Po długiej przerwie, skuszony nowym podręcznikiem do warriorów postanowiłem na poważnie powrócić do battle'a. Od jakiegoś czasu testuje różne rozpiski. Temat zakładam żeby podzielić się z wami moimi opiniami oraz aby opisywać co się spisuje a co nie na podstawie rozgrywanych gier. Poniżej przedstawiam rozpiskę na 2400 którą aktualnie zamierzam trochę pograć i potestować i która zapewne nie jest odkrywcza ani oryginalna
Daemon Prince of Nurgle @ 460.0 Pts
Mark of Nurgle; General; Magic Level 4; Lore of Nurgle; Chaos Armour
Sword of Striking [15.0]
Enchanted Shield [5.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Flaming Breath [30.0]
1 Exalted Hero of Tzeentch @ 256.0 Pts
Mark of Tzeentch; Great Weapon; Chaos Armour; Battle Standard
Scaled Skin [20.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Potion of Foolhardiness [5.0]
1 Daemonic Mount @ [0.0] Pts
1 Chaos Sorcerer @ 140.0 Pts
No Mark; Lore of Fire; Magic Level 1; Chaos Armour
Dispel Scroll [25.0]
Charmed Shield [5.0]
1 Chaos Chariot of Khorne @ 120.0 Pts
Mark of Khorne; Frenzy
Mark of Khorne; Frenzy
Mark of Khorne; Frenzy
5 Marauder Horsemen of Slaanesh @ 90.0 Pts
Mark of Slaanesh; Javelin; Musician
5 Marauder Horsemen of Slaanesh @ 80.0 Pts
Mark of Slaanesh; Javelin
10 Chaos Marauders of Slaanesh @ 70.0 Pts
Mark of Slaanesh
1 Chimera @ 245.0 Pts
Regenerating Flesh
1 Chimera @ 245.0 Pts
Regenerating Flesh
3 Skullcrushers @ 244.0 Pts
Frenzy; Ensorcelled Weapons; Chaos Armour; Shield; Musician
1 Hellcannon @ 210.0 Pts
Models in Army: 32
Total Army Cost: 2400.0
Krótka analiza slotów
Lord: Tutaj stanowczo jestem zwolennikiem Deamon Prince'a. 460 pkt za lorda w tej armii to wcale nie jest tak dużo. Za podobną cenę możemy wystawić jakiegoś klepacza albo 4 lvlowego maga. Mają oni swoje plusy lecz ja wole mieć dwa w jednym. Ludzie narzekają na to, że łatwo go zdjąć, że mało wytrzymały ja jednak sądze, że za te punkty jest strasznie mocną opcją, a grając nim bardziej asekurycjnie nie powinniśmy go łatwo tracić. Preferuje markę nurgla ponieważ dzięki jej bonusowi jesteśmy dużo bezpieczniejsi w cc, a na dodatek daje możliwość grania na magii deatha, którą osobiście uważam za najmocniejszą z dostępnych w tej armii. Wybór itemow chyba oczywisty, breath na wysokiej inicjatywie aby ściągnąć potencjalne regeneracje. Przez drafta ETC latanie już nie wchodzi, jest to ograniczenie ale przy 8M płaczu nie ma.
Hero: Caddy aby mieć tego scrolla w kluczowej fazie magii, jeden dodatkowy channel oraz pocisk z Fire'a też nie zaszkodzi . BSB na daemonic mountcie to puszka która potrafi zatrzymać i zmielić naprawdę sporo, ponadto BSB przy helce i 4 oddziałach z frenzy to must have.
Core: Tutaj standard. 3 charioty to jedyny słuszny wybór. Według mnie marka khorn'a idealnie na nich pasuje, dzięki niej otrzymujemy dodatkowe dwa ataki z S5 i dwa ataki z S4. Chariot z 10 atakami potrafi wygrywać combaty w turze w której nie szarżuje, a szarża takich dwóch-trzech na jeden oddział może dużo zmielić. Piesi maruderzy dla caddiego, konni z javelinami do ostrzeliwania śmieci przeciwnika. Zdziwiło mnie jak javeliny się przydają
Special: Tutaj mamy spory wybór jednostek jednak chimery pomimo tego że mają tylko 4W i 2I wydają się na dzień dzisiejszy najlepszą opcją. Dwa takie latające potworki wywierają olbrzymią presję na przeciwniku, są bardzo mobilne i bardzo silne. Wydaje mi się że świetnie pasują do tej armii.
Rare: Na początku próbowałem grać na samych crusherach jednak niektóre armie zbyt łatwo sobie z nimi radzą. Helena jest bardziej uniwersalna i trzyma punkty, ciężko się jej pozbyć i powinna się spłacać. W połączeniu z doom and darkness czasem może wyjść ciekawe combo.
Rozpiska ma niestety mało modeli i mało woundów, jednak wydaję mi się, że ma w sobie potencjał. Na razie będę się jej uczyć i postaram się ją wymasterować, chyba, że w trakcie okaże się, że są jakieś o wiele lepsze opcje.
Pozdrawiam
Kosmo
WoCh'owe przemyślenia Kosma
WoCh'owe przemyślenia Kosma
Gremlin pisze: 5. Kosmo (99% szans obecności; Przewodnie motto turniejowe: mam chimerę i kranczerów, wyssę życie z wrogów wielu)
Kosmo pisze: Helena (...) trzyma punkty
To jak dzielenie przez 0!!!
Szerzej później:)
Jak malowanie Ci idzie?
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
90% już pomalowane. Muszę jeszcze tylko kupić dodatkową chimerę i jakiegoś bsb na Deamonic Mouncie wyczarować albo kupić Na najbliższych turniejach w małopolsce i śląsku powinienem się już pojawiać regularnie
Gremlin pisze: 5. Kosmo (99% szans obecności; Przewodnie motto turniejowe: mam chimerę i kranczerów, wyssę życie z wrogów wielu)
SuperKosmo pisze:Na najbliższych turniejach w małopolsce i śląsku powinienem się już pojawiać regularnie
Wisła Kraków.