Pytania o magię v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania o magię v 2.0
Jeśli pytasz o granie na LoS przy Euro, to i domki, i górki są "do nieba", a możesz nad nimi przelecieć. Więc nad vortexem też.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
@Waldi
swoją drogą zapomniałem o tym pytaniu, więc na pierwszy rzut oka nie powinno się dać
ale imo to się odnosi do dispelowania czarów w fazie magii przeciwnika co sugeruje drugie pytanie, kiedy jest rzucony czar, to tylko masz 1 szanse na rozproszenie, bo później czar wchodzi i tyle
w RB wówczas następuje "dispelling attempt" wybranym czarodziejem lub "armią"
czary RiP są trwają dłużej i można je rozpraszać później, opis RiP nie stawia tu ograniczenia jak dla mnie,
dodatkowo jest napisane, że mag któremu nie udał się dispel RIP'a nie może dispelować ani rzucać czarów, ten mag, a nie że w ogóle nie można dispelować tego czaru
ktoś jeszcze niech się wypowie
swoją drogą zapomniałem o tym pytaniu, więc na pierwszy rzut oka nie powinno się dać
ale imo to się odnosi do dispelowania czarów w fazie magii przeciwnika co sugeruje drugie pytanie, kiedy jest rzucony czar, to tylko masz 1 szanse na rozproszenie, bo później czar wchodzi i tyle
w RB wówczas następuje "dispelling attempt" wybranym czarodziejem lub "armią"
czary RiP są trwają dłużej i można je rozpraszać później, opis RiP nie stawia tu ograniczenia jak dla mnie,
dodatkowo jest napisane, że mag któremu nie udał się dispel RIP'a nie może dispelować ani rzucać czarów, ten mag, a nie że w ogóle nie można dispelować tego czaru
ktoś jeszcze niech się wypowie

Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Czytając zapis z FAQ GW to nie. Wlatując czy się "eterykując" przez normalnego impassa nic nie testujesz, a tu klops - latasz czy nie, ale się testujesz (np. na słoneczku), ale nie możesz do tego doprowadzić dobrowolnie.Myth pisze:Jeśli pytasz o granie na LoS przy Euro, to i domki, i górki są "do nieba", a możesz nad nimi przelecieć. Więc nad vortexem też.
EDIT: Chyba chłopaki to głosują...
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 18:38 przez wokrze, łącznie zmieniany 1 raz.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Nie mogłem znaleźć nic w RB czy też uściśleniach stąd me pytanko. Czy jeśli gramy parówkę to czy w ramach jednej pary wylosowane czary mogą się powtarzać? Prawdopodobnie to zależy od orga, ale ciekaw jestem jak jest ogólnie przyjęte.
Spam Muthare został wycięty - posty ganiące Muthare również dostały rykoszetem.
Jeżeli macie pytania o army bookowe czary - zwłaszcza z tych książek, co dopiero wyszły - to proszę wkleić wording / zacytować fragment z którym macie problem.
pozdrawiam
Furion
Jeżeli macie pytania o army bookowe czary - zwłaszcza z tych książek, co dopiero wyszły - to proszę wkleić wording / zacytować fragment z którym macie problem.
pozdrawiam
Furion
Zasada Warpflame z domeny Tzeentcha w nowym book'u WoChu i pytanie:
Czy +1 do regeneracji przy zdanym teście z zasady Warpflame powoduje, że potencjalnie można dojść do regen 2+ lub nawet 1+ (tak wiem, że 1 oznacza niezdany test)? Czy jednak kolejne +1 do testów regenu nie kumulują się - tzn. unit który nie miał regenu może osiągnąć maksymalnie Regen 5+?
Czy +1 do regeneracji przy zdanym teście z zasady Warpflame powoduje, że potencjalnie można dojść do regen 2+ lub nawet 1+ (tak wiem, że 1 oznacza niezdany test)? Czy jednak kolejne +1 do testów regenu nie kumulują się - tzn. unit który nie miał regenu może osiągnąć maksymalnie Regen 5+?
"Warpflame Special Rule
At the end of each phase, any unit that suffered one or more unsaved Wounds from an attack with this special rule during that phase must take a Toughness test.(...) If the test is passed, all models in the unit gain the Regeneration (6+) special rule for the rest of the game. Any models in the unit that already have the Regeneration special rule instead gain +1 to all Regeneration saving throws for the rest of the game."
strona 126, special rules, regeneracja.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć regenkę lepszą niż 4+. Możesz mieć 2+, a nawet 1+ z czego gała zawsze obleje.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć regenkę lepszą niż 4+. Możesz mieć 2+, a nawet 1+ z czego gała zawsze obleje.
Całej jednostce.Xier pisze:Flesh to Stone - rzucam na paladyna na monsterze. Komu przysługuje bonus do tafa?
tak, nic mu tego nie zabrania.Catafractus pisze:Czy mag będący w walce może rzucić słonko?
- RedScorpion
- Falubaz
Czy można rzucić snajperkę w mounta (np. furmankę albo smoka)?
- RedScorpion
- Falubaz
Czy mogę prosić o odpowiedź?Czy można rzucić snajperkę w mounta (np. furmankę albo smoka)?
1.Czy Firestorm (6 z fire) zadaje obrażenie wszystkim modelom, które znajdą się pod nim w czasie gdy przesuwa się z miejsca położenia do miejsca docelowego w czasie scaterowania. Czy tylko modelom , które są pod nim po scaterze? Na Hit zostaje w miejscu?
2. Czy Firestorm zostaje na stole i rusza się losowo co turę magii jak inne vortexy?
Zasady Euro
1e. Jeżeli mam w rozpisce lizaków Becoming Cogitation to nie mogę już wziąć do rozpiski dispel scrolla? Jak i nie mogę już chanelować żadnych kostek do dispella na początku fazy magii?
2. Czy Firestorm zostaje na stole i rusza się losowo co turę magii jak inne vortexy?
Zasady Euro
1e. Jeżeli mam w rozpisce lizaków Becoming Cogitation to nie mogę już wziąć do rozpiski dispel scrolla? Jak i nie mogę już chanelować żadnych kostek do dispella na początku fazy magii?
po 1 Flame Storm a nie Fire Storm
po 2 czar to jest direct damage, nigdzie nie ma napisane, że to vortex i RiP, więc spada po rozliczeniu i nigdzie nie chodzi
po 3 jak strzelasz z katapulty to też idzie hit w miejsce a później wszyscy w drodze scattera? nie, dostają modele w ostatecznej pozycji templatki tylko tak jak Pit of Shades i inne takie
co do Lizaków to jeśli liczy się jako +2DD to nie możesz wziąć Scrolla ani channelować
po 2 czar to jest direct damage, nigdzie nie ma napisane, że to vortex i RiP, więc spada po rozliczeniu i nigdzie nie chodzi
po 3 jak strzelasz z katapulty to też idzie hit w miejsce a później wszyscy w drodze scattera? nie, dostają modele w ostatecznej pozycji templatki tylko tak jak Pit of Shades i inne takie
co do Lizaków to jeśli liczy się jako +2DD to nie możesz wziąć Scrolla ani channelować
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Mam takie pytanie. Czy ,"nowa" errata która zmieniała zasadę leczenia MI I MC z 5 life'a powodowala, że można było leczyć bohaterow którzy występują jako single model jak np. elficki bohater na orle czy inni kowboje?
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Spotkałem się kiedyś z taką zagrywką:
Gracz skaveński rzuca teleport i teleportuje asasyna. Chce go wstawić do oddziału który jest w CC. Ale opis czaru mówi że nie może stanąć bliżej niż 1" od wroga. Czy legalne jest wteleportowanie asasyna do np. tylnego szeregu jednostki? Sorki że nie wkleję opisu ale nie mam pod ręką booka do skavów
Mam nadzieję że ktoś mimo to zna odpowiedź
Gracz skaveński rzuca teleport i teleportuje asasyna. Chce go wstawić do oddziału który jest w CC. Ale opis czaru mówi że nie może stanąć bliżej niż 1" od wroga. Czy legalne jest wteleportowanie asasyna do np. tylnego szeregu jednostki? Sorki że nie wkleję opisu ale nie mam pod ręką booka do skavów