DoCh 2400pts Khorne-Tzeentch
DoCh 2400pts Khorne-Tzeentch
Hej,
Postanowilem przedstawic swoja koncepcje armi demonow. Jestem poczatkujacy w WFB (Do tej pory gralem wylacznie w WH40K) i wziaz rozwijam sie w swiecie regimentow... . Chce zbudować jak w WH40 armie tzw "all commers, competetive". Poki co głównie gram przeciw DE, ale jak juz pomaluje w koncu mojedemony i sie zdecyduje na konkretna strategie to poszukam tez innych przeciwników. Do tej pory chcialem grac Mono-Khorne ale czytajac na roznych forach i dostajac ciete baty od DE doszedlem do wniosku ze chyba musze dołożyć troche magii... (moze sie myle).
Odrazu pragne zaznaczyc ze nie chce miec nic w armi od Nurgle. Nowe figurki sa "ladne" i oddaja klimat swojego boga, sa silne w grze ale nie wpada to w moj gust. Slaneesh jest ok, ale troszku sie gryzie z Khornem... .
Oto moja rozpiska:
1 Daemon Prince of Tzeentch @ 485.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Metal; Chaos Armour; Daemonic Flight; Lesser Gift
1 Herald of Khorne @ 370.0 Pts
Battle Standard; Blood Throne of Khorne; Greater Locus of Fury; Lesser Gift
26 Bloodletters of Khorne @ 394.0 Pts
Full Command
Full Command
10 Pink Horrors of Tzeentch @ 130.0 Pts
6 Flesh Hounds of Khorne @ 198.0 Pts
Ambushers
4 Screamers of Tzeentch @ 160.0 Pts
1 Skull Cannon of Khorne @ 135.0 Pts
Models in Army: 85
Total Army Cost: 2396.0
Co o tym sadzicie ?
Swoja droga zastanawiam sie co jest lepsze na Lorda ? - DP czy LOC o podobnej budowie (czyli mag LVL4 i Lesser gift) ?
Postanowilem przedstawic swoja koncepcje armi demonow. Jestem poczatkujacy w WFB (Do tej pory gralem wylacznie w WH40K) i wziaz rozwijam sie w swiecie regimentow... . Chce zbudować jak w WH40 armie tzw "all commers, competetive". Poki co głównie gram przeciw DE, ale jak juz pomaluje w koncu mojedemony i sie zdecyduje na konkretna strategie to poszukam tez innych przeciwników. Do tej pory chcialem grac Mono-Khorne ale czytajac na roznych forach i dostajac ciete baty od DE doszedlem do wniosku ze chyba musze dołożyć troche magii... (moze sie myle).
Odrazu pragne zaznaczyc ze nie chce miec nic w armi od Nurgle. Nowe figurki sa "ladne" i oddaja klimat swojego boga, sa silne w grze ale nie wpada to w moj gust. Slaneesh jest ok, ale troszku sie gryzie z Khornem... .
Oto moja rozpiska:
1 Daemon Prince of Tzeentch @ 485.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Metal; Chaos Armour; Daemonic Flight; Lesser Gift
1 Herald of Khorne @ 370.0 Pts
Battle Standard; Blood Throne of Khorne; Greater Locus of Fury; Lesser Gift
Full Command
Full Command
6 Flesh Hounds of Khorne @ 198.0 Pts
Ambushers
Models in Army: 85
Total Army Cost: 2396.0
Co o tym sadzicie ?
Swoja droga zastanawiam sie co jest lepsze na Lorda ? - DP czy LOC o podobnej budowie (czyli mag LVL4 i Lesser gift) ?
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
z tego co mi wiadomo DP jest wielokrotnie słabszym wyborem od greater deamon'a
Jak patrze na statsy z AB to wyglada to tak:kubencjusz pisze:z tego co mi wiadomo DP jest wielokrotnie słabszym wyborem od greater deamon'a
Lord of Change 1 8 6 6 6 6 5 6 5 9 5+ 495pts
Daemon of Tzeentch; Daemonic, Terror; Large Target; Fly; Magic Level 4; Lore of Metal;Lesser Gift
Daemon Prince of Tzeentch 1 8 9 5 6 5 4 8 5 9 4+ 5+ 485pts
Daemonic; Large Target; Terror; Magic Level 4; Mark of Tzeentch; Lore of Metal; Chaos Armour; Daemonic Flight; Lesser Gift
Po tym nie widze by byl wielokrotnie slabszy. Moze czegos tutaj nie dostrzegam... .
W tym przypadku jest to Tzeentch. W czym Wrona jest lepsza od tego DP ktorego podaje ? wydaje mi sie w gorsza od DP w CC. Moze mam zle nawyki z 40stk i wydaje mi sie ze 4+ AS jest lepszy niz +1T, szczegolnie ze nie widze w WFB Instant Death przy strzale czy ataku 2 razy wiekszym niz T. OK, czary z metalu go karaja, w pozostalych przypadkach wydaje mi sie twardszy.lohost pisze:wlasnie zalezy do czego porownywac, mark nurgla DP>GUO, slaanesha DP=KOS bo kazdy cos tam oferuje mimo iz nie kosztuja tyle samo, tecza Wrona>DP. BT to BT i nie ma co porownywac.
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
+1 wound i taf daje dużo więcej w battlu niż sv 4 + który tak na prawdę przydaje się tylko przy sile do 4.
AS 4+ to nie AS ; p Wrona rywalizuje z DP Nurgle'a, ale tu nie chodzi raczej o to co jest mocniejsze 1 vs 1 a o to jak sie dopasowauje do armii. Wrona robi to lepiej 

"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Fajne, że kombinujesz na klimatycznym tronie khorna, ale pisząc wprost:
Rozpa nie ma nadaje się na turnieje (nie wiem czy jezdzisz). Bloodlettery są droższe i gorsze teraz, a nie były jakieś nie wiadomo jak mocne. Throne jest ryzykowny, bardzo podatny na maszyny i magie light, a kosztuje niesamowicie dużo, lepiej już miec dwóch heraldów za tę cenę chyba. Frenzy często przeszkadza, hate jest wyraźnie lepszy, bo nawet w walce więcej daje i nie wymusza pogoni. Flash houndy i screamery wydają się spoko. Cannon dobry. Czegoś tu brakuje, bo tak jakbyś nie miał w ogóle mocy uderzeniowej mimo dużych klockow.
Oczywiście mogę się mylić.
pozdro
Rozpa nie ma nadaje się na turnieje (nie wiem czy jezdzisz). Bloodlettery są droższe i gorsze teraz, a nie były jakieś nie wiadomo jak mocne. Throne jest ryzykowny, bardzo podatny na maszyny i magie light, a kosztuje niesamowicie dużo, lepiej już miec dwóch heraldów za tę cenę chyba. Frenzy często przeszkadza, hate jest wyraźnie lepszy, bo nawet w walce więcej daje i nie wymusza pogoni. Flash houndy i screamery wydają się spoko. Cannon dobry. Czegoś tu brakuje, bo tak jakbyś nie miał w ogóle mocy uderzeniowej mimo dużych klockow.
Oczywiście mogę się mylić.
pozdro
AS4+ fajno działa na pestki.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
1. strasznie nie klimatyczna rozpiska
2. źle złożone cory
3. herlad jest za drogi, nie dość że nie masz odpowiedzi na szarżę po za flee, to frenzy jest najgorszym wyborem dla tej armii, traci totalnie jaką kolwiek wartość logiczną, bo jedyne klocki jakimi zdobywasz pkt. nigdy do CC nie dojdą bo będą wyrolowane i przeganiane, na dodatek 7LD na test frenzy z re-rollem jest naprawdę marnym pomysłem, a hate jest za drogi, ten koleżka kosztuje 400pkt. a nie koniecznie może się spłacić, tym bardziej że bardzo jest prawdopodobne że dostanie klopy i armaty, jak GD będzie chował się za obelami i górkami
2. źle złożone cory
3. herlad jest za drogi, nie dość że nie masz odpowiedzi na szarżę po za flee, to frenzy jest najgorszym wyborem dla tej armii, traci totalnie jaką kolwiek wartość logiczną, bo jedyne klocki jakimi zdobywasz pkt. nigdy do CC nie dojdą bo będą wyrolowane i przeganiane, na dodatek 7LD na test frenzy z re-rollem jest naprawdę marnym pomysłem, a hate jest za drogi, ten koleżka kosztuje 400pkt. a nie koniecznie może się spłacić, tym bardziej że bardzo jest prawdopodobne że dostanie klopy i armaty, jak GD będzie chował się za obelami i górkami
AD.1 Czy ja wiem, mogło być gorzej... Slaneesh-KhorneKhuman pisze:1. strasznie nie klimatyczna rozpiska
2. źle złożone cory

AD.2 Możesz rozwinąć ?
Co do reszty to postaram sie zakombinować coś z Wroną i jakos pzrebudowąć Tron na dwa Heraldy...
Po chwili dłubania wyszło mi cos takiego:
1 Lord of Change @ 495.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Metal;Lesser Gift
1 Herald of Khorne @ 225.0 Pts
Battle Standard; Exalted Locus of Wrath; Lesser Gift
1 Herald of Slaanesh @ 225.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Slaanesh; Greater Locus of Swiftness; Greater Gift
26 Bloodletters of Khorne @ 423.0 Pts
Full Command; Banner of Swiftness [15.0]
26 Daemonettes of Slaanesh @ 327.0 Pts
Full Command
Magic Level 1
Magic Level 1
5 Flesh Hounds of Khorne @ 150.0 Pts
Models in Army: 87
Total Army Cost: 2400.0
Wiem, totalnie nieklimatyczne, ale w swiecie gdzie Grey Knight wyrywa swoje inicjały na sercu Bloodthirstera wszystko jest możliwe... . Czy to moze lepiej hulac od poprzedniej listy ?
1 Lord of Change @ 495.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Metal;Lesser Gift
1 Herald of Khorne @ 225.0 Pts
Battle Standard; Exalted Locus of Wrath; Lesser Gift
1 Herald of Slaanesh @ 225.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Slaanesh; Greater Locus of Swiftness; Greater Gift
26 Bloodletters of Khorne @ 423.0 Pts
Full Command; Banner of Swiftness [15.0]
26 Daemonettes of Slaanesh @ 327.0 Pts
Full Command
Magic Level 1
Magic Level 1
5 Flesh Hounds of Khorne @ 150.0 Pts
Models in Army: 87
Total Army Cost: 2400.0
Wiem, totalnie nieklimatyczne, ale w swiecie gdzie Grey Knight wyrywa swoje inicjały na sercu Bloodthirstera wszystko jest możliwe... . Czy to moze lepiej hulac od poprzedniej listy ?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, o 08:38 przez BuyBack, łącznie zmieniany 1 raz.
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
po niżej 28 nie powinieneś chcodzić w hordach
totalnie wywaliłeś nurgla a wydaje się że demonetki mniej się przebiją niż plagusy, a tym bardziej mniej przytrzymają
jak i ten AB jak i podręcznik GK, napisał idiota który uważa że jest fajny, po za tym wczytać się w niego to GK to kult Khorna jak się patrzy
totalnie wywaliłeś nurgla a wydaje się że demonetki mniej się przebiją niż plagusy, a tym bardziej mniej przytrzymają
jak i ten AB jak i podręcznik GK, napisał idiota który uważa że jest fajny, po za tym wczytać się w niego to GK to kult Khorna jak się patrzy
GK byli (są?) broken ale Demony wyszły fajnie - grywalne, nieprzegięte, klimatyczne, piekielne mocne w niektórych złożeniach na niektórych przeciwników.Khuman pisze: jak i ten AB jak i podręcznik GK, napisał idiota który uważa że jest fajny, po za tym wczytać się w niego to GK to kult Khorna jak się patrzy
Mi I Khumanowi (sadze ze tez) chodzilo o fluff a nie zasady. Temu"idiocie" zasady jako tako wychodza bardziej lub mniej przegieta, ale grywalne. Natomiast po przeczytaniu fluffu GK i Necronów boje sie czytac cos wiecej spod jego pióra... . Cieszmy sie z tego ze Demony nie chodza z ikonami odwróconego symbolu Omega...Maciek P. pisze:GK byli (są?) broken ale Demony wyszły fajnie - grywalne, nieprzegięte, klimatyczne, piekielne mocne w niektórych złożeniach na niektórych przeciwników.Khuman pisze: jak i ten AB jak i podręcznik GK, napisał idiota który uważa że jest fajny, po za tym wczytać się w niego to GK to kult Khorna jak się patrzy

Tymczasem w mojej rozpisce...
Dość zrozumiałe. Ale z uwagei ze demony maja wieksza podstawke, to regiment horda jest strasznie szeroki. Zauwazylem ze dośc cięzko sie tym manewruje a jak już są dwa to zajmuje to juz prawie pół stołu... . Dlatego myslalem zeby wystawic po siedmiu w rzedzie... . Tak jak mówilem , jestem dość świeży w WFB, dlatego pewnie sie myle... . Jakie jest najoptymalniejsze rozstawienie klockow demonów przy ograniczeniu 450pkt na oddzial w EURO... ?Khuman pisze: po niżej 28 nie powinieneś chcodzić w hordach
Zgadza sie wywalilem Nurgle, ponieważ tak jak pisałem w 1 poscie, figurki nie podchodza pod mój gust. Moze jestem dziwny, ale niedobrze mi sie robi jak na nie patrze ( wiem ze to z jednej strony baardzo dobrze bo taki ma byc Nurgle) i nie chce malowac i grac takimi modelami. Najchetniej bym gral Mono Khorne, ale jakos z nowym podrecznikiem to jakos mi nie wychodzi. Moze poprostu musze nabrac troche doswiadczenia i lepiej zrozumiec mechanikie "starego świata". Czy da sie zlozyc grywalna rozpiske DoCH z nowym podrecznikiem bez Nurgle ?