Cool mini or not - wiadomość od nich

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Cool mini or not - wiadomość od nich

Post autor: Rasti »

Hey
Nie wiem gdzie wrzucić zapytanie, to wrzucam tutaj, później się usunie :P
Zajrzałem na swojego CMoN'a i dostałem od nich takową wiadomość:
Dear Rasti

***TO AVOID DISAPPOINTMENT MAKE SURE YOU USE THE SUPPLIED LINKS TO SUBMIT***
***DO NOT REPLY TO THIS EMAIL***
***SUBMISSIONS MUST BE RECEIVED BY 1ST JULY 2013***

We are in the process of compiling CMON Annual 2012, which is a year book for all the top painters, pretty much a Who's Who in the painting community of 2012. Everyone that has an average score of at least 8.0 from a submission dated 01/01/2012 to 12/31/2012 will be receiving this invitations.

You might have seen our recent Annual 2011, and this will be hopefully be a better an even larger tome!

What do we need from you?

1) We are asking for high res, print quality images. Most web images won't look good in print because the resolution is too low.

2) Please ensure you submit photos in JPG format. A single figure should have a picture at least 1000 pixels wide. Feel free to submit the best possible resolution your digital camera supports.

3) Please see the links in the email below, click them, and submit the pictures in the forms provided. You may upload multiple views of each miniature.

Legal agreement: By submitting your images to us, you are granting CoolMiniOrNot Inc (CoolMiniOrNot) a perpetual, non-exclusive, worldwide, royalty-free license to use these images in whatever way CoolMiniOrNot sees fit. You warrant that you have sufficient rights to grant such a license and you hold CoolMiniOrNot harmless against any actions by yourself or 3rd parties in connection with CoolMiniOrNot's exercise of this license.

We look forward to your images!.

Here are your selected entries:

304712 : (8.7) Black Guards 2012-04-29 18:33:04 - LINK
Rozumiem, że za swoją jedyną tam wrzuconą pracę z nie głupią średnią zostałem wyróżniony. Do tego mogę się znaleźć w jakiejśtam książce, jak zarzucę im duużym zdjęciem. Ktoś miał jakieś z tym doświadczenie już? Warto poświęcać swój czas, jeśli nie jest się wymiataczem ze średnią 9,9?

Awatar użytkownika
Nokimam
Falubaz

Post autor: Nokimam »

Mój brat z 3 razy był w tej książce i jak Twoja średnia nie wynosi co najmniej 9,3 raczej są małe szanse ale warto próbować! :D
Pan Mamikon

Awatar użytkownika
Galharen
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Galharen »

kiedyś dostałem taką samą wiadomość, ale, ze przez fakt, ze sie nie logowalem na coolu przez dobre 2 lata, przegapiłem tą okazję;p
Zapraszam do obejrzenia mojej galerii:

Galharen's painting blog

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Rasti, to działa tak: katalog na dany rok jest wydawany 2 lata później, to logiczne, że dany rok musi upłynąć. Skoro zbierają prace na rok 2012, to nie wypuszczą katalogu w tym roku, bo musi rok 2012 się zakończyć, oni muszą wybrać zdjęcia z całego roku 2012 (co właśnie teraz ma miejsce, a jakoś w lutym wyszedł chyba katalog na rok 2011), potem je obrobić, poskładać i puścić nakład. Jedni wyślą wcześniej, inni później. Katalog na rok 2012 pojawi się może w okolicach lutego 2014. A potem oczywiście będą zbierać prace do wydania 2013, więc zanim bieżący rok się skończy, to możesz jeszcze zadziałać i coś na CMON wstawić, żeby za rok o tej porze znów się do Ciebie odezwali ;)

Wszystko masz dokładnie opisane w mailu. Wybierają modele ze średnią minimum 8.0 i podają linki do prac, które ich interesują. Nie zawsze jest tak, że jak masz co roku te 8.0, to Cię wezmą, bo na CMON jest mnóstwo malarzy, a niektórym poświęcają kilka całych stron katalogu, bo tyle mają do pokazania z danego okresu.

Nie wiem, skąd ta teoria o średniej 9.3 i nigdy czegoś takiego nie słyszałem. Rasti podał całą wiadomość i wyraźnie jest napisane, na jakich zasadach to się odbywa. Zresztą mam to samo w swoim mailu w tym roku, w poprzednich latach też było tak samo, tylko linki do figurek podawali inne (jestem w katalogach 2009 i 2011).
Everyone that has an average score of at least 8.0 from a submission dated 01/01/2012 to 12/31/2012 will be receiving this invitations.
Po prostu wyślij dobre zdjęcie wybranego modelu i tyle (czyste, bez podpisów, bez logo, o podanych wymiarach). Nic więcej Cię nie obchodzi, już oni je sobie przerobią po swojemu. Potem w katalogu będziesz podpisany imieniem i nazwiskiem i swoją ksywką. Możesz się podpisać także w mailu dokładnie, chyba że pobiorą Twoje dane z Twojego konta CMON. Zresztą zasady wysyłania też masz podane :)

Jedyny minus: dość słaby jednak druk i zdjęcia wychodzą gorzej, niż obrobione w Internecie nawet, a do tego żeby mieć czym się pochwalić, to sam musisz sobie kupić ten katalog z przesyłką ;)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Wiewior-lbn
Chuck Norris

Post autor: Wiewior-lbn »

Sławol pisze: a do tego żeby mieć czym się pochwalić, to sam musisz sobie kupić ten katalog z przesyłką ;)
Genialne, ze tez ja na to nie wpadlem :)
ORGANIZUJEMY SPOTKANIA MALARZY FIGUREK W LUBLINIE , A W DZIALE SPRZEDAM SPRZEDAJE FIGURKI;)

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Nie wiem, czy to takie genialne. Biorą od autorów zdjęcia razem z prawami autorskimi i jeszcze każą płacić za to, żebym sam miał dla siebie katalog. Powinni dawać darmowe egzemplarze wszystkim, którzy się zgodzili na publikację, bo tak naprawdę to zarabiają na mnie. Owszem, dla mnie to też jakaś tam reklama w katalogu i do tego mam darmowe konto na serwerze CMON, ale raczej kupowanie własnej pracy wraz z innymi to nie jest dobry interes. W końcu skoro mam swoją galerię na CMON i katalog CMON jest dostępny w sklepie CMON i odwiedzający CMON widzą prace na CMON, to po co ja mam jeszcze płacić za ich katalog, który mam dostępny całą dobę i w lepszej jakości? Druk jest słaby, objętość katalogu może się zwiększać, a co za tym idzie - cena także. No i do tego przesyłka.
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Aż tak dupiato to wygląda?
Myślałem, że Ci co się załapią dostaną kopię gratis.
No to trochę chała....

ps. też dostałem taką wiadomość

Druk jest słaby
Jak słaby? bo kurcze jak ludzie mają oglądać np. moje prace w ujowej jakości to to raczej anty-reklama dla mnie niż reklama....

edit:

Ktoś wie na jakiej zasadzie działa licznik ocen? :P
Obrazek
Obrazek

heh... to w końcu 7,5 czy 8,3 ?

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Ależ skąd. Dajesz zdjęcia i jesteś takim samym klientem, jak byle Kowalski (bez obrazy dla Kowalskich). Chyba że może ktoś ma inne względy na CMON, ale ja tam nie wiem. No ja sobie kupiłem z ciekawości katalog 2009 kiedyś, żeby zobaczyć, jak to wygląda. Do edycji 2011 raczej mnie nie ciągnie. Jest moje nazwisko i prace, świat wie. Wystarczy.

Zresztą jeszcze im nie odpisałem, może w weekend wybiorę coś z tego, co chcą i puszczę.

Druk jest słaby, bo:

- zależy to oczywiście od zdjęcia surowego, a nie z CMON (patrz zaproszenie), więc jeżeli masz słabe zdjęcie w ogóle, to cudów nie zrobią, bo grafik musiałby dodatkowo jeszcze jechać z obróbką ;),
- zdjęcia są ciemniejsze, niż na CMON,
- zdjęcia są trochę rozmyte, a ludzie wstawiają żylety do galerii,
- no i tu to też moja subiektywna opinia, bo jestem zawsze ostry w takich sprawach. Oglądać się oczywiście da, ale mając świadomość postępu technologicznego i kasy CMON - nie jest to dla mnie jakość wystarczająca.

Aha, mówię o katalogu z 2009 roku, teraz może jest lepiej, więc nie bierzcie tego za pewnik, musiałbym zobaczyć najnowszy Annual, czyli 2011. Papier jest gładki, okładka twarda i ładnie wykonana, większość zdjęć da się oczywiście normalnie oglądać (są nawet dość ostre niektóre), ale po wejściu na CMON widać różnicę (a tam są też słabsze zdjęcia, niż te, które można wysłać konkretnie do druku). Podejrzewam, że problem leży także w samym druku kolorów, bo maszyny jadą w CMYK, a my tu zasuwamy w większości na sRGB, do tego ekrany, obróbka graficzna, odpowiedni papier i odwzorowanie kolorów. No wiele czynników na to wpływa. Oni tam może nie zajmują się tym dodatkowo, tylko składają jak leci i wio na maszynę. Ale to tylko moje domysły, więc mogę się mylić :)

Żeby tak totalnie nie psioczyć: można sobie kupić, pewnie, ale mnie osobiście nie porwała edycja 2009 pod kątem jakości drukowanych zdjęć :)

Edit: Ten licznik ocen to ma 2 pozycje: Average (widoczna) i registered (ta w nawiasie). Jak się zalogujesz na CMON, to przy każdym modelu to zauważysz z opisem :)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

Sławol - to chyba masz felerny egzemplarz :( Ja tam mam 3 knipy i każda jest fajna. Mogę śmiało polecić.
Czym dalej tym lepiej - w 2008 były mega małe obrazki i nic tam nie było widać - w 2010 i 11 już jest dużo lepiej i więcej,
a druk jest bardzo dobry no może bdb- ale warty jest ten album swej ceny.

Jeśli dostaliście maila od CMONA z zaproszeniem to musicie po prostu pod te podane linki wrzucić , zupdejtować zdjęcia.
Żylety w minimum 1000px i liczyć że się załapiecie.

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Być może, dlatego odniosłem się tylko do wersji 2009 i uczuliłem na swoją osobistą opinię ;) Skoro mówisz, że jest lepiej, to w porządku, masz świeższe informacje ode mnie i zapewne Twoja opinia jest bardziej wiarygodna :)

Dzięki za info!
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Takie pytanko jeszcze, mogę zrobić całkowicie nowe zdjęcia tego modelu co chcą? A jak coś poprzerabiam będzie źle?
Z treści mejla, którego dostałem nic o tym nie piszą. Tylko tyle, żeby foto miało te ponad 1000px i jpg... albo ja jakiś niedoogarnięty......

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Piszą także, że możesz wysłać wiele ujęć, więc można to podciągnąć pod ujęcia, które dopiero zrobisz ;) Zawsze możesz powiedzieć, że to inne zdjęcia, a na CMON wstawiałeś inne.

Poza tym pamiętaj, że najczęściej są to prace, które wyglądają tak samo w albumie, jak i na WWW, więc potem ktoś może nie poznać, że to Ty malowałeś, bo zdjęcie będzie inne.

Zapytaj, nie zaszkodzi. Ja tam nigdy o tym nie myślałem, bo najczęściej były to zlecenia, których już nie miałem na półce ;)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Ignis
Chuck Norris

Post autor: Ignis »

Hej
Dlaczego obrazki bez żadnego loga? Gdzieś to podali?
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Nie podali, sam po prostu wywnioskowałem to z cięcia tła obrazków do minimum, a nawet do momentu obcinania modeli. Skoro logo na dużym, normalnym zdjęciu nie zasłania modelu, to po przycięciu wymiaru do publikacji i tak mogą być obcięte krawędzie, żeby się więcej obrazków zmieściło na stronie. Znów odwołuję się tylko do 2009 roku, w którym nie ma logo żadnego malarza (studia) praktycznie na większości zdjęć :) Teraz sprawdziłem, ile tego jest i jest dosłownie parę wyjątków i jest to logo zmieszczone, ale np. blisko modelu albo zasłania podstawki lub klocek na zdjęciu. Pytanie tylko, jak potną zdjęcie: czy zostawią klocek drewniany, czy nie i zostawią tylko sam model z kawałkiem terenu. Chyba że zmieścisz logo gdzieś między figurką, żeby po przycięciu wciąż tam było, to OK :) Po prostu nie mam pewności, czy np. logo na wysokości skrzydła smoka nie zostanie obcięte razem z kawałkiem tego skrzydła, czy może zostawią cały kwadrat. A mi się nie chce kombinować...

Może Rothand coś jeszcze doda i powie, jak to wygląda, bo sam jestem ciekaw. Tutaj na przykład widzę jakieś logo obok palca Corvusa, ale znów obcięcie byłoby równoznaczne z obcięciem modeli po prawej i z lewej na dole na zdjęciu, więc może to jest sposób ;)

CMON Annual 2011:
http://corvusminiatures.blogspot.com/20 ... -here.html

Mnie osobiście bardziej drażni to, że tną figurki (głowy, ręce, broń...), bo podpis pod zdjęciem i tak mówi, kto to pomalował i na stronie CMON można sprawdzić autora.

Edit: dopisałem parę słów.
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

Ignis pisze:Hej
Dlaczego obrazki bez żadnego loga? Gdzieś to podali?
W niektórych obrazkach są loga ale mi np zamazali - bezpieczniej dawać bez bo równie dobrze mogą wyrzucić do kosza
jak stwierdą że za dużo roboty w photoshopie :)
Sławol pisze: Może Rothand coś jeszcze doda i powie, jak to wygląda, bo sam jestem ciekaw. Tutaj na przykład widzę jakieś logo obok palca Corvusa, ale znów obcięcie byłoby równoznaczne z obcięciem modeli po prawej i z lewej na dole na zdjęciu, więc może to jest sposób ;)
Mnie osobiście bardziej drażni to, że tną figurki (głowy, ręce, broń...), bo podpis pod zdjęciem i tak mówi, kto to pomalował i na stronie CMON można sprawdzić autora.
No właśnie - tną , kadrują... i wszystko byłoby ok gdyby robili to dobrze.
Mnie jednak najbardziej drażni wielkość obrazków - w nowych odsłonach jest już dużo lepiej ale te 2 pierwsze książki to była tragedia.
Odnośnie loga to mi też wykadrowali tak by obciąć. Lepiej wykadrować samemu i nie zostawiać zbyt dużo tła.

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Ano widzisz, jednak tną. Chyba nie lubią reklamować w swojej książce innych marek. Można i to zrozumieć na swój sposób.

Nic to, może się skuszę, jak u kogoś zobaczę najpierw ;)

Dzięki za informacje!
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

ODPOWIEDZ