Czolgi, rydwany, geometria pivotu - casus z Euro.

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Master Assassin też po czołgu overrunuje.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

b_sk pisze:
Christos pisze:No nie, zaraz wyjdzie że jedynym sposobem grania fair play jest ustawienie sie tyłem do przeciwnika i czekanie aż mnie pojedzie.

Nie przesadzacie trochę?
Przeca ja nie mówię, że to nie jest fair play. Tylko, że nie jest to fair play w GW definicji fair play, która ma mało wspólnego z rzeczywistością turniejową. :wink: Ale chowając war dancerów z magami w lesie nie można narzekać na to, że przeciwnik korzysta z różnych kruczków w zasadach żeby ich z tego lasu wykurzyć. Jak gra turniejowa to gra turniejowa, to działa w obie stony.
Się kozak znalazł. Idzie klocami orasów z masą Static CRa i się dziwi, że biedne Elfy chowają się po lasach.
To jest taktyka - jeden się chowa w lesie, inny staje na górce i naparza z katapult, muszkietów i kusz, jeszcze inny pędzie przed siebie wagony konnicy. Co armia, to inny sposób gry. I to wcale nie uprawnia, by kombinować tak, aby osiągnąć coś nie do osiągnięcia w normalny sposób poprzez różne kruczki. Tak więc zostaw te elfy w ich lesie - niech se tam siedzą jak się boją.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

A ja tam będę utrzymywał to co mówię. Jak ja kitram klocek z herosami, albo maszynę za górką, a przeciwnik by przerzucał hita, albo deklarował z armaty tak, żeby przy długim bouncie trafić w maszynę to nie będę mu tego zabraniał tylko uznam, że moje kitranie zasługuje na to, żeby tak zagrać. Na DMP przez większość bitew stałem i strzelałem z klockiem NG z BSB i generałem na wiwernie pochownymi za lasami, czy górkami i gdyby ktoś przy mnie coś takiego spróbował to jak najbardziej bym na to pozwolił. Bo sorry, ale inaczej to jest podejście w stylu ja se schowam połowę armii tak, że ty jej nic nie zrobisz, a jak będziesz próbował to WP. Zresztą z tego co pamietam to już ktoś coś takiego na mnie próbował i po prostu odsunąłem oddział, który stał obok tego schowanego.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

b_sk pisze:A ja tam będę utrzymywał to co mówię. Jak ja kitram klocek z herosami, albo maszynę za górką, a przeciwnik by przerzucał hita, albo deklarował z armaty tak, żeby przy długim bouncie trafić w maszynę to nie będę mu tego zabraniał tylko uznam, że moje kitranie zasługuje na to, żeby tak zagrać. Na DMP przez większość bitew stałem i strzelałem z klockiem NG z BSB i generałem na wiwernie pochownymi za lasami, czy górkami i gdyby ktoś przy mnie coś takiego spróbował to jak najbardziej bym na to pozwolił..
Dzięki :) za pozwolenie, a zwłaszcza za normalne podejście... :) Chciałbym kiedyś z Tobą zagrać.

Czy nie można uściślić i przegłosować kwestii blokowania ST? Uściślono podstawkę pod ST, uściślono połowę punktów za zranienie czołgu, to może jeszcze uściślić kwestie piwotowania i blokowania czołgu?
Tym razem na korzyść czołgu (w tym przypadku "korzyść" rozumiem jako D6 S6 Hitów w czołg). Wtedy blokowanie lasem nie będzie całkiem stracone dla WE, bo będzie to całkiem mocny "kopniak" po czołgu.
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2007, o 17:44 przez pelcu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Bo czołg jest taki biedny i pokrzywdzony :(

Nie widzisz, że to po prostu wada czołgu ?? Każdy unit ma jakieś wady i zalety. Kiedyś jak był ten stary, to był powiedzmy do ruszenia. Teraz jest nowy, twardszy, no i przede wszystkim na 2k można nawet 2 wystawić.

Poza tym to co proponujesz jest sprzeczne z zasadami. Uściślenia mają prostować, czy wyjaśniać to co jest niejasne w zasadach, a nie zmieniać już istniejące.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Wych
Mudżahedin

Post autor: Wych »

Imho dokladnie tak jak Scimi mowi. Jezeli zasady nie zabraniaja blokady to jest ona zupelnie fair i imho zdecydowanie nie zasluguje na WP.
Bo w tym momencie nie dyskutujemy juz o jakims durnym luku na bsb, tylko o powaznym manewrze taktycznym, calkowicie legalnym i ja naprawde nie widze chamstwa w tej zagrywce.

Pelcu - no offence, ale pierdolicie Hipolicie.Najpierw mowisz z elesne musza kombinowac, a zaraz potem dodajesz ze tak wlasciwie to ich kombinowanie nie jest w porzadku, bo jest nieuczciwe. Guzik prawda, zagranie z przesuwaniem lasu jest jak najbardziej legalne i nie jest nawet na krawedzi zasad. Na tej samej zasadzie moglibysmy dawac WP za branie w kleszcze rydwanu tak by sie nie mogl obrocic.
Przez takie patenty jakie proponujesz, coraz bardziej pozbawiamy WFB taktyki i wzmacniamy po prostu mocne rozpiski zamiast zmusic graczy do kombinowania.

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Wych pisze: Bo w tym momencie nie dyskutujemy juz o jakims durnym luku na bsb, tylko o powaznym manewrze taktycznym, calkowicie legalnym i ja naprawde nie widze chamstwa w tej zagrywce.
Poważny manewr to ustawić się tak, aby zmuszony do maksymalizacji czołg sam się zablokował. Ale nie jazda lasem zależna tylko od ilości power dice i szczęśliwego rzucenie raz czy dwa IF.

Dobra z mojej strony pass.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Ale jeżeli maksymalizacja powoduje, że np. szarża nie dojdzie, czy też jest nie do wykonania, to szarża i tak dochodzi jak zasięg jest, tylko wtedy się maksymalizuje tyle ile się da.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Shenq
Chuck Norris

Post autor: Shenq »

apropo rydwanów, czy kemryjskie mogą zrobić terna?

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Shenq pisze:apropo rydwanów, czy kemryjskie mogą zrobić terna?
Zależy. Te występujące w oddziałach traktujemy jak kawalerię, więc robią turna, a nie pivota (chyba, że zostanie 1). Oczywiście nie maszerują ;) Natomiast taki samotny, na którym heros jeździ podlega normalnym zasadom dla rydwanu.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Shenq pisze:apropo rydwanów, czy kemryjskie mogą zrobić terna?
z reguly nie musza :) masz free reforma i powinno to im wystarczac ;)

Awatar użytkownika
Shenq
Chuck Norris

no właśnie skoro khemrijskie potrafią to czemu zwykłe nie?
to bez sensu skoro mając oddzail dwóch rydwanów możemy robić terna a jak zostanie nam jeden to już nagle nie możemy?!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Shenq pisze:no właśnie skoro khemrijskie potrafią to czemu zwykłe nie?
to bez sensu skoro mając oddzail dwóch rydwanów możemy robić terna a jak zostanie nam jeden to już nagle nie możemy?!
kilka rydwanow tworzy oddzial a tylko oddzialy moga robic turny/reformy itd. :)

Awatar użytkownika
Shenq
Chuck Norris

no dobra, ale jak już ktoś przytaczał zatrzymując się rydwanem przed samą krawędzią masz unieruchomioną jednostkę do końca gry? to bez sensu

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Shenq pisze:no dobra, ale jak już ktoś przytaczał zatrzymując się rydwanem przed samą krawędzią masz unieruchomioną jednostkę do końca gry? to bez sensu
trudno - możesz nie gonić
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Lasku też możesz nie popychać...
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Kharnan pisze:Lasku też możesz nie popychać...
Ale co ma tutaj lasek do rzeczy ?? Mówimy o zatrzymaniu się na impossiblu w wyniku gonienia i unieruchomienia rydwanu w związku z tym.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Mi tam nie impossibluj rydwana zaraz. :P

Swoją drogą ta zasada, że czołgopodobne są unieruchomione przez lasek tudież inne ustrojstwo, to ogólnie przyjęte w EU rozwiązanie czy taki Polhammer mały?
Może tu gdzieś w topicu to było ale za dużo tu dla mnie geometrii pivotu bym się ogarnął w temacie. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wych
Mudżahedin

Post autor: Wych »

Zgodne z oficjalnymi regulami wiec EU, a nie zaden Polhammer.

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Ok thx, dobrze wiedzieć :)

Skoro więc jest to przyjęte rozwiązanie w rólbóku, czemu się o to kłócimy?
Obrazek

ODPOWIEDZ