Kila pytan poczatkujacego :P
Moderator: Gremlin
Re: Kila pytan poczatkujacego :P
Wtf jak to na orle jest 50x50, a nie 40x40...? Myślałem, że ma taka sama podstawkę jak great eagle?
@Luc - masz napisane w czarze, że single unit w lesie więc tylko jedną jednostkę wybierasz.Luc pisze:Btw. Jak to jest z Tree Singing do oddziału w lesie.
Co jeśli 2 oddziały są w lesie ?
Wybieram w kogo czy w oba ? (każdy D6 S5 ?)
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Dobra nie było pytania.Heptun pisze:@Luc - masz napisane w czarze, że single unit w lesie więc tylko jedną jednostkę wybierasz.Luc pisze:Btw. Jak to jest z Tree Singing do oddziału w lesie.
Co jeśli 2 oddziały są w lesie ?
Wybieram w kogo czy w oba ? (każdy D6 S5 ?)
W pracy nie mam booka
@Piotras
Kupiłem tego z GW i ma 50x50
Podobno uściślają podstawki bo kiedyś były 40x40 teraz, 50x50 i chcą ujednolicić ... ja tam zmieniać podstawek nie będę... conajwyżej sobie dorobię jakieś przedłużki z kartonika pod mastery
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Ogólnie to plotka mówiła, że orły te nowe mają podobno 50x50.Laik pisze:z tego co się orientuje to GW ma gdzieś na swojej stronie ustalone co ma być na jakich podstawkach i LS nie zamierza tego zmieniać.
LS to podchwyciła i postanowiła uściślić... co z tego wyszło nie mam pojęcia.
Co gorsza nasz Smok ma podstawkę 50x50 a według kudłatego i LS każdy smok ma teraz podstawkę 50x100.
Ja podstawek przerabiać nie mam zamiaru bo za dużo roboty z tym... łatwiej doczepić jakieś rozszerzenie pod mastery.
Jak coś będę wiedzieć to dam znać, ale generalnie nie ma co panikować
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Ostatnio zastanawiałem się nad paroma opcjami lord/boh i przedmiotami do nich i tu mam pytania:
1)Lord który posiada zaklęte szpile i łuk z Loren ma 4 strzały ale gdy dodać mu korowód Dzierzb to ma 5 atak(18", snajperka itd.) i tez jest on oparty na zasadzie zaklęte szpile?
2)Jeśli wystawimy Lorda ze wspólnoty strażników ścieżek i dodamy mu Korowód dzierzb to czy ten dodatkowy atak też podlega zasadzie zabójczy strzał ? i czy działa na 15" czy na 9"(połowa 18")
3)A teraz kombo;) Czy wystawiając np. Lorda Strażnika Ścieżek dając mu Stado Złowróżebników(6" k6 ataków strzeleckich) i do tego używa Korowodu dzierzb (18") to czy na wszystko działa zabójczy strzał ? i czy będzie on wtedy na 3" i na 9" odpowiednio do zasięgu ? i gdyby dać jeszcze lordowi szpon łowcy (łuk snajperka) czy wtedy strzał z łuku będzie zgodnie z zasada pozbawiony zasady zabójczy strzał ale kolejne strzały z korowodu dzierzb i stada Złowróżebników będą podlegały nadal tej zasadzie?
1)Lord który posiada zaklęte szpile i łuk z Loren ma 4 strzały ale gdy dodać mu korowód Dzierzb to ma 5 atak(18", snajperka itd.) i tez jest on oparty na zasadzie zaklęte szpile?
2)Jeśli wystawimy Lorda ze wspólnoty strażników ścieżek i dodamy mu Korowód dzierzb to czy ten dodatkowy atak też podlega zasadzie zabójczy strzał ? i czy działa na 15" czy na 9"(połowa 18")
3)A teraz kombo;) Czy wystawiając np. Lorda Strażnika Ścieżek dając mu Stado Złowróżebników(6" k6 ataków strzeleckich) i do tego używa Korowodu dzierzb (18") to czy na wszystko działa zabójczy strzał ? i czy będzie on wtedy na 3" i na 9" odpowiednio do zasięgu ? i gdyby dać jeszcze lordowi szpon łowcy (łuk snajperka) czy wtedy strzał z łuku będzie zgodnie z zasada pozbawiony zasady zabójczy strzał ale kolejne strzały z korowodu dzierzb i stada Złowróżebników będą podlegały nadal tej zasadzie?
1. Z armybooka : "Oprócz własnych ataków strzeleckich, model z Dzierzbami dysponuje dodatkowym atakiem strzeleckim.(...)". A więc , nie. Na początku wypuszczasz 4 strzały a potem pojedynczą strzałę z korowodu. Dodatkowo, korowód dzierzb to nie strzała wypuszczona z łuku.Ready pisze:Ostatnio zastanawiałem się nad paroma opcjami lord/boh i przedmiotami do nich i tu mam pytania:
2. Jak dla mnie nie. Zabójczy strzał "Wszystkie niemagiczne strzały modelu ze zdolnością Zabójczy strzał...(...)". Korowód dzierzb nie jest strzałą tylko dodatkowym atakiem strzeleckim (Dzierzby to licho).
3. Postać może wybrać jedno licho (wg armybooka). Wyjątkiem jest Ancient Treeman. Co do KB - j/w.
Jakby combo które opisałeś w pkt 3 było legalne, to uwierz, że bardzo dużo osób by na nim grałoReady pisze:no fakt, ale musiałem sie zapytać dzieki.
EDIT: z drugiej strony na innym forum wyczytałem ze lord WW może mieć dwie snajperki z czego jedna z kb to już nie wiem o co biega.
"Różnica niewielka, ale jest. Mianowicie ochrona takiego bohatera (uwaga, Panie! oraz -2 do trafienia) i umiejętność Zwiadowca. Dalej jest koszt, gdyż nie trzeba brać Lorda, aby mieć fajnego Cichociemnego w armii. Osobiście (już kiedyś chyba o tym pisałem) korzystałem ze Szlachcica ze Strażników ze snajperką lub dwiema (z czego jedna gwarantuje Zabójczy Cios).
Nawiązałem do tej wspólnoty ze względu na pytanie o czempiona Waywatcher'ów.
"
z forum Warhammer World http://www.warhammerworld.ugu.pl/viewto ... c&start=10
hmmm niech sie ktos jeszcze wypowie zawsze OverlordSlayer jak cos mówił to tak było...
Nawiązałem do tej wspólnoty ze względu na pytanie o czempiona Waywatcher'ów.
"
z forum Warhammer World http://www.warhammerworld.ugu.pl/viewto ... c&start=10
hmmm niech sie ktos jeszcze wypowie zawsze OverlordSlayer jak cos mówił to tak było...
1.Nie można właściwości magicznych strzał przekazać dzierzbom.Ostatnio zastanawiałem się nad paroma opcjami lord/boh i przedmiotami do nich i tu mam pytania:
2.Co do dzierzb to jest to dodatkowy atak strzelecki, ale nie jest on strzałą więc zabójczy cios pod niego nie podchodzi.
3.Pierwsza podstawowa rzecz wszystkie nie magiczne strzały (do łuku) wystrzelane przez takiego lorda maja zasadę zabójczy cios. Dzierzby/licha/złowróżebniki itp są magicznymi istotami, czasem są liczone jako dodatkowa broń zasięgowa, lub dodatkowy zasięgowy atak, a na pewno nie są zwykłymi strzałami (do łuku), więc zdolność ta na nie nie działa.
ad3.W armii na każdym bohaterze możesz mieć maksymalnie jednego duszka, dodatkowo w armii duszki nie moga się powtarzać. Jedynym wyjatkiem co do ilości, przy zachowaniu wyżej wymienionych zasad, są starożytne drzewce i branchwraith (nie mam pojęcia jak im po polsku).
ad3.Najnowsze Q&A do WE z oficjalnej strony GW:
I tu się faktycznie pojawia pytanie czy Szpon Łowcy będzie działać z zasadą zabójczego ciosu Lorda ze wspólnoty strażników ścieżek? Ich zasada mówi, że zdolność ta działa w wypadku niemagicznych strzał, zdolność łuku również działa z niemagicznymi strzałami. W myśl wyżej wymienionego zapisu (innego nie znalazłem) rozumował bym, że te dwie rzeczy się kombią, jak długo nie będę używał magicznych strzał. A powyższy zapis z Q&A zapewne jest po to żeby móc takim łukiem zadawać obrażenia np.istotom eterycznym.Q:Do arrows fired by a magic bow count as magical attacks?(p62)
A:Yes
No ale fajnie by było jak by się wypowiedziała jakaś bardziej tęga głowa, bo ja to nie mam doświadczenia z miedzy narodowych turniejów.
To chyba tyle w temacie.
Pozdrawiam
jak interpretuje się ten zapis z zasad euro:
"Any item that auto-dispels a spell counts as generating 1 DD each magic phase''
tzn ze dispell scroll automatycznie daje nam w kazdej fazie magii kostke dispela? czy że to sie liczy do jakiegos maksimum kosci ktorego nie mozemy przekroczyc, pytanie moze banalne, bo niby wszystko jest w zasadach napisane, ale jak widac u mnie z angielskim nie najlepiej
widziałem juz gdzies w tym albo innym temacie podobne pytanie ale nie moge znaleźć
"Any item that auto-dispels a spell counts as generating 1 DD each magic phase''
tzn ze dispell scroll automatycznie daje nam w kazdej fazie magii kostke dispela? czy że to sie liczy do jakiegos maksimum kosci ktorego nie mozemy przekroczyc, pytanie moze banalne, bo niby wszystko jest w zasadach napisane, ale jak widac u mnie z angielskim nie najlepiej
widziałem juz gdzies w tym albo innym temacie podobne pytanie ale nie moge znaleźć
- White Lion
- Kretozord
Takie może trochę głupie pytanie.
W co teraz wchodzą KB ?
Q: Does Killing Blow work against a mounted character regardless
of what he is mounted on? (p72)
A: Yes, as long as the character would count as an infantry
model if it wasn’t mounted.
tzn. rozumiem że wchodzą w każdego bohatera/lorda, obojętnie na czym siedzi, jeżeli dało by się go wystawić bez tego czegoś i wtedy byłby podatny. Tak ?
Np. KB działa na:
- króla na tarczy
- pegazistę czy orłowca
- lorda na smoku
itp.
a czy to się przenosi też na oddziały?
Tzn czy skoro np. Bretoński Rycerz na Pegazie (unit nie bohater) może zostać równie dobrze wystawiony na koniu to czy KB działa na pegazy i inne tego typu stworzenia z jeźdźcami ?
Np:
- Unit pegazów Bretońskich
- Skinki siedzące na Stedziu
- Vampira na Coven Thronie
itp ?
czy pozwolenie na ściągnie z KB odnosi się tylko do postaci ?
W co teraz wchodzą KB ?
Q: Does Killing Blow work against a mounted character regardless
of what he is mounted on? (p72)
A: Yes, as long as the character would count as an infantry
model if it wasn’t mounted.
tzn. rozumiem że wchodzą w każdego bohatera/lorda, obojętnie na czym siedzi, jeżeli dało by się go wystawić bez tego czegoś i wtedy byłby podatny. Tak ?
Np. KB działa na:
- króla na tarczy
- pegazistę czy orłowca
- lorda na smoku
itp.
a czy to się przenosi też na oddziały?
Tzn czy skoro np. Bretoński Rycerz na Pegazie (unit nie bohater) może zostać równie dobrze wystawiony na koniu to czy KB działa na pegazy i inne tego typu stworzenia z jeźdźcami ?
Np:
- Unit pegazów Bretońskich
- Skinki siedzące na Stedziu
- Vampira na Coven Thronie
itp ?
czy pozwolenie na ściągnie z KB odnosi się tylko do postaci ?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1