Moje pierwsze malowanie

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Re: Moje pierwsze malowanie

Post autor: DawiZharr »

Co do figurek - zdecydowanie lepiej, niż moje pierwsze prace :) Widać, że się przykładasz :)

Jeśli chodzi o farby metaliczne, ja przy malowaniu moich figurek "do gry", używam zawsze farb typu wash, teraz sie troche pozmieniało nazewnictwo, wiec chyba to są te farby shade:
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... ints-tools

w skrócie:
-maluję powierzchnię farbą metaliczną (raczej nie najjaśniejszym odcieniem, żeby mieć później jakąś większą możliwość zrobienia kontrastu między cieniami i rozjaśnieniami)
-nakładam farbę typu wash (jeśli po wyschnięciu uznam, że jeszcze się przyda jedna warstwa, to ją dodaję)
-rozjaśniam wystające elementy farbą, której użyłem do pomalowania całej powierzchni "metalowej" na samym początku
-krawędzie i jakieś takie najbardziej wystające elementy maluję jaśniejszym odcieniem (zwykle najjaśniejszym odcieniem srebrnego, nawet w przypadku malowania złota)

czasem dochodzi jeszcze jakiś jeden odcień pomiędzy pierwszym rozjaśnieniem bazowym kolorem, a ostatnim (jest to zwykle rozjaśnienie mieszanką tego bazowego koloru i tego najjaśniejszego srebrnego)

mam nadzieję, że wyjaśniłem to dostatecznie jasno.

Co do malowania metalowych elementów farbami niemetalicznymi (technika NMM), to jest to troszkę wyższa szkoła jazdy, sam miałem problem z nauczeniem się tego. Przykład możesz zobaczyć na przykład tutaj:
http://www.coolminiornot.com/pics/pics1 ... e5093d.jpg
Jeśli Cię coś takiego interesuje, to zapraszam na PM, z chęcią spróbuję wytłumaczyć, dać jakieś rady, choć sam mistrzem w tym nie jestem.

Co do czasu malowania, to malowanie zwykłego szeregowego modelu do gry zajmuje mi 30-60 minut, w zależności czy maluję kilka modeli na raz (wtedy czas się skraca w przeliczeniu na jeden model), czy jeden model osobno, oraz w zależności od skomplikowania modeli i ilości kolorów.

Model malowany techniką NMM, który pokazałem wcześniej, zajął mi kilkanaście godzin (raczej bliżej dwudziestu niż dziesięciu), tak dla porównania.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Naviedzony pisze:Kobiety w Battlu to gatunek zagrożony wyginięciem i jako takie podlegają specjalnemu traktowaniu. :)
pitu pitu! Jakoś nigdy nie odczuwałam tego specjalnego traktowania, a gram już od tak dawna, że niedługo pajęczynami zarosnę.
Izma, nie słuchaj Ich: albo jesteś babą i szybko odpadniesz jak wiele przed Tobą; albo jesteś battlowcem i masz twardą dupę jak reszta samców przy pacynkach :twisted:
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Jakoś nigdy nie odczuwałam tego specjalnego traktowania,
Już, już... Już dobrze! :wink:

Ale to prawda, że środowisko Battlowe jest o wiele bardziej "samcze" niż np. RPGowe. Chyba spośród wszystkich hobby kręcących się wokół fantasy najmniej kobiet skupiają właśnie bitewniaki i nie jest to nic dziwnego. Rzadko któty facet za dzieciaka nie marzył o tym, by zostać rycerzem albo generałem i dowodzić wielką armią? Tego marzenia raczej dziewczynki nie podzielają, stąd dysproporcja.

Mimo tego dziewczyny, które siedzą w Battlu to zazwyczaj ta fajniejsza część kobiecej populacji. :)

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

szkoda, że nikt tego nie powiedział Balcerowi jakieś 7 lat temu, kiedy mnie straszył co mi zrobi, jak nie wyrzucę 6-tki :mrgreen:
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Fajny schemat kolorystyczny, podobają mi się te kropeczki :)
By tak dalej :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Izma
Warzywo

Post autor: Izma »

Dziękuję Wam WSZYSTKIM za wiele wskazówek i rad oraz miłych słów. Poszukam różnych informacji na temat technik , o których pisaliście i w środę biorę się za malowanie pozostałych Lizaków.
A co do tego sporu kobieco- męskiego , to... czy to kobieta , czy to mężczyzna - i tak każdy z nas to duże dziecko , jak napisała Youdo - w końcu to "zabawa pacynkami" :)

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Bardzo ładne, pierwsze prace, zwłaszcza skinki z salamandrą robią bardzo dobre wrażenie :) =D> Maluj dalej :)

ajpinus
Chuck Norris

Post autor: ajpinus »

Super salamandra i rozjasnienia na pletwach na glowach skinkow. Fajne kropki na cialach skinkow oldblooda i salamandry. Jak to sa Twoje pierwsze figurki wogole to niedlugo niezly poziom osiagniesz.

ODPOWIEDZ