Co z załogą maszyny, która ją opuściła?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Maciek P.
Falubaz

Co z załogą maszyny, która ją opuściła?

Post autor: Maciek P. »

Uczę się 7 edycji :)

Z tego co się wczytuje w zasady, załoga po opuszczeniu maszyny zachowuje się jak zwykły skirmishing unit (czyli, inaczej niż w 6 ed. nie musi robić auto flee od szarży itp)

Jestem jednak zakłopotany stwierdzeniami zawartymi w dziale War Machines podręcznika:

W akapicie "Movement" jest napisane, że maszyna wraz z zalogą zachowuje się jak skirmishing unit, z wyjątkami:
- minusy za ruch po wertepach
- nie może maszerować
- nie może szarżować

W akapicie "Fleeing Crew" jest napisane, że załoga, jak opuści maszynę staję się zwyczajnym skirmishing unitem.

Pytanie? Czy ograniczenia opisane w dziale "Movement" dotyczą też załogi biegającej bez maszyny (minusy za ciężki teren, brak możliwości szarży, brak marszu)?

Chyba nie, ale wole się upewnić

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Po opuszczeniu maszyny, załoga staje się 100% zwykłym skirmishem. Razem z maszyną jest takim "ułomnym skirmishem". Nie ma sprzeczności. Ograniczenia po odejściu od maszyny nie obowiązują.

Maciek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Macieju,
Ograniczenia z Movmentu mowia o ograniczeniach ktore spotykaja zaloge, gdy ta jest wciaz z maszyna.
Bez maszyny 100% skirmisha

ZłO
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ZłO »

wytłumaczcie mi taka sytuacje :

załoga jednej maszyny daje w odpowiedzi na szarże flee więc nie jest już związana ze swoją maszyną co czy dopóki maszyna od której ta załoga uciekła żyje, może ona dołączyć się do innej maszyny??

jeżeli tak to czy w momencie dołączenia do innej maszyny stają się oni częścią jej crew?? i nie mogą sie odłączać żeby z wrócić do maszyny matki??

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

jezeli masz maszynke bez obslugi to mozesz rozpoczac wedrowke ludu w celu jej obsadzenia
ta lub tez inna zaloga

ZłO
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ZłO »

tak ale czy w jednej maszynie może być więcej niż jedna obsługa?? i czy działa ona jako jeden oddział to znaczy nie może np przy 6 obsługantach w działku 3 pójść gdzieś tam i zając inna maszynę??

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ZłO pisze:tak ale czy w jednej maszynie może być więcej niż jedna obsługa?? i czy działa ona jako jeden oddział to znaczy nie może np przy 6 obsługantach w działku 3 pójść gdzieś tam i zając inna maszynę??
a czy jak masz oddział skirmishu(np Shadow Worriors) to mozesz go polaczyć z maszyna / klockem piechoty ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

ZłO pisze:tak ale czy w jednej maszynie może być więcej niż jedna obsługa?? i czy działa ona jako jeden oddział to znaczy nie może np przy 6 obsługantach w działku 3 pójść gdzieś tam i zając inna maszynę??
A czy oddział 6 kawalerzystów może podzielić sie na 2 oddziały po 3 kawalerzystów aby np zająć 2 ćwiartki ... oraz czy moge dołączyć 1 kawalerzyste do oddziału 2 kawalerzystów aby mieć us 5 i łamać ranki od boku / tyłu ? ... zadje mi sie ze nie moge więc załogi łączyć na tej samej zasadzie nie można.

ODPOWIEDZ