Co się stanie, jeżeli nie ma miejsca na postawienie manglera 1" za oddziałem przez który przeleciał, ze względu na impassa ??
W FAQu jest napisane o takiej sytuacji w przypadku krawędzi stołu.
Mangler Squig
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pomogę troszkę bo temat poruszaliśmy już w naszym wątku ( goblińskim). Czy poniższe jest poprawne ? Zgodne z "literą" zasad czy tez zgodne z ich "duchem" ?
Słowian pisze: Przeanalizujmy to dokładnie bo faq dotyczy sytuacji z krawędzią stołu a nie z budynkami, impasami (korzystam z podręcznika w wersji angielskiej).
Przy krawędzi tak jak poniżej (stosujemy zasady z FAQ które są ważniejsze niż podręcznik):
Wpadamy w jednostkę (2k6 hitów), nie ma miejsca między nią a krawędzią i dodatkowe k6 hitów, Mangler ginie. Suma hitów 3k6.
Natomiast przy budynkach i impasach (zgodnie z ostatnim akapitem zasad Manglera):
Wpadamy w jednostkę (2k6 hitów), zdajemy test Dangerous Terrain ( za zetknięcie się z budynkiem/impasem), jeżeli mangler żyje to ustawiamy się cal od budynku/impasa czyli -> Wpadamy w jednostkę (2k6 hitów) i ustawiamy się cal za nią. Mangler żyje. Suma hitów 4K6.
Zgadza się ?
"When you're a goblin, you don't have to step forward to be a hero-everyone else just has to step back!" - Biggum Flodrot, goblin veteran
Już napisałem pytanie tutaj: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 1#p1042941
Szkoda męczyć moderatorów i rozmnażać tematy ...
Szkoda męczyć moderatorów i rozmnażać tematy ...
Life's a game with save and load features disabled.
Nikt z mądrych gółw nie potwierdził mojego rozumowania więc nie wiem czy można je przyjąć za obowiązujące. W temacie z pytaniami nie ma odpowiedzi na nasze pytanie (albo nie potrafiłem ich znaleźć).
"When you're a goblin, you don't have to step forward to be a hero-everyone else just has to step back!" - Biggum Flodrot, goblin veteran
Jest to chyba najbardziej logiczne rozumowanie. W FAQu jest też wzmianka, że zachowuje sie jak fanatyk, ze zmianą zasad odnoszących się do krawędzi, a sam fanatyk w zderzeniu z impasem poprostu ginie. Ale fanatyk to nie mangler, więc nie było to do końca jasne.
Poczekamy... Może ktos jeszcze się na ten temat wypowie.
Poczekamy... Może ktos jeszcze się na ten temat wypowie.
"JOIN OR DIE"