Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Re: Szybkie pytania

Post autor: Heptun »

Mam szybkie pytanie - jak łączycie w metalowych/plastikowych modelach miecze gdy zostaną ułamane ? Chodzi mi połączenie miecza z rękojeścią. Czy jakoś pin wrzucacie czy magnes ? Jakie są patenty by miecz dobrze się trzymał ? Klej wiadomo jest tylko środkiem tymczasowym :)

Fajnie by było jak ktoś by wrzucił zdjęcie takiego patentu.
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Nawiercasz rękojeść i ostrze wiertłem 1mm i pinujesz choćby fragmentem spinacza. Chyba wiele więcej tu nie ma do wymyślenia ;)

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Tylko jak miecz i rękojeść są tak małe, że pinu nie da się w wiercić czy umieścić ? Czasami masz miecz średnicy niewiele większej niż wiertło. Dlatego interesują mnie właśnie jakieś fotki jak to wygląda prze pomalowaniem ?

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

W sklepach modelarskich można dostać wiertełka już od średnicy 0,3 mm, więc spinowanie nawet cienkich elementów jest trudne, ale możliwe.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Witam kupiłem ostatnio działo imperialne używka. Jest malowane na ciemno srebrny, i pokryte jakimś dziwnym proszkiem który nie pokrywa całego działa ale pozostawia małe prześwity. Daje to bardzo dobry efekt. Czy jest to owy pigment ??
Obrazek

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

Post autor: mati13u »

@Kopyt
Wstaw zdjęcie to ocenimy #-o #-o #-o
Mój raczkujący blog:
http://orczekoszary.blogspot.com

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Obrazek

Oto takie coś
Obrazek

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Heptun pisze:Mam szybkie pytanie - jak łączycie w metalowych/plastikowych modelach miecze gdy zostaną ułamane ? Chodzi mi połączenie miecza z rękojeścią. Czy jakoś pin wrzucacie czy magnes ? Jakie są patenty by miecz dobrze się trzymał ? Klej wiadomo jest tylko środkiem tymczasowym :)
Jeśli figurka jest plastikowa, to można spróbować oczyścić powierzchnię i skleić klejem do plastiku. Nadtopiony plastik powinien dobrze się trzymać, tylko trzeba miecz czymś podeprzeć zanim zastygnie. Metalowe - tylko piny, ale nie zawsze da się to skleić - elementy mogą być za małe. Szczerze mówiąc kupiłem kiedyś komplet metalowych korsarzy, jeden miał ułamany miecz i po prostu go wywaliłem. Dużo precyzyjnej roboty z pinowaniem bez żadnej gwarancji, że się będzie trzymać.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

@Kopyt
To chyba pigmenty, ale nie jestem pewien.
spróbuj nałożyć trochę suchej pasteli(najlepiej sproszkowanej), i powinien wyjść nieco podobny efekt tj. trochę gorzej, ale niewiele :)
Mój raczkujący blog:

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Tiger Brown pisze:W sklepach modelarskich można dostać wiertełka już od średnicy 0,3 mm, więc spinowanie nawet cienkich elementów jest trudne, ale możliwe.
Dobra to macie może jakieś namiary na modele mini wkrętarek na tak małe wiertła ? Bo chyba do hobby drilla to takie wiertełko nie będzie pasowało ???

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

Heptun pisze: Dobra to macie może jakieś namiary na modele mini wkrętarek na tak małe wiertła ? Bo chyba do hobby drilla to takie wiertełko nie będzie pasowało ???
Będzie ponieważ one są na ,,trzonku" o średnicy ok 3mm
Mój raczkujący blog:

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Kuźwa, jeszcze tylko krótki kurs jak tego wiertła przypadkiem nie złamać i będzie ok :mrgreen:

Awatar użytkownika
mati13u
Mudżahedin

smiejagreg pisze:Kuźwa, jeszcze tylko krótki kurs jak tego wiertła przypadkiem nie złamać i będzie ok :mrgreen:
Ono nie jest do używania [-X [-X [-X tylko żeby reprezentacyjnie i dla szpanu leżało na pułce :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mój raczkujący blog:

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

smiejagreg pisze:Kuźwa, jeszcze tylko krótki kurs jak tego wiertła przypadkiem nie złamać i będzie ok :mrgreen:
To poproszę o link do specjalnego tutka 8)

Awatar użytkownika
Fumijako
Falubaz

Post autor: Fumijako »

Poleci ktoś coś dobrego na usunięcie kleju do plastiku?
Tak , wiem, że plastik się topi, ale kopyta odkleić od podstawki?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Odciąć?

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

mati13u pisze:
Heptun pisze: Dobra to macie może jakieś namiary na modele mini wkrętarek na tak małe wiertła ? Bo chyba do hobby drilla to takie wiertełko nie będzie pasowało ???
Małe wiertełka można też owinąć papierem. Powinno dać radę, jeśli średnica otworu w hobby drillu nie jest za duża. Ja mam wiertełko nie pamiętam jakiej firmy, ale wygląda podobnie do Army painter drill, dwie dwustronne końcówki do mocowania wierteł i daje radę z papierem.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
wedge
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wedge »

Czym jest i gdzie można dostać pink foam?

Awatar użytkownika
LoudLord
Oszukista

Post autor: LoudLord »

Echchch.. po raz kolejny- co do wiertełek, polecam cuś z modelarskiego
http://www.mojehobby.pl/catalog/Narzedz ... cenia.html
Ja mam uchwyt do wierteł kupiony za ~20zł od lat 7-miu, podobny do tego z firmy Duduś, wiertła od o,1 do 3,5 i wszystko działa bez szemrania 8)

CZAS JUŻ, bym i ja pytanie zadał. Czy mieliście do czynienia z farbami IdeaSpray? Jak się trzymają, jak kryją, zwłaszcza kolory z żółcią i odcienie bieli?
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Jaki jest najlepszy wash na złoty/miedz by pokazać że jest stara?
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

ODPOWIEDZ