PKS - komentarze
Moderator: swieta_barbara
Re: PKS - komentarze
Dajcie sobie spokój z dogsami, nie ma już takiej armii i tyle. To tylko bezsensownie dołoży wam pracy.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
- Mistrz Miecza Hoetha
- Falubaz
Wiem, że nie jestem ani topowym graczem ani nie znam się zbyt dobrze na innych armiach, ale wasz inicjatywa stworzenia własnych ograniczeń bardzo mi się spodobała. Dlatego mam parę uwag które jeśli zechcecie uwzględnicie:
1. Co do DoW uważam iż jest to armia martwa, ale jak najbardziej rozumiem iż są ludzie którzy chcą tym grać. Dlatego sądzę iż dobrym pomysłem byłoby stworzenie ograniczeń do DoW po zakończeniu wymyślania ograniczeń do innych armii.
2.Co do formatu myślę iż 2600 to dobry pomysł. Dzięki temu będzie można układać wiele ciekawych combosów i zmieszczą się także rzeczy na których normalnie się nie gra. Dlatego byłbym jak najbardziej za 2600.
3.Co do ilości przewożonych figurek.Ludzie bez przesady, przecież gracze skavenów czy wampirów na zombi mają do przewiezienia 150+ modeli i jakoś nie narzekają. Da się? Da się!
Pozdrawiam MMH
1. Co do DoW uważam iż jest to armia martwa, ale jak najbardziej rozumiem iż są ludzie którzy chcą tym grać. Dlatego sądzę iż dobrym pomysłem byłoby stworzenie ograniczeń do DoW po zakończeniu wymyślania ograniczeń do innych armii.
2.Co do formatu myślę iż 2600 to dobry pomysł. Dzięki temu będzie można układać wiele ciekawych combosów i zmieszczą się także rzeczy na których normalnie się nie gra. Dlatego byłbym jak najbardziej za 2600.
3.Co do ilości przewożonych figurek.Ludzie bez przesady, przecież gracze skavenów czy wampirów na zombi mają do przewiezienia 150+ modeli i jakoś nie narzekają. Da się? Da się!
Pozdrawiam MMH
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
Nie jest. Zarowno bretka jak i wood elfy za zarowno opisane jako armie i w rb jak i na stronei gw, ktora jest wykladnikiem supportowanych armii przez gw.Furion pisze:O tym, jakie figurki ma kto zbierać decyduje najczesciej wyglad modeli, a nie ich sila. Tym samym opcja tzw. dobrowujkowa jest niedorzeczna.kudlaty o dogs of war pisze:Ja widzę dwie opcje:
-racjonalną - napisać że ta armia nie istnieje, tak samo jak moim slayerzy ze storm of chaos (którzy teraz byliby syci),
-dobrowójkową - wpisać, ale by nie robić im krzywdy osłabić tak by była turniejowo nieracjonalna,
Jak dopuszczać to dopuszczać na normalnych warunkach. Nowy podręcznik do DoW jest równie prawdopodobny jak nowy book dla Bretki czy wood elfów.
pozdrawiam
Furion
dow nie jest.
Pozdrawiam
Shino
-
- Chuck Norris
Dogs of War nie jest suportowana ale chadecja też nie była, a i nadal nie jest mimo posiadania podręcznika z firmy córki FW
Także jak chłopaki z PKSu skończą wszystkie inne armie nie widzę przeszkód aby może spojrzeli na DoWy i umieścili je w autobusie zasad zwanym PKS 

Jestem za 2600 tez, na wieksze pts nie trzeba robic jakies boostow/ograniczen do niektorych armi bo na wyzszysch pts wiekszosc sie sama balansuje.
Wzmianka o tym ze biedne WE musze na wieksze pts wiecej figsow brac jest zalosna ... ja zawsze mam ze soba ok 150 zobie ... nie mowiac o reszcie armii i jakos nie narzekam, nikt Ci nei zabrania kupic sobie wiekszej walizki, bo mi sie jakos wszystko miesci w wygodnych walizeczkach
Masz problem z ich poruszaniem to se treye zrob ...
Wiekszy format umozliwi takze inne ciekawe opcje, jak dla mnie to moze byc nawet 3000, w koncy moze bedzie sens i szansa wystawic smoka w VC
Wzmianka o tym ze biedne WE musze na wieksze pts wiecej figsow brac jest zalosna ... ja zawsze mam ze soba ok 150 zobie ... nie mowiac o reszcie armii i jakos nie narzekam, nikt Ci nei zabrania kupic sobie wiekszej walizki, bo mi sie jakos wszystko miesci w wygodnych walizeczkach
Masz problem z ich poruszaniem to se treye zrob ...
Wiekszy format umozliwi takze inne ciekawe opcje, jak dla mnie to moze byc nawet 3000, w koncy moze bedzie sens i szansa wystawic smoka w VC

"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton
Na tym etapie głębi intelektualnej Jurek nic nie wskórasz. Ta armia nie istnieje, gracze mający modele do storm of chaos się z tym pogodzili, gracze dogsów cały czas nie mogą. Dogsy będę robione w drugiej kolejności, aczkolwiek jestem ciekaw jaki będzie za nimi argument kiedy FW wyda w końcu znowu przekładaną książkę z allies do WFB, gdzie pewnie tilea się znajdzie.Furion pisze:Nowy podręcznik do DoW jest równie prawdopodobny jak nowy book dla Bretki czy wood elfów.
pozdrawiam
Furion
@Format - będzie zależał od organizatora.
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... ue&start=3
Kwestia rozbija się głownie o to, że pewne stare booki są obecnie kompatybilne z 8 ed, a pewne nie. Gdyby to zależało ode mnie to CHdecji też powiedziałbym nara.
Kwestia rozbija się głownie o to, że pewne stare booki są obecnie kompatybilne z 8 ed, a pewne nie. Gdyby to zależało ode mnie to CHdecji też powiedziałbym nara.

Dobry pomysl ze zmiana liczenia progow podczas bitew. Jedyne czego mi brakuje to jakiejs sensownej analizy wynikow bitew na turniejach. Mi np sie wydaje ze prog pomiedzy 19 a 20 powinien byc o wiele wiekszy. W liczeniu progow jak na euro zdarzaja sie sytuacje ze w pierwszej bitwie polowa wynikow to 20:0

Proponuję dobrać to empirycznie. Wychodząc z założenia, że chcecie mieć n% masakr w rundzie.kudłaty pisze:Ideą tego postu był sam fakt, że to może nie być liniowe, oczywiście wymaga to dalszego dopracowania na podstawie wyników realnych bitew a nie, że się kudłatemu dobrał parametr 35pkt co dwa progi.
Co za warzywny pomysł.-skomplikowany ale lepiej oddający wynik, najpierw mniejsze potem, większe progi, teraz przykład dla 2400pkt:
0-100 10 : 10 co 100
101-200 11 : 9 co 100
201-335 12 : 8 co 135
336-470 13 : 7 co 135
471-640 14 : 6 co 170
641-810 15 : 5 co 170
811-1035 16 : 4 co 205
1036-1240 17 : 3 co 205
1241-1480 18 : 2 co 240
1481-1720 19 : 1 co 240
1721+ 20 : 0
Skończy się tym, że na topowych stołach wyniki skrajne będą wpadać rzadziej, a na promocyjnych średnich tak samo często. Taki pomysł psuje geometrię turnieju.
pozdrawiam
Furion
Moim zdaniem to dobry pomysl, o maske jest teraz za latwo
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
no i co z tego? masz tyle samo czasu na jej wklepanie co twój przeciwnik.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
+1Shino pisze:Kudlaty: Trzymaj sie tego pomyslu. Bardzo dobry. Zmniejsza sens gryna remis, jako, ze juz strata fasta powoduje maly zgrzyt i strate pierwszych punktow.
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
Już tak jest. Ten pomysł utrudnia jedynie zrobienie maski, tak więc w teorii masakr będzie mniej. Nie wiem na jakich danych się opierasz, ale wszelkiego rodzaju "promocje" nie robią wyników po 2000 pkt. Poza tym robiąc tego typu rzeczy warto wyjść z pewnych założeń. Tutaj masz jedno proste: każdy ma takie same szanse wygrania masakrą, ale tę szansę chcemy zmniejszyć. Przykłady tych "promocji" są rzadkie (kilka procent na rundę), ale ludzie się tak tym przejmują jakby nie wiadomo jak często ktoś dzięki temu w turnieju wysoko był. Po co na siłę walczyć z czymś z czym się nie da wygrać? Chłopaki z PKS po prostu mają pomysł na zmniejszenie częstotliwości maksymalnego wyniku. No i poza tym trudniej waflom zrobić 20 pkt, aby w drugiej rundzie grać na 1. stole z jakimś koksem i dawać mu łatwe punkty. Myślałeś o tym?Furion pisze:Skończy się tym, że na topowych stołach wyniki skrajne będą wpadać rzadziej, a na promocyjnych średnich tak samo często.
Nie ma sprawy. Gram nimi od 2006 r. Było RH, Było INDY, jest FW - co zrobicie - i tak będę grałPropozycja jest prosta, zrobić "ciut" za mocne ograniczenia. Jak ktoś będzie czuł klimat CHD to nimi zagra i tak.

Chłopska Bretka