W Battlu zdecydowaną większość bitew rozstrzyga się w starciu bezpośrednim. Strzelanie samo rzadko wygrywa, ale może wspomóc całość (osłabić przeciwnika; w wypadku niektórych armii odgrywa to dość kluczową rolę). Zwierzaki z jednej strony są dość proste w obsłudze, bo zasady jednostek i grania hordami nie są jakoś szczególnie skomplikowane (można też grać mniejszą ilością minotaurów). Z drugiej strony brak strzelających jednostek wsparcia czasem bywa dokuczliwy (problem z ogranianiem wszelkiego rodzaju przeszkadzajek przeciwnika, szybkim zabiciem dużych potworów) i zwierzaki dość często muszą polegać na magii (zarówno do eliminacji wrażych jednostek, jak i wzmocnienia potencjału bojowego własnych).lanowiec pisze:Ale mówicie że brak machin i strzelnia to wada istotna? Czy to spowoduje żę zwierzoludzie są tylko do grania dla funu ale wiele nie osiągają?;)
Początkujący.... (Pytania/Pomoc)
Re: Początkujący....
W Beastmenach mi osobiście brak strzelania nie przeszkadza (poza tym 15 shortbowów dupę czasem ratuje - mowa tu o ungor raiderach), bo jest on zrekompensowany combatem. Natomiast jeżeli chcesz grać Zwierzoludźmi na turniejach to przygotuj się na 3-4 miesiące przegrywania 3/4 bitew
Przy takiej ilości własnych przeszkadzajek jedyny problem stanowią skinki/ coś bardzo twardego (a takich odganiaczek nie widuję, chyba że jakiś pegazista czy coś ale to staram się zdjąć z magii)problem z ogranianiem wszelkiego rodzaju przeszkadzajek przeciwnika
Zasady są te same.DevilsTom pisze:czy podręcznik do battla (angielski/grubszy) jest bardziej ,,kompletny'' niż ten polski/chudszy? ma więcej zasad ,? czy jak?
Gruby ma więcej obrazków, zdjęć figurek, opisów świata, historyjek, porad, itp.
Aby grać wystarczy mały podręcznik.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, o 23:00 przez Asassello, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Postanowiłem wybrać armię do wfb na podstawie łatwości malowania armii. Żadne inne kryterium nie działa bo w sumie każdą mógłbym grać bez oporów...
Moja pięta achillesowa to malowanie nie jestem i nie będę w tym dobry po prostu brak talentu/skilla ale mimo tego armie chcę pomalować sam . Zawęziłem wybór do 3 armii które według mnie są łatwe w malowaniu i przy okazji nieźle spisują się w grze: demony, lizaki i tomb kings. Tu utknąłem i nie mogę podjąć decyzji.
Ktoś by mógł rzucić jakiegoś "hint'a" która armia z powyższych przechyla szale na łatwiejszą do malowania a może w ogóle jakaś inna?
Postanowiłem wybrać armię do wfb na podstawie łatwości malowania armii. Żadne inne kryterium nie działa bo w sumie każdą mógłbym grać bez oporów...
Moja pięta achillesowa to malowanie nie jestem i nie będę w tym dobry po prostu brak talentu/skilla ale mimo tego armie chcę pomalować sam . Zawęziłem wybór do 3 armii które według mnie są łatwe w malowaniu i przy okazji nieźle spisują się w grze: demony, lizaki i tomb kings. Tu utknąłem i nie mogę podjąć decyzji.
Ktoś by mógł rzucić jakiegoś "hint'a" która armia z powyższych przechyla szale na łatwiejszą do malowania a może w ogóle jakaś inna?
lepiej poszukaj jakiś nowych/łatwych technik malowania, np. użycie washy (całe armie demonów były tak pomalowane), czy też bejcowanie (dobrze sprawdza się na demonach, lizakach i wszelkiej maści szkieletach).
Pozwoli to zaoszczędzić mnóstwo czasu a i efekt jest zadowalający.
Pozwoli to zaoszczędzić mnóstwo czasu a i efekt jest zadowalający.
WIP - work in progres - czyli ze ktos ja maluje albo nie skonczyl, albo cos zbiera a nie skonczyl itpDevilsTom pisze:co to oznacza że jakaś figurka jest vipem?
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy
Witam, doszedlem do wniosku ze chcial bym wrocic do zabawy z warhammerem i mam takie pytanie czy dalej ktos w ta gre gra i latwo znalesc kogos do grania gralem jak byla 6 edycja orkami ale pozniej sprzedalem i mysle nad nowa armia. I tak sie zastanawiam ile by mi wyszlo kasy na start, farby pedzle jakies figurki na start rule book, army book itp. Ewentualnie jakies pomysly gdzie mozna kupic tansze farby bo z tego co pamietam 12 zl za farbe bylo Mysle nad tomb kingsami bo widzialem ze zostaly odswiezone w swiecie warhammera Dodam ze jestem z w-wy i mieszkam na brodnie moze sa tu gdzies jakies blisko miejsca nowe gdzie mozna cos ugrac Dzieki za pomoc pzdr
- Mistrz Miecza Hoetha
- Falubaz
Nie będziesz miał najmniejszych problemów ze znalezieniem kogoś do gry. farbki można dostać nawet za 10zł (przynajmniej w krakowskim V). Ile kasy na początek? To zależy od tego jak dużą chcesz mieć armie co do den to obczaj sobie na cytadeli: http://hobbystore.pl/ jest to sklep w wawie.
Pozdrawiam MMH
Pozdrawiam MMH
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
Jeżeli chodzi o farby to poluj na promocje. Ja ostatnio po 8zł kupowałem.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Oddziały nie mogą być bsb. Bsb to opcja dostępna jedynie dla niektórych bohaterów, można ja wybrać spośród opcji dostępnych dla tego bohatera (tam gdzie jest np heavy armour).Twister pisze:Mam army buildera v2.2 ale nie wiem jak zaznaczyć jednostkę która ma bsb.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
- Mistrz Miecza Hoetha
- Falubaz
W wakacje będę miał możliwość przyuczenia nowicjusza do WFB (Już 6 osób w to wciągnąłem!) oczywiście będziemy rozgrywać bitwy początkującego. Sam gram HE ale mam kumpli którzy grają innymi armiami i zdecydowałem się pożyczyć jedną z nich aby ów początkujący miał czym grać. Teraz tylko pytanie: którą? Do wyboru mam Brete i WoCh którą armią ciekawiej będzie mu się grało i która jest również dobrym przeciwnikiem dla HE.
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
Naviedzony
Naviedzony
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Prościej ogarnąć Bretonnię chyba. Ale lepiej żeby nastawiał się na grę ósmoedycyjnymi bookami.