Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Wojwen
Powergamer Rozpiskowy

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Wojwen »

Jaka podstawkę ma standardowa figurka np. goblin lub ork (chodzi mi o rozmiary). Wszystkie podstawki podobnych jednostek mają takie same rozmiary?

AndreFW
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: AndreFW »

goblin 20x20, ork 25x25 i to są 2 podstawki dla piechoty (nie licząc np. podstawek ogrowych), inne typy modeli np. monster albo chariot maja swoje podstawki

Salak
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Salak »

1. Na modele typu Monsterous Cavalry etc. Killing Blow nie działa w ogóle, tzn. nie kasuje nawet as?
2.Zerówka z Death a maszyny - bierzemy Ld załogi i ściągamy tylu załogantów o ile czarodziej wygra rzut, czy też ściągamy zawsze tylko jednego załoganta? A jak ze steam tankiem? Działa normalnie, bierzemy Ld Engineera i czołg traci tyle W o ile przegra?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

1. KB Nie dziala na MC
2.bierzemy Ld załogi i ściągamy tylu załogantów o ile czarodziej wygra rzut.
Działa normalnie, bierzemy Ld Engineera i czołg traci tyle W o ile przegra.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Ograniczenia Euro
Vampire Counts
Flying units 0-4
Czy "bat swarm" z hover, tez jest na liczone do tego ograniczenia ?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, o 21:05 przez Leoh, łącznie zmieniany 1 raz.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

w demonach muchy maja hover i chyba sie nie licza :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

skad wiemy ze sie nie licza ?

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Licza sie. Hover to latanie, tyle ze nie mozna maszerowac wykonujac lot.

Wysyłane z mojego GT-P3110 za pomocą Tapatalk 2

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

:twisted: :twisted:

#-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o

Pytanie:
Jesli mam 2 kreski wilkow :twisted: , wystawione rowno na 12 calu, obok siebie a miedzy tymi 2 kreskami jest cal odstepu to jesli zaszarzuje oddzialem MB lataczy w ilosci 4+ #-o , to czy szarzuje na oba oddzialy jednoczesnie ?

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Daemons of Chaos (2400p,+1 Dispel Dice)
Skull cannon 0-1
Flyers max 4 in total
A tutaj wrona liczy sie do limitu lataczy?

Czy w wampirach wampir z bat formem liczy sie do limitu lataczy ?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, o 21:15 przez Leoh, łącznie zmieniany 1 raz.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

@wokrze
jeśli taka była intencja AR to ok :) nie śledziłem dyskusji do końca po wyjściu ograniczeń

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Leoh pisze: Pytanie:
Jesli mam 2 kreski wilkow :twisted: , wystawione rowno na 12 calu, obok siebie a miedzy tymi 2 kreskami jest cal odstepu to jesli zaszarzuje oddzialem MB lataczy w ilosci 4+ #-o , to czy szarzuje na oba oddzialy jednoczesnie ?
Tak 18RB.
Chyba że to 4+ to duża liczba wtedy może się okazać że jesteś w bocznej strefie jednych wilków i wchodzisz tylko w jedne z boku :P.

Co do lataczy to wszystko co nie chodzi po ziemi i ma zasadę flying movement, czyli lata, jest jednostką latającą.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

FAZIK pisze:
Leoh pisze: Pytanie:
Tak 18RB.
Chyba że to 4+ to duża liczba wtedy może się okazać że jesteś w bocznej strefie jednych wilków i wchodzisz tylko w jedne z boku :P.

Co do lataczy to wszystko co nie chodzi po ziemi i ma zasadę flying movement, czyli lata, jest jednostką latającą.

nieprawda

szarżujesz na dwa unity wyłącznie jeśli nie możesz dostawić się do jednego. a do wilków stojących cal od drugich możesz się spokojnie dostawić (chyba, że jakiś unit lub teren przeszkadza)
Obrazek

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

to powiedzmy ze prawe wilki stoja obok krawedzi stolu lub impasa i ja na te wilki chce szarzowac. Wtedy szarzuje na oba ! i NIE wykonuje żadnego manewru podczas którego to wilki "close the door"tak aby zmienić linie frontu i aby nie angażować drugiego unitu. Correct ?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Fisch pisze:nieprawda

szarżujesz na dwa unity wyłącznie jeśli nie możesz dostawić się do jednego. a do wilków stojących cal od drugich możesz się spokojnie dostawić (chyba, że jakiś unit lub teren przeszkadza)
Faktycznie jak najbardziej masz rację. Wielkość podstawek się liczy bo uda się zetknąć 2 podstawki MB z 1 wilkiem nie łamiąc zasad maksymalizacji i nie dotykając drugiej kreski pomimo że stoi dokładnie w tej samej linii.

BTW czy to aby na pewno jest pytanie dla początkujących skoro taka sytuacja jest bardziej niż nieprawdopodobna i wygląda na próbę nadużycia "conga lines"?
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

wokrze pisze:Licza sie. Hover to latanie, tyle ze nie mozna maszerowac wykonujac lot.

Wysyłane z mojego GT-P3110 za pomocą Tapatalk 2
El rey pisal na warhammer.org.uk, ze muchy sie w to nie wliczaja.
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 8#p1340108

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

FAZIK pisze:
Fisch pisze:nieprawda

Faktycznie jak najbardziej masz rację. Wielkość podstawek się liczy bo uda się zetknąć 2 podstawki MB z 1 wilkiem nie łamiąc zasad maksymalizacji i nie dotykając drugiej kreski pomimo że stoi dokładnie w tej samej linii.

BTW czy to aby na pewno jest pytanie dla początkujących skoro taka sytuacja jest bardziej niż nieprawdopodobna i wygląda na próbę nadużycia "conga lines"?
a) co to jest conga lines ?
b) a co jak mam 3MB w pierwszym szeregu, 2 w drugim ale ustawione po prawej stronie, przez co aby zmaksymalizowac drugi szereg powinienem sie dostawic bardziej po prawej niz po lewej (w kazdym razie na odwrot niz tak jak potrzebuje to zrobic aby nie dotykac 2 oddzialu)
c) mialem to na turnieju tyle ze po lewej od wilkow mialem impas lub inny oddzial wroga (juz nie pamietam) i musialbym sie dostawic do obu, zostalo to rozstrzygniete tak ze wilki do mnie domykaja a ja skrecam linie frontu. Wiec zdarza sie :)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

:mrgreen: told you,
mówiłem, że AR inaczej to widziało chyba z tymi muchami

@Leoh
maksymalizujesz B2B, drugi szereg masz w 4 literach

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Monster szarżuje infantry w budynku. Thunderstomp jest normalnie wypłacany ?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

ironhead pisze:Monster szarżuje infantry w budynku. Thunderstomp jest normalnie wypłacany ?
zasady domku, strona 126.
tak.

ODPOWIEDZ