Kilka pytań początkującego v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Kilka pytań początkującego v 2.0
@kuczol
Punkty są tylko za zniszczone i uciekające jednostki. RB strona 143.
Pytanie:
Czy można szarżować jeśli możliwe jest tylko zetknięcie oddziałów samymi rogami ?
Dajmy na to walczą ze sobą dwie jednostki, które mają taki sam front:
- oddział
- wrogi oddział
Czy można zaszarżować jeszcze czymś na przód w efekcie stojąc tak:
- rydwan
Czy uściślenie "Samo dotknięcie rogiem oddziału szarżującego przez szarżowany nie wystarczy, by uznad szarżę za udaną." dotyczy tej sytuacji ?
Pytanie:
Czy można szarżować jeśli możliwe jest tylko zetknięcie oddziałów samymi rogami ?
- oddział
- wrogi oddział
- rydwan
Czy uściślenie "Samo dotknięcie rogiem oddziału szarżującego przez szarżowany nie wystarczy, by uznad szarżę za udaną." dotyczy tej sytuacji ?
Taka szarża rydwanem jest legalna
Takie pytanie, bo w końcu się pogubiłem. Jak jest z KB jak hero np.: BSB dosiada Monstrous Beasta (przykład w Wochu BSB na Daemonic Mouncie) to w końcu jaki on jest Troop Type i czy podlega KB czy nie ???
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Pytanka. Mocno powiązane ze sobą.
Ucieka jednostka zmniejszona do poniżej 25% więc zbierająca się tylko na 1 1. W środku jest bohater. W jednostkę wchodzi przypadkowy czar Plague (bo musi). Zabija wszystkie modele szeregowe, prócz bohatera.
Czy taki "oddział" złożony z jednego bohatera dalej zbiera się na 1 1 czy jest liczony jako nowa jednostka i zbiera się na swój bohaterski Ld?
Podobna sytuacja, tylko że odział taki przegrywa w walce i ucieka. Nie jest zagoniony. Wszystkie modele szeregowe w oddziale zginęły, zostaje tylko bohater. Czy zbiera się na 1 1 czy na swój Ld?
Ucieka jednostka zmniejszona do poniżej 25% więc zbierająca się tylko na 1 1. W środku jest bohater. W jednostkę wchodzi przypadkowy czar Plague (bo musi). Zabija wszystkie modele szeregowe, prócz bohatera.
Czy taki "oddział" złożony z jednego bohatera dalej zbiera się na 1 1 czy jest liczony jako nowa jednostka i zbiera się na swój bohaterski Ld?
Podobna sytuacja, tylko że odział taki przegrywa w walce i ucieka. Nie jest zagoniony. Wszystkie modele szeregowe w oddziale zginęły, zostaje tylko bohater. Czy zbiera się na 1 1 czy na swój Ld?
Life's a game with save and load features disabled.
bohater na własnym LD. źródło: faq GW, pytanie o panikę od zniszczonego oddziału.
Shino pisze:monstrous cavalry i podlega on kb.
OK - jednak w zasadzie KB w RB jest tylko infantry, cavalry i war beast. Czy to oznacza, że monstruous cavalry traktujemy jak cavalry na potrzeby KB ? jest w takim razie jakiś FAQ na to ?
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Jest w FAQu do Rulebooka http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... UARY13.pdfHeptun pisze:Shino pisze:monstrous cavalry i podlega on kb.
OK - jednak w zasadzie KB w RB jest tylko infantry, cavalry i war beast. Czy to oznacza, że monstruous cavalry traktujemy jak cavalry na potrzeby KB ? jest w takim razie jakiś FAQ na to ?
Jeśli rydwan szarżował z przodu oddziału wroga to nie może dostawić się z boku.ironhead pisze:@kuczol
Pytanie:
- oddział
- wrogi oddział
- rydwan
Powinno być tak:
Chyba, że szarża jest z boku <--- to wtedy twój obrazek jest poprawny.
W kwestii uściślenia chyba chodzi o to, że jak byś sie nie mieścił po szarży w legalnej pozycji, to mimo, że dotkniesz wroga kantem, ale ani on, ani ty nie możece zrobić close the door z uwagi na inne oddziały czy teren, to szarża się nie może być udana.
Np. szarżujesz na częściwo zasłonięty obeliskiem bok zlockowanego w walce oddziału - kantem dojdziesz, ale się nie dostawisz do oddziału, bo tył blokuje ci obelisk - normalnie szarżowany by się przekrzywił do ciebie (close the door) ale że jest zlockowany w walce nie może i szarża jest niemożliwa.
Co do interpretacji uściślenia to ok.
Co do mojego obrazka to nie napisałem, że zielony oddział i rydwan są z tej samej armii.
Rydwan w czasie szarży jest w przedniej strefie żółtego wrogiego oddziału i po dojechaniu rydwanu obrazek wygląda tak (rydwan styka się swoim rogiem z rogiem żółtego oddziału wroga)
Co do mojego obrazka to nie napisałem, że zielony oddział i rydwan są z tej samej armii.
Rydwan w czasie szarży jest w przedniej strefie żółtego wrogiego oddziału i po dojechaniu rydwanu obrazek wygląda tak (rydwan styka się swoim rogiem z rogiem żółtego oddziału wroga)
- Mistrz Miecza Hoetha
- Falubaz
Czy na strzał z armaty działa zasada ,,uwaga panie"?
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
- Mistrz Miecza Hoetha
- Falubaz
Ale armata nie strzela templatką.
PS: Chodzi mi o wielkie działo, w ang great canon
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
Naviedzony
Naviedzony
Z tego co pamiętam to przyjmuje się, że jest to atak z użyciem template. Dlatego jeśli masz np. herosa na smoku to oboje dostają. Oczywiście uwaga panie działa jeśli warunki są spełnione.Mistrz Miecza Hoetha pisze:Ale armata nie strzela templatką.
Armata strzela templatką. Zgodnie z 113RB.Mistrz Miecza Hoetha pisze:Ale armata nie strzela templatką.
Na stronie 93RB jest dokładnie opisane że przed takimi atakami przysługuje Look Out Sir!.
Life's a game with save and load features disabled.