System punktacji bitew w DMP - dyskusja

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

w porownaniu z poprzednimi DMP (bylem na 3 poprzednich druzynowkach) ten turniej byl zdecydowanie najlepszy - na plus duzo miejsca w klimatyzowanej sali, madrze rozstawione tereny, wyswietlanie wynikow i par na rzutniku, nocleg spoko - ja super wymagajacy nie jestem, wiec materacyk mi wystarcza - a kibelki i prysznice bardzo fajne :D
na minus dluga kolejka do rejestracji - ale to nie wina orgow. zgrzyt z rozstawieniem pierwszej bitwy - bylem wkurzony, ale mi juz przeszlo - ale na przyszlosc lepiej nie dopuscic do powtorki i tegoroczne top 15 (lub top iles tam) rozstawic, tak aby pierwszych bitew nie graly ze soba.

z wnioskow narzuca mi sie, ze system matchpointowy nie dal rady - bylo na to za malo bitew, ale wiecej byloby nie do zrobienia organizacyjnie... byc moze kogos olsni i wymysli cos lepszego :D

chcialbym podziekowac wszystkim moim przeciwnikom - Vardenowi, Andrew, Sebastianowi, Tomkowi i Kędziorkowi za przyjemne bitwy toczone w duchu fair play (mam nadzieje ze wam ze mna gralo sie rownie dobrze), oraz kolegom z klubu za wspolna gre i super klimat :D

odnosnie naszej gry, 9 (10?) miejsce duzo ponizej oczekiwan... skopalismy dobranie w pierwszej bitwie z szejkiem, ktora minimalnie (o 2 pkt) przegralismy i ciezko juz bylo sie odbic - choc w ostatniej bitwie zabraklo jednego punkciku i bylyby 4MP...
ja osobiscie jestem w miare zadowolony ze swoich wynikow - nie przegralem bitwy :D

Varden VC 13:7 (na farcie, ale zawsze :wink: )
Andrew Dwarfs 15:5
Sebastian Wróbel Empire 10:10
Tomek Spazo HE 16:4
Kędziorek Dwarfs 12:8

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Gobos pisze: z wnioskow narzuca mi sie, ze system matchpointowy nie dal rady - bylo na to za malo bitew, ale wiecej byloby nie do zrobienia organizacyjnie... byc moze kogos olsni i wymysli cos lepszego :D
Mam to samo wrażenie. Głownie dlatego że nie uważam naszej bitwy z earthszejkerami (56-44) na zasługującą na 1-0, ani naszej bitwy z Inkwizytorami 45-55 na zasługującą na 0-1.
System match point 0- 0,5 -1 sprawdza się przy 6 bitwach w gronie 16 druzyn, gdzie i tak te najlepsze zagrają ze sobą, przy 42 drużynach i 5 bitwach nie jest problemem dobrze trafić przeciwników.
Dzis z gogolem wpadlismy na pomysł dosc prosty. Większa tabelka wynikowa :)
Remis 5-5 (do 54-46)
6-4 (od 55-45 do 64-36)
7-3 (od 65-35 do 74-26)
8-2 (od 75-25 do 84-16)
9-1 (od 85-15 do 94-6)
10-0 (od 95-5 do 100-0) (Osobiscie nie wierzę w zrobienie wyniku na 10-0, ale doswiadczenie pokazało ze się jednak da ;))
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Młody pisze:
Gobos pisze: z wnioskow narzuca mi sie, ze system matchpointowy nie dal rady - bylo na to za malo bitew, ale wiecej byloby nie do zrobienia organizacyjnie... byc moze kogos olsni i wymysli cos lepszego :D
Mam to samo wrażenie. Głownie dlatego że nie uważam naszej bitwy z earthszejkerami (56-44) na zasługującą na 1-0, ani naszej bitwy z Inkwizytorami 45-55 na zasługującą na 0-1.
System match point 0- 0,5 -1 sprawdza się przy 6 bitwach w gronie 16 druzyn, gdzie i tak te najlepsze zagrają ze sobą, przy 42 drużynach i 5 bitwach nie jest problemem dobrze trafić przeciwników.
Dzis z gogolem wpadlismy na pomysł dosc prosty. Większa tabelka wynikowa :)
Remis 5-5 (do 54-46)
6-4 (od 55-45 do 64-36)
7-3 (od 65-35 do 74-26)
8-2 (od 75-25 do 84-16)
9-1 (od 85-15 do 94-6)
10-0 (od 95-5 do 100-0) (Osobiscie nie wierzę w zrobienie wyniku na 10-0, ale doswiadczenie pokazało ze się jednak da ;))
fajny system, ja sie zgadzam z Poznaniakami i Mlodym.. Imo match pointy w takiej postaci sa kijowe.. tu nie ma 6 bitew, tu nie ma 8 os teamow... na warunki DMP to po prostu promuje gre kunktatorska.. zeby nie zrobic za duzo i nie trafic na najlepszych, a przy 42 teamow jest to calkiem prawdopodne.. bitwy, ilosc graczy i brak jakichkolwiek eliminacji do tego turnieju, tudziez innego 'rozstwienia' pewnych druzyn troche niszczy sam pomysl z match pointami

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Guldur pisze:po pierwsze to nie ja gralem we wtedy, po drugie nei bede wtyciagal wszystkich waszych durnych pomyslow na to forum, a z zal.pl to ty sie zalic zaczales wiec zwracaj sie z tym sam do siebie
wiem, ze nie grales we. Z tego co kojaze grywasz dwarfami a jak powiedzialem konkret nie mialem na mysli wszystkich pomyslow jesli ci sie nie chce tylko choc jednego.. bo ja jakos tego nie pamietam...
Remis 5-5 (do 54-46)
6-4 (od 55-45 do 64-36)
7-3 (od 65-35 do 74-26)
8-2 (od 75-25 do 84-16)
9-1 (od 85-15 do 94-6)
10-0 (od 95-5 do 100-0) (Osobiscie nie wierzę w zrobienie wyniku na 10-0, ale doswiadczenie pokazało ze się jednak da Wink)
moim zdaniem nie ma sensu zwiekszac widelek tu lecz jelsi juz to wrocic do starego systemu bo ten niewiele zmienia...

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

@Mlody - pomysl niezly, tez myslalem o podobnym - ale mimo to sadze, ze jaki by nie byl - przy 5 bitwach do zwyciestwa nie wystarcza umiejetnosci - trzeba tez miec troche farta z trafianiem przeciwnikow i tego chyba nie da sie obejsc.

zreszta - jakikolwiek nie bylby system liczenia, DMP jest najfajniejszym turniejem roku i na nastepnym tez na bank bede :D

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Średnio mi się ten system zaproponowany przez Was podoba. Premiuje drużyny które trafią na najsłabszych i nabiją na nich 8-9 pts.

Lepiej chyba tak:

Remis 0,5-0,5 (do 54-46)
0,75-0,25 (od 55-45 do 64-36)
1-0 (od 65-35 do końca)

Ale mogę się mylić. Mi tam system w sumie odpowiadał (może dlatego, że nie skrzywdził mojej drużyny ;)).

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Mlody, Twoj system jest do bani, nic nie zmienia., wracamy do tego co bylo rok temu...

jutro/pojutrze przedstawie moj pomysl liczenia punktow :)

pozdrawaim
Furion

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

W sumie macie racje.

My wygralismy raz 57-43 (Poznan)
Przegralismy 2x 44-56 (Bastion i Avatar)
Wygralismy raz 78-22

Gdybysmy wygrali ostatni mecz bylibysmy 13. To Troche nieadekwatny wynik.

Choc o tyle dobrze sie stalo, ze przynajmniej nie bylo nerwowki przed ostatnia bitwa (mozlwe, ze i tak polowa teamu musialaby jechac do domu) a takto nie bylo problemow :).
Gobos pisze:ale na przyszlosc lepiej nie dopuscic do powtorki i tegoroczne top 15 (lub top iles tam) rozstawic, tak aby pierwszych bitew nie graly ze soba
To na nas znowu traficie :P.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Marek Golan pisze:
Gobos pisze:ale na przyszlosc lepiej nie dopuscic do powtorki i tegoroczne top 15 (lub top iles tam) rozstawic, tak aby pierwszych bitew nie graly ze soba
To na nas znowu traficie :P.
chyba ze ktos od Was znow bedzie mial remont :P :P :P

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

:lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Marek Golan pisze: To na nas znowu traficie :P.
palamy zadza rewanzu :P
choc wolalbym na 1 stole w 5 bitwie :D

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Moim zdaniem powinno być tak.

remis 57-43 ---> 0,5 pkt
wygrana 58-70 ---> 1 pkt
wygrana 71+ ----> 1,25pkt

pzdr

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Guldur pisze:głupoty
nie badz jamochlon i nie posadzaj Shina o stronniczosc.

zwlaszcza, kiedy nie masz racji.

pozdrawiam
Furion

EDIT:

Crus, Twoj system tez nic nie zmienia - przy farcie jakis dobry zespol trafie na dwa free fragi i jest nie do dogonienia...

Awatar użytkownika
dead
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: dead »

Młody pisze: Remis 5-5 (do 54-46)
6-4 (od 55-45 do 64-36)
7-3 (od 65-35 do 74-26)
8-2 (od 75-25 do 84-16)
9-1 (od 85-15 do 94-6)
za mocny rozrzut ... moze tak 2/2 3/1 4/0 i najpierw takie cus wypadaloby przetestowac ... 0-10 = dostane plewy na starcie wklepie im 10 pkt i mam spory hendikapik na poczatek ... pewnie optymalnie by byl system 0-6 bo 3/3 4/2 5/1 6/0 to sa wystarczajaco zroznicowane wyniki ...pomysl z rozciagnieciem drabinki jest git tylko ze trzeba go zbalansowac lepiej wg mnie ... moze roznice co 14pkt ?? i wtedy by byl system:
3/3 - 43 : 57
4/2 - 58 : 44 - 72 :28
5/1 - 73 : 27 - 87 : 13
6/0 - 88 : 12 - 100 : 0
chyba sie nie machnalem ... w liczeniu ...

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

dead pisze:system
I CO TO ZMIENIA???

NIC

znowu mozna zrobic Overruna na pierwszy stol.

znowu jak mocny squad trafi 2x plewy to wygrywa DMP

ZASTANOWCIE SIE DWA RAZY ZNIM BEDZIECIE WYPISYWAC TAKIE ABSURDY

to nie ma byc "kolejny wypaczony system na DMP"

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

IMHO system punktacji jest bardzo git po 4 rundzie na pierwszych 5 rzedach graly najlepsze ekipy, wiec przetasowanie bylo git. A gadanie ze system jest zly.. bo jakby byl inny to bysmy byli wyżej .. to zenada..

Marek Golan pisze:W sumie macie racje.

Wygralismy raz 78-22

IMHO powinniscie byc ostatni, jak będę remontował mieszkanie to się może do was odezwe.
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Zgadzam sie ze Szmaja. Druzyny, ktore sie wycofuja w trakcie turnieju, powinny byc dyskwalifikowane. Tylko dlatego, ze przez nich pieciu innych ludzi przez 3 godziny moze sobie najwyzej podlubac w nosie... A nie po sie jedzie na turniej, zeby dlubac w nosie. W kazdym razie nie tylko po to... :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Hehe, ja tez sie zgadzam. Tylko co to ma wspolnego z tym o czym piszę?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Szmajson pisze:IMHO system punktacji jest bardzo git po 4 rundzie na pierwszych 5 rzedach graly najlepsze ekipy, wiec przetasowanie bylo git. A gadanie ze system jest zly.. bo jakby byl inny to bysmy byli wyżej .. to zenada..

Marek Golan pisze:W sumie macie racje.

Wygralismy raz 78-22

IMHO powinniscie byc ostatni, jak będę remontował mieszkanie to się może do was odezwe.

Cieszę się, że system punktacji komuś się spodobał. Rogaty Szczur wygrałby te mistrzostwa niezależnie od systemu punktacji.

Natomiast propozycja zatrudnienia graczy Earthshakera przy remoncie swojego mieszkania – bezcenna.

bless pisze:Zgadzam sie ze Szmaja. Druzyny, ktore sie wycofuja w trakcie turnieju, powinny byc dyskwalifikowane. Tylko dlatego, ze przez nich pieciu innych ludzi przez 3 godziny moze sobie najwyzej podlubac w nosie... A nie po sie jedzie na turniej, zeby dlubac w nosie. W kazdym razie nie tylko po to... :wink:
A ja ni cholery ze Szmają się nie zgadzam, nie tylko z powodu „murarskiej” lotności jego postu.
Również merytorycznie się nie zgadzam.
Pomysł, żeby gracz – drużyna – po oddaniu walkowera byli dyskwalifikowani jest zupełnie bezsensowny.
Może jeszcze dożywotnio, co?
Nie chcę grać, to nie chcą. Najlepiej zabronić im. Prewencyjnie. Przecież może znowu oddadzą walkowera.
Drużyny które nie zagrały w tym turnieju też zdyskwalifikować. Prewencyjnie.

Napiszę tak.
Marchewki okazały się być miękkie i sflaczałe.
Zaczął Barb nie stawiając się na turniej. Proponuję go zdyskwalifikować.
Potem Trojek zaczął coś modzić, włącznie z szukaniem zastępstwa na Niedzielę.
Marchewki są miękkie flaki i już, że nie zagrały ostatniej partii. Chyba nie są przyzwyczajone do grania o pietruszkę.
Natomiast pomysł żeby dyskwalifikować drużyny czy graczy którzy oddają walkowery jest po prostu boski.
Proponuję wprowadzić.
Ewentualnie chwilę się zastanowić, nim się coś napisze.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Leśnik
Mudżahedin

Post autor: Leśnik »

Turniej bdb. Organizacja mimo kilku drobiazgów na wysokim poziomie, nic nowego nie powiem jeśli o tych szczegółach napisze więcej. Bardzo fajnie mi się grało na tym turnieju choć nie chciałem być zawsze wystawiany to tak było :x , co zrobić drużynówka to drużynówka… :)
Dzięki dla wszystkich organizatorów daliście radę Panowie.
Dzięks dla całej mojej drużyny i sorry że plewiłem.

Pozdrowienia i dziękuje wszystkim swoim rywalom, zwłaszcza chciałbym Kielona przerosić, po czasie jest mi trochę głupio że nie pozwoliłem Ci się ruszyć… :oops: szczególnie fajnie mi się grało z Rusinkiem i Gajowym (tylko Gajowy miał słabsze rzuty niż ja :P ). A propo bitwy z Rusinkiem przypomniało mi się kilka chwil temu że zapomniałem policzyć połowy treemana jaką zdobiłem dało by to wynika 13-7 a nie 14-6 i strefa zero alfa miała by wtedy 55 za tą bitwę a w konsekwencji 5 miejsce na turnieju, strasznie ziomków z teamu przepraszam, jeden szczegół przy liczeniu a kosztował nas 5 miejsc na takim turnieju. :cry: :evil: :x :?

debil po prostu debil ze mnie… :oops:

ODPOWIEDZ