Kosmo - pierwszy kontakt z pędzlem! up 24.05

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosmo
Kradziej

Kosmo - pierwszy kontakt z pędzlem! up 24.05

Post autor: Kosmo »

Po wielu latach grania w battle'a postanowiłem, że najwyższa pora nauczyć się malować i pomalować pierwszą figurkę. Jako że leżał mi w domu jakiś nierozpakowany box konnych marauderów postanowiłem, że to właśnie oni zostaną pierwsi spaczeni pędzlem w moich rękach. Otworzyłem jakieś stronki, tutoriale na youtubie i po wielu godzinach udało mi się stworzyć coś takiego. Z daleka wyglądają lepiej niż z bliska :) Proszę o krytykę i porady. Mówcie co robię źle, nad czym się głownie skupić itp itd. Jeżeli macie jakieś fajne poradniki które waszym zdaniem są godne polecenia i przydadzą mi się w mojej dalszej przygodzie z malowaniem to również poproszę!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnym razem postaram się robić lepsze zdjęcia moim super telefonem :)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2013, o 16:22 przez Kosmo, łącznie zmieniany 2 razy.
Gremlin pisze: 5. Kosmo (99% szans obecności; Przewodnie motto turniejowe: mam chimerę i kranczerów, wyssę życie z wrogów wielu)

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Generalnie nieźle. Jak na pierwszy model to nawet super. Tylko dlaczego skóra marudera i maść konia są zrobione tym samym kolorem? #-o

Awatar użytkownika
Kosmo
Kradziej

Skóra marudera bazowo to cadian fleshtone a siersc konia to skrag brown. Niestety washowanie i dalsze cieniowanie spowodowaly ze wyglądają tak samo :P Następny konik będzie szary!
Gremlin pisze: 5. Kosmo (99% szans obecności; Przewodnie motto turniejowe: mam chimerę i kranczerów, wyssę życie z wrogów wielu)

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Patrząc na figurkę widzimy 3 kolory, srebrny, szary i brązowy, trochę mało, reszta, jak na pierwszy raz, bardzo korzystnie.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
Kosmo
Kradziej

dzięki, postaram się dodać trochę kolorów na kolejnym modelu :) Ten jest rzeczywiście brązowo szary do przesady!

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Jak na pierwszy raz - bardzo dobrze. Wprowadzaj więcej odcieni i kolorów, staraj się przed washowaniem farbami już porozjasniać to, co ma być jasne. Nie atakuj wszystkiego washem od razu, bo - jak widzisz - washe spłaszczają kolory. to już lepiej zdipować figsy. Ale tego nie proponuje, bo człowiek się niczego nie nauczy, jeśli chodzi o malowanie. co do różnorodności kolorów - nie muszą to być skrajnie różne, żeby uniknąć oczojebności, czasem wystarczy kilka odcieni tego samego i już jest lepiej. Chaos nie może być jakoś bardzo oczojebny, choć barwny - jak najbardziej :wink: .

Awatar użytkownika
teillman
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: teillman »

Hej.

Jakna pierwszy raz to całkiem fajnie :) widać że starasz się używać różnych technik i nie boisz się eksperymentować.

Od siebie na początek mogę doradzić How to paint citadel miniatures. Książka jest bardzo fajnie napisana po polsku i bardzo upraszcza korzystanie z nowej palety farb citadel.

Jeżeli byłbyś zainteresowany taką książeczką to mam kilka sztuk po bardzo fajnej cenie.

I koniecznie nie przestawaj wrzucać zdjęć ! :)

Awatar użytkownika
Kosmo
Kradziej

Kolejny konik nad którym spędziłem sporo godzin :P Wydaję mi się że trochę za bardzo ciapkam farbą. Nad czym popracować żeby figurka nie sprawiała wrażenia tak popaćkanej farbą? płynniejsze ruchy pedzlem, rozcieńczać bardziej farbę czy gdzie tkwi haczyk? :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, o 15:37 przez Kosmo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Bardzo fajny ten konik. Rozcieńczać farbę bardziej zawsze mozna, o ile będzie ona jeszcze jakoś kryć (widoczna będzie warstwa malowania, jak zbyt rozwodniona, to już nic nie będzie widać. Więcejwarstw różnych odcieni szarości poprawiło by sytuację. Rozjaśniłeś szyję konia po krawędziach, a powinna być odwrotnie rozjasniona :wink: . ale jest git, będą efekty w przyszłości =D> =D> =D> . Teraz już jest naprawdę nieźle...

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Oj oj chłopie potencjał masz, z rad to rozcieńczaj bardziej farbe prawie jak woda i pomaluj ten sam element 4 warstwami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosmo
Kradziej

To znowu ja! To już będzie ze trzecia moja figurka! Tym razem przedstawiam prace grupową. Najpierw chimera została spryskana przez Skavena i jego areograf a dalej to już moja robota. Podstawka robiona na szybko żeby przeszła jutro na masterze :) Zdjęcia by Skaven

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jestem z niej dumny nawet! :P

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

Tzn co sam na niej zrobiłeś?
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Kosmo
Kradziej

Noo Skaven psiknął tułów, ogon i błony na skrzydłach, ja później wykończyłem wszystko. Głowy, skrzydła, kości, te szare chropowatości itp :P Mogłem w sumie zrobić zdjęcie before i after żeby było widać to co zrobiłem. Ale ogólnie z moją wprawą to mi z cały dzień zajęło :D

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

No no no:D jeszcze malarzem zostaniesz;p Niezmiennie jednak uważam, że sama rzeźba jest brzydka jak noc!
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Kosmo
Kradziej

Nie po to zainwestowałem w farbki i sprzęt żeby było inaczej! Tylko jeszcze trochę muszę pomalować żeby się nauczyć :D Co do modelu to da się go polubić. Gorsza sprawa to że jest on troche nie praktyczny. Trzeba dużego pudła żeby ją przewieźć a w dodatku nie ma szans dostawić jednej koło drugiej. Przez te skrzydła wychodzi jakaś 4 calowa szpara :D

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Dlatego mam alternatywny model;)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Ale prawie nie do dostania i nie wchodzi na podstawke;)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

ODPOWIEDZ