż co turniej męczyć się przez "wizję balansu" organizatora. Pisanie ograniczeń jest skomplikowane (po matematycznemu: wektory zmiennych nie są wobec siebie ortogonalne) i nie każdy jest w stanie to dobrze zrobić. A będąc na turnieju cenię sobie granie w zbalansowanym środowisku.

Tym niemniej - zgadzam się, że przydałby się inny format do grania. Na mniejsze punkty, bardziej otwarty dla młodych. Są pewne plany aby mądre głowy usiadły razem i to napisały, ale to na spokojnie - nie powstanie to wcześniej niż za miesiąc.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Małe euro 1600 małe stoły ? Baaardzo by się przydało...
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Post autor: Hoops »

Furion tobie się chyba zaciera granica między matematycznym podejściem do sędziowania, a graniem w pacyny. Nic do Ciebie nie mam, ale po prostu się wychyliles jako osoba z waszej kliki :-P Widać, że masz chęci jakiejś zmiany. Proszę was mądre głowy zmiencie coś na przyszły rok bo ten to już i tak w dupke z tego co widać.
Za sezonów kilka może się okazać, że na masterach będziecie grać/sedziowac w 20 osób bo reszta założy rodziny, a ceny dla młodych graczy stale idą w górę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Mój pierwszy turniej master to była Bydgoszcz bo grane tam były małe punkty. Tak samo jak Jacek uważam, że dla nowych graczy małe punkty są bardziej dostępne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Lazur pisze:Mój pierwszy turniej master to była Bydgoszcz bo grane tam były małe punkty. Tak samo jak Jacek uważam, że dla nowych graczy małe punkty są bardziej dostępne.
Mój również Bydgoszcz i właśnie 1600 z małymi stołami. Dobrze wspominam ale ułożyć zasad na te punkty nie potrafię... Próbuję ale gucio wychodzi. :? Pomóżcie [-o< Bedziemy grać niezobowiązującą ligę w Rivendell od marca a wcześniej mnóstwo przygotowawczych bitewek więc relacje co i jak będziecie mieć na bieżąco...

Awatar użytkownika
Bałagan
Chuck Norris

Post autor: Bałagan »

JaceK pisze:
Zrobiłem im małe podsumowanie i kuźwa my faktycznie będziemy cisnąć to Euro do usranej śmierci

Luty (February 09-10) - Bazyliszek Warsaw 2400 ETC
Marzec (March) - Poznań NEW ETC
Kwiecień (April 20-21 or 27-28) - Białystok NEW ETC
Maj (May 25-26) - Szczyrk (Silesia) NEW ETC
Czerwiec (June) - Kraków or Warsaw Single ETC or Team 3x ETC
Lipiec (July) - Gdańsk NEW ETC
Sierpień (August 24-25) - DMP Polish Team Championships, Team 5x ETC
Wrzesień (September) - Silesian (Silesia) 2800 unlimited
Drobne nieścisłości

Marzec - Poznań Format: Mniejszy niż ETC, single.
Czerwiec - Kraków
Październik - Chyba Babice?
Grudzień - Łódź 1600 single

część ludzi lubi grać na duże punkty inni na małe. Wszystkim na raz nie dogodzisz
6 masterów ma format EURO
tylko 2 są na mniejsze punkty, wyjątkiem jest Silesian

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Post autor: MlSlEK »

Furion napisał że w miesiąc da się zrobić balans dla małego formatu. Z całym szacunkiem ale nie będzie to chyba poparte testami na stole.
Obrazek

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Bałagan pisze: Drobne nieścisłości

Marzec - Poznań Format: Mniejszy niż ETC, single.
Czerwiec - Kraków
Październik - Chyba Babice?
Grudzień - Łódź 1600 single
Nie bazuje na tym, co było zgłaszane, a na tym co faktycznie będzie....
-Poznań, już widzę jak Kudłaty mogąc mieć pierwszy master na zasady nowego euro i będąc selekcjonerem, robi turniej na zasady 2000 stare euro....
-Czerwiec, tutaj chłopaki się wciąż dogadują czy będzie to robił Kraków czy Śmiechu, nie zmienia to faktu, ze ejdno i drugie to euro
-październik, chyba? patrz linijke wyżej
-grudzień - ja im wypisywałem najbliższe turnieje i takie o jakie głównie pytali, o turnieju za rok pogadam z nimi za pół roku

I nieścisłości przerodziły się w ścisłości :wink:

A wiadomość upubliczniłem, bo sam się nie spodziewałem takiego Euro wysypu.
Z drugiej strony - ograniczyliśmy drużynówki, ograniczyliśmy parówki. Tylko jeden ośrodek zadeklarował duże punkty, to na co niby mamy grać?? Sami tego chcieliśmy :D
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

MlSlEK pisze:Furion napisał że w miesiąc da się zrobić balans dla małego formatu. Z całym szacunkiem ale nie będzie to chyba poparte testami na stole.
Wszystko co przypomina ETC uznajemy, że jest zbalansowane.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Lidder pisze:
MlSlEK pisze:Furion napisał że w miesiąc da się zrobić balans dla małego formatu. Z całym szacunkiem ale nie będzie to chyba poparte testami na stole.
=D>

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

Niewiem jak wy ale zagrać raz mastera np. 8-10 bitew na 800-1200 pkt było by fajnie jednak mało realnie

( duzo graczy moze spróbwać sił i szybko grane bitwy, mozemy poznac wiecej ludzi przy stole i jedna wtopa nie przesądza o niczym :) )

Ale wiadomo wszyscy wola Euro to tylko moja opinia

Pozdr
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Lidder pisze:
Skoro mniejszy standardowy format wiąże się z przyciągnięciem ludzi miejcie na uwadze różnorodność. Weźmy na to cofam się kilkanaście lat wstecz, jestem pierwszy raz w sklepie i widzę nowego Throgga, potem się okazuje że nim nie pogram poza paroma miejscami. Obecne euro nie wykorzystuje rare, tylko niewielki ich wyrywek a imiennych wcale, a na duże modele patrzą się ludzie na wystawach, nie na darmo GW je produkuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

MlSlEK pisze:
Lidder pisze:
Skoro mniejszy standardowy format wiąże się z przyciągnięciem ludzi miejcie na uwadze różnorodność. Weźmy na to cofam się kilkanaście lat wstecz, jestem pierwszy raz w sklepie i widzę nowego Throgga, potem się okazuje że nim nie pogram poza paroma miejscami. Obecne euro nie wykorzystuje rare, tylko niewielki ich wyrywek a imiennych wcale, a na duże modele patrzą się ludzie na wystawach, nie na darmo GW je produkuje.
Jedna Hydra wygląda na stole równię dobrze co dwie - bo po co dwie takie same figurki naraz :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Bałagan pisze:część ludzi lubi grać na duże punkty inni na małe. Wszystkim na raz nie dogodzisz
Problem w tym, że mastery wybierają aktywni gracze pod siebie nie zastanawiając się jakie formaty przyciągnąć by mogły nowych graczy. Jaki sens jest pisać że potrzeba świeżej krwi skoro Mastery organizowane są praktycznie tylko dla wyjadaczy?
Obrazek

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Jest jednak grom modeli które stołu nie ujrzały, o te mi chodzi. Aboma, hydra to wyjątki od reguły.
Obrazek

ODPOWIEDZ