PKS - komentarze
Moderator: swieta_barbara
WE vs Demony bless. Nic nie zmienia w tym parringu?bless pisze:Kudłaty,
słaba rozpa Dyda miala cory wg mojej koncepcji (speciale w corach).
BTW: Błagam Was - nie dawajcie zwyklego warda 5+. Nic nie zmienia a bedziecie mowic, ze jest bonus.
Wildzi z 4+ wardem od magii?
Maszyny TK, demonów, krasi, latara w drzewo/treekiny?
Ataki diabła, rycków, skulków w WoChu?
WTF?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, o 14:41 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
A reszta tego o czym pisalem? Prędzej te lepsze łuki nazwałbym kosmetyką, bo dotyczą unitów tak przeszacowanych pkt, że nie jestem pewien czy się zmieszczą w takiej ilości abyś to w sposób znaczący odczuł.bless pisze:Kosmetyka. Serio. Normalnie maja 5++ od czarów.
Skoro 5+ ward i 4+ to jeden pies, to czemu Twój warboss lata z 4+? IMO różnica jest zasadnicza.
Miejmy jasność WE są najsłabsze i będą najsłabsze. Naszym zadaniem jest zrobić tak, aby w sposób znaczny nie odstawały. HKB na wayach i tancerzach się nie spodziewaj bless
No chłopacy poszli po bandzie....większego drewna wymyślić się nie dało.Będziemy konkurować kto złoży gorszą rozpiskę
Masz rację.Dla was to jest jak wizyta w cukierni/sklepie z zabawkami gdzie warto dołożyć do koszyka jak najwięcej bo nie wiadomo kiedy was tam zabiorą ponownie
Ale spójrz, że pozostałe armie na PKS zyskały sporo, WE na chwilę obecną nic.
Dobrze wiesz, że ta armia ma naprawdę spore problemy z MC/MI/Monsterami/1+Sv i przy uwolnieniu pozostałych armii danie Beast & Life na małych nie zmienia nic.
To zmienia na ETC gdzie pozostałe armie są pocięte mocniej.
Przykład:
1. Demony wyjadą mi na 2x 6 albo 2x 8 besti nurgla...w czym mi pomoże zerówka z Bestii w przepchnięciu tego ? (bo Beast na małych daje mi tylko to, że mam więcej niż jedną zerówkę)
2. Albo 2 x 3/4 Jugerów - Dryady z S5/T5 i WS4 mają to przepchnąć ? Odbije się niczym Polska Reprezentacja od Reprezentacji San Marino w EL. do Mundialu 2018
Jeśli poważnie chcecie pomóc WE to pomysł Jacka lub Furiona jest wbrew pozorom najprostszy.
Tego Warda 5+ czy S4 bym sobie podarował bo to zbyt dużo.
Nikt nie chce abyście zrobili z WE morderców stołów. A wsparcie na dużym magu większą ilością lorów zmienia MEGA DUŻO, mimo, że dalej ta armia będzie słaba.
Najwyżej zróbcie zapis jaki zaproponował Furion....zagramy na PKS pierwszy turniej, jeśli okaże się, że WE gniotą system zniesiecie to... nie wiem nad czym taki problem ?
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Z oceną orków proponuję się wstrzymać.
To naprawdę mocna armia na dzisiejszą metę.
Taki noobek jak Golon, grając nimi swoje pierwsze bitwy zajął drugie miejsce na masterze. To musi coś oznaczać
To naprawdę mocna armia na dzisiejszą metę.
Taki noobek jak Golon, grając nimi swoje pierwsze bitwy zajął drugie miejsce na masterze. To musi coś oznaczać
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
To oznacza spisekJaceK pisze:Taki noobek jak Golon, grając nimi swoje pierwsze bitwy zajął drugie miejsce na masterze. To musi coś oznaczać
A tak serio to spoko Jacek, tyle że przy uwolnieniu shadow (bo death dalej zostaje na 4 kościach? Popraw mnie jeśli poplątałem) to meta się raczej zmieni Poza tym orki czy WE czyli armie z kółkami czy bretka, która była no restrictions cały czas grały na euro z armiami pociętymi a teraz będzie starcie z de facto armiami po kosmetycznych cięciach. Żeby nie było, to nie marudzę jak co poniektórzy, żeby wyszarpać 2 czołgi czy inne duperele. Tylko jestem ciekaw czy to też bierzecie pod uwagę? Czy odnosicie się z tym wszystkim jedynie do aktualnej mety?
Po jakim czasie przewidujecie ewentualne aktualizacje tak z ciekawości?
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
Bardzo bym chciał, żeby Shadow wrócił, ale moim zdaniem po prostu zacznie się znów czasem pojawiać i tyle.Akadera pisze: A tak serio to spoko Jacek, tyle że przy uwolnieniu shadow (bo death dalej zostaje na 4 kościach? Popraw mnie jeśli poplątałem) to meta się raczej zmieni Poza tym orki czy WE czyli armie z kółkami czy bretka, która była no restrictions cały czas grały na euro z armiami pociętymi a teraz będzie starcie z de facto armiami po kosmetycznych cięciach. Żeby nie było, to nie marudzę jak co poniektórzy, żeby wyszarpać 2 czołgi czy inne duperele. Tylko jestem ciekaw czy to też bierzecie pod uwagę? Czy odnosicie się z tym wszystkim jedynie do aktualnej mety?
Po jakim czasie przewidujecie ewentualne aktualizacje tak z ciekawości?
Przewidujemy aktualizacje. Kiedy? Najchętniej po ok. 10 większych lokalach i/lub masterze. Tu wypowiadam się we własnym imieniu.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, o 15:47 przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
A mnie ciekawi jak to będzie z Dogs of War? Uznajecie? Coś kombinujecie z tą już nieco zapomnianą armią? Można się spodziewać jakiejś niespodzianki może w postaci Kislevu? Czy raczej zmieniany jest standard i nie porywacie się na odkopanie czegoś starszego dla kilku zaledwie graczy?
Kurde no, wasz poziom lamentów, płaczu i narzekania osiągnął już apogeum. Rozumiem kilka postów niezadowolenia, kilka konstruktywnych uwag ale ileż można płakać. Po pierwsze, po raz kolejny powtórzę, że udostępnienie prac nad PKSem dla graczy to był błąd bo wszyscy są niezadowoleni zanim jakiekolwiek prace są skończone. Po drugie, pięciu kolesi, którzy są doświadczonymi graczami tworzy pewien produkt o nazwie PKS. Mają sobie jakąś wizję, pracują w grupie, tworzą jakiś zbiór zasad, który zamierzają po prostu zrobić i przedstawić. Zachowujecie się jakby nagle po stworzeniu PKSu nie będzie można grać na żadne inne zasady itp. To organizatorzy turniejów ustalają na jakie zasady gracie. Jeżeli zarówno całe lokalne środowisko oraz organizator będą czuli się oszukani i stwierdzą, że twórcy PKSu zjebali, że rulepack jest niegrywalny bo nie ma balansu i np takie wood elfy są niegrywalne to w regulaminie turnieju dopiszą "GRAMY NA PKS, WOOD ELFY MAJĄ +500 PUNKTÓW I KILLING BLOW NA WSZYSTKIM" i tyle. Dajcie im w spokoju skończyć prace, poczekajcie jak będzie wyglądać metagame, jak do tego ustosunkują się organizatorzy turniejów itp. Najwyżej stwierdzicie że odje**li kawał chu**wej roboty. Albo zróbcie nowe głosowanie, wybierzcie nowy skład i niech ktoś inny zrobi nowego rulepacka, może wtedy nikt z kandydatów was nie oszuka. Ręce opadają.
Co do wjazdów personalnych na butana to proponuje jeszcze raz przeczytać jego kandydaturę w tym temacie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=26&t=39260
Nie widzę w niej żadnych deklaracji dotyczących dopakowania słabych armii czy zbalansowaniu wszystkiego.
Młody też nic takiego nie mówił więc nie wiem kto was oszukuje.
Co do wjazdów personalnych na butana to proponuje jeszcze raz przeczytać jego kandydaturę w tym temacie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=26&t=39260
Nie widzę w niej żadnych deklaracji dotyczących dopakowania słabych armii czy zbalansowaniu wszystkiego.
Młody też nic takiego nie mówił więc nie wiem kto was oszukuje.
Gremlin pisze: 5. Kosmo (99% szans obecności; Przewodnie motto turniejowe: mam chimerę i kranczerów, wyssę życie z wrogów wielu)
-
- Falubaz
No raczej nie mogło (nie powinno być zatajone), sam pomysł PKS padł po tym jak ujawniono forum AR i rzekomo było głównym powodem powstania PKS (tak przynajmniej motywowała mi większość osób swoją decycję w głosowaniu w tej sprawie) .Kosmo pisze: Po pierwsze, po raz kolejny powtórzę, że udostępnienie prac nad PKSem dla graczy to był błąd bo wszyscy są niezadowoleni zanim jakiekolwiek prace są skończone.
Co do drugiego to się z Kosmem zgodzę, powinniśmy poczekać na finalny rulespack i zagrać na niego tych kilka turnieji
Orkom zabralismy póki co ekstra pkty - nie płaczą. Tomb kingom to samo - nic nie słyszałem. WE zabrane pkty - chyba 5 stron płaczów i tez jak to bardzo nierównie działamy i wgl najlepiej zmienić ekipę PKSa.
Niedawno ktoś tam chciał animozje w orkach usuwać, mówiłem wtedy że armia wcale nie jest zła tylko ktoś dobry musi się za nią zabrać, jakoś Golonce nie przeszkadzało i się szybko wbił na wysokie miejsce, z resztą grał ostatnią bitwę też z Orkami z tego co sobie przypominam
WE dopiero co niedawno były wysoko w topie i to w wiekszej ilosci niż pojedynczo. To że akurat rozpiska Laika została udupiona przez faq do KBka nie sprawia chyba ze build którym grał chociażby Tutajec czy Gremlin też jest znacząco udupiony.
Ja to już tam pisałem, wg mnie stykają te dodatkowe punkty i tyle z ingerencji w tą armię. Rozumiem że wszyscy tutaj płaczący usłyszeli tylko pomysły znacząco zmieniające zasady (ward od wszystkiego i dostęp do dodatkowych lorów) i od razu się podniósł głos jak to uwalamy WE i sobie nie dadzą rady nic a nic na turniejach.
I od razu:
Niedawno ktoś tam chciał animozje w orkach usuwać, mówiłem wtedy że armia wcale nie jest zła tylko ktoś dobry musi się za nią zabrać, jakoś Golonce nie przeszkadzało i się szybko wbił na wysokie miejsce, z resztą grał ostatnią bitwę też z Orkami z tego co sobie przypominam
WE dopiero co niedawno były wysoko w topie i to w wiekszej ilosci niż pojedynczo. To że akurat rozpiska Laika została udupiona przez faq do KBka nie sprawia chyba ze build którym grał chociażby Tutajec czy Gremlin też jest znacząco udupiony.
Ja to już tam pisałem, wg mnie stykają te dodatkowe punkty i tyle z ingerencji w tą armię. Rozumiem że wszyscy tutaj płaczący usłyszeli tylko pomysły znacząco zmieniające zasady (ward od wszystkiego i dostęp do dodatkowych lorów) i od razu się podniósł głos jak to uwalamy WE i sobie nie dadzą rady nic a nic na turniejach.
I od razu:
W której ? LoS od czarów czy przycięcie kostek ?, rily ?, chcecie posłuchać głosu ludu jak to byśmy wywalili i otworzyli furtkę na dwellersy z 6kostek bez lookoutow ?w jednej sprawie wyraźnie ingerują w zasady
Orki mialy niezłą rozpę na metę Euro, teraz na PKS meta się zmieni, uwolnionych zostało sporo "problemów" z punktu widzenia orków, a extra punktów juz nie ma więc może być bardzo kiepsko. Tym niemniej jestem ciekawy ostatecznego efektu i na pewno zagram zielonymi jakis tur na PKS Zwłaszcza ciesze się z odblokowania bohaterów imiennych
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A ja w sumie nie widzę tego problemu zmiany formatu dla orków. Będzie więcej czego? Pokowców i niezabijalnych bohaterów? Spoko oddział z Mork bannerem wchodzi w to śmiało. Więcej hord? Dobra stopa i słonko goblińskie cieszą pysie. Więcej śmietnika? Jeszcze lepiej z magii 3d6 s3, ze strzelania łuki na gobosach i doom divery i jechane. Nie ma się czym przejmować w sumie. A jak ktoś chce się pobawić to wymienia oddział trolli na immortalzów i wchodzi do combatu z grimgrorem oraz bandą porąbanych rzeźników z WS5 hatredem oraz S7. Złożeń jest ciągle masa i odpowiedzi na złożenia przeciwnika również. Nic tylko się cieszyć z grania tak fajną i zabawną armią.
Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
W zasadzie miałem się nie udzielać, bo i tak będę grał WE zgodnie z zasadami jakie będą obowiązywały na danym turnieju, gdyz mam na to trochę mocno wybebeszone orzechy. Ale... to co tutaj odp*erdal*cie nie godne jest mężczyzny, a co dopiero zahartowanego półdzikiego elfa z wardem 5+ na życie w tym kraju i dzidą po kolana. Na widok której niejedna bretońska dziewka z okolicznych wiosek układała by swe bezzębne usteczka w dziubek licząc na mały masaż dziąseł przed snem, czy mały dziki gon na sianie w oborze.Morog pisze:napisze drukowanymi bo widać nie dociera
LEŚNE ELFY SĄ NAJSŁABSZĄ AMIĄ W TEJ GRZE
narysować?
Do lasu patyki na ogień zbierać, a nie lamentować jak baby na targu .Co "dadzą" to będzie, taki urok grania tą armią - od minora do minora, a od czasu do czasu mała analna dominacja na 20:0, i lepiej kiedy to nie 'Ty' jesteś tym co się pochyla.
xYz
Też mnie to śmieszy Gremlin +1
Zaczynałem grać ogrami na starym booku, kiedy wszyscy twierdzili że nowego nie będzie. Wiedziałem że to najsłabsza armia, ale spodobały mi się figurki i klimat armii na samych potworach. Wtapiałem wszytko po kolei, zero zwycięstw, ostatnie miejsca na turnieju, ale czy chciałem czegoś więcej? Bawiłem się bardzo dobrze, a jak przegrałem 8:12, a jak remis wyciągnąłem? Cóż to dopiero była za radocha .
Na nowym booku gra mi się lepiej, ale nie dlatego że więcej wygrywam, tylko gra jest bardziej urozmaicona, jest milion nie-słabych rozpisek do spróbowania (oczywiście na open, nie jakieś ETC). PKS miał w założeniu tylko przyciąć te najbardziej no-brainowe gięte kombinacje, WE takich nie mają więc pomyślałem że dadzą tej armii spokój, ale widać chcą grupkę elfów z łukami podpakować, by mogła mierzyć się z czołgami, kadaiami, legionami ciężkiej piechoty i zachodzą w głowę jak to kurna zrobić
No ale róbcie róbcie, zróbcie z tych WE choćby i topową armię, byle już był ten PKS bo jakiś tur bym se na niego zagrał
Zaczynałem grać ogrami na starym booku, kiedy wszyscy twierdzili że nowego nie będzie. Wiedziałem że to najsłabsza armia, ale spodobały mi się figurki i klimat armii na samych potworach. Wtapiałem wszytko po kolei, zero zwycięstw, ostatnie miejsca na turnieju, ale czy chciałem czegoś więcej? Bawiłem się bardzo dobrze, a jak przegrałem 8:12, a jak remis wyciągnąłem? Cóż to dopiero była za radocha .
Na nowym booku gra mi się lepiej, ale nie dlatego że więcej wygrywam, tylko gra jest bardziej urozmaicona, jest milion nie-słabych rozpisek do spróbowania (oczywiście na open, nie jakieś ETC). PKS miał w założeniu tylko przyciąć te najbardziej no-brainowe gięte kombinacje, WE takich nie mają więc pomyślałem że dadzą tej armii spokój, ale widać chcą grupkę elfów z łukami podpakować, by mogła mierzyć się z czołgami, kadaiami, legionami ciężkiej piechoty i zachodzą w głowę jak to kurna zrobić
No ale róbcie róbcie, zróbcie z tych WE choćby i topową armię, byle już był ten PKS bo jakiś tur bym se na niego zagrał
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...
co do WE, nie wiem na ile to zmieniłoby sytuację ale może zezwolić na wzięcie 4 orłów w rarze (jak kiedyś HE). Zmiana żadna, zaś dzięki temu moze nie zabije się cruszerów czy jebaków na nielatających MC ale będzie można za niewielki koszt ich odginać dość długo.
Witam.
Ja jestem zwykłym niedzielnym graczem WFB. I graczem WE.
Stwierdziłem że dodam coś od siebie. W końcu też gram tą armią od dawna i nie zamierzam zmienić. WE ma się w sercu
A wiec ja to widzę tak:
Dryad - zrobić z nich klocek
Glade Guard - dodajemy zasadę harcownicy
Glade Raiders - zasada AP
Scauts - zasada AP
Warhawk Raiders - zasada AP
Wild Raiders - zasada KB przy szarży
Waywathers - lethal shot - teraz zasada daje Heroiczny KB
PS. Po obejrzeniu trailera nowego Hobbita stwierdzam, że zainteresowanie armią "Leśnych" może znacząco wzrosnąć.
Ja jestem zwykłym niedzielnym graczem WFB. I graczem WE.
Stwierdziłem że dodam coś od siebie. W końcu też gram tą armią od dawna i nie zamierzam zmienić. WE ma się w sercu
A wiec ja to widzę tak:
Dryad - zrobić z nich klocek
Glade Guard - dodajemy zasadę harcownicy
Glade Raiders - zasada AP
Scauts - zasada AP
Warhawk Raiders - zasada AP
Wild Raiders - zasada KB przy szarży
Waywathers - lethal shot - teraz zasada daje Heroiczny KB
PS. Po obejrzeniu trailera nowego Hobbita stwierdzam, że zainteresowanie armią "Leśnych" może znacząco wzrosnąć.