Modele innych armii w oddziale

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Glaree
Pseudoklimaciarz

Modele innych armii w oddziale

Post autor: Glaree »

Witam,

ostatnio widziałem jak ktoś grał oddziałem ogrów, gdzie był model drzewca zajmujący 4 ogrowe podstawki. Czy to jest dopuszczane na turniejach? Jeśli tak to max jaki % oddziału można "zastąpić" ?

Pozdrawiam,
Glaree

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

To jest prox. Proxy na truniejach wystepuja w malej ilosci [ czesto ich nie mozna miec] ale do zwyklej gry ze znajomymi jak najbardziej
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Glaree
Pseudoklimaciarz

Znaczy on właśnie mówił, że to nie prox tylko niby jest jakaś zasada, że to najemnik czy inne coś. Ale nie znam się na tym aż tak bardzo żeby wiedzieć jakie są ustalenia na euro itp.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

To się Filler nazywa i chyba jest dopuszczany, ale musi pasować do oddziału imho. W sumie też ciekawy jestem jaki % oddziału może zajmować Filler? :P
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

A może był to filler? To może być statua, jakiś posąg, taczki i narzędzia, może powalony stwór - ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Każdy taki element zajmuje miejsce w regimencie i tak na przykład mając 24 modele, robisz filler na 6 podstawek i wizualnie masz 30.

Awatar użytkownika
Glaree
Pseudoklimaciarz

A może być np oddział wojowników chaosu, i np 3 trzyma na łańcuchu rat ogra? ;P Byłoby zawsze trochę więcej podstawek jak brakuje modeli.

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

Filler czyli z angielskiego wypełniacz i to słowo dobrze oddaje jego funkcję. Generalnie akceptowalne, ale trzeba do nich podchodzić indywidualnie, w sensie czy pasują wizualnie do armii/oddziału.

Co do drzewca w ograch mam trochę wątpliwości ale to zależy od całościowego wykonania z takiej suchej informacji trudno zatem definitywnie powiedzieć, fanym fillerem w ograch byłby na przykład gigant na łańcuchu prowadzony przez ogra (giganty i tak się kurzą na półkach a tak wykorzystany do czegoś się przynajmniej przydaje).

Popularnymi fillerami w wampirach są na przykład różne nagrobki z wygrzebującymi się zombiakami czy posągi cmentarne.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Ten cały prox był modelem drzewca którego dopadło kilkadziesiąt gnoblarów, które dręczą go próbują przypalać itp. Dla mnie to żaden prox tym bardziej, że został on naprawdę dobrze pomalowany i skonwertowany tak, żeby pasował do całej armii ogrów stylistyką i kolorem. Tak więc jezeli chesz od ludzi rzetelnych opinii, to najpierw opisz im to co uważasz za proxa, a nie wpisuj coś bez żadnego komentarza.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

IMo jeśli ktoś do oddziału +/- White Lione wrzuci 2 lwy z zestawu rydwanu to jest filler, ale jeśli ktoś do takiego samego zestawu wrzuci posąg lwa ze sklepu "SMYK" na 20 figurek to lipa i prox.

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

trzeba użyć logiki moim zdaniem
jeśli to ma służyć poprawie klimatu jest dobrze
jeśli ma służyć li tylko zapchaniu oddziału, nie jest dobrze
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Przyjętą praktyką jest, że filler nie może zajmować powyżej 25% oddziału. Tym niemniej zdarzają się wyjąki w jedną i drugą. Widziałem jednego, zwykłego goblina postawionego na podstawce 80x80 (16 modeli) i tyle. Widziałem też filler gobliński za 30 modeli w oddziale 60cio osobowym - był to balon, z którego ork wyrzucał balast, czyli gobliny, a na ziemi totalne zamieszanie. Coś pięknego.

Z filerami to jest tak, że musi być dobry, żeby mógł być duży.

pozdrawiam
Furion

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Furion pisze: Z filerami to jest tak, że musi być dobry, żeby mógł być duży.
Kluczowa zasada - ja np srednio mam w oddziałach bestii po 40% fillerów (na dwa i na cztery modele) ale efekt estetyczny jest na tyle udany ze nikomu to nie przeszkadza a jest tez funkcjonalne
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Glaree pisze:Witam,

ostatnio widziałem jak ktoś grał oddziałem ogrów, gdzie był model drzewca zajmujący 4 ogrowe podstawki. Czy to jest dopuszczane na turniejach? Jeśli tak to max jaki % oddziału można "zastąpić" ?

Pozdrawiam,
Glaree
Widzę, że mój drzewiec stał się słynny :D Gwoli ścisłości zajmuje 3 ogrowe podstawki a nie 4.
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

co ma drzewiec do ogrów?
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Kamil.Sz
Falubaz

Post autor: Kamil.Sz »

Jest przypalany przez bandę gnoblarów.
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

zapodaj fotke :D
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

+1
Obrazek

ODPOWIEDZ