ETC 2013

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Re: ETC 2013

Post autor: Dymitr »

jak premiera jest w sobotę...to myślę, że w okolicy środy
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

ograniczeń nie będzie. :^o
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Piszę w tym temacie, albowiem pytanie związane jest z zasadami ETC.
Mamy zapis dotycząc liczenia punktów za oddziały.
Victory points scored as per the rulebook, with the exceptions that:
- units that are at 25% or less of their original models yield 50% VP's to the opponent (characters, monsters and handlers, war machines and single models are unaffected).
Natomiast w RB str. 7
Dividing to Conquer
Sometimes you'll be called upon to divide the result of a dice roll, a characteristic or some other value. Where this happens, any fractions should be rounded up. So a 2d6 roll of 7, halved, would be a result of 4 (3.5 roundend up). Similarly, 10% of a unit of fifty one models, rounded up, would be 6 models.
Wg tej zasady 25% z 3 modeli to 1.
Niesamowicie wiele to zmienia.
\/\

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Tyle że w rulebooku nie ma punktów za połówki czy ćwiartki, więc ten tekst nie był pomyślany jako coś odnoszącego się do punktów zwycięstwa.

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

To jest blad rulebooka, nie wiem czy tego nie sfaqowali, w booku nie ma pkt za nie, ale jest to istotne przy panice i zbierania oddzialow.
Obrazek

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Przy panice i zbieraniu zawsze się zaokrąglało w górę.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

w ogóle zawsze się zaokrągla w górę w warhammerze przecież, chyba nie widziałem innego przypadku
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

debelial pisze:Przy panice i zbieraniu zawsze się zaokrąglało w górę.
Przy panice nie ma problemu bo liczysz 25% strat, a nie 75% odzialu.
W przypadku zbierania 1 z 3 albo 3 z 11 zbiera sie na 1,1. Zupelnie inaczej niz gralem, a bardziej moi przeciwnicy :-)

@Tomek
A moze bardziej przeocEnie graczy niz blad RB. Dla mnie ten zapis jest sensowny ze 5.01 traktujemy jak 6.
\/\

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

c4h10 pisze: W przypadku zbierania 1 z 3 albo 3 z 11 zbiera sie na 1,1. Zupelnie inaczej niz gralem, a bardziej moi przeciwnicy :-)
Chyba Cie źle zrozumiałem, jakim cudem 1 z 3 albo 3 z 11 ma się zbierać na dwóch jedynkach?
Obrazek

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Post autor: Marys »

Butan, 1 z 3 to jest 40% wedle twojego rozumowania, więc zbiera się normalnie ;)
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.

Awatar użytkownika
Lipti
Falubaz

Post autor: Lipti »

Nie zrozumiałeś Maryś. W/g Butana 25% z 3 modeli to 0,75 modelu, który jest zaokrąglany do góry do pełnej wartości, czyli jeden.
Obrazek

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Haha, lubię takie rozkminy z dupy...

Za długi weekend, co? :wink:

Typujcie lepiej skład na ojro, będzie zabawniej, a może i chłopakom coś pomożecie :wink:
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

A to jest ciekawa propozycja :)
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

W sumie to ja zacznę.
Widzę to tak:

Pewniaki:
Crus - BoC - najbardziej doboostowana armia w rękach dobrego generała
Kudłaty - WoC - czysty napór, robi punkty gdzie może, inaczej gra na remis
Rince - DE - "Nie, tu mam zły pairing, bo robię tylko 13..."
Kali - DoC/Chd - Ja bym jednak brał DoC, świetny napór, twarde, wytrzymałe, punkty urywa temu tylko słonko, którego można unikać
Dębek - Bre - klasa sama w sobie, zawsze zrobi wynik i jeszcze dopieprzy jakimś klasycznym tekstem

50/50:
Duke/Karlee - Emp - ja mimo wszystko stawiam na Duka. W top 10 można bywać nie raz, desanty z dalszych stołów nie są rzadkie, natomiast stanąć na podium już nie każdy potrafi. Duke nie raz udowodnił, że ma gen zwycięzcy, zresztą odkąd jest w kadrze to magnes złota działał, ja wierzę że i tym razem zagra swoje.

Fish/Golonka - Liz - to chyba najtrudniejsza decyzja. Podobni w sumie gracze, podobny styl gry. Podobne sukcesy, ale inaczej rozłożone w czasie. Wybierając między tymi dwoma ludkami ja bym wziął tego, który faktycznie ostatnio pokazał jak bardzo mu zależy i zrobił wszystko, by do kadry trafić. Kiedy mam dwóch równych graczy doceniłbym zaangażowanie i przysłowiowe stanięcie na głowie. 20:0 z Crusem, 14:6 z Kudłem, 11:9 z rywalem i wygrana mastera... ja bym brał Rybę.

Ostatnie miejsce - zwane również "opuszczonym miejscem Młodego" :wink:
Tutaj to już jest cały wachlarz graczy, ale do tej pory żaden mnie nie przekonał na tyle, abym mógł wybrać go w ciemno.
Niby jest Maryś, ale nic nie gra.
Niby jest Shino, ale wypadek spowodował jego absencje na masterze.
Niby jest Szaitis, ale nasłuchał się plotek i przestał grać.
Niby jest Laik, ale ja w WE nie wierzę.
i niby są nowe HE, które mogą być mocne, ale ja nie widzę czołowego gracza tą armią.

Ja ostatnie miejsce zostawiłbym wolne, ewentualnie z lekkim wskazaniem na wybrane osoby, które miałyby trochę czasu żeby przekonać, że to naprawdę to one powinny jechać. Dobierając ostatnią armię patrzyłbym też na to jak pasuje do już wybranej reszty buildów i jakiej roli będzie brakowało w drużynie.

To tyle mojego pier.olenia.
Czysto subiektywne, nie ma na celu wywołać flejma, tylko ruszyć ciekawą rok w rok dyskusję :)

Pozdro

P.S. Coach - fajnie jakby ta osoba nie była zazdrosna o to że się nie dostała do składu i fajnie jakby potrafiła ogarnąć jakąś logistykę (sponsor, koszulki, dojazd, nocleg). To, że ma znać mete i wiedzieć co z czym powinno grać to raczej oczywiste. Tutaj chyba postawiłbym na Furka, wszyscy już te księżycową kanapę kojarzą :D :wink:
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Jakbym miał swoje typy zapodawać:

1. Staś - BoC
2. Kudałty - Liz
3. Rince - DE
4. Karli - EMP
5. Kalafiore - DoC
6. Dębek - BRE
7. Maryś - OK
8. Szaitis - VC
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Kalesoner
Szczur Królów

Dymitr pisze:Jakbym miał swoje typy zapodawać:
2. Kudałty - Liz
LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Kalesoner pisze:
Dymitr pisze:Jakbym miał swoje typy zapodawać:
2. Kudałty - Liz
LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
zacząłeś się jąkać? ;) - już działa. A co będzie jak figurki dostanie do rąk?!

Kalesoner
Szczur Królów

to samo co z 2 armiami, które ostatnio testował - wielkie nic :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Cauliflower pisze:W sumie to ja zacznę.

50/50:
Duke/Karlee - Emp - ja mimo wszystko stawiam na Duka. W top 10 można bywać nie raz, desanty z dalszych stołów nie są rzadkie, natomiast stanąć na podium już nie każdy potrafi.
Co, ja nie potrafię? Jasne że potrafię! BoB rok temu 2 miejsce, Babice 2 miejsce 8) A to tylko z ostatniego roku...
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

A Lizakami jak już grał to wygrywał

ODPOWIEDZ