Malarskie inspiracje Starego Świata

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Galeria Azgarotha :) Update 19.03.2012 WIP Damsel

Post autor: Naviedzony »

Poprzednie zdjęcia lepsze. Fajny model, dobrze wyszła.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Azgaroth pisze:
smiejagreg pisze:Jak wyglądają odcienie na ostatnich fotkach w porównaniu z rzeczywistością? Mam wrażenie, że na fotach jest za dużo żółtego...
No niestety jest za dużo tego żółtego...zrobiłem sobie komorę do zdjęć z papierem śniadaniowym i dwoma lampami ale światło jest albo zbyt intensywne albo aparat robi prześwietlone fotki. Muszę poćwiczyć nad ustawieniami i w końcu może osiągnę pożądany efekt ;)
Myślę, że to może być wina swiatła. Jeśli papier jest biały, a nie żółty, to może zbyt żółte jest własnie światło. jak jest bardzo silne, to dominuje odcienie na fotce. Ja tak miałem u siebie. Miałem 2 bardzo silne żarówki i dokładnie tak samo wyglądały fotki. Teraz staram się robic je raczej przy świetle naturalnym. Poluję na niezbyt ostre swiatło, żeby nie było prześwietleń. Czasem się uda lepiej, czasem gorzej, cały czas się męczę ostro z fotkami i chyba gonię w piętkę. Muszę chyba iść na korepetycje z fotografii, tylko nie mam do kogo...

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

smiejagreg pisze: Myślę, że to może być wina swiatła. Jeśli papier jest biały, a nie żółty, to może zbyt żółte jest własnie światło. jak jest bardzo silne, to dominuje odcienie na fotce. Ja tak miałem u siebie. Miałem 2 bardzo silne żarówki i dokładnie tak samo wyglądały fotki. Teraz staram się robic je raczej przy świetle naturalnym. Poluję na niezbyt ostre swiatło, żeby nie było prześwietleń. Czasem się uda lepiej, czasem gorzej, cały czas się męczę ostro z fotkami i chyba gonię w piętkę. Muszę chyba iść na korepetycje z fotografii, tylko nie mam do kogo...
Dzięki za rady, tak spróbuje następnym razem :) Przy fotkach używasz lampy w aparacie czy raczej bazujesz na świetle naturalnym ?

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

W ogóle nie używam flesza.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Trochę inne zdjęcia, bez lamp, przy użyciu światła słonecznego :) Lepsze ? Mam wrażenie, że kolory są bledsze ale przynajmniej nie ma wszechobecnej żółci...

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Teraz kolory są diametralnie inne - bliższe rzeczywistości?

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Bliższe na pewno, ale trochę za blade. Te włosy w rzeczywistości są blond, tutaj mają taką nijaką barwę :) Będę kombinował dalej, ale na pewno jest lepiej

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

Dawaj bardziej neutralne tło, te same barwy na białym i czarnym tle to... zupełnie różne barwy w odbiorze. Najlepsze jest jakieś jasne, neutralne - bladoniebieskie, szare. I przytnij zdjęcia tak, żeby było widać figurkę a nie całe otoczenie.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Gunnila pisze:Dawaj bardziej neutralne tło, te same barwy na białym i czarnym tle to... zupełnie różne barwy w odbiorze. Najlepsze jest jakieś jasne, neutralne - bladoniebieskie, szare. I przytnij zdjęcia tak, żeby było widać figurkę a nie całe otoczenie.
+1

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Rycerz Królestwa Bretonni na skraju Lasu Chalon :) Najnowsza praca :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapraszam też na swojego bloga : http://anaereth.blogspot.com/

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Zieleń zacząłeś od zbyt jasnych barw, i całość wyszła jasno i jednolicie. Rozjaśniać nie trzeba tylko poprzez krawędziowanie. Jak krawędziujesz, to nie po wszystkich krawędziach, a tylko tam, gdzie faktycznie pada światło. Czerwone tarcze też jeden kolor + krawędziowanie jakimś różem - to samo sztandar. Nie widać też, czy nity na uprzęży są metalikiem pociagnięte... Całość pomalowana starannie, za wyjątkiem krawędziowania proporca... Pozostałe kolory bardzo fajne...
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2013, o 23:24 przez smiejagreg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

A mi się podoba.:)

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Mnie też, ale mogłoby być maźgniete lepiej, czerwień rozjaśniana różem to zły pomysł, zwykle marnie to wygląda. Radzę iść w jakieś pomarańcze, a najlepiej chyba po prostu wyjść od ciemniejszej czerwieni bazowo ;)

Dwa – klejnot na hełmie jakby nie ruszony, ciemne to, to i brzydkie :)

Jednak ogólnie, ładna figureczka, w grupie będzie się dobrze prezentować.
Vae victis!

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Dzięki za komentarze :) Fakt, muszę popracować jeszcze nad rozjaśnianiem :) Te krawędziowanie na czerwonym rzeczywiście wygląda jakby to był róż - choć w rzeczywistości to był Machrite Red zmieszany z białym (Machrite Red był podstawą). Może dałem złe proporcje i dlatego wyszło za jasno :) W następnych figurkach postaram się powyciągać jeszcze więcej rzeczy, w końcu praktyka czyni mistrza a ja cały czas się uczę (najgorsze, że tak naprawdę mam 4-5h tygodniowo :/).

Jeszcze pytanko w kwestii zdjęć - rozumiem, że są lepsze niż do tej pory ?:)

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Azgaroth pisze:Te krawędziowanie na czerwonym rzeczywiście wygląda jakby to był róż - choć w rzeczywistości to był Machrite Red zmieszany z białym (Machrite Red był podstawą). Może dałem złe proporcje i dlatego wyszło za jasno :)
Tak właśnie myślałem i od razu mówię – to zły pomysł :) mieszanie jakiegokolwiek czerwonego z białym owocuje różem, a tego lepiej uniknąć. Jeśli już bardzo chcesz mieć figurki utrzymane w jaskrawych barwach, czerwień lepiej rozjaśniać żółtym i iść bardziej "w kierunku" pomarańczy.

Choć, nie żebym szczególnie się na tym znał ;)
Jeszcze pytanko w kwestii zdjęć - rozumiem, że są lepsze niż do tej pory ?:)
Co mają pokazywać, pokazują, źle nie jest. Jednak polecam czasem poczekać na światło słoneczne do fotografowania figurek. Inna kwestia, że patrząc za okno, pewnie słońca prędko się nie doczekamy :)
Vae victis!

Gunnila
Mudżahedin

Post autor: Gunnila »

Zdjęcia dużo lepsze, widać figurkę a nie panoramę biurka :) Fajne pokraczne drzewo po lewej.
Ciekawy dobór kolorów, bez szaleństw, podoba mi się. Ładnie zrobione transfery.
Malujesz konia i uprząż tym samym kolorem. Kopyta konia nie są z metalu, tylko ze zrogowaciałego naskórka - tak jak paznokcie. Metalowe są tylko podkowy - ten wąziutki pasek pod kopytem. Pomaluj nity na uprzęży i cieniuj w odwrotną stronę kropierze - przy paskach uprzęży ciemniej, w stronę środka jaśniej. Ogólnie to takie duże płachty nie są najłatwiejsze, ale będzie git:)

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

Post autor: Kuros »

powiedz mi jedną rzecz czy te białe emblematy są malowane czy doklejane ?
bo nie moge pomalować na biało dokładnie czegoś szczegółowego bo mi sie rozmazuje(ceramic white /scar)

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Kuros pisze:powiedz mi jedną rzecz czy te białe emblematy są malowane czy doklejane ?
bo nie moge pomalować na biało dokładnie czegoś szczegółowego bo mi sie rozmazuje(ceramic white /scar)
To są przyklejane kalkomanie, które można znaleźć dołączone w każdym boxie rycerzy :)
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2013, o 22:44 przez Azgaroth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

WIP Highborn od WE :) Wiele rzeczy zostało jeszcze do zrobienia :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Kolejny WIP Spellweavera którego robię równo z Highbornem :)

Obrazek

ODPOWIEDZ