Prosze o pomoc przy rozpisce
Moderator: Gremlin
-
- Pseudoklimaciarz
Prosze o pomoc przy rozpisce
Na pewno nie jestem zbyt doświadczonym graczem. Grałem tylko z Imperium, Chaosem i Tomb Kings. Czyli z kolegami z osiedla. Nie potrafię dobrze rozpisać armii, żeby wreszcie ich zgnoić. Dlatego proszę szanownych internautów o pomoc.
Na razie z WE mam:
20 GG
20 EG
17 Driad
8 Wardencer'ów
8 GR
1 Tkacz Czarów
1 Smok
1 Maunted Wood Elf Lord
Rozpiska byłaby na 1500 pkt. Z góry dziękuję.
Na razie z WE mam:
20 GG
20 EG
17 Driad
8 Wardencer'ów
8 GR
1 Tkacz Czarów
1 Smok
1 Maunted Wood Elf Lord
Rozpiska byłaby na 1500 pkt. Z góry dziękuję.
Ja to widzę tak:
- 2x10 GG + CG
- 2x8 Driad (ja bym dokupił jeszcze 7 i wystawiał 3x8) z championami
- dokupić 2 GR i wystawiać 2x5 + CG ( póki co możesz zaproxować )
- 8 WD (z CG)
- Eternali się najlepiej pozbądź
- Lord na kuniu do jednej z "piątek" GR
- Tkacz czarów to lord - ty wystawiaj go jako wieszczkę (bohatera, nie lorda) bez bajerów, tylko z 2 dispell scrollami
- przykro mi, ale dziewczyny na smoku robią na slocie lorda. LOrd jest od 2k, więc proponuję drzewca, a jak nie będzie 2k to do wypełnienia luki Waywatcherów (wtedy powinno już wyjść 2k) i WTEDY BĘDZIEMY MYŚLEĆ NAD WYSTAWIANIEM JAKICHKOLWIEK LORDÓW.
Powodzenia, Qbas
- 2x10 GG + CG
- 2x8 Driad (ja bym dokupił jeszcze 7 i wystawiał 3x8) z championami
- dokupić 2 GR i wystawiać 2x5 + CG ( póki co możesz zaproxować )
- 8 WD (z CG)
- Eternali się najlepiej pozbądź
- Lord na kuniu do jednej z "piątek" GR
- Tkacz czarów to lord - ty wystawiaj go jako wieszczkę (bohatera, nie lorda) bez bajerów, tylko z 2 dispell scrollami
- przykro mi, ale dziewczyny na smoku robią na slocie lorda. LOrd jest od 2k, więc proponuję drzewca, a jak nie będzie 2k to do wypełnienia luki Waywatcherów (wtedy powinno już wyjść 2k) i WTEDY BĘDZIEMY MYŚLEĆ NAD WYSTAWIANIEM JAKICHKOLWIEK LORDÓW.
Powodzenia, Qbas
Proponuję pobawić się Army Builderem a jeśli nie to zastanówmy się co chcemy osiągnąć klimat czy zwycięstwo (wolę klimat ;p) proponowane powyżej ustawienie sił jest naprawdę ok choć:
Na imperium jeśli jest strzelające nie wystawiaj GR, bo bardzo delikatni są zamiast można dołożyć paczuszkę krzaków (8 x Driady - one zawsze się przydają no i są w skirmiszu przy T4)
Nie opłaca się wystawiać CG w łukach, strata punktów zamiast tego można coś dołożyć, wzmocnić zawsze brałbym WD (jakoś mam sentyment do tych kolesi a z KB to i kawa Chaosu lecieć potrafi)
Ale skoro manewrujemy tym co masz to chyba ustawienie proponowane przez Qbasa jest jedne sensowne, ale na te punkty polecam zproxować drzewo morderce (punkty masz z CG z łuków, driady bez championów, mały mag bez 2 lvl'a no i może coś jeszcze uszczkniesz gdzieś)
Jak masz rozrabiać to może coś takiego (tylko mus posiadania drzewa)..... to jest przykład na 1200 czyli jeszcze masz 300 na wystawienie czegoś
Unnamed1200 Pts - Wood Elves Army
1 * Scout Noble @ 148 Pts
General; Scout; 2ndWeapon; Longbow; Light Armour; Shield
Hail of Doom Arrow [30]
Helm of the Hunt [20]
1 Wardancer Noble @ 140 Pts
Wardancer; Wardancer Weapons
Moonstone of the Hidden Ways [35]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
7 Dryads @ 108 Pts
1 Branch Nymph @ [12] Pts
7 Wardancers @ 165 Pts
Wardancer Weapons; Musician
1 Bladesinger @ [14] Pts
Wardancer Weapons
1 Treeman @ 285 Pts
5 Scouts @ 91 Pts
Longbow; Musician
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 35
Total Army Cost: 1197
Na imperium jeśli jest strzelające nie wystawiaj GR, bo bardzo delikatni są zamiast można dołożyć paczuszkę krzaków (8 x Driady - one zawsze się przydają no i są w skirmiszu przy T4)
Nie opłaca się wystawiać CG w łukach, strata punktów zamiast tego można coś dołożyć, wzmocnić zawsze brałbym WD (jakoś mam sentyment do tych kolesi a z KB to i kawa Chaosu lecieć potrafi)
Ale skoro manewrujemy tym co masz to chyba ustawienie proponowane przez Qbasa jest jedne sensowne, ale na te punkty polecam zproxować drzewo morderce (punkty masz z CG z łuków, driady bez championów, mały mag bez 2 lvl'a no i może coś jeszcze uszczkniesz gdzieś)
Jak masz rozrabiać to może coś takiego (tylko mus posiadania drzewa)..... to jest przykład na 1200 czyli jeszcze masz 300 na wystawienie czegoś
Unnamed1200 Pts - Wood Elves Army
1 * Scout Noble @ 148 Pts
General; Scout; 2ndWeapon; Longbow; Light Armour; Shield
Hail of Doom Arrow [30]
Helm of the Hunt [20]
1 Wardancer Noble @ 140 Pts
Wardancer; Wardancer Weapons
Moonstone of the Hidden Ways [35]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow
7 Dryads @ 108 Pts
1 Branch Nymph @ [12] Pts
7 Wardancers @ 165 Pts
Wardancer Weapons; Musician
1 Bladesinger @ [14] Pts
Wardancer Weapons
1 Treeman @ 285 Pts
5 Scouts @ 91 Pts
Longbow; Musician
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 35
Total Army Cost: 1197
- WitchHunter
- "Nie jestem powergamerem"
nie suchaj... gosciu nie ma pojecia o zastosowaniu ich...Qbas pisze:Eternali się najlepiej pozbądź
lepiej popracuj z armybookiem... niz odrazu isc na latwizne....Quvy pisze:Proponuję pobawić się Army Builderem
jak grasz z kolegami to powinni ci pozwolic zproxowac GR na Wildow....
maga daj na 2 lvl... wywal comand z GG....
i zrob sam rozpiske.... bo co to za przyjemnosc jak ktos inny robi....
Pozdrawiam
Witch Hunter
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2007, o 19:39 przez WitchHunter, łącznie zmieniany 1 raz.
Może i tak, ale sądząc po statach i z tego co słyszałem mogę wnioskować, że to bardziej mięcho armatnie niż jednostka. Czy w takim razie (mówię bez żadnego sarkazmu itp.) mógłbyś mi wytłumaczyć zastosowanie EG??? Byłbym wdzięczny, Qbas.WitchHunter pisze:nie suchaj... gosciu nie ma pojecia o zastosowaniu ich...Qbas pisze:Eternali się najlepiej pozbądź
Do przedprzedmówcy:
1) Jaki smok skoro mamy mieć 1500 pkt i gwoli ścisłości NOBLE NIE MOŻE JEŹDZIĆ NA SMOKU!!
2) Army book to podstawa natomiawt biulder przyspiesza liczenie dlatego mimo wszytko go polecam (mi osobiście wystarczy już pisania rozpisek ołówkiem na karteczkach )
3) Eternale..... fajni klimatyczni tylko gdzie tu widzisz dla nich miejsce? Pezciwko imperium byle działo i leci im po rankach, może kawe Chaosu zatrzyma, ale jak znam życie to będzie chellene i nobel z Eternali poleci... no a bez stubborn ten oddział jest dość przeciętny.... co z tego ze takie multum ataków skoro z S3 i savem na 5+, jeśli wystawiać to tylko ze względu na klimat i żeby mieć rankową piechotę.
4) Da magowi 2 lvl ma 4 kostki w takim razie a przeciwnik (Imperium zapewne zagra na 3 magach, Chaos powiedzmy na 2 no i Khemri też pewnie coś wystawi) to po policzeniu daje przeciętnie..... hmmm więcej kości dispela niż ty masz powera -> ergo mało który czar ci wyjdzie no i przeciwnik będzie miał pewnie jakieś scrolle. A skoro mamy jednego maga to w tym przypadku tylko caddy zostaje
5) Nie robimy rozpiski a tylko radzimy..... no a nawet jeśli to złożenie jakiejś grywalnej (bo o to autorowi tematu chodzi) armii z oddziałów jakie ma (bez usilnego proxowania) nie daje nam zbyt wielkiej możliwości więc myślę, że jego autorska rozpiska nie będzie zbytnio od naszych różniła.
PZDR
1) Jaki smok skoro mamy mieć 1500 pkt i gwoli ścisłości NOBLE NIE MOŻE JEŹDZIĆ NA SMOKU!!
2) Army book to podstawa natomiawt biulder przyspiesza liczenie dlatego mimo wszytko go polecam (mi osobiście wystarczy już pisania rozpisek ołówkiem na karteczkach )
3) Eternale..... fajni klimatyczni tylko gdzie tu widzisz dla nich miejsce? Pezciwko imperium byle działo i leci im po rankach, może kawe Chaosu zatrzyma, ale jak znam życie to będzie chellene i nobel z Eternali poleci... no a bez stubborn ten oddział jest dość przeciętny.... co z tego ze takie multum ataków skoro z S3 i savem na 5+, jeśli wystawiać to tylko ze względu na klimat i żeby mieć rankową piechotę.
4) Da magowi 2 lvl ma 4 kostki w takim razie a przeciwnik (Imperium zapewne zagra na 3 magach, Chaos powiedzmy na 2 no i Khemri też pewnie coś wystawi) to po policzeniu daje przeciętnie..... hmmm więcej kości dispela niż ty masz powera -> ergo mało który czar ci wyjdzie no i przeciwnik będzie miał pewnie jakieś scrolle. A skoro mamy jednego maga to w tym przypadku tylko caddy zostaje
5) Nie robimy rozpiski a tylko radzimy..... no a nawet jeśli to złożenie jakiejś grywalnej (bo o to autorowi tematu chodzi) armii z oddziałów jakie ma (bez usilnego proxowania) nie daje nam zbyt wielkiej możliwości więc myślę, że jego autorska rozpiska nie będzie zbytnio od naszych różniła.
PZDR
- WitchHunter
przepraszam jakos sie rozpedzilem jak usyszalem o tych EG....Quvy pisze:
a do Qbasa nie moglbym ... gdyz jezeli sam nie znalazles w tej jednostce plusow to co mam mowic.....
a powiedz mi ile rozegrales juz bitew lesniakami?.....
a co do maga racja , ja policzylem sobie jeszcze boundspell drzewka, ktorego nie ma....no tak caddy zostaje....
Pozdrawiam
Wich Hunter
Do tej pory wystawiłem EG raz.... (wiem, że mało) no i jakie wnioski:
1) świetnie trzymają cokolwiek co w nich wpadnie (jak mają charaktera), no a wtedy jazda na boki i flankę
2) mają ranki!! co już na starcie daje nam CR+3, no i straszliwie mielą słabszą piechotę (no taką z AS 5+, 6+) ilość ataków jest ogromna.... gorzej z ranieniem
3) Save 5+, niby niezły ale przy czymś większym najczęściej spada no i wtedy bijemy po T3 co powoduje znaczne straty..... ale niemniej uważam, że są trochę lepsi od spearelfów no ale niestety jeśli mamy dużego maga to zajmują specjal.... a osobiście wystawię więcej WD albo jakieś Warchwaki niż klocek EG......
4) Fajny klimat!!
5) Trudno się nimi gra.... jak manewruję całą armią a tu mam taki wielki kloc który ciężko jest gdzieś schować.... no i działa bolą.....
6) Tracę charaktera który musi z nimi ciągle być bo bez stubborn to niestety potrafią dać dyla
Generalnie fajna jednostka, dobra na masówki o małym AS i T (Gobosy, Skavy) no ale takie masówki często gęsto strzelają i magują a to bardzo boli EG
1) świetnie trzymają cokolwiek co w nich wpadnie (jak mają charaktera), no a wtedy jazda na boki i flankę
2) mają ranki!! co już na starcie daje nam CR+3, no i straszliwie mielą słabszą piechotę (no taką z AS 5+, 6+) ilość ataków jest ogromna.... gorzej z ranieniem
3) Save 5+, niby niezły ale przy czymś większym najczęściej spada no i wtedy bijemy po T3 co powoduje znaczne straty..... ale niemniej uważam, że są trochę lepsi od spearelfów no ale niestety jeśli mamy dużego maga to zajmują specjal.... a osobiście wystawię więcej WD albo jakieś Warchwaki niż klocek EG......
4) Fajny klimat!!
5) Trudno się nimi gra.... jak manewruję całą armią a tu mam taki wielki kloc który ciężko jest gdzieś schować.... no i działa bolą.....
6) Tracę charaktera który musi z nimi ciągle być bo bez stubborn to niestety potrafią dać dyla
Generalnie fajna jednostka, dobra na masówki o małym AS i T (Gobosy, Skavy) no ale takie masówki często gęsto strzelają i magują a to bardzo boli EG
Bitew leśniakami rozegrałem przyznaję dość niewiele. Może koło 10-15.WitchHunter pisze:przepraszam jakos sie rozpedzilem jak usyszalem o tych EG....Quvy pisze:
a do Qbasa nie moglbym ... gdyz jezeli sam nie znalazles w tej jednostce plusow to co mam mowic.....
a powiedz mi ile rozegrales juz bitew lesniakami?.....
a co do maga racja , ja policzylem sobie jeszcze boundspell drzewka, ktorego nie ma....no tak caddy zostaje....
Pozdrawiam
Wich Hunter
Jednym (nie mylić z jedYnym) z plusów jest to, że wielkość jednostki wynosi 10+, więc można ich tam poupychać od cholery . No a jeśli w kupie siła to się zgadzam. Poza tym mogą robić za "bodyguardów" mianowicie tworząc "obstawy" dla lepszych jednostek, bądź szarżować dużą ilością w celu osłabienia jednostki, którą chcemy za chwilę pojechać czymś lepszym, a boimy się o własną skórę.
Przyznaję, że zła jednostka to to nie jest, ale niestety w mojej armii póki co miejsca nie znajdą.
- WitchHunter
hmm dajesz lordowi warda na 5+ dla niego i jednostki... i do tego 6 w wyzwaniach... do tego do klocuszka dajemy BSB, mozna tez Warbanner jak ktos lubi miec duzo CR na dziendobry..... tyle nauczyc sie tym grac i git.... choc ostatnio wpadlem na nowa mordercza rozpe wiec ER odeszli w nielaske choc napewno wroca....
Qbas sam wymysliles dla nich takie zastosowania czy koledzy pomogli?
Pozdrawiam
Witch Hunter
Pozdrawiam
Witch Hunter
No tak i masz ulokowane w jednym oddziale ćwierć miliona punktów (wystarczy skoncentroawny ostrzał/magia i oddziałek się składa )...... aż tak rozrzutny nie jestem no i mimo wszystko uważam, że EG dobrzy są jako przytrzymywacze no i piechota do zbijania szeregów (u mnie od tego są GR albo WR -> punktowo podobne a może i tańsze a zdecydowanie bardziej mobilne).hmm dajesz lordowi warda na 5+ dla niego i jednostki... i do tego 6 w wyzwaniach... do tego do klocuszka dajemy BSB, mozna tez Warbanner jak ktos lubi miec duzo CR na dziendobry
No ale wszystko zależy od stylu gry, nie mówię że są ciency ale tylko dlatego żeby "nauczyć" się nimi grać nie będę przebudowywał całej rozpiski ani stylu gry.
PZDR
- WitchHunter
cwierc miliona .. to chyba nie.. sprobuj zagrac na proxach zobacz sobie jak to sie spisuje....
Pozdrawiam
Witch Hunter
Pozdrawiam
Witch Hunter
Ale niewiele zabraknie.... przyznaję, nie testowałem w bitwach na większe niż 2k punkty, wtedy może będą bardziej użyteczni. Aktualnie stoją i czekają na lepsze czasy lepiej mi idzie prowadzenie WD w luźnej bandzie z moonstonem niż manewrowanie klockiem EG no ale jak się już zdecyduję zagrać coś większego to pewnie ich wystawię (bo innych figurek mi zabraknie) z samej ciekawości (ciągle boli mnie strata tego charaktera który musi z nimi siedzieć ;/)
PZDR
PZDR
- WitchHunter
a powiedz mi jak chcesz go stracic?
Pozdrawiam
Witch Hunter
Pozdrawiam
Witch Hunter
-
- Pseudoklimaciarz
Dziękuję wszystkim, na pewno zastosuje się do niektórych rad. Zobaczymy jak pójdzie mi tym razem.
Pozdrowienia,
nalesnik127
Pozdrowienia,
nalesnik127
Eternale są spoko, ale ich zastosowanie zależy od rozpiski. Nie używam, bo mam inną koncepcję. Natomiast jeśli ich wystawiać to najlepiej w małych oddziałach, ale za to po kilka. 10 minimum, 14 optymalnie. Szerokość forntu - 7 modeli. Taka 14ka już optymalnie gniecie przeciwnika. musowo muzyk i champion. Jakiś BSB do tego w pobliżu i koleś biegający to tu to tam, by dawać stubborn do konkretnych klocków. Dobrze jest mieć w rozpisce Highborna, coby te Eternale poszły do core.
A duży klocek to średnio mi się widzi. Do rozstrzelania, do wybicia, bo save słaby. No, ale nie zgodzę się, że to strata, że przeciwnik się nim zajmie. Jak tak zrobi to nawet dobrze - reszta dojdzie i zmieli.
A duży klocek to średnio mi się widzi. Do rozstrzelania, do wybicia, bo save słaby. No, ale nie zgodzę się, że to strata, że przeciwnik się nim zajmie. Jak tak zrobi to nawet dobrze - reszta dojdzie i zmieli.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Sam to wymyśliłem, a co nie podoba się?WitchHunter pisze:hmm dajesz lordowi warda na 5+ dla niego i jednostki... i do tego 6 w wyzwaniach... do tego do klocuszka dajemy BSB, mozna tez Warbanner jak ktos lubi miec duzo CR na dziendobry..... tyle nauczyc sie tym grac i git.... choc ostatnio wpadlem na nowa mordercza rozpe wiec ER odeszli w nielaske choc napewno wroca....
Pozdrawiam
Witch Hunter
- WitchHunter
oczywisce ze nie .... to znaczy ze nie jestes kreatywnym graczem...
Pozdrawiam
Witch Hunter
Pozdrawiam
Witch Hunter