Co was trzyma z WFB?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
wertex
Chuck Norris

Co was trzyma z WFB?

Post autor: wertex »

Tak jak w temacie. Biorąc pod uwagę, że WFB ma sporo błędów, 8 edycja uczyniła z tej gry niezbyt turniejową grę, ceny są wysokie. To co was trzyma przy tej grze?
EAT SLEEP CONQUER REPEAT

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Lubię ją.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

wertex pisze:To co was trzyma przy tej grze?
Takie nudne pytania.
Warhammer zawsze miał błędy. 8 edycja jest super. Z cenami sobie radzimy.

Ale na pewno za chwilę odezwie się jakiś były gracz w rodzaju MKG, który nas oświeci, że Warmahordes jest lepsze.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

wertex pisze:Tak jak w temacie. Biorąc pod uwagę, że WFB ma sporo błędów, 8 edycja uczyniła z tej gry niezbyt turniejową grę, ceny są wysokie. To co was trzyma przy tej grze?
Żona i piątka dzieci na utrzymaniu...

Dlaczego uważasz, że nie turniejową? W poprzednich edycjach też były rzuty kostkami :)

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

wokrze pisze:
wertex pisze:Tak jak w temacie. Biorąc pod uwagę, że WFB ma sporo błędów, 8 edycja uczyniła z tej gry niezbyt turniejową grę, ceny są wysokie. To co was trzyma przy tej grze?
Żona i piątka dzieci na utrzymaniu...
bez jaj..
ja mam tylko jednego syna ale i tak sporo wysiłku i kombinowania wymaga ode mnie zrobienie czegokolwiek przy figurkach tak żeby nie zamieniły się w ludziki lego ani kierowców straży pożarnej :)

przy piątce sobie tego nie wyobrażam :):)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Zajebiście się w nią gra, a świat warhammera ma swój niepowtarzalny klimacik.

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Post autor: Mistrz Miecza Hoetha »

Mnie przy warhammerze trzymają ludzie pytający, co mnie przy nim trzyma.
A tak na serio jak ci się nie podoba to nie graj, a jak ci się podoba to graj. Proste no nie?
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony

MKG
Mudżahedin

Post autor: MKG »

JaceK pisze:
wertex pisze:To co was trzyma przy tej grze?
Takie nudne pytania.
Warhammer zawsze miał błędy. 8 edycja jest super. Z cenami sobie radzimy.

Ale na pewno za chwilę odezwie się jakiś były gracz w rodzaju MKG, który nas oświeci, że Warmahordes jest lepsze.
Wiesz, mądralo, w Warmahordes w życiu nie grałem (nawet nie miałem chęci w zasady się głębiej wczytać) a pytanie też uważam za nudne, tak więc może darujesz sobie podwórkowy Fruedyzm jak wymieniasz konkretną osobę. :?

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

8 edycja akurat jest ok. Oby nie wprowadzili 9 za szybko...
Co do WFB, to również jestem zdania, że schodzi na psy. Figsy coraz brzydsze(z wyjątkami), coraz droższe (bez wyjątków), finecasty i nieklimatyczne booki. Ale co zrobić? Można płakać, albo kombinować i grać dalej.
Mnie, pomimo wyjątkowej niechęci do polityki GW przy wfb trzyma kilka czynników.

Po pierwsze, rynek wtórny pozwala zdobyć modele z poprzednich edycji, więc jak chcę sobie złożyć armię na 6-edycyjnych modelach (najlepsza edycja, imo, tak pod względem modeli, jak i klimatu), to robię to i mam armię ładniejszą i bardziej 'cool', bo postarałem się zdobyć odpowiednie rarytasy. Tutaj jednak jest dowolność, każdy lubi co innego, mówię za siebie.

Po drugie, poświęciłem tej grze lata mojego życia, mnóstwo pieniędzy, które odkładałem odmawiając sobie innych rzeczy, spędziłem długie godziny malując, czytając książki. To naprawdę kawał życia. Dorastałem, poświęcając każdą wolną chwilę figurkom. Można powiedzieć, że w jakiś sposób ta gra zdefiniowała mnie, jako człowieka.

Po trzecie i chyba najważniejsze, środowisko. Wiem, że nie pojawiasz się prawie na turniejach i nie masz dużo graczy w okolicy, ale to naprawdę jest najważniejsze. Od pierwszych turniejów na karteczkach, to pierwszych wyjazdów pociągiem do innych miast jako szczyl, do turniejów w całej Polsce, a teraz w Wielkiej Brytanii, każdy turniej to był wyjazd 'z ekipą'. Nawet jak miałem dość battla, to jechałem, bo załoga mojego klubu, czy inni znajomi gracze sprawiali, że spędzałem super czas. Na takich wyjazdach rodziły się lokalne legendy :D Z nikim nie mam takiej beki jak z kumplami przy piwku jadąc np. 13,5 h pociągiem do Gdańska z bandą dziwaków w przedziale. Każdy gracz ma swoje historie związane z wyjazdami na turnieje. Zazwyczaj wyjazd jest lepszy od samego turnieju :mrgreen:

Po czwarte, różnorodność wfb jest ogromna. W Warmachine/Hordes model ma ustalony typ broni, ustalony zestaw zasad i nic z tym nie możesz zrobić. W wfb wszystko możesz złożyć tak, jak Ci się podoba. To pozwala na kreatywne myślenie i zmienianie mety.

Domaluj armię i rusz dupę ze swojego podwórka, a zobaczysz, czemu tylu ludzi trwa przy wfb 8) Do Bielska nie masz daleko.
pzdr
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Jasif pisze: [...] 6-edycyjnych modelach (najlepsza edycja, imo, tak pod względem modeli, jak i klimatu)
This. Najfajniejsze modele. Najfajniejsze AB. Najfajniejsze zasady. Tylko DE podpakować odrobinkę i jest luz :). Ewentualnie zasady z 7 edycji i AB z 6 :)
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

JaceK pisze:8 edycja jest super. Z cenami sobie radzimy.
+1

Jasif też fajnie napisał :)

Również mam nadzieję że 9 ed szybko nie nadejdzie.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Post autor: Mistrz Miecza Hoetha »

Sevi pisze:
+1

+1
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Mistrz Miecza Hoetha pisze:
Sevi pisze:
+1

+1
Plotki na warseerze są jednoznaczne - termin wyjścia 9 edycji to druga połowa przyszłego roku. Tutaj troszkę więcej szczegółów:
http://cytadela.pl/modules.php?name=New ... e&sid=2073

A jeśli chodzi o pytanie będące sednem tego wątku:
- klimat heroicznego high fantasy, który czuć w zasadach
- bardzo rozbudowany świat - a co za tym idzie szerokie spektrum różnych figurek (od archaicznych z 4 - 5 edycji, przez słynną szóstą i obecne - do zamienników mantica, awatars of war itp.)
- uwielbiam skavenów, którzy w innych systemach nie występują
- nie chce mi się uczyć zasad do innych systemów
- do battla najłatwiej znaleźć przeciwnika
- a przy tym jest w tej grze troszkę miejsca na manewrowanie oddziałami, strategię (choć głównie na etapie robienia rozpiski).

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

Zajebisty klimat i hobby. No już zapowiadają reedycję 7 armii i 9 edycja nas czeka [ takie pogłoski ]
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

InkubPendragon
Oszukista

Post autor: InkubPendragon »

Czemu gram? Bo lubię tę grę, świat i - mimo wszystko - liczne figurki GW. Poza tym za stary jestem, żeby teraz się zmieniać:)

A co do kolejnej edycji WFB - Cytadela ma jakies spoznione plotki. To co napisze, jest nowsze, zrodlo generalnie to samo. WFB edycja 9 ma byc w 2015 r., maja - PONOC - zrezygnowac z ksiag armii na rzecz jednej ksiazki, tak jak Ravening Hordes bylo do 3. edycji. Czas pokaze czy tak bedzie. Gra jednak niemal na pewno zostanie napisana od nowa - Rick Priestley nie pracuje już w GW, GW w ciagu ostatnich kilku tygodni oglaszalo zapotrzebowanie na ludzi zajmujacych sie pisaniem zasad, pisaniem fluffu i redaktorow. Przypuszczam, ze zechca dokladnie odswiezyc ten dosc skostnialy i przestarzaly mechanicznie systemik.
http://www.miniwojna.blogspot.com - gry bitewne i malowanie figurek

http://polskiefigurki.blogspot.com/ - wiadomości o polskich grach bitewnych, figurkach i akcesoriach do nich

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

9 edycja wiele zmian nie wniesie, to parzyste wywracają zasady więc spokojnie :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Też czytałem o tym co mówi InkubPendragon - na ile to wiarygodna plotka to czas pokaże. Ale jakby się miała sprawdzić to może być duuuża rewolucja.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

ja miałem 16 lat był to rok ..o matko #-o 1988 :mrgreen: kiedy pierwszy raz usłyszałem o świecie Warhammera... przeczytałem w jakiejś gazecie o rpg i o angielskim warhamerze ...to były inne czasy - Atari i Zx Spectrum inna epoka - zacząłem myśleć co to jest? A nazwa Warhammer kojarzyła mi się miło :).. Po kilku latach przystąpiłem do klubu Strych (Jabersmok) i był tam był gość który jeździł do Anglii... przywiózł pudełko plastikowych Chaos Warriorów ... no i tak to się zaczęło. Nie było człowieka w klubie który się nie zachwycił tymi przecież prymitywnymi figurkami :) Gra nie jest jakoś super dopracowana a element losowy 8 edycji jest wysoki . Z jednej strony to fajnie bo nie każdy jest napoleonem a czasem po prostu dobrze rzucając można wygrać z dużo lepszym graczem a z drugiej strony wiele ludzi to odstraszyło... Trzyma mnie siła przyzwyczajenia -nic więcej - bo jest masa naprawdę dużo lepszych gier bitewnych z super zasadami... kochałem też Epica 40000 :( chciałbym doczekać czasów że go wznowią :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Epica znam tylko ze świetnej gry Final Liberation :) Miodzio.
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

PiotrB pisze:Trzyma mnie siła przyzwyczajenia -nic więcej - bo jest masa naprawdę dużo lepszych gier bitewnych z super zasadami... kochałem też Epica 40000 :( chciałbym doczekać czasów że go wznowią :)
na szczęście nie musisz czekać: jest cały czas dostępny w sprzedaży:

http://www.games-workshop.com/gws/catal ... list-games

ODPOWIEDZ