(WIP) Brother Captain Stern (Grey Knight Hero)

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

(WIP) Brother Captain Stern (Grey Knight Hero)

Post autor: Tomash »

Figurka co prawda do czterdziestki, na dodatek na gloriavictisowe wrześniowe PMoTM, ale wolę wszystkie swoje figurki mieć w jednym miejscu i na innych forach dawać tylko linki do tego tematu :)

Jest to bardzo wczesny WIP - zacząłem kolesia malować cztery godziny temu, przerwałem półtorej. Zrobione są tylko czerwone szmaty (znaczy, pozostało nanieść na nie ornamenty).
Po raz pierwszy jestem naprawdę zadowolony z przejść (ich niewidoczności) na czerwonym płaszczu :) Na zdjęciu co prawda satynowy lakier do spóły z fleszem trochę za ostro dały się we znaki, ale serio ta szmata wygląda nieźle.
Trzecia figurka, która z założenia ma mieć srebrnometalowy pancerz z niebieskawym połyskiem. Pierwsza, w której pancerz ma szansę wyjść jak chciałem - chyba nareszcie dobrałem swój "silver-blue armor wash" (położony na czysty boltgun metal). Teraz już "tylko" rozjaśnienia i laserunki tuszami.

Moja pierwsza figurka do 40k malowana na białym podkładzie. Chciałem wydobyć silne, jaskrawe kolory, a poza tym bałem się, że czarny spray - jako że daje o wiele grubszą warstwę - "zamuli" detale.

No, koniec tego gadania - oto pierwsze stadium malowania Brata Kapitana Sterna:
Obrazek Obrazek
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Jak się potrafi spreyować to nic nie "zamuli" :badrin: Ta szmata wygląda na zdjęciu jakby była z plasteliny, albo były dawane na nią milimetrowe warstwy każdej farby :P O tym że świeci sie to wszystko to nie wspomnę :P Czekam na gotowego figsa bo na razie nie ma co oceniać bo zdjęcie cienkiej jakości :P

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Przejscia sa naprawde niezle , ale wtazenie jakie robi ten lakier z fleszem...... Jakbys polozyl tam pol sloiczka czerwonego... Wierze , ze na zywo lepiej wyglada , bo na tych zdjeciach jest dosc kiepawo...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Połysk jest przez lakier satynowy plus flesz.

Sykstus: dużo już figurek sprayowałem, pewnie nawet sprejami, o których jeszcze nie słyszałeś ;) Czarny daje dość grubą (i gładką) powłokę, przez co jest niemiły dla malutkich detali.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Sykstus
Masakrator

Tomash pisze: Sykstus: dużo już figurek sprayowałem, pewnie nawet sprejami, o których jeszcze nie słyszałeś ;) Czarny daje dość grubą (i gładką) powłokę, przez co jest niemiły dla malutkich detali.
To te detale muszą być maciupeńkie skoro sprey je "zalewa". W mojej krótkiej karierze malarza nie udało mi sie tak pospreyować, żeby jakieś detale zaniknęły :P

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Nie mówię o zalaniu do zniknięcia - mówię o "wyobleniu". W sensie utraty "definicji" (ostrych i konkretnych kształtów) przez detal.

Sykstus
Masakrator

Tomash pisze:Nie mówię o zalaniu do zniknięcia - mówię o "wyobleniu". W sensie utraty "definicji" (ostrych i konkretnych kształtów) przez detal.
To taki efekt można uzyskać malując pędzlem podkład (chaos black) ale że sprey taki gruby był... Wszystko zależy od sposobu spreyowania moim zdaniem ;) Ale w końcu Ty masz więcej doświadczenia w tej dziedzinie więc nie pozostaje mi nic poza uwierzeniem w twą mądrość ;) Ale i tak będę używał Chaos Black-a w Spreyu :P Chyba ze polecasz jakis lepszy ( i tańszy) czarny sprey do figsów ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Nie używałem innych sprayów niż GW i Maimeri Idea - te ostatnie dlatego, że są w innych kolorach niż biały i czarny. Najfajniej chyba to wchodzi czarny z aerografu - pełna kontrola nad grubością warstwy :)

Bardzo śmieszne z tą mądrością :P

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Srebrny pancerz chyba skończony - dokładnie to chciałem osiągnąć, oczobijny i połyskujący srebrny z niebieskawym połyskiem.
Zacząłem złote elementy, chociaż oczywiście czeka je jeszcze trochę rozjaśniania.
Pomalowane oczy (jedna z moich niewielu figurek, którym udało się nie zrobić zeza :D ), spoglądające lekko w górę - pewnie walczy ze sporym demonem. No i pierwsze podejście do skóry twarzy, chociaż jestem średnio zadowolony z efektu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sykstus
Masakrator

Mithril, mithril :P Na razie dziwnie ta skóra wygląda z białymi włosami ale nie jest zła :P

Awatar użytkownika
thral92
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: thral92 »

woodie ja nie wiem czego ty sie czepiasz? czy ty mu zazdroscisz czy jak? jego figsy sa ze 100 razy lepsze od twoich ktore do tej pory widzialem a krytykujesz je tak jakbys byl zwyciezca GD albo jakims super pro malarzem, wyluzuj ;);););) figurka super bardzo ciekawy efekt tego pancerza- podoba mi sie :D:D:D:D:D

Sykstus
Masakrator

thral92 pisze:woodie ja nie wiem czego ty sie czepiasz? czy ty mu zazdroscisz czy jak? jego figsy sa ze 100 razy lepsze od twoich ktore do tej pory widzialem a krytykujesz je tak jakbys byl zwyciezca GD albo jakims super pro malarzem, wyluzuj ;);););) figurka super bardzo ciekawy efekt tego pancerza- podoba mi sie :D:D:D:D:D
Teraz to ja ciebie nie rozumiem thral.... Skoro Tomash chce żeby to był mocno świecący metalik to mówię że musi jechać do mithrila.... po to pod forum jest i ten temat żeby o takich rzeczach dysputować...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Bez napinki, panowie :)
Wystawiłem na forum, znaczy proszę o krytykę. Nie tylko propainterów - czasem oko "dziecka" dostrzeże rzeczy, które umykają uwagi "pro".

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

Świetna skóra, jak byś podał kolorki jakie na nią zapodałeś to wogólę był by pełen syt :)

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

dwa słowa.. większe kontrasty:) szczególnie na czerwonym bo wyszedł płasko. twarz też bym podrasował ciemniejszymi cieniami miejscowo:)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Nie podam przepisu na skórę, bo... nie pamiętam - to jakaś chwilowa prowizorka, jako że głupio cykać zdjęcia białej mordzie z oczami i wołać "zrobiłem oczy" :D
Pamiętam trzy etapy na pewno: tanned flesh + jakaś_ciemna_zieleń (ja użyłem highlands moss Reaper MSP, ale dark angels green GW też powinien dać radę), potem tanned flesh + jakiś_jasny_cielisty (użyłem rosy highlight Reaper MSP, citadelowy elf flesh jest trochę zbyt żółtawy), a potem czysty jakiś_jasny_cielisty.

@Vocal: kurczę, czy tylko ja nie lubię tutaj przesadzonego cieniowania? ;)

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

nie wiem, ale ja nie lubię niedopracowanego cieniowania:P do przesadzonego Ci jeszcze baaaaardzo daleko:) a do odpowiedniego jeszcze trzeba trochę więcej kontrastów. naprawdę te modele będą dużo lepiej wyglądać, sam zobaczysz jeśli spróbujesz;)
zresztą tu nie chodzi nawet o gusta... figurki ze słabymi kontrastami wyglądają po prostu płasko na zdjęciach i nudno. a ponadto jeśli to figurka na stół to będzie oglądana przede wszystkim z odległości i tu również będzie wyglądać jak niedomalowana.
swoją drogą rób jak uważasz, przecież to Twoje figurki:) ja Ci tylko daję rady (oparte na moim własnym doświadczeniu), sprowokowane wrzuceniem tych fotek do oceny przez innych;)
pozdro i keep working!

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Kolejny, tym razem już późny WIP. Wystawialny na masterze, na gloriavictisowym PMoTM też od biedy przejdzie, ale podobnie jak Landek ma u mnie status "do wykończeniówki". Jutro chama nie pocisnę, trzeba podmalować wirnik i 3 assaultowców na Arenę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

PS. Sykstus, wiem że do mithrila. Teoretycznie. Bo w tym przypadku jest z lekka inaczej - mithril to za mało, ten pancerz jest już na tyle jasny. Poznasz trochę różnych ciekawych farbek innych niż GW firm, to Ci powiem do jakiego koloru wyciągam pancerz Sterna na krawędziach :)

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Płaszczyk bardzo konkretny, ale metal i złoto mi się nie podobają - wolę bardziej pocieniowany metal (tzn na pierwszym zdjęciu wygląda ok, ale na ostatnim już słabo), a i złoto nie jest ani pocieniowane ani rozjaśnione. Ale skoro jeszcze do wykończenia, to zakładam że po prostu nie zdążyłeś tego zrobić ;). Za to, o czym już wspomniałem, płaszcz (szczególnie z tyłu) jest mega :)

Sykstus
Masakrator

No nie wiem co komentować skoro wip :P A jakby dodać do mithrila skull white-a trochu... też by sie tak dało ;) A GW używam bo mogę kupić na miejscu od ręki ( i jeszcze z promocją :P )

ODPOWIEDZ