Jeśli faktycznie podręcznik do WE był robiony z myślą o 7 ed., to GW nieźle sobie zakpiło z graczy WElfickich pchając im tyle skirmishu, a potem w zasadach do 7 ed. ucinając im maszerowania w 8 calach od wroga.Christos pisze:Nie da sie ukryć że 6 edycyjny podręcznik do WE był tworzony z wizją wejścia nowej edycji w życie.
Chociaż oczywiście jest to podręcznik 6 edycyjny.
VII Edycja
Moderator: Gremlin
Ale z drugiej strony to nawet pasuje. Zrobili tak żeby kampiących po lasach elfików nie kusiło do pójścia na pałę, bo by ich wykosili w jedną turę. Tak przynajmniej sobie kampią, a jest ich trudniej ustrzelić, bo mają skirmisha. Może GW chciało, żeby właśnie tak na to spojrzeć?
Najlepszy hit w AB do WElfików to Alter Kindred. Zrobił furorę w zmierzchowych latach 6 ed., po czym nagle bardzo mocno stracił na grywalności.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Fajny sprinter, czego się czepiasz? Osobiście grałem nim raz i uważam że jest śmiszny. Wykończyłem nim HE chariota. Nie powiem że na 5 jego ataków trafiałem średnio 1, więc rozwalenie chariota zajęło mi 3 tury . Ale lepiej późno niż wcale.
Przy dobrych rzutach na niektóre jednostki Alter jest naprawdę niezastąpiony.
Nie o to chodzi Qbas. Fakt, Alter bije się całkiem nieźle, ale wraz z wejściem 7 ed. i zabraniem przez nią zasady "proximity" era Altera odeszła w niepamięć.Qbas pisze:Fajny sprinter, czego się czepiasz? Osobiście grałem nim raz i uważam że jest śmiszny. Wykończyłem nim HE chariota. Nie powiem że na 5 jego ataków trafiałem średnio 1, więc rozwalenie chariota zajęło mi 3 tury . Ale lepiej późno niż wcale.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
dawno dawno temu, w 6 edycji nie można było strzelać to pojedynczych modeli jeżeli były blisko oddziału...
Tak, teraz można.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
ale moim zdaniem Alter i tak nadal pozostaje świetnym herosem... tylko trzeba na niego bardziej uważać.
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Krassus pisze:
Nie o to chodzi Qbas. Fakt, Alter bije się całkiem nieźle, ale wraz z wejściem 7 ed. i zabraniem przez nią zasady "proximity" era Altera odeszła w niepamięć.
Szkoda tylko że na DMP co chwile widziałem rozpy WE z Alterami, więc chyba jednak nie odszedł w niepamięć.
To widocznie moda wraca, bo jego popularność do niedawna trochę przygasła.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Alter jest dobry i wcale nie znikał... tak jak nie znikają weapon teamy skavenów...
To że mało kto wystawiał Altera, to nie znaczny że wyszedł z obiegu. To była tylko chwilowa "zaćma". A to jeszcze bardziej dowodzi, że Alter jest przydatny, skoro po próbach gry bez niego jednak wrócili do wystawiania w swoich szeregach biegacza.
Z bohaterów to przywalić może jeszcze Treeman Anchient i Wardancer Lord (no ale to inna bajka). Fakt, że z małych herosów Alter bije najmocniej. Nie powiedziałem, że stał się bezużyteczny, ale brak proximity mocno go osłabiło. Sam go czasami wystawiam, ale kiedyś był zawsze w mojej rozpisce, a teraz pokazuje się już trochę rzadziej.
jak ktoś chce sprostowania to tak 6 edycyjny podrecznik do krasnali wyszedł razem z 6-tą edycją lub mieśiąc po i moim skromnym zdniem była to armia strasznie monotnna nastepny wyszedł pod koniec 6-tej edycji i zdecydowanie urozmaicil armię a także przyniósł ze soba mnostwa nowych plastikowych modeli ktore były juz obiecane jak zaczełem grać w battla czyli jakieś 7-8 lat temu. Znając życie podrecznik do WE wyjdzie jako ostani tak jak w 5 i 6 edycji
Pozdro
Pozdro